przed telewizorem. Siedzicie w piżamach, rozmawiacie, a czas staje w miejscu... Moja propozycja na taki posiłek to ziołowa tortilla podana z aromatycznym nadzieniem z chorizo, fasoli, pora i pomidorów . Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem jajek oraz chorizo, dlatego dla niego taki posiłek to strzał w dziesiątkę. Dziewczyny, myślę, że Wasz mężczyzna również ucieszy się z takiego śniadania dużo(...)Ziołowa tortilla z chorizo i fasolą na podstawie przepisu z książki "Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem" na 2 obfite porcje czas przygotowania: 35 min. Składniki: 3 mięsiste pomidory 6 łyżek oliwy 1 puszka białej fasoli 1 pęczek cebulek dymek 1 mały por 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 100 g kiełbasy chorizo w pętku (u mnie Sarta) 6 jaj pęczek
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów . Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki i zjeść na stojąco - jeżeli szykujecie przyjęcie karnawałowe , spróbujcie je przygotować. Empanadas bardzo przypominają nasze smażone pierogi , które z moich doświadczeń mają wielu fanów. Ich zrobienie nie jest wcale takie trudne - mówi(...)przenośne jedzenie i zabierali ze sobą , np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa lub jako kanapka. Farsz hiszpańskich empanadas zazwyczaj zawiera tuńczyka, sardynki lub chorizo , doprawione pomidorami, cebulą i czosnkiem. Ale spotyka się również empanadas z popularnym na półwyspie Iberyjskim wędzonym dorszem lub schabem. W Hiszpanii, w zależności od regionu, empanadas przybiera różne formy . W Walencji lepi
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na tradycyjną tunezyjską sałatkę , która szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom pieczonych warzyw . Oprócz pieczonych papryk, pomidorów i cebuli, oraz iście śródziemnomorskiej trójcy - oliwek, kaparów oraz anchois, znajdziecie w niej również cząstki ugotowanego na twardo jajka oraz kawałki tuńczyka, dzięki czemu sałatka jest bogata w różnorodne smaki oraz dość sycąca. Taką sałatkę możecie podać(...)ogniem (nie zapomnijcie więc o tym pomyśle w czasie nadchodzącego sezonu grillowego:)). W Tunezji przyrządza się również inny wariant sałatki grillowanej, Salata Mishwiyya , w której pieczone papryki, pomidory i cebule miksuje się, a następnie dekoruje ćwiartkami jajka, oliwkami oraz kawałkami tuńczyka. Przepis na taką sałatkę znalazłam na stronie mojego drugiego ulubionego eksperta od kuchni śródziemnomorskiej, Clifforda A. Wrighta ( przepis
Chilli Czosnek i OliwaCiecierzyca z kalafiorem w pomidorach Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona(...)kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaIdąc dalej, tropem małopolskich inspiracji, dziś zapraszam na nieco inną wersję pomidorowej. Delikatny, aromatyczny krem ze świeżych dojrzałych pomidorów. Świetnie komponował się z prawdziwym kozim serem. Jego dość charakterystyczny smak naprawdę pasuje do głębi słodkich pomidorów. Dodatkowo soczysty kolor, zniewalający zapach... Czegóż chcieć więcej? Pełna nazwa pomidorowego kremu z Małopolski brzmi "galicyjska zupa pomidorowa" . A to nic innego, jak właśnie(...)krem z pomidorów z ryżem. Zrezygnowałam z ryżu, a żeby nadać jeszcze bardziej swojskiego, małopolskiego charakteru, dodałam ser kozi. Głównym jego zagłębiem na tych terenach są okolice Tymbarka i Nowego Sącza, co widać na poniższej mapce przysmaków małopolskich. Cudem udało mi się zrobić zdjęcia ocalałej porcji. KREM POMIDOROWY Z KOZIM SEREM. /w oparciu o przepis na galicyjską zupę pomidorową
W kuchni Karmel-itkisię do Was w miarę na bieżąco zaglądać). Dlatego i obiad musiał być szybki, coś jeść w końcu trzeba. Postawiłam tym razem na klasykę, pierś z kurczaka połączona z pomidorami i papryczką chili. Jest to zgrany zestaw, który pasuje do ziemniaków, ryżu czy makaronu. Ps. przypominam, że akcja gotowanie za głosowanie trwa do jutra (piątek) do godziny 22. Składniki(...)porcje: Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 400g świeżych pomidorów lub pomidory w puszce 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 mała papryczka chili ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Przygotowanie: Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając
Fabryka pomysłówOmlet z pomidorami i cebulą 4 jajka 1 pomidor 0,5 średniej cebuli łyżka masła do smażenia sól pieprz Składniki pozwalają na przygotowanie obfitych porcji do 2 osób. Przygotowanie: 1. Jajka, cebula i pomidor 4 jajka wbić do miski, rozmieszać widelcem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cebulę i pomidora pokroić w kostkę. 2. Smażenie Na patelni 26 cm rozgrzać(...)łyżkę masła. Najpierw zrumienić cebulę, a następnie dodać pomidory. Smażyć 3 minuty. Przełożyć usmażone warzywa do osobnego naczynia. Na rozgrzaną patelnię (nie dodajemy już masła) wylać jajka wymieszane z solą i pieprzem. Rozprowadzić masę po całej powierzchni patelni. Równomiernie rozłożyć na omlecie usmażoną wcześniej cebulę i pomidory. Smażyć ok. 3 minut. 3. Składanie omleta Teraz najtrudniejsza część operacji, czyli złożenie
Pij soki wyciskaneUwielbiam takie pasty, a moja rodzina - tylko wtedy - kiedy nie wiedzą z czego są zrobione. Do jajek nie mają zastrzeżeń, ale ciecierzyca i suszone pomidory niestety nie przejdą. Tym razem się udało, a pasta wpisała się na listę do częstego przygotowywania. Jestem z tego bardzo zadowolona, ponieważ jest przepyszna! Mogę podjadać ją prosto z miseczki, ale często szybko znika(...)waflami Sonko . 1 puszka ciecierzycy (400g) (*) 3 jajka 80g suszonych pomidorów w oliwie 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy od suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1/4 łyżeczki soli morskiej (lub do smaku) Dodatkowo (opcjonalnie): woda/zalewa z ciecierzycy Jajka należy ugotować na twardo. Ciecierzycę zblendować z jajkami, połową suszonych pomidorów, czosnkiem, oliwą, olejem sezamowym i solą. W czasie
Di gotujecaponatę, wszystko więc zależy od konkretnego kucharza. Niezmienne jest tylko to, że caponata jest potrawą z bakłażana. Do innych, oprócz wyżej wymienionych, popularnych składników należą seler naciowy, natka pietruszki, pomidory, czosnek czy cebula. Niektórzy dodają też migdały lub orzeszki pinii. Niezależnie od tego jakie dobierzecie składniki, starajcie się, aby były świeże i dobrej jakości. Poczynając od samego bakłażana, ale warto(...)też stosować świeże dojrzałe pomidory, aniżeli takowe z puszki. Świeże warzywa będą i zdrowsze i lepiej wyglądające. Z tych samych powodów nie gotujemy caponaty zbyt długo. Kilka minut smażenia plus 10-15 minut duszenia będzie dla większości składników całkowicie wystarczające. Ogromną zaletą caponaty jest to, że przy całym bogactwie składników i smaków jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest
Kulinarna PokusaPoczątek kalendarzowej jesieni już za nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy ma swój sposób, najlepiej dopasowany do jego upodobań kulinarnych. Dziś i ja podzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty(...)warzyw lub owoców, jeśli ktoś woli posługiwać się klasyfikacjami botanicznymi ;) Mnustwo likopenu, odpowiedzialnego za opóźnianie starzenia i dobrą odporność, zmniejszenie ryzyka zawału serca i wszystko co najlepsze znajdziecie w pomidorach i w smaku tego kremu! Blendery i łyżki w dłonie! :D Krem ze świeżych pomidorów Potrzebujesz: 700g świeżych pomidorów (np. śliwkowych) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię zrekompensować ten brak aktywności. W jaki sposób? Oczywiście nowymi smakołykami. Na powitanie przedstawiam przepis na niezwykle charakterystyczną i wyrazistą sałatkę. Wszyscy fani połączenia rukoli z suszonymi pomidorami powinni być usatysfakcjonowani, a ci którzy jeszcze za nim nie przepadają powinni tej sałatki koniecznie spróbować. A więc co takiego dobrego tu dla Was mam? Rukola (kwas foliowy i żelazo), mozzarella (źródło(...)białka i wapnia, ale również i nasyconych tłuszczy, dlatego też ja wybrałam tę w wersji light), suszone pomidory (antyoksydanty, witaminy) oraz pestki słonecznika i nerkowce, o których nie raz już pisałam i przedstawiałam jako źródło zdrowych tłuszczy oraz witamin. Przygotowanie takiej sałatki nie powinno dla nikogo stanowić wielkiego wyzwania. W tej wersji jest ona głównie źródłem tłuszczy i białka
peanutbuttermonsterBruschetta - włoski przysmak podawany na wiele sposobów. Podstawą jest opieczona bułka, najlepiej ciabatta, posmarowana oliwą z oliwek i natarta świeżym czosnkiem. Dodatkiem najczęściej są salsy z pomidorów i bazylii, ale nie tylko. Wersji bruschetty jest pewnie tyle, ilu jej wielbicieli. Ja bezapelacyjnie do nich należę :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju grzanki, a bruschetta jest moją ulubioną. Dzisiaj zapraszam na najprostszą jej wersję(...)Najprostszą, ale jakże smaczną i pachnącą. Jak pachnie? jak lato, jak świeże pomidory zerwane prosto z krzaka, jak świeżość i apetyt na więcej :) Składniki: bagietka 3 spore pomidory 2 większe ząbki czosnku spora garść świeżej bazylii 1 dymka ze szczypiorem odrobina parmezanu sól, gruby świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzyszedł czas na bardziej ambitny przepis - risotto. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnymi składnikami. Ja wybrałam nasze ulubione połączenie szpinaku, pomidorów suszonych i mozzarelli. To danie nie lubi pośpiechu, wręcz przeciwnie trzeba mieć dużo cierpliwości i powoli mieszać składniki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ale ta cierpliwość się opłaca. Spróbujcie. Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą(...)litra wody przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz oliwa 1 cebula pół opakowania szpinaku 1 szklanka ryżu Arborio 150 mli białego wytrawnego wina pół słoika suszonych pomidorów 250 g sera mozzarella parmezan bazylia do dekoracji Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą Przygotowanie: Warzywa na bulion dokładnie myjemy, obieramy i przekrawamy na połowę. Wrzucamy do garnka i wlewamy
Pyza i Surówkaczymś innym. Równie szybko można wykonać inne zupy, jednak tam potrzebujemy już konkretnych składników, ale polecam także zupę pomarańczową czy sezonową zupę-krem ze szparagów . 3. Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami Kolejną błyskawiczną opcją jest połączenie makaronu z suszonymi pomidorami, oliwkami i tofu (chociaż bez tofu również dobrze smakuje). Całość zajmuje naprawdę mało czasu, a efekt jest zaskakująco smaczny(...)syty! Dokładny przepis na makaron z suszonymi pomidorami znajdziecie pod tym linkiem . 4. Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym (wg przepisu Jadłonomii ) Przepis ten pochodzi z książki, nie znalazłam go na blogu Marty Dymek, jednak jest bardzo prosty i bardzo szybki w przygotowaniu i wielokrotnie sprawdził się u nas jako obiadowy ratunek. Potrzebujemy 1 kg pomidorów (ja zazwyczaj używam 2 puszki
Bananowe Poledobrze mieć znajomych ogrodników :) To z tej szklarni cały sezon mam przepyszne malinowe pomidory. A jak wiadomo pomidory uwielbiam, stąd duża ilość przepisów z pomidorem w roli głównej :) Tym razem caprese na bogato. Na bogato ? Na bogato bo z nasturcją, czerwoną cebulą, oliwkami i bazylią. Na porcję dla dwóch osób użyłam: 2 średnie pomidory malinowe 2 kulki mozzarelli duża(...)świeżej siekanej bazylii pół średniej czerwonej cebuli 8 czarnych oliwek z zalewy bez pestek kilka listków nasturcji 2 kwiaty nasturcji sos balsamiczny oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz Pomidory, mozzarellę, cebulę i oliwki pokroić w plasterki. Bazylię posiekać. Pomidory i mozzarellę ułożyć na talerzu, przekładając jedno na drugim. Posypać całość bazylią. Na wierzchu ułożyć cebulę i oliwki.Udekorować nasturcją
Jemy Pijemy