pory wydawało mi się, że pomidory ,, Bycze serca" są olbrzymie . No to teraz spotkałam mega olbrzymy. Jedna sztuka starczy mi na obiad dla 2 osób. Dla ułatwienia zrobię na parze bo w dolnym garnku zbierze mi się aromatyczny wywar z gotowania , który posłuży do zrobienia sosu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidzisiaj prezentuję to wariacja na temat roladek w sosie szałwiowym , które miałam okazję Wam już kiedyś pokazać. Stworzyłam na ich podstawie całkiem nowe danie, bardzo smaczne :-). Roladki z suszonymi pomidorami świetnie smakują razem z sałatką, w której przeważają słodkie smaki, bo są i karmelizowane gruszki i szalotki, a także słodkie czerwone winogrona. Całość doprawiona aromatyczną szałwią. Nie sposób się oprzeć
Pora coś zjeśćpiorka i na rozgrzanej patelni podsarzamy Dorzucamy do cebuli mieso i wyciskamy zabek czosnku Wszystko razem smarzymy ok 1 godz 15 min Po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki i wszystko razem dusimy ok 15min Jak juz mieso jest miekkie mozna wylaczy Dobrze smakuje z ziemniakami Smacznego! Ps Nie robic z tego sosu pomidorowego
Klaudynkowa kuchniaUwielbiam pomidory ! Teraz, latem są takie słodkie, nagrzane słońcem i pyszne ! Można wybierać i przebierać w odmianach, kolorach, kształtach a później jeść je na milion sposobów. Smakują dobrze zawsze i wszędzie - same, jako baza dania, jego część czy choćby dodatek. Z jajkami na śniadanie były pyszne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzeczytaniu tytułu tego dania w książce Julii Child "Gotuj z Julią" od razu poczułam zapach rozgrzanej słońcem Prowansji. Dojrzałe pomidory, zioła, czosnek - wiedziałam, że będzie pysznie i nie pomyliłam się. To bardzo prosta potrawa, ale mam nadzieję, że zachwyci Was tak samo jak mnie. Cóż, nie od dziś wiadomo, że w prostocie siła. A ja tym przepisem rozpoczynam
Smaczna PyzaPomidory suszone o tej porze roku robią chyba wszyscy blogerzy bo codziennie ktoś wrzuca swój post na ten temat. Ja nie mogę być gorsza, prawda ? Szczególnie, że takie pomidorki to coś pysznego ! Sposobów suszenia też jest tyle ile osób przygotowujących. Jedni suszą w piekarniku, inni w suszarce do warzyw. Są wersje z ziołami, inne bez. Niektórzy usuwają pestki
Smaczna PyzaSałatka z łososiem i pomidorami - lekkie danie na kolację albo lunch. Ja lubię takie sałatki więc polecam także i Wam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWiem, że niektórzy czują obrzydzenie na samą myśl o podrobach, ale przecież przed gotowaniem bardzo dokładnie się je czyści a dobrze przyrządzone są przepyszne ! Dzisiaj w pysznym sosie z pomidorami i aromatyczną papryką. Do gulaszu podałam delikatne kluseczki maślankowe - to był bardzo zgrany duet. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajest lepszy i bardziej uniwersalny - można go zjeść zarówno z wędliną jak i słodkim dżemem. Ale tym razem zrobiłam inaczej i dołożyłam coś smacznego, o zdecydowanie konkretnym aromacie. Pomidory i prażona cebula nadały chlebowi ładnego koloru i ciekawego posmaku. Pierwsze kromki zjedliśmy zanim bochenki wystygły bo nie mogliśmy się powstrzymać ! Tak, zdecydowanie polecam taki chleb bo jest przepyszny :) Zobacz także
Smaczna PyzaChrupiące szparagi, delikatne liście sałaty, soczyste pomidory, łagodny ser i pachnący sos. To wszystko w kilka minut pozwoliło mi stworzyć pyszna sałatkę. Tak niewiele trzeba żeby zjeść dobry i zdrowy posiłek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaUpiekłam pachnące, pyszne bułeczki. Są puszyste, mięciutkie i mają piękny kolor dzięki dodatkowi pomidorów. Smakują mi same, ale będą dobrą podstawą kanapek z serem czy wędliną. Mam nadzieję, że Wam też będą smakowały. Przepis powstał na bazie receptury od Pawła chociaż po moich kombinacjach nie bardzo są podobne do oryginału :) Bułeczki piekliśmy w ramach wspólnej akcji blogerów "Wypiekanie
Smaczna Pyzapyszną, gotową przekąskę. Ja wykorzystuję je również do przygotowania łososiowych łódeczek, które nie tylko pysznie smakują ale i ciekawie się prezentują:) Składniki: medaliony z łososia mozzarella suszone pomidory oliwki świeża bazylia a sposób podania przedstawiony na zdjęciu:) mmmmm, pycha
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzygotować ciasto naleśnikowe- dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki,do ciasta dodać też z 1-2 łyżki oleju.Usmażyć naleśniki.Ricottę wymieszać z drobno posiekaną cebulką oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i natką pietruszki.Doprawić do smaku solą ziołową.Każdego naleśnika posmarować farszem i zwinąc w rulon.Dodatkowo przed zwinięciem można na farszu rozłożyć kilka listków rukoli jeśli ktoś lubi
Monia miesza i gotujemożna go wyrzucić lub ugrillować i zjeść. Plastry cukinii skropić olejem i opruszyć przyprawą grill ziołowy, odstawić na godzinkę. Ricottę wymieszać z drobno posiekaną bazylią i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Do smaku doprawić przyprawą do sałatek z młynka. Plastry cukinii grillować z obu stron aż zmiękną. Ugrillowane plastry przestudzić, posmarować masą z ricotty i zwinąć w roladkę. Ułożyć na talerzu
Monia miesza i gotujesuszonych z oleju 4-5 łyżek słonecznika Kreto 100 g fety Sałatę porwać na małe kawałki. Dodać obrane i pokrojone na małe kawałki awokado oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Dodać pokruszoną fetę i uprażony słonecznik. Skropić olejem z zalewy od pomidorków i dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotuje