por - 13968 przepisów (strona:302/932)

ROLADKI Z TILAPII 147

takie oto roladki. Alternatywa dla ryby po grecku. Smakuje tak samo, wygląda troszkę inaczej. Polecam Składniki:70 dag filetu z tilapii 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por-biała część 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z czosnkiem pół szklanki wody mąka do panierki olej do smażenia sół,pieprz do smaku Wykonanie:Filety dobrze nacieramy solą i pieprzem zobu stron(...)garnuszka starkowujemy marchew,pietruszkę, siekamy drobno pora i selera,zalewamy wodą oby zakryło w\warzywa, solimy. Dusimy do prawie całkowitego wyparowania wody. Warzywa układamy na sicie zeby ściekły. Kiedy ostygną wykładamy porcjami na filet tilapii, uciskamy warzywa, zwijamy roladki,spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę panierujemy mące smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron. W garnuszku wlewamy pół szklanki wody

Z Majeczką w kuchni
Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem 216

można pobrać na tutaj. Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winemCzas przygotowania: 40 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:800 g filetów rybnychMąka do obtoczenia rybySól2 marchewki1 pietruszka1 por (biała część)1 kawałek selera2 średnie cebule½ szklanki białego wytrawnego wina½ szklanki śmietany 18 %2 saszetki oleju Kujawskiego z bazyliąSzczypta cukruListek laurowy pokruszony¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiegoSólPieprz  Wykonanie(...)Warzywa obieramy, cebulę kroimy  w piórka,  pora w pół plasterki, a pozostałe warzywa w julienne. Na oleju szklimy cebulę, następnie dorzucamy pozostałe warzywa i lekko je przesmażamy. Dodajemy wino, śmietanę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.Rybę solimy, obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę wykładamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 541

śledzi+ marynowanie śledziPorcje: 10  Składniki:5 ziemniaków,5 płatów śledzi solonych,2 czerwone jabłka,1 czerwona cebula,4 łyżki oleju rydzowego lub innego tłoczonego na zimno,kiełki pora,ocet ziołowy lub jabłkowy do smaku,1/2 łyżeczki rozmarynu.       Mieszanka przypraw:1 łyżeczka mielonych goździków,1 łyżeczka mielonej kolendry,1/2 łyżeczki mielonego kuminu(...)zostawiając 0,5 cm brzeg. Miąższ pokroić w małe kawałki i dodać do sosu.Każdą łódeczkę napełnić 1-2 łyżeczkami sos, na wierzchu położyć 2 kawałki śledzia, kiełki pora, przybrać piórami czerwonej cebuli i czerwonym pieprzem.Podawać na plastrach grillowanych jabłek

SzczyptaSmaQ
Hardcorowy chleb razowy 193

Powyjęciu ciasta z maszyny wkładam je do formy (małej, bo ten chleb nie urośnie tak jak pieczywo z jasnej mąki). Po długich 6-8 godzinach czekania nadchodzi pora pieczenia.Bochenek piekę z parą w temperaturze 230ºC około 45 minut.  Studzę oczywiście na kratce.A teraz ciekawostka. Robiłam dziś równolegle dwa chleby. Jeden razowy i jeden jasny. Razowy trafił do maszyny(...)wypiekanie, jasny został potraktowany mikserem a następnie siedział w misce w czasie gdy razowy grzał sie w maszynie. Gdy przyszła pora pieczenia razowy byl lepiej wyrośnięty niż jasny. Oznacza to, że nawet jeśli nie będziemy piekli chleba w automacie to i tak jest on super przydatny w procesie tworzenia i pieniążki wcale nie są wyrzucone w błoto

Z butelką mleczka w tle
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 141

ogórków 2 ziemniaki2 łyżki śmietany 18%koperek (ja nie dodaję)CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny.2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy

My Culinary Art
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 215

Święta coraz bliżej, więc pora rozpocząć przygotowania. Jedną z pierwszych potraw, za które wzięłam się w tym roku są śledziki marynowane w cytrynie i chili. Przepis otrzymałam od Wiesi. Jest inny niż te, z których do tej pory korzystałam. Cytryna nadaje śledziom świeżość, a chili ostrość. Takie śledzie w słoiczku prezentują się pięknie i nadają się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Serduszka drobiowe w sosie śmietanowym 257

okazji serduszkowego święta czyli Walentynek, wczoraj na obiad były serduszka w sosie śmietanowym :) Składniki:pół kilograma serduszek,3 marchewki,2 pietruszki,ćwierć średniego selera,pół małego pora,100 ml. gęstej kwaśnej śmietany,sól, pieprz, 6-7 ziaren ziela angielskiego,2 większe listki laurowe,3-4 łyżki masła,ok. 2 łyżki mąki.Serduszka oczyszczamy, a więc odkrawamy resztki(...)dokładnym oczyszczeniu i wypłukaniu serduszek, zalewamy je zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, por w cienkie talarki. Wszystko wrzucamy do serduszek, solimy i całość gotujemy również na wolnym ogniu do miękkości warzyw.Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy przygotowujemy białą zasmażkę: masło topimy na patelni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy rosół z domowym makaronem 340

kurczaka (najlepiej z kury, ale jak nie mamy możliwości jej zdobyć, to kurczak musi wystarczyć),7 średnich marchewek, 5 średnich pietruszek,pół małego selera,1 niewielki por,1 mała "przypalona" cebulka (obraną można opiec na suchej patelni),1 łyżeczka ziarenek pieprzu,sól do smaku. Wołowinę opłukać, zalać zimną wodą (około(...)czas na małym ogniu, żeby wywar tylko lekko "pyrkał". Pod koniec gotowania dodajemy sól. Nie solimy wcześniej, żeby uzyskać jak najwięcej smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka pory mięsa i zatrzymuje część smaku w środku niego.Gdyby wywar nie był klarowny lub zaczął się nagle mocno gotować, możemy ratować się dolewając do niego pół szklanki lodowatej wody. Wiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa grzybowa 148

zapas :) Ostatnio znowu dostałam "garstkę", więc postanowiłam ugotować zupkę.Składniki:kawałek mięsa lub porcja rosołowa - według gustu,5 średnich marchewek,3 średnie pietruszki,ćwiartka średniego selera,pół średniego pora,średnia cebula,ok. 3 łyżki masła,ok. 1 szklanka suchych grzybów,6 ziaren ziela angielskiego,3 liście laurowe,sól i pieprz do smaku.Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej(...)karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym.Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko poddusić na połowie masła i dodać do wywaru.Namoczone grzyby pokroić tak drobno, jak lubimy. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Młoda kapusta z wody czyli nareszcie nowalijki! 232

Wiosna opóźniła się. Moje ukochane nowalijki dopiero nieśmiało pojawiają się w sklepach. Połowa maja to sezon komunijny w pełni i zawsze o tej porze sklepy zapełnione były świeżymi warzywkami, kolorowymi i kuszącymi. W tym roku jest na razie skromnie. Stoiska warzywne dopiero zaczynają rozkwitać :) Nie mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki(...)żeby kapusta nie gotowała się zbyt gwałtownie. Ja sprawdzam czy jest miękka przy pomocy patyka do szaszłyków. Jeśli bez problemu wchodzi w głąb kapusty to znaczy, ze pora ją wyjmować.Bułkę tartą rumienię na suchej patelni. Kiedy lekko się podpraży, to odstawiam patelnię z ognia i dodaję masło. Wystarczy, że się rozpuści. Do tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chińszczyzna po polsku czyli szynka Maggi z warzywami 185

Smak zachwycił, więc częstuję i Was :)Składniki:ok. 30 dkg. surowej szynki wieprzowej,ok. 3 łyżki przyprawy Maggi (według smaku),1 średnia marchewka,1 średnia pietruszka,1/3 pora - środkowa część,pieprz do smaku,2-3 łyżki oleju do smażenia.Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem (żeby nie pryskało za mocno podczas smażenia, oraz żeby mięso dobrze wchłonęło(...)pół centymetra. Dodać Maggi, dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.W tym czasie obrać marchewkę i pietruszkę i pokroić w cieniutkie słupki o długości kawałeczków mięsa. Pora również umyć i pokroić w cieniutkie słupki.Rozgrzać dość mocno patelnię. Dodać olej i mięso. Obsmażyć krótko cały czas na sporym ogniu. Dodać warzywa, wymieszać i nie zmniejszając ognia smażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dzień dobry :) 132

Dzisiaj przepisu nie będzie. Zdziwieni? :) Dzisiaj jest jednak specjalny dzień czyli dzień setnego posta i takie moje własne małe święto ;). Pora na krótkie podsumowanie i mały poczęstunek dla moich czytelników.Pierwsza notka pojawiła się 26. listopada ubiegłego roku. Setna pojawia się dzisiaj, 13. czerwca :)Post - rekordzista został wyświetlony blisko 19 000 razy. Ogólny licznik wyświetleń widzicie(...)mailowy, na FB czy komunikatorach.Za to wszystko bardzo Wam dziękuję :* Bez Was nie byłoby sensu pisać :)Oprócz smakowitości mam dla Was niespodziankę :)Znacie firmę Jolidon? Nie? W takim razie pora ją poznać. Jest to producent przepięknej bielizny, która zachwyca kobiety na całym świecie. Same zerknijcie do ich polskiego sklepu :)Wraz z panią Agnieszką z Jolidon

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 149

Masa śmiechu, żartów i rozmów. Nie nudziłyśmy się ze sobą i nie brakło nam tematów. A tego w zasadzie obawiałyśmy się trochę, bo przecież do tej pory nie rozmawiałyśmy lecz klikałyśmy ;) Myślę, że dziewczyny nie będą miały mi za złe, jeśli zdradzę Wam jaki konkurs wymyśliłam ;) mianowicie miały napisać na szybko czterowersowy wierszyk lub hasło(...)BodyWorks...to trzeba zobaczyć i powąchać :) słowami nie opiszę :)*  *  *Pollena OstrzeszówBiały Jeleń to marka znana od dłuższego czasu. Tego żelu nie używałam jeszcze, więc pora to zmienić :)*  *  *EfektimaMaseczki Efektimy znane są ze swojej jakości. Bardzo się cieszę, że będę mogła wypróbować preparaty do rąk i stóp.*  *  *EvelineFirma zadbała o nas kompleksowo :) byłyśmy

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania