pomidor - 8433 przepisów (strona:53/563)

Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 215

Sezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można!   Wczoraj było idealne ciasto na tartę . Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna

Grunt to przepis!
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą 136

Pomidory są najlepsze nie latem, lecz własnie jesienią. Nabierają wtedy pełni smaku i są wspaniale pachnące. (Mówimy oczywiście o pomidorach z pola, a nie tych całorocznych szklarniowych.) Jesień to idealny czas na zapiekanie ich pod różnymi postaciami. Kasza owsiana idealnie do nich pasuje, gdyż podczas zapiekania wchłonie nadmiar wody, przesiąkając jednocześnie smakiem i zapachem pomidorów. Komponując smak kaszy możemy dodać(...)kaszy owsianej 1 niewielka cebula 2 duże ząbki czosnku + 3 ząbki do zapieczenia duża szczypta rozmarynu suszonego szczypta mielonego ziela angielskiego niewielka świeża papryczka chili 4-6 średnich pomidorów sól do smaku 3 łyżki oliwy Cebulę i 2 ząbki czosnku obrać, pokroić drobno i zeszklić na łyżce oliwy. Z papryczki usunąć gniazdo nasienne, opłukać i posiekać. Wszystko dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną (bez nabiału) 173

Stragany aż się uginają od soczystych i pachnących pomidorów. Wykorzystajcie ten okres i zróbcie „ Zupę pomidorową na świeżych pomidorach „. To nie to samo, co pomidorówka na przecierze. Pamiętam, kiedy raz taką spróbowałam… Słodką, pachnącą, taką prawdziwie pomidorową… Zrobił mi ją Mąż kiedy byłam w ciąży. Zaskoczyłam się smakiem i to bardzo pozytywnie. Zupka była tak pyszna(...)kompletnie nie rozumiałam tego, czemu wcześniej jej nie robiliśmy. Teraz, gdy tylko zaczyna się sezon pomidorowy kupuje pomidorki i gotuję zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Dzisiejsza wersja jest z mlekiem kokosowym i jak możecie, to koniecznie takiej wersji spróbujcie . Jeśli nie macie jednak mleka kokosowego, możecie użyć słodkiej śmietanki 30%. „Zupę pomidorową na świeżych pomidorach” uwielbiają wszyscy. Mnie

Moja Delicja
Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serm feta podane z placuszkami z cukini i dipem czosnkowym 171

Zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem szpinaku który wraz z ogromną ilością świeżutkich pomidorów dziwnym trafem znalazł się w koszyku w czasie zakupów na placu. Wybór padł na faszerowane pomidory, które o zapieczeniu wprost rozpływają się w ustach i nawet mój syn wróg numer 1 pomidorów zjada je ze smakiem. Składniki: 4 duże pomidory połowa dużego pęku świeżego szpinaku(...)szklanki ryżu 10 dkg sera feta 4 plastry mozarelli 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Pomidory dokładnie myję i osuszam. Odkrawam ich górną część wraz z szypułkami i wydrążam miąższ do miseczki (najłatwiej robi się to dużą łyżką). Sole wnętrza i odstawiam aby puściły sok. Kiedy pomidory sobie odpoczywają oczyszczony szpinak wrzucam na patelnie z łyżka

Magiczna kuchnia Darii
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 235

kanapek, do faszerowania) ze śledziem, we włoskim stylu. Kremowa rozkosz dla podniebienia! SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ / PASTĘ: - śledzie w oleju, 5-6 filetów/płatów - Serek Kremowy ARLA APETINA - "Pomidory i Bazylia" - oliwki zielone (ilość dowolna) - oliwki czarne (ilość dowolna) - jajka 4 (lub 8 przepiórczych), - majonez domowy, łyżka - dwie, - bazylia, - pieprz czarny, - domowa mieszanka suszonych warzyw, - cebula czerwona, 4, - cebula biała(...)pomidory podłużne (miąższ z pomidorów, które będziemy faszerować trafia do sałatki), - oliwa z oliwek, odrobina, /Do sałatki wrzucamy sam miąższ z pomidorów, które służą za łódeczki do wypełnienia. Zostawiamy kilka oliwek do położenia na wierzchu. Sałatka/pasta idealnie pasuje do grzanek, które możesz zrobić w domu - u nas grzaneczki bezglutenowe/ WYKONANIE SAŁATKI/PASTY: 1. Gotujemy jajka na twardo, 2. Kroimy

Wypisz Wymaluj
najlepszy sos do pizzy 201

placek drożdżowego ciasta, po posmarowaniu go własnoręcznie wykonanym sosem, stanie się daniem które z entuzjazmem powitają goście i domownicy. A jeżeli sos nasz  wzbogacimy, dodatkiem suszonych w słońcu pomidorów, podostrzymy papryczką chilli a wszystko to dodatkowo przepleciemy zapachem świeżego czosnku i bazylii. To masz wyrób,  możemy stawiać na równi z produktami pochodzącymi ze słonecznej Italii. Jeśli już wspomniałem(...)tylko słoneczne południe, gdzie króluje oliwa, lecz również górzysta alpejska północ, w której do potraw nader często dodawane jest, podobnie jak u nas, masło. Wspomniałem o wykonaniu sosu z pomidorów i masła, lecz to jeszcze nie wszystko. Do pełni sukcesu potrzebne nam będą jeszcze przyprawy, bez nich bowiem, nawet z najlepszych surowców, nie wydobędziemy pełni smaku. Dziś sos doprawię przyprawami

Miód i pieprz
Domowy przecier pomidorowy na zimę 241

Super pan pomidor Aż, trudno uwierzyć, że dawniej pomidor był uważany za roślinę trującą. W XVI Iw.  francuski ogrodnik Olivier de Serre twierdził, że pomidory nie są jadalne, inni uważali, że od zapachu pomidorów dostaje się mdłości. Co budzi wiele paradoksów – w 1811 r., w niemieckim słowniku botanicznym o pomidorach napisano: „Choć pomidor jest uważany za roślinę trującą(...)się z niej sosy, wyróżniające się przyjemnym, kwaskowatym smakiem”. Krajem, który zaryzykował jak o jeden z pierwszych, przełamać te opowieści była Rosja. Tam już od XV wieku uprawia się pomidory. W Polsce pojawiły się wraz z królową Boną, ale tak naprawdę ich hodowla rozwinęła się po I wojnie światowej.  „Złote jabłka„ czyli włoskie pomidori bogate są w witaminy

Bon Appetit Małgorzaty
Pomidorowe szaleństwo słoikowe! (3 warianty) 164

Pomidory bardzo dobrej jakości po 1,50zł... grzechem byłoby nie przerobić ich na kilka słoiczków pyszności na zapas. Osobiście uwielbiałam pomidory z puszki, dopóki nie spróbowałam przerobionych na tę samą modłę, domowych przetworów mojej siostry. Zainspirowana jej piwniczką, w tym roku postanowiłam zrobić je po swojemu. :) Są naprawdę wyjątkowe, wiemy co się w nich znajduje, są bez konserwantów, a przede(...)wszystkim - są przepyszne i praktyczne. Nie podaję konkretnych ilości pomidorów, ponieważ w przypadku tego przepisu nie ma to większego znaczenia. Wszystko zależy od tego ile potrzebujemy zrobić - tyle przygotowujemy warzyw i słoików. Reszta właściwie zrobi się sama. ;) Uwaga! Ja zjadam swoje przetwory bardzo szybko, więc ich nie pasteryzuję. Jeśli zostawiacie je na zimę, koniecznie to zróbcie i bardzo dobrze zakręcajcie

Kuchenna Kontrrewolucya
Suszone pomidory w zalewie oliwnej. 206

Pomidory suszone przygotowujemy z mięsistych podłużnych pomidorów. Jeszcze latem ususzyłam 3 kg. tych pomidorów i przechowywałam w naczyniu próżniowym w lodówce. Nareszcie dziś postanowiłam dokończyć dzieła i tym sposobem słoiczek suszonych pomidorów w zalewie nareszcie gotowy. Za kilka dni powinny być dobre. SUSZENIE POMIDORÓW: 3kg. mięsistych pomidorów kroimy na ćwiartki lub ósemki, przygotowujemy zioła: suszone oregano, bazylia, kilka ziaren kolendry(...)ziarna ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu kolorowego ucieramy w moździerzu i posypujemy pomidory, pomidory układamy na sitach suszarki , suszymy kilka dni po kilka godzin, zmieniając kolejność sit, po kilku dniach wszystkie pomidory mieszczą się na jednym sicie. SKŁADNIKI: suszone pomidory , 250ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku liść laurowy sól, pieprz do smaku WYKONANIE: oliwę doprowadzamy niemal do wrzenia, dodajemy sól

Kuchnia Beaty
Testowanie produktów producenta Agros Nova 207

poproszona o ocenę i krótkie komentarze do produktów, które są tu widoczne. Są to : syropy owocowe z soków zagęszczonych -Łowicz dżemy- Łowicz soki pomidorowe - Fortuna soki owocowe -DrWitt keczup Pomidory Malinowe - Kotlin chrzan Horseradish i sałatka szwedzka - Krakus  Producentem ich jest Agros Nova, która skupia takie marki jak : Łowicz, Fortuna, DrWitt, Krakus, Kotlin, Garden, Fructo, Pysio, Tarczyn, Demon, Włocławek(...)papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy aromatyczne, wit. C. Skład bogaty, smak też. Sok  Pomidor Sok 100 % Fortuna  w swoim składzie ma przeciery odtworzone z zagęszczonych przecierów   pomidorów. Smak i zapach jest bardzo aromatyczny. Wygląd i konsystencja zachęcające.  . Sok 100% Pomidor Tabasco

Proste Potrawy
Crumble z pomidorami 259

Crumble z pomidorami Nie ze śliwkami. Nie z truskawkami. W ogóle nie z owocami, tylko z pomidorami. Właśnie tak. Wymyśliłam sobie crumble z pomidorami. Danie jest z kategorii bardzo prostych, banalnych wręcz, ale jednocześnie genialnych. Wszystkie smaki przenikają się i uzupełniają. Słodycz pomidorów, aromaty ziół i czosnku, oliwa. Wszystko to ukryte pod idealnie chrupiącą serową skorupką. Danie jest tak zachwycająco(...)miską sałaty z lekkim winegretem na obiad, a później jeszcze na kolację. Takie crumble po prostu można jeść trzy razy dziennie. Spróbujcie sami :) Składniki dla 4 osób: 1 kg pomidorów (pomieszanych, różnej wielkości i kolorów) 2-4 ząbki czosnku kilka gałązek oregano i tymianku chlust oliwy mniejszy chlust octu (użyłam malinowego, ale dobry będzie też balsamico, winny lub jabłkowy) sól

Pełny talerz
Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami 203

łagodnych z bardziej wyrazistymi, jak również są po prostu wygodnie do umieszczenia na toście oraz w konsumpcji. Jakkolwiek przekąska ta nie była inspirowana niczym konkretnym, można powiedzieć, że salami, pomidor i oliwki nadają jej nieco włoskiego charakteru. Ma ona charakter raczej śniadaniowy, choć oczywiście można ją zjeść o każdej innej porze dnia. Nie mniej jednak jest na tyle prosta(...)mało czasochłonna w przygotowaniu, że naprawdę stanowi realną opcję na śniadanie. Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami 2015-06-20 18:41:31 Proste w przygotowaniu tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami – idealna przekąska na szybkie śniadanie w klimacie kuchni włoskiej. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków

Kulinarna Pokusa
Sałatka pomidorowa. Bardzo pomidorowa 198

Już kiedyś pisałam, że uwielbiam pomidory. Pod każdą postacią. Teraz najpyszniejsze są świeże, mocno pachnące. Najlepsze w najprostszej sałatce z dodatkiem młodej cebuli i opcjonalnie bazylii oraz oliwek. Żeby tego było mało niedawno odkryłam olej kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Do mojej ulubionej sałatki pasuje więc idealnie. Ten olej ma naprawdę wyraźny aromat. A porcje w saszetkach, to świetne(...)żeby zjeść pyszną sałatkę. Wystarczy saszetka oleju kujawskiego, kilka składników na sałatkę, szczypta soli i pieprzu... i gotowe! Sałatka pomidorowa. Bardzo pomidorowa Jeżeli macie ochotę możecie użyć tylko czerwonych pomidorów. Najważniejsze, żeby były dojrzałe. Sałatkę gorąco polecam, bo oprócz walorów smakowych serwujemy sobie niezły zastrzyk witamin, sporą dawkę wartości odżywczych i kwasów Omega-3. Składniki na 4-6 porcji

Pełny talerz
Tarta pomidorowa „do góry nogami” 198

bardzo pyszna i niekłopotliwa do zrobienia wytrawna tarta. Teraz, kiedy jest taki wybór smacznych pomidorów , warto ją robić z różnymi gatunkami pomidorów. I jest piękna - letnia i słoneczna! Przepis z książki " Home-Grown Harvest" -  Ryland Petars & Small składniki (4 porcje) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki kaparów 10 – 15 igiełek rozmarynu 3 dojrzałe pomidory Opakowanie  gotowego(...)nasza patelnia) Czarny pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia + do polania Patelnia,  którą możemy wstawić do piekarnika ( 20 – 23 cm średnicy) przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 220 st . C. Pomidory pokroić w grube plastry. Na patelnię wlać oliwę, wsypać kapary i rozmaryn, postawić na dużym ogniu i podsmażać do czasu aż kapary zaczną skwierczeć.Dodać plastry pomidorów – ułożyć

Stare Gary
Suszone pomidory. Z piekarnika 158

ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł mi jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt, że któregoś dnia C. obdarował mnie dwoma skrzynkami tych czerwonych, okrąglutkich warzyw (czy też raczej(...)owoców), w ogóle bym się na nich nie skupiła. A tak powstał duży słoik suszonych pomidorów. Co prawda nie tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek! Mam wrażenie, że może już być za późno na tego rodzaju

Pożeraczka, czyli raz adobrze