Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 zielony liść pora, 1 długi kabanos dębowy, 1/2 marchewki, pieprz, sól, ognista mieszanka przyprawa, 1 jajko, do obtoczenia: bułka tarta. Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka dokładnie myjemy i rozbijamy na duży kotlet. Przyprawiamy z każdej strony pieprzem i solą. Na środek piersi układamy obgotowany przez 3 minutki zielony liść pora. Następnie kładziemy
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu rurki, 2 piersi kurczaka, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 1 por, 1 cebula, 400 ml sosu meksykańskiego, kilka plasterków żółtego sera, 2 garście rukoli. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i rozkładamy do dwóch naczyń żaroodpornych. Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy(...)kurczaka na patelni. Po usmażeniu kurczaka odcedzamy z tłuszczu i układamy na makaronie. Zapiekankę polewamy sosem meksykańskim. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy kurczaka, podsmażamy por i cebulę z której robimy kolejną warstwę zapiekanki. Następnie kroimy paprykę w kostkę i pomidora, układamy na niej kawałki żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, na ok. 20 minut. Po wyciągnięciu posypujemy
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 2 garście rukoli, 1 podwójna pierś kurczaka, 1 por, 300 g pieczarek, 1 cebula, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, cebulkę i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Warzywa mieszamy
Aga w kuchniSkładniki: 1 mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła. Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy
Aga w kuchnigrzech, aby nie zrobić takiej pysznej zupki. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 750 g cukinii 1,25 l bulionu drobiowego 2 średnie cebule 70 g białej części pora sól, pieprz grzanki Przygotowanie: Cukinię kroimy w kostkę, ja ją nie obieram ze skórki, bo bardzo lubię te małe zielone grudki w zupie. Cebulę z porem także kroimy. Wszystko gotujemy
Kuchnia Łukaszatego przepisu. Składniki : 300 g mięsa mielonego, 3 duże ziemniaki, 6 łyżek oleju z oliwek, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, 1 por, 5 pieczarek, 2 marchewki, 100 g startego sera. Przygotowanie:Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, gotujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut.Olej mieszamy z przyprawami i drobno posiekanymi(...)ząbkami czosnku. Marchewkę, grzyby i por kroimy w talarki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy mięso mielone wymieszane z 3 łyżkami oliwy. Przykrywamy je ziemniakami na które wykładamy pozostałe warzywa. Całość polewamy pozostałą oliwą ziołową. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180' C. Po 15 minutach zdejmujemy przykrycie i posypujemy startym serem i zapiekamy przez jeszcze
cookplbyło pysznie. Składniki: 250 g tortellini z serem 0,5 czerwonej papryki 0,5 puszki groszku konserwowego 0,5 małego słoiczka pieczarek marynowanych 4 -5 ogórki konserwowe 10 cm pora biała część 1 łyżka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 1 łyżka Chrzan luksusowy Społem 4-5 łyżek Majonez Kielecki Społem sól, pieprz do smaku Przygotowanie:Tortellini ugotować według przepisu(...)opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do naczynia. Paprykę, pieczarki, ogórki pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Groszek odsączyć z zalewy na sitku. Warzywa dodać do tortellini, wymieszać. Dodać chrzan, musztardę, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia się smaków. Przed podaniem spróbować i ewentualnie jeszcze raz doprawić
Ala piecze i gotujeprzeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól pieprz nać pietruszki ugotowana w rosole marchewka makaron W garnku układamy umyte(...)czasie zbieramy szumowiny sitkiem o małych i gęstych oczkach. Mięso gotujemy około 60 minut, po tym czasie dodajemy obrane i umyte warzywa: cebulę (w łupinach) marchew, seler, por, pietruszkę, nać pietruszki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy całość delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy również suszone podgrzybki. Całość gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, rosół ma delikatnie
Mango Papajaryżu jaśminowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 4 cm imbiru 2 dymki (biała część) 1,5 l wody 2 marchewki 2 liście świeżej mięty szczypta pieprzu 1 por 2 łyżki sosu sojowego 2 liście limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Dodatki (opcjonalnie): świeża kolendra 1 łyżka sosu rybnego limonka papryczka chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka
Tajskie smakizdechłym lisem, albo szatnią męską po meczu. 2. Jarzynkę na rosół – sprzedają to na tackach. Masz tam zestaw jarzyn ci potrzebnych. Więc unikniesz biegania w obłędzie za marchewką, porem i selerem. 3. Makaron do lasagne sztuk 2 – takie prostokątne pudełka, gdzie makaron jest całym płatem, a nie pokrojonymi kawałkami. 4. Przecier pomidorowy – kup taki, który chlupie. Znaczy wodnisty(...)grzanie góra dół, temperatura 190 stopni. 2. Odpakuj warzywa z tacki – marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, które tam znajdziesz obierz i zetrzyj na największych oczkach tarki. 3. Czosnek, cebulę oraz pora potnij drobniutko. Postaraj się 4. Na palniku postaw patelnie i ja rozgrzej jakieś 3 minuty. Po tym czasie wlej 3 łyżki oleju. Poczekaj 3 minuty i wrzuć starte i posiekane
ladykitchenKaczucha, czyli garnek rzymski Wczoraj dostałam przesyłkę z Węgierskiego sklepu. Postanowiłam powiększzyć swoje doświadczenia kulinarne o pieczenie w rzymskim garnku. A poza tym idzie wiosna, więc pora odtłuścić co nieco nasze dania ! Trochę czytałam jaki garnek najlepiej wybrać, ale jak wiadomo ile osób tyle opinii :-))). W końcu wybrałam taki z kaczuchą i z glazurowanym dołem. Teraz pora
Kulinarne przygody GatityLato w pełni, więc pora zabrać się za przetwory ! Nie suszyłam do tej pory nigdy wiśni, raczej zamykałam je w słoiku, wydrylowane, zasypane 2 łyżkami cukru. W takiej postaci są idealne jako dodatek do mojej szarlotki, ale wypatrzyłam na blogu chillibite przepis na suszone wiśnie. Jakie to jest proste, tym bardziej, że mam suszarkę do owoców i warzyw
Kulinarne przygody Gatitypory nigdy nie miałam okazji spróbować ketchupu pomidorowo-śliwkowego... Postanowiłam więc zaspokoić moją ciekawość. Przepis wpadł mi w oko na blogu Pora coś zjeść, zmieniłam tylko nieco proporcje. Ketchup zrobiłam z proporcji 2:1, czyli 2 kg pomidorów i 1 kg śliwek. Bałam się, że z większą ilością śliwek będzie dla nas za słodki. Wyszedł
Kulinarne przygody Gatitysame zapychacze. I jeszcze uchylę rąbka tajemnicy... w przygotowaniu post o domowej kostce bulionowej ! Domowa vegeta Składniki: 1 kg marchwi 200 g pietruszki 250 g selera 2 pory 5 dag suszonych grzybów parę łodyżek świeżego lubczyku 1 pęczek natki pietruszki łyżeczka ziaren czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Warzywa korzeniowe(...)obieramy i tniemy na drobne paseczki, można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Pory rozcinamy na pół wzdłuż, a następnie kroimy na mniejsze paseczki. Listki natki i lubczyku odrywamy od łodyżek, myjemy i suszymy. Zioła i warzywa suszymy na suszarce do warzyw, rozłożone na poszczególnych tackach. Tacki należy przekładać, bo warzywa nie suszą się równomiernie. Przy nadmuchu z góry
Kulinarne przygody GatityŚwięta zbliżają się do nas wielkimi krokami, więc pora wziąć się za ustalanie naszego menu. Dziś chciałam Wam podsunąć pomysł na domową wędlinę, która trochę urozmaici półmisek mięsny na Waszym świątecznym stole i nie wymaga wiele zachodu przy jej przygotowaniu. Tak naprawdę, to robi się sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej pomyśleć wcześniej(...)Robiłam już taką suszoną polędwicę wileńską, była rewelacyjna, teraz przyszła pora na karkówkę. Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mój kulinarny pamiętnik. Schab karkowy z pończochy Składniki: 1,2 kg karkówki (im węższy kawałek, tym lepiej) 40 g soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonej
Kulinarne przygody Gatity