pomarańcze - 5663 przepisów (strona:275/378)

KEKS 83

olejek rumowy 300 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mleka 25 – 30 dag bakalii (rodzynki 100 g, skórka kandyzowana z cytronu 100 g, skórka kandyzowana pomarańczy 50 g, orzechy, migdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta

Ciastka - domowe słodkości
Babeczki piernikowe z marcepanem i bakaliami mikołaje 181

szklanki mleka • 3/4 szklanki cukru • 2 łyżki czubate orzechów • 2 łyżki czubate migdałów • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka amoniaku • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy • 100 g surowej masy marcepanowej polewa piernikowa • cukier puder • sok 1/2 cytryny • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lukier królewski • 1 białko jajka • cukier puder ponadto • małe biszkopty • lukier królewski • barwnik

W królestwie smaków Beaty
GWIAZDKI CYNAMONOWE W CZEKOLADZIE 106

Cynamon, to kolejny aromat (zaraz za pomarańczami), który bezapelacyjnie kojarzy mi się ze Świętami. A dodatkowo jest jedną z moich ulubionych przypraw :) Choć w tym roku lista świątecznych ciastek, została już dawno ustalona i zamknięta, to nie mogłam się oprzeć pokusie... Pyszne, kruche i cynamonowe, banalnie proste i szybkie w wykonaniu nic dodać, nic ująć ;) Ps. nie wiem czy dotrwają

Kuchnia w opałach
Bananowy keks 127

Keks to ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii, o pięknym zapachu pomarańczy i wanilii, które zazwyczaj kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Mój keks nie jest typowy, bowiem słodzony jest bananami przez co jego struktura jest bardziej wilgotna. Nie mniej jednak jest to przepyszne ciasto, które zachwyciło wszystkich wokół. Zdaje się, że połączenie mąki bezglutenowej, która powoduje, iż wypiek jest

Mango Papaja
Piernik kanadyjski z herbatą i kremem daktylowym 108

dosładzania, chyba, że lubimy naprawdę słodkie smaki.. Na górze piernika czekoladowa polewa, która chroni ciasto również przed wyschnięciem. Przepis pochodzi STĄD , jednak jak zwykle go zmodyfikowałam, choćby usuwając pomarańcze z kremu. Do tej pory sądziłam, że piernik komponuje się jedynie dobrze ze smakiem powideł czy marmolady, ale krem daktylowy zmienił moje spojrzenie. Co tam, jest tak pyszny

Mieszam w Garnku
43 przepisy na świąteczne sałatki 10859

occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych

Moja smaczna kuchnia
.1169. zwątpienie 163

budyń czekoladowy na mleku sojowym z chocolate chips i deserkiem "soczysta pomarańcza z ziarnami zbóż" Primavika ~ Wczoraj mnie tutaj niestety nie było...Szkoła do końca mnie pochłonęła :( Nie miałam czasu, ani siły...Jak na wszystko ostatnio. Pocieszam się tym, że jeszcze dzisiaj sprawdzian z biologii, jutro z zasad żywienia i koniec aż do świat...Dam radę, to tylko dwa-trzy

breakfast of dreams
____***Christmas time ***____ 106

Świąteczny backstage Boże Narodzenie coraz bliżej Bierzcie się za pieczenie pierników Jedzcie pomarańcze i mandarynki Palcie lampiony Śpiewajcie kolędy KOCHAM ŚWIĘTA ! Tymczasem zapraszam was na fanpage młodej, zdolnej Ilony Jaszczuk, studentki grafiki komputerowej, która uwieczniła magię świąt na tych kilku zdjęciach. https://web.facebook.com/ilonajaszczukpl/?fref=ts http://ilonajaszczuk.pl

KuukBuuk
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 174

laktozy i jajek. To jest bardzo ciekawy rozdział i skłania do dalszego kombinowania w tym kierunku, bo przepisy są bardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą i lawendą, pięknie zielony "sernik" z awokado czy kokosowy "sernik" na zimno zrobiony na bazie mleczka kokosowego! Ostatni rozdział przedstawia przepisy na specjalne okazje i święta! Tu również znajdziemy kilka

Plate of Joy
Czekoladowa tarta serowa na piernikowym spodzie 178

przyprawę do piernika. Połączyć w misce z roztopionym masłem i odrobiną mleka. masa czekoladowo-serowa 500 g serka wiejskiego ( wiaderko ) ze śmietanką tabliczka gorzkiej czekolady ( u mnie 72%, z pomarańczą ) 2 jajka 1/2 szklanki miodu 2 opakowania budyniu śmietankowego szczypta soli Serek wiejski zmiksować na kremową masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (ja do tego użyłam odrobiny mleka

Kuchnia Ellie
Babeczki piernikowo-serowe z powidłami 104

łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 puszki (266 g) słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka opcjonalnie: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka starta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 12-15 łyżeczek powideł śliwkowych lub wiśniowych Zaczynamy od masy piernikowej. W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i podgrzewać przez około 2 minuty. Wciąż podgrzewając dodawać

Świat Ciasta
Śledź po kaszubsku II 117

Zapraszam na drugą wersję śledzia po kaszubsku. Tym razem zamiast białego wina dodałam do niego świeży sok z pomarańczy. Tak naprawdę  trudno mi jest powiedzieć, która wersja jest lepsza. Wypróbujcie obydwie i przekonajcie się sami. Przepis na pierwszą wersję śledzia znajdziecie  tutaj . Śledź po kaszubsku II Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie Składniki: 6 filetów śledziowych

Kulinarne przygody Gatity
Drink Blue Balalaika 144

Opis: Blue Balalaika to świetny drink o kolorze niebieskim oraz o smaku pomarańczy i cytryny jest on jednym z moich ulubionych drinków. Polecam go również wykonać jako shot Składniki: 20 ml blue curacao 20 ml soku z cytryny 20 ml wódki 20 ml likieru Cointreau lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy 20 ml blue curacao

Drinkologia
Ciasteczka z mandarynkami 145

proste, choć chwilę zabiera dopasowanie odpowiedniej długości. Później już idzie jak z płatka. Ciasteczka nieco rosną w piekarniku, więc należy zachować stosowne odstępy na blasze. Zamiast mandarynek można użyć pomarańczy, ale ja w grudniu dostaję mandarynkowego fioła , i uważam, że takie są najlepsze. Mocno maślane, kruchutkie - po prostu pyszne! A i prezentują się naprawdę wyjątkowo. Polecam Wam ogromnie! Cytrusowe wypieki

Pożeraczka, czyli raz adobrze