Zapraszam na drugą wersję śledzia po kaszubsku. Tym razem zamiast białego wina dodałam do niego świeży sok z pomarańczy. Tak naprawdę trudno mi jest powiedzieć, która wersja jest lepsza. Wypróbujcie obydwie i przekonajcie się sami. Przepis na pierwszą wersję śledzia znajdziecie tutaj . Śledź po kaszubsku II Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie Składniki: 6 filetów śledziowych
Kulinarne przygody GatityOpis: Blue Balalaika to świetny drink o kolorze niebieskim oraz o smaku pomarańczy i cytryny jest on jednym z moich ulubionych drinków. Polecam go również wykonać jako shot Składniki: 20 ml blue curacao 20 ml soku z cytryny 20 ml wódki 20 ml likieru Cointreau lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy 20 ml blue curacao
Drinkologiaproste, choć chwilę zabiera dopasowanie odpowiedniej długości. Później już idzie jak z płatka. Ciasteczka nieco rosną w piekarniku, więc należy zachować stosowne odstępy na blasze. Zamiast mandarynek można użyć pomarańczy, ale ja w grudniu dostaję mandarynkowego fioła , i uważam, że takie są najlepsze. Mocno maślane, kruchutkie - po prostu pyszne! A i prezentują się naprawdę wyjątkowo. Polecam Wam ogromnie! Cytrusowe wypieki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarniku rozgrzanym do 170'C. Po upieczeniu wystudzić. Przełożyć do plastikowej miski. Wraz z ciastkami ułożyć jabłko przekrojone na 4 części ( ja dodatkowo umieściłam w miseczce skórkę z obranej pomarańczy ). Po dobie można dekorować lukrem, czekoladą itp. Lukier: - 1 białko - 2,5 - 3 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny Na wolnych obrotach miksera delikatnie rozluźnić strukturę białka, dodawać
kawawszklanceświętami najbardziej kojarzy nam się zapach i smak pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami, niech jego aromat wypełni Wasz dom, przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:) Składniki
Wanilia i Kardamonwierzchu układamy plastry kumkwata. Posypujemy resztą płatków czekoladowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Studzimy i podajemy jako świąteczny deser. Kumkwat, czyli miniaturowa pomarańcza, pochodzi z Chin. To niskokaloryczny (100 g to 70 kalorii) i orzeźwiający owoc. Zawiera błonnik, który wspomaga działanie układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest bogatym źródłem witaminy
My Chcemy JeśćWitam serdecznie Propozycja na orzeźwiający napój cytrusowy, jest idealny na upalne dni a dodatkowo jest pełen witamin. Będziemy potrzebować: 2 grejpfruty czerwone 3 pomarańcze 1 limonka 1 łyżka miodu można użyć więcej lub mniej kwestia gustu dużo kostek lodu Link do filmu z przygotowania: Napój cytrusowy https://www.youtube.com/watch?v=5Yoy4ImU320 Przygotowanie: Z owoców wyciskam sok i zlewam do dzbanka
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na smaczny i zdrowy napój wieloowocowy na upalne dni i nie tylko. Będziemy potrzebować: 1,5 L wody źródlanej (niegazowanej) 1 jabłko 1 ogórek sałatkowy 1 pomarańcza 1 cytryna 1 kiwi słoik lub dzbanek Link do filmu z przygotowania: Orzeźwiający napój wieloowocowy https://www.youtube.com/watch?v=lQ85zZFyPC4 Przygotowanie: Kiwi obieram ze skórki i kroję w plasterki, pokrojone daję
Uwaga Babcia Gotujesoku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty) Do obtoczenia: kokos migdały siekane Przygotowanie: Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do naczynia z blendera. Dodać pozostałe składniki, wlać sok z pomarańczy i zmiksować. Masa nie powinna być całkowicie zmiksowana na gładko. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować kuleczki. Obtoczyć w kokosie lub migdałach. Odłożyć do stężenia. Uważać żeby nie spalić blendera
Ala piecze i gotujeowsianka z mandarynkami (również w środku) i gorzką czekoladą ze skórką pomarańczy~ ZAPRASZAM DO LEKTURY ZIMOWEGO WYDANIA MAGAZYNU LUBELSKIEJ BLOGOSFERY AROMAT #3 - ZIMA! Znajdziecie w nim m.in. dwa moje przepisy na wegańskie świąteczne dania :) KLIKNIJ TUTAJ lub na zdjecie poniżej
breakfast of dreamsdnia smakuje wyjątkowo! Częstujcie się! Składniki: 500 g suszonych owoców (m.in.: jabłka, gruszki, śliwki) 2 laski cynamonu ok. 6-8 goździków cukier do smaku 1-2 pomarańcze Czytaj dalej... Artykuł Wigilijny kompot z suszu pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuprzepisu Eweliny . Jak dla mnie nie ma lepszej. Na blogu od 4 lat jest jej wersja oryginalna , oraz kilka jej wariacji. Tym razem kolejna, podyktowana brakiem pomarańczy bio w sklepie. Zastąpiłam je mandarynkami i ponownie jestem zachwycona. Także do roboty. Suszcie skórki (koniecznie te niewoskowane) i zabierajcie się za mielenie. Nie będziecie żałować
Sto kolorów kuchniczasu trzeba będzie poudawać poważnego człowieka ;) Wstyd przyznać, ale nawet tortu na urodziny nie miałam. Raz, że z przyczyn różnych imprezy… Continue reading Ciasteczka z żurawiną i pomarańczą
brunetkawkuchnikoniec pieczenia odkryj go, aby kurczak uzyskał złocisty kolor i miał chrupiącą skórkę. Kurczaka podawaj z ziemniakami, ryżem i surówkami. Na półmisku możesz przed podaniem ozdobić go plasterkami cytryny, pomarańcza, kiszonymi ogórkami przekrojonymi na ćwiartki lub innymi warzywami
Przepisy i porady kulinarne