soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty) Do obtoczenia: kokos migdały siekane Przygotowanie: Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do naczynia z blendera. Dodać pozostałe składniki, wlać sok z pomarańczy i zmiksować. Masa nie powinna być całkowicie zmiksowana na gładko. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować kuleczki. Obtoczyć w kokosie lub migdałach. Odłożyć do stężenia. Uważać żeby nie spalić blendera
Ala piecze i gotujeowsianka z mandarynkami (również w środku) i gorzką czekoladą ze skórką pomarańczy~ ZAPRASZAM DO LEKTURY ZIMOWEGO WYDANIA MAGAZYNU LUBELSKIEJ BLOGOSFERY AROMAT #3 - ZIMA! Znajdziecie w nim m.in. dwa moje przepisy na wegańskie świąteczne dania :) KLIKNIJ TUTAJ lub na zdjecie poniżej
breakfast of dreamsdnia smakuje wyjątkowo! Częstujcie się! Składniki: 500 g suszonych owoców (m.in.: jabłka, gruszki, śliwki) 2 laski cynamonu ok. 6-8 goździków cukier do smaku 1-2 pomarańcze Czytaj dalej... Artykuł Wigilijny kompot z suszu pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuprzepisu Eweliny . Jak dla mnie nie ma lepszej. Na blogu od 4 lat jest jej wersja oryginalna , oraz kilka jej wariacji. Tym razem kolejna, podyktowana brakiem pomarańczy bio w sklepie. Zastąpiłam je mandarynkami i ponownie jestem zachwycona. Także do roboty. Suszcie skórki (koniecznie te niewoskowane) i zabierajcie się za mielenie. Nie będziecie żałować
Sto kolorów kuchniczasu trzeba będzie poudawać poważnego człowieka ;) Wstyd przyznać, ale nawet tortu na urodziny nie miałam. Raz, że z przyczyn różnych imprezy… Continue reading Ciasteczka z żurawiną i pomarańczą
brunetkawkuchnikoniec pieczenia odkryj go, aby kurczak uzyskał złocisty kolor i miał chrupiącą skórkę. Kurczaka podawaj z ziemniakami, ryżem i surówkami. Na półmisku możesz przed podaniem ozdobić go plasterkami cytryny, pomarańcza, kiszonymi ogórkami przekrojonymi na ćwiartki lub innymi warzywami
Przepisy i porady kulinarnelubi marchewek? Nikt się nie odzywa? Tak myślałam ;-). No to dzisiaj zupa marchewkowa - pikantna, rozgrzewająca, idealna na kolację w chłodne jesienne wieczory. Albo na Halloween - wściekły pomarańcz zaskoczy gości ;). I przy okazji - sposób na to, co zrobić z pozostałym rosołem zamiast pomidorowej ;-). Zupa marchewkowa Składniki: Niecały kilogram marchwi Ok. szklanki rosołu/bulionu Sól, pieprz, imbir, chilli/pieprz cayenne, słodka papryka, Zielona
Kuchnia w szuwarachTakie oto muffinki upiekłam na Mikołajki :) Wyszły bardzo smaczne, wilgotne, delikatnie pachnące pomarańczami (do ciasta dodałam drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy) nadziewane dżemem o smaku kiwi. Do tego obowiązkowo musiała być jakaś świąteczna dekoracja. Wybór padł na zrobienie choinek z masy śmietanowej z mascarpone (mojej ulubionej). Jednak, aby nie było tak łatwo i „codziennie” postanowiłam, że choinki
MyCookBook.plwłasnego gustu, dołączając do słoiczków na przykład własnoręcznie wykonane pralinki, albo wybrać z oferty gotowy zestaw prezentowy tak jak tu pokazałam. Pudełeczko przewiązane kokardką, w środku aromatyczne naturalne akcenty (pomarańcza, laski cynamonu, drewniane dekoracje) współgrające z całą koncepcją naturalnego produktu, czyli naturalne i ekologiczne elementy dekoracji prezentu. BALLARINI . Wiecie doskonale, że tą firmę uwielbiam i od trzech lat codziennie
Blondynka Gotujepuch . Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową i odciśnięte z soku jabłka mieszamy z utartą margaryną . Na końcu dodajemy wiórki kokosowe , skórkę z pomarańczy , kaszę mannę , kaszę jaglaną , proszek do pieczenia , mieszamy . Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką . Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki , pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliupieczeniu polałam lukrem i posypałam prażonymi płatkami migdałów. Podaję przepis na lukier: 3 łyżki cukru pudru, łyżka wrzątku, łyżka soku z pomarańczy lub cytryny. Smacznego
Gorący kąsekjajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki, zagnieść, uformować w kulę. Ja wszystkie składniki wrzucam do malaksera. Ciasto będzie dość lepiące. Podzielić
moj przepis napieczeniem) 400 gr mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 720 z Biedronki (Nowość)) 150 gr mąki żytniej typ 2000 100 gr masła, roztopionego i przestudzonego 1 łyżka soku z pomarańczy lub śmietany 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wszystkie składniki wrzucić do malaksera. Utrzeć lub bardzo dokładnie wymieszać sok z cukrem, pod koniec dodając skórkę. Mleko podgrzać
moj przepis natrzeciej półce od dołu, z grzałką góra-dół (piec dwie blaszki jednocześnie). Lekko wystudzić i podawać. Można polać lukrem pomarańczowym, przygotowanym zgodnie z tym przepisem: 1 łyżka soku z pomarańczy lub śmietany 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Utrzeć blenderem lub bardzo dokładnie wymieszać grzbietem łyżki sok z cukrem, pod koniec dodać skórkę, wymieszać. Polać każdą bułeczkę
moj przepis na