por - 13968 przepisów (strona:322/932)

Sałatka z makaronem idealna na imprezę 234

przypraw, bo dodałam pieczonego kurczaka. Polecam spróbować! Składniki : * duży filet z kurczaka pieczony czy gotowany - może być wędlina która została nam ze świąt bądź 40g szynki drobiowej * biała część pora * papryka czerwona * pół zielonego ogórka * 4 korniszony * garść startego sera wędzonego * mała śmietana 10% * pół słoiczka majonezu * koperek * sól , pieprz Przygotowanie :Mięso bądź wędlinę kroimy w kostkę. U mnie pierś(...)kurczaka pieczona z przyprawą do kurczaka. Por siekamy w piórka i dodajemy do kurczaka. Kroimy pozostałe składniki w kostkę. Wsypujemy starty ser - idealnie pasuje ser wędzony, ale każdy inny będzie równie dobry. Wszystkie składniki potrząsam w misce, nie mieszam. Przygotowuję sos śmietanowo-majonezowy z dodatkiem koperku. Ja na te proporcje dałam cały pęczek. Im więcej tym lepiej. Przyprawiamy

Magiczne Życie Marty
Korzstając ze słońca - grillowanie. 168

cytrynyłyżeczka soliłyżeczka pieprzuWszystko dokładnie połączyłam. Oczyszczone mięso natarłam marynatą,zostawiłam w niej na całą noc w lodówce. SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ.(autorski;)1 średnia kapusta pekińska5 średnich marchewek1 por (biała część)1 szklanka posiekanej natki pietruszkisól, pieprz,3 łyżki oliwy z oliweksuszone zioła (u mnie kolendra i szczypta lubczyku)Kapustę posiekałam, marchew starłam na grubych oczkach. Por drobnopokroiłam. Dodałam natkę

W kuchni Karmel-itki
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 185

obowiązków. Najczęściej jada się je krótko po przebudzeniu i przed wyjściem do pracy czy szkoły – więc w Polsce dość wcześnie rano (większość osób rozpoczyna pracę o 8.00). Tak wczesna pora śniadania spowodowała konieczność jedzenia w godzinach pracy tzw. "drugiego śniadania" ok. 10 rano – posiłek ten nie ma odpowiednika w innych kulturach. W krajach zachodnich, gdzie pracę rozpoczyna się

W kuchni Karmel-itki
Piknikowe przysmaki. JARSKI PASZTET Z CUKINII. 317

Piknikowe wspomnienia cały czas są świeże.Wspaniałe towarzystwo, rewelacyjna atmosfera, ładna pogoda, a wszystko tookraszone smakołykami.Pamiętacie poprzedni wpis? Tak, tak, ten o naszym spotkaniu.Piknik blogerów

W kuchni Karmel-itki
Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 263

tendencję, wykorzystując pozostałe z rosołu jarzyny. I muszę przyznać, że efekt mile mnie zaskoczył. Poniższą potrawkę podałam z ryżem. NIECO INNA POTRAWKA Z KURCZAKA. /autorski;/ podwójna pierś kurczaka seler, por, 3 marchewki, 3 pietruszki (korzeń) sól, pieprz garść suszonej mieszanki warzywnej  liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki masła szklanka mleka Z kurczaka gotuję wywar. Doprawiam. Kiedy już powstanie(...)bulion, odcedzam warzywa od rosołu, mięso odkładam na bok. Masło roztapiam, dodaję  mąkę - robię zasmażkę, do której dolewam szklankę bulionu i zagotowuję. W tym czasie kroję marchew, por, seler z rosołu.  Do gotującego się "sosu" delikatnie dodaję mleko, rozcieńczone odrobiną gorącego rosołu, aby nam się nie zważyło. Mieszam, dorzucam warzywa i zagotowuję znowu. Doprawiam do smaku, wkładam mięso

W kuchni Karmel-itki
Szybki post. ZUPA POROWA Z SERKÓW TOPIONYCH. 187

POROWA ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH. /autorski;/ 300g serka topionego w bloczku 2 szklanki mleka 1 cały por pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Pora białą i zieloną część kroję w półtalarki. Podsmażam na łyżce masła. Następnie dodaję rozdrobnione serki topione, wlewam odrobinę mleka by się rozpuściły. Kiedy to nastąpi dolewam pozostałe mleko, doprawiam pieprzem i gałką muszkatołową. Podaję na gorąco. Zupę

W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 202

Poznawajcie nowe smaki! Bo czasem możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni :] INDYK W MARCHEWCE. /potrawa z Urugwaju; z moimi modyfikacjami;/ 4-6 porcji 1 kg marchwi 2 białe części porów  2 szklanki osolonej wody 1 szklanka białego wina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę pokroiłam w grube plastry, ugotowałam(...)Następnie zmiksowałam na puree. Mięso pokroiłam w wąskie, krótkie paski, oprószyłam przyprawami  i podsmażyłam na złoto na odrobinie oleju.  Na tym samym oleju zeszkliłam pokrojone w półplasterki pory. Dodałam do nich mięso, dolałam wodę, włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając

W kuchni Karmel-itki
DORSZ PO AZJATYCKU. 206

wielką chęcią zamieniłabym na ryby każdy inny rodzaj mięsa.Szczególnie, kiedy są tak smacznie przyrządzone :] DORSZ PO AZJATYCKU. /po części autorski;/ 4 porcje 4 filety z dorsza 1 cały por 3 średnie marchewki olej roślinny 1/2 cytryny pęczek posiekanego szczypiorku 2 papryczki chili woda, 1/2 łyżeczki soli sos: 4 łyżki cukru 4 łyżki octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego(...)tego momentu gotuję przez ok. 12 minut. Następnie wyjmuje rybę z wody, skrapiam sokiem z 1/2 cytryny i zostawiam w cieple. Chili pozbawiam pestek, kroję w możliwie najdrobniejszą kosteczkę. Pora kroję w cienkie  półplasterki, a marchewkę w cieniutkie słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA NAJSZTUBA. 1927

dokładniej jego kobiety, która kiedyś zaserwowała mu taką sałatkę, a od tej pory stała się sałatką Najsztuba. Zaznajomiłam się z niąna warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim w ramach KULINARNYCH WYZWAŃ FAIRY, w sierpniu tego roku. Sałatka, składa się ze składników dostępnych praktycznie zawsze i wszędzie. Aż trudno mi było uwierzyć, kiedy skosztowałamjej po raz pierwszy, że tak proste i powszechne produkty(...)odtworzyć te sałatkę. Częściowo znałam składniki,gdyż Grzesiek mi je zdradził, ale nie znałam proporcji. Metodą prób i błędów, doszłam do bardzo zbliżonego efektu końcowego.Zaserwowałam rodzinie.I od tej pory stała się to ulubiona sałatka w moim domu.Nieco zmieniłam. Zamiast wędzonego dorsza, użyłam makreli, którą akurat miałam w lodówce. Użyłam pietruszki, bo też byładostępna. Ale sałatka, mimo niewielkich zmian, wyszło

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. 493

coś dziwnego w Betlejem się dzieje..." ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. /przepis całkowicie spontaniczny;/ 3 marchewki 2 pietruszki 4 małe ziemniaki liść laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)150g kwaśnej śmietany Cebulę obieram, drobno siekam, wrzucam na patelnię i podsmażam na maśle. W garnku(...)litr wody, wrzucam suszone grzyby i gotuję je jakieś 15 minut, aby napęczniały i zmiękły. Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieram i kroję w drobniutką kostkę, wrzucam do garnka. Dodaję por, seler przekrojony na pół, zawartość patelni (cebulę wraz z masełkiem). Wsypuję odrobinę jarzynki  (lub dodaję kostkę grzybową) i gotuję całość do miękkości warzyw.  Na samym końcu dodaję jogurt naturalny

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA ŁASUCHA. 38199

ryżowego 6 jajek 200g szynki drobiowej puszka kukurydzy słoik marchewki z groszkiem 5 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 6 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych posiekany pęczek pietruszki 1 por sól, pieprz  2 - 3 łyżeczki musztardy Jajka gotuję na twardo, studzę, po czym obieram ze skorupek. Kroję w kostkę. Ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, szynkę kroję w kostkę, pora

W kuchni Karmel-itki
ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. 191

najbardziej się to udało. ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. / całkowicie autorski;/ 1 mała zielona cukinia ok. 300 g sałaty (lodowa, masłowa lub jakiś mix sałat) 1/2 białej części pora 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego 150g serka ziołowego pęczek posiekanego koperku  2 łyżki oleju z pestek winogron Pora kroję w plasterki, szklę na oleju. Cukinię kroję w plasterki, wrzucam

W kuchni Karmel-itki
KREM Z SELERA. 201

lekkim porannym blasku świat, nasuwa się właśnie ten fragment. KREM Z SELERA. /własny;/ na 1l kremu 3 bulwy selera 0,6- 0,7 l bulionu warzywnego 1/2 pora (cała biała część) 2-3 łyżki oleju ryżowego biały pieprz gałka muszkatołowa ew. sos sojowy do doprawienia Pora kroję w talarki i szklę na oleju ryżowym. Zalewam bulionem. Selera obieram, kroję

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z TOFU. 147

marką Winiary. SAŁATKA Z TOFU. /własny;/ na 1-2 porcje 1 kostka tofu Winiary Pomysł na... Papirus  (zioła prowansalskie) 2-3 dojrzałe pomidory 1/2 białej części pora 2 łyżki domowych kaparów (przepis DOMOWE KAPARY)* sól, pieprz Tofu osączam z zalewy, kroję w niezbyt grube plastry i smażę w papirusie, z obu stron, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pomidory(...)kroję w plastry, układam dookoła talerze i oprószam solą oraz pieprzem. Por kroję w talarki i wrzucam na środek, a na nim układam gorące usmażone tofu. Wykładam kapary i podaję. * Domowe kapary można zamienić zwykłymi - te z nasturcji mają więcej goryczki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
KREM ZE SZPINAKU. 202

chwilę. Na przykła po to, by przyrządzić sobie taki krem. KREM SZPINAKOWY /własny;/ 3-4 porcje 500g  świeżego szpinaku750 ml bulionu warzywnego 3 ziemniaki2 ząbki czosnku1/2 pora (białej części)pieprz biały mielonyew. sól / sos sojowy do smakuZiemniaki obieram, kroję w kostkę i zostawiam w zimnej wodzie, aby nie ściemniały.  Szpinak płucze, suszę i siekam. Czosnek obieram(...)rozgniatam i wraz z pokorjonymw talarki porem, szklę na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej olej ryżowy lub z pestekwinogron). Wrzucam szpinak, czekam aż się skurczy, po czym zalewam bulionem,wrzucam ziemniaki i doprowadzam do wrzenia. Gotuję do miękkości ziemniaków,po czym miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiam i podaję.SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania