curd 2 jajka 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 80 g masła sok i skórka otarta z dwóch cytryn dodatkowo 4 łyżeczki lemon curd listki melisy lub mięty melon, gruszka, pomarańcza - lub inne ulubione owoce SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Jajka i żółtka umieścić w rondelku i roztrzepać. Dodać cukier, masło i skórkę oraz sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu i cały
DefinicjaSmakuśnieg :) Jest niesamowicie orzeźwiający i co najważniejsze pyszny i zdrowy! :) SKŁADNIKI (na 2 duże koktajle) 1/4 arbuza 1 szklanka ulubionego soku ( np. jabłkowy, u mnie aloses z kiwi i pomarańczą) sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Arbuza pokroić na mniejsze kawałki, pozbyć się pestek i zamrozić. Arbuz powinien być zamrożony " na kamień". Najlepiej włożyć go do zamrażarki na całą
DefinicjaSmakulekko ciągnące kryjące wewnątrz kandyzowaną skórke pomarańczową. Aby jeszcze bardziej podkreślić ich cytrusowy charakter oblałam je lukrem przyrządzonym z cukru pudru oraz kilku łyżeczek świeżo wyciskanego soku z cytryny, pomarańczy oraz grejpfruta. Lebkuchne są od razu mięciutkie i wspaniale smakują już na 2-3 dzień, ale spokojnie można przechowywać je w zamkniętych puszkach 2-3 tygodnie, w tym czasie dojrzewają
DefinicjaSmakuszklanki płatków owsianych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego lub skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka popingu z amarantusa 1 łyżka ulubioncy orzechów 1 łyżka rodzynek/ żurawiny/ jagód goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy do połączenia się składników
DefinicjaSmakuSKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 szklanka kuskus 1 szklanka wody 1 szalotka 1/2 granatu 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny pesto 4 garści rukoli sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka oliwy aromatyzowanej papryczką chilli (można pominąć) duża szczypta imbiru sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kuskus umieścić
DefinicjaSmakuulubionego mleka roślinnego 2 łyżeczki miodu 1 kopiasta łyżeczka herbaty matcha 1 łyżeczka żelatyny 50 ml wrzątku dodatkowo 20 owoców physalis lub inne ulubione owoce np. mango, kiwi, pomarańcza, winogrono kilka pistacji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W zaparzaczu umieszczamy herbatę i parzymy ją w 250 ml gorącej wody (powinna mieć ok. 75 stopni). Lekko studzimy herbatę i dodajemy do niej miód oraz
DefinicjaSmakulitrowego słoja, dodać 2 laski cynamonu, 1 laskę waniliii pokrojoną na kawałki, kawałek gałki muszkatołowej, 3 posiekane ziarna kardamonu, 3 goździki, 1 gwiazdkę anyżu, skórkę otartą z połowy pomarańczy (wcześniej sparzonej i dokładnie umytej). Butelkę zamknąć, potrząsnąć i odstawić na 2 dni. Po dwóch dniach rum przecedzić. Przygotowanie: W rondlu zagotować wodę, dodać kawę, cukier i mieszać, aż cukier całkowicie
Domowa Cookierenka AgiSkładniki: (na 6 sztuk) około 3/4 litra świeżo wyciskanego soku z pomarańczy- opcjonalnie sok z kartonu 1/4 litra świeżo wyciskanego soku z grejpfruta- opcjonalnie z kartonu po 1 plasterku grejpfruta bez skórki na 1 sztukę Ponadto potrzebne będą: pojemniczki do robienia lodów- moje z Ikea Przygotowanie: 1. Do pojeniczków wlać zmieszne soki do 3/4 wysokości pojemniczka 2. Włozyć plasterek owoców
KreatywnePinyprzepis na Roladę stracciatella z wiśniami Ewelina , blog Appetite for life, za przepis na Ciasto czekoladowe z orzechowym ślimakiem Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, za przepis na ciasto Słodka pomarańcza Diana, blog Mienta blog, za przepis na Jogurtowe ciasto z kremem kokosowo-jagodowym i czekoladą Wszystkim z całego serca najmocniej gratuluję i proszę jeszcze raz o wiadomość mailową, w celu potwierdzenia
Ostra na Słodkoszaszłyki: 3 papryki (każda w innym kolorze) 1 cukinia (u mnie bakłażan) kilka pieczarek 1 czerwona cebula sól pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy 1 łyżka oliwy Na sos: 6 ząbków czosnku (rozgniecionych) 3 liście laurowe (dałam świeże) 3 limonki lub 2 cytryny 1 ostra papryczka chili ½ łyżki soli morskiej 1/3 kubka
Sto kolorów kuchnisłodszy) 1 łyżka miodu 2 małe jajka 50 ml maślanki 30 g mąki gryczanej łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mały banan pół dojrzałego mango 0/5 pomarańczy nektarynka 120 g młodego szpinaku dowolne sezonowe owoce np. poziomki, truskawki, maliny, jeżyny i jagody opcjonalnie mięta do ozdoby Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej
Mienta blogPasta con le sarde i Pasta alla Norma. Ten smak Sycylii, z dodatkiem lampki lokalnego wina albo z kilkoma łyżeczkami granity na deser gwarantuje rozkosz podniebienia. Do tego cząstka pomarańczy, która wyrosła kilkaset metrów stąd – niebo w gębie
Bon Ton Italiachudnij, czyli Sassy water Lemoniada miętowa II Koktajl truskawkowo-jogurtowy Najprostsza lemoniada Lemoniada miętowa Szpinakowy koktajl z ananasem Lemoniada z rabarbaru Koktajl: jogurt naturalny, kukurydza i czerwone pomarańcze Cudowny napój cytrynowy Koktajl: melon banan kiwi Napój spalający tłuszcz Koktajl: banan, melon, grejpfrut Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem Zielony koktajl z kiwi i selerem Sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody Gatitypochodzi z północnego Peloponezu, z regionu Egio, który leży 800 metrów n.p.m. Powstaje on z kwiatów jodły, kasztanowca, jabłoni, głogu oraz dzikich róż. Jej bukiet to: plastry miodu, kwiat pomarańczy, jaśmin i morela, a zawartość alkoholu wynosi 30% - określana jako idealna dla miodowych alkoholi, pitych najczęściej w czystej postaci. Kusi idealnym bursztynowym kolorem i zapachem miodu. Metaxe Honey Shot smakowaliśmy
kulinarnyswiatdomi