nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się z kuchni kaukazkiej. Popularna w Gruzji, Turcji i Rosji. Tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o przepis i produkujemy ją w niemalże hurtowych ilosciach ;) Pasta ta jest idealna(...)jesień. Rozgrzewa, dostarcza witamin (polecam wykorzystać do jej przygotowania przecier z pomidorów z własnego ogrodu) i poprawia nastrój swoim pięknym kolorem. Świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, tortilli, nachosów, ale też do mięs i makaronów. Przepis podłączam pod Wyzwanie Kulinarne-domowy ketchup :) Składniki na ok 4-5 słoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów
Zawsze głodna!Ostatnio rozsmakowałam się w suszonych pomidorach, które dodaję do wielu potraw. Dzisiaj wylądowały w sałatce z z kuskusem oraz awokado. Lekko, zdrowo i aromatycznie. W końcu jesień musi być kolorowa;) Składniki: 150 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka 7-8 sztuk suszonych pomidorów 1 awokado sól, pieprz, ostra papryka, trochę soku z cytryny pietruszka 3 łyżeczki oleju w którym były(...)suszone pomidory Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić by wystygła. Paprykę pokroić w drobną kostkę a awokado w nieco większą. Suszone pomidory pokroić w paski. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką* i skropić sokiem z cytryny. Wlać olej ze słoiczka po suszonych pomidorach. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. *zamiast papryki w proszku
My simple kitchencebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukini 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz 2 łyżeczki przyprawy Adobo Canario ( skład na zdjęciu ) 1 puszka pomidorów krojonych natka pietruszki 2 kulki mozarelli Bakłażan przeciąć na pół, skórkę nakłuć widelcem a środek naciąć lekko nożem. Delikatnie posolić. Włożyć do nagrzanego na około 180*C piekarnika na termoobieg(...)ugotowanej kaszy dodać posiekaną natkę pietruszki. Całą masę warzywną przełożyć do bakłażana. Na wierzch nasypać grubą warstwę kaszy. Na kaszy ułożyć plastry mozarelli a na mozarelli pomidory z puszki. Ja zrobiłam jedną połowę bez pomidorów, ale chyba smaczniejsza jest ta z pomidorami. Bakłażany włożyć ponownie na około 15 min do nagrzanego na 180*C piekarnika. Już po wyjęciu
Jemy PijemyPomidor, cukinia i bakłażan nieustannie rządzą w mojej kuchni :) Cóż na to poradzić? Może kolejny przepis? To kolejna kombinacja na ich temat :D Wyszło całkiem smacznie a przygotowanie baaardzo proste :) 2 średnie bakłażany 2 małe cukinie 6-8 pomidorów malinowych 2 cebule czerwone 3 cebule białe 5 dużych ząbków czosnku sól czosnkowa świeżo mielony czarny pieprz(...)łyżki przyprawy Adobo Canario ( skład na zdjęciu ) można skomponować samemu oliwa z oliwek Cebulę pokroić w piórka i udusić na oliwie z oliwek. Dodać 4 pokrojone w grubą kostkę pomidory ( można je wcześniej obrać ze skórki ale mi ona nie przeszkadza ). Na sam koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz przyprawę. Ma się s tego zrobić dosyć gęsty
Jemy Pijemyrazem w wersji wytrawnej - z dodatkiem parmezanu i sałatki pomidorowej z bazylią. Propozycję można wzbogacić dodając na przykład szynkę parmeńską. Do przygotowania tostów użyłem: 1 bochenka chleba drwalskiego, 2 pomidorów, 20 listków świeżej bazylii, 20 gram parmezanu, 2 jajek, 1 łyżki mleka, ząbka czosnku, szczypty suszonego oregano, szczypty mielonej gałki muszkatołowej, 30 gram masła, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy(...)Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania prostej sałatki z pomidorów. Pomidory pokroiłem w kostkę o boku około jednego centymetra i włożyłem do miseczki. 20 listków świeżej bazylii dość grubo posiekałem i dodałem do pomidorów. Przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie dodałem 2 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Oczywiście sałatkę można wzbogacić innymi
Wyprawy kulinarnepełnoziarnisty. Taki makaron zawiera dużo witamin z grupy B, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Można powiedzieć, że jak na produkt zbożowy jest dość fit ;). No i te warzywa! Pomidory w końcu mają smak i zapach, chrupiące, cieniutkie szparagi i cukinia eee… chyba jest jeszcze zeszłoroczna, nie wiem, ale sprzedawca w warzywniaku zmienił temat, kiedy padło pytanie czy jest już(...)tego roku ;). Jest smacznie, sycąco, wiosennie i zdrowo! Zanim zabierzemy się do gotowania, przygotowujemy warzywa. Cukinię kroimy w cienkie półplastry, cebulę i pomidory kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno – można go przecisnąć przez praskę. Szparagi obieramy, przycinamy twarde końce i kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy przez chwilę cebulę i czosnek (trzeba
wcinaj togrecka ale też smakuje Często robię tą sałatkę. Jest znakomita jako drugie śniadanie do pracy. Najlepsza jest świeża i schłodzona. Składniki: - 1 opakowanie sera feta - 5 mniejszych pomidorów - 1 ogórek świeży - 1 papryka świeża – kolor dowolny - 1 opakowanie oliwek zielonych lub czarnych - 1 cebula czerwona - 1 sałata lodowa - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju - 1 sos sałatkowy grecki(...)sobą. Po wymieszaniu tych wszystkich składników dodajemy sos sałatkowy rozrobiony z oliwą lub olejem i mieszamy. Jak ktoś nie lubi gotowych sosów sałatkowych można użyć samej oliwy. Następnie kroimy pomidory – najlepiej jest dodać pomidory w skórkach i pokrojone w większe kawałki żeby one się nie rozpadały. Jak wiemy pomidory posiadają w sobie dużo wody co może powodować że sałatka może
Kuchenne Wariacjekuchni włoskiej i makaronów – nadziewane conchiglioni i zapiekane w piekarniku Składniki na nadzienie: - 300 g świeżego szpinaku - 250 g sera ricotty - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 pomidorów suszonych - sól, pieprz, czosnek Składniki na sos pomidorowy: - 6 średnich pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka miodu - sól pieprz Dodatkowo makaron Conchiglioni (duże muszle(...)hartujemy w zimnej wodzie i odsączamy. Teraz robimy nadzienie. W garnku topimy masło i wrzucamy czosnek drobno pokrojony a następnie umyty szpinak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość to dorzucamy pomidory suszone pokrojone w kostkę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i chwilę dusimy. Gotowy szpinak odsączamy z nadmiaru wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu mieszamy z ricottą i jeżeli
Kuchenne WariacjeDzisiaj nasz pierwszy przepis na szybki, wegański i przepyszny obiad. Kluczem jest prostota, dlatego zachęcamy Was do przygotowania makaronu z suszonymi pomidorami, tofu, oliwkami doprawionymi świeżą bazylią i rukolą. Przyrządzanie tego obiadu zajmie Wam maksymalnie pół godzinki, a poczujecie trochę śródziemnomorskiego klimatu :) Wegański makaron z suszonymi pomidorami i tofu Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g wegańskiego makaronu(...)przepisie użyto świderki, ale może być inny) Słoiczek suszonych pomidorów 270 g (w przepisie użyty z olejem i pestkami dyni) 120 g tofu z ziołami (oczywiście można użyć zwykłe lub inne) 2 ząbki czosnku 100 g oliwek Liście świeżej bazylii Liście świeżej rukoli Oliwa Przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz ziołowy Sól i pieprz wg uznania
Bananowe Polesię ku określeniu jej jako rodzaju chlebka. Istnieje wiele odmian focaccia, od suchych, najczęściej z solą morską i ziołami, na którą znajdziecie przepis poniżej, jak i pulchnych, z pomidorami koktajlowymi, oliwkami czy figami. Można ją jeść ciepłą i zimną. Moją wersję (z suszonymi pomidorami i tymiankiem) obficie skropiłam zakupionym na Frymarku olejem rydzowym. Połączenie smakowe(...)ustach, bardzo polecam! Składniki: 10 gramów świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 250 gramów mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek suszone pomidory (ilość dowolna) sól morska lub himalajska (młynek) świeży tymianek W mojej wersji: olej rydzowy do polania. Wykonanie: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia
Garniec Magaliebyło gotowe z 20 minut, ale naprawdę rewelacyjne - doskonałe na taki gorący dzień jak dzisiaj. Zapraszam na makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku, 150 gram sera gorgonzola, 150 ml słodkiej śmietany 30%, 3 średnich pomidorów, 1 średniej cebuli(...)delikatnie pokruszonego sera gorgonzola. Całość podgrzewałem na średnim ogniu, aby ser się rozpuścił, nadmiar płynu odparował, a sos uzyskał pożądaną dość gęstą konsystencję. W międzyczasie przygotowałem prostą sałatkę z pomidorów. Umyte trzy średniej wielkości pomidory pokroiłem w kostkę o boku około jednego centymetra, a następnie przełożyłem je do miseczki. Delikatnie je posoliłem i doprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie
Wyprawy kulinarneeuropejskich należą zbliżone do siebie składnikami, sposobem wykonania i przeznaczeniem francuskie ratatouille , włoska peperonata oraz tradycyjnie węgierskie, ale dobrze znane również na Wisłą, leczo. Wszystkie z nich zawierają paprykę, pomidory i cebulę, przy czym w przypadku peperonaty lista kluczowych składników w zasadzie się na tym kończy. Obowiązkowymi składnikami nadal wegetariańskiego ratatouille są jeszcze natomiast cukinia i bakłażan. Leczo zawiera już(...)średnio przerośniętego wędzonego boczku 150g chudej nietwardej łagodnej kiełbasy 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia zielona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka (250g) 2 średnie cebule (300g) 450g pomidorów 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w poprzeczne paski
Kulinarna Pokusarównież dla osób, które nie cierpią na nadmiar czasu. Bakłażan zapiekany z trzema serami 2015-05-02 21:28:29 Świetnie wyglądająca, zdrowa i sycąca zapiekanka z bakłażana przekładanego pomidorem i serem, przykryta beszamelowo-serową pierzynką. Doskonała z ziołowym sosem pomidorowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średni bakłażan (350g) 1 średni pomidor (200g) garść tartej mozzarelli garść(...)odstawiamy na 30 minut, by bakłażan się „wypocił”, po czym płuczemy go w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. W międzyczasie siekamy drobno bazylię (pozostawiając nieco do dekoracji), a pomidora kroimy na cienkie (ok. 5mm) plasterki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Przygotowujemy również sos beszamelowy wg naszego przepisu. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy dolne cienkie plastry bakłażana (patrz
Kulinarna Pokusadrożdżowy chleb z solą morską oliwkami i suszonymi pomidorami. Jest prosty w przygotowaniu ale wymaga uwagi podczas pieczenia. Jeśli zbyt długo trzyma się go w piekarniku to pomidory mogą się spalić. Pyszny i słony. Składniki: 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy ½ łyżki soli morskiej ½ łyżki cukru 250ml ciepłej wody kilka suszonych pomidorów przekrojonych na pół oliwki sól morska(...)wodę. Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić je aż podwoi swoją objętość. Formę posmarować oliwą. Na tak przygotowaną formę delikatnie wyłożyć ciasto. Rękami posmarowanymi oliwą delikatnie ugnieść ciasto wmasowując oliwę. Pomidory i oliwki powciskać w wierzch ciasta. Pomidory nie powinny zbyt odstawać od ciasta ponieważ wtedy ich końce się przypalą. Ciasto posypać solą morską, rozmarynem i pieprzem i polać oliwą
Mama Gotujemyśl przychodzi nam bardzo intensywny, lekko pikantny, zniewalający lekką nutą opalanego drewna smak – stąd pomysł na nietypową, pieczoną zupę pomidorową. Pomidorówka w grze składa się jedynie z 4 składników: pomidorów, pora, czosnku i soli. Nasz przepis wzbogaca tę recepturę jedynie o kilka niezbędnych dla bogatego smaku dodatków, w tym pesto z pietruszki, oliwy i sera – w grze występują podobne zamienniki(...)PIEKARNIK Zaczynamy od rozgrzania piekarnika, ustawiamy go na 180 stopni C, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy kolejny punkt. 2 . PRZYGOTOWANIE WARZYW DO PIECZENIA (5 min) Pomidory myjemy, pozbawiamy szypułek i stwardniałych części, wycinając je nożykiem tak jak pokazujemy na zdjęciu. Następnie kroimy je na pół i kładziemy skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Por myjemy, obcinamy
Nerds Kitchen