przewracamy naszego pączka na drugą stronę. Osuszamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i studzimy na kratce. Lukier: cukier puder sok z cytryny, limonki albo pomarańczy Cukier puder należy bezwzględnie przesiać, a dopiero następnie łączyć z sokiem. Trudno podać proporcje, dlatego proponuję przesiać około pół szklanki i dodawać po łyżeczce soku, aż uzyskamy pożądaną gęstość. Gdy dodacie pierwsze
Karczma HonoriettyCukiernia Lidla. Przepisy Pawła Małeckiego". Składniki: - 1,5 szklanki migdałów (ok. 200 g) - 1,5 szklanki orzechów ziemnych niesolonych* - garść posiekanej żurawiny - sok i skórka z 1 pomarańczy - 3 łyżki masła/oleju kokosowego - 1/2 szklanki cukru/syropu z agawy - 2 łyżki miodu Migdały i orzechy ziemne wysypujemy na balchę i wstawiamy na 8 minut do piekarnika nagrzanego
Smakuje zdrowofarsz: 250 sera białego półtłustego, 2 żółtka, 2 łyżki brandy waniliowego lub wanilia, skórka otarta z cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 2 – 4 łyżki cukru pudru ciasto: 200 gram mąki pszennej, 3 żółtka, 1-2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżka spirytusu, szczypta soli, 800 g smalcu, Żółtka dokładnie wymieszać z rozdrobnionym serem i cukrem pudrem– cukier dodajemy do smaku
królestwo garówświeżych drożdży - 18 dag roztopionego ciepłego masła - 3 jaja - 5 łyżek cukru - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 szklanki ciepłego mleka Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny, pomarańczy lub mandarynki Dodatkowo: - dżem lub marmolada do nadziewania pączków 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z jedną łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Masło rozpuszczamy z cukrem, mieszamy
Apetyczna babeczkaORANGE CHOCOLATE CAFE LATTE! W ramach konkursu - Terravita zawsze ze mną! zapraszam Was kochani na przepyszną kawę o smaku pomarańczy i czekolady! Z gęstą kremową pianką i przepyszną kawą z czekoladą. Kto z nas nie kocha czekolady? Ja jako zdeklarowany łakomczuch ją uwielbiam! Proponuję Wam sięgnąć po tą z dużą zawartością kakao, ta od Terravita ma aż 70% kakao
SMYKWKUCHNImielonego maku (użyłam gotowego suchego mielonego maku) 3 jajka 25 dag margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru aromat rumowy lub arakowy ewentualnie kandyzowana skórka z pomarańczy i rodzynki Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a na koniec dodać olej. Ciasto
Kuchnia domowa Anifarsz: 250 sera białego półtłustego, 2 żółtka, 2 łyżki brandy waniliowego lub wanilia, skórka otarta z cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 2 – 4 łyżki cukru pudru ciasto: 200 gram mąki pszennej, 3 żółtka, 1-2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżka spirytusu, szczypta soli, 800 g smalcu, Żółtka dokładnie wymieszać z rozdrobnionym serem i cukrem pudrem– cukier dodajemy do smaku
królestwo garówfirmy Piątnica - polecam) 5 jajek 20 dag masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy (użyłam domowego cukru waniliowego ) 1/2 opakowania budyniu waniliowego aromat waniliowy rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy Sposób przygotowania: 1. Składniki na kakaowe ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, owinąć folią i zamrozić przynajmniej na 1h. 2. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć
Kuchnia domowa AniIndyjski agrest lub "amla" jest dobrze znany jako owoc przeciwzapalny, przeciw-wirusowy, antybakteryjny i przeciwbakteryjny. Oprócz bycia doskonałym źródłem witaminy C (więcej niż 2 pomarańcze), może również pomóc w detoksykacji i zwiększenie metabolizmu białka, które pomaga w utracie wagi. Nie jest zaskoczeniem, że "Triphala"(-brałam i stwierdzam ,że działą,kupiona na allegro,przyleciała do mnie z Indii,Amla
w mojej kuchnisojowego 1 laska cynamonu 2 łyżki czarnej herbaty liściastej( użyłam aromatyzowanej bergamotką herbaty Earl Grey ) 1 łyżka brązowego cukru opcjonalnie 2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej ( dodałam skórkę z całej pomarańczy ) 2 gwiazdki anyżu Przygotowanie Włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować przez 10-12 minut na średnim ogniu, a następnie odcedzić i schłodzić w zimnej wodzie. Każde jajko
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataklimat wprost idealny dla delikatnie słodkiego rieslinga o żwawej kwasowości. Naturalnym kandydatem był - Riesling Kabinett 2014 z winnicy Rappenhof. Piękny cytrusowy nos z dominującą cytryną i limoną, nutą pomarańczy i ananasa korelował doskonale z trawą cytrynową i sokiem z limonki, a wyraziście zarysowana słodycz resztkowa bez problemu „radziła sobie” z pikantnymi elementami: kardamonem i marynowanym imbirem. - dorsz cofitowany w maśle
królestwo garówoccie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką
Moja smaczna kuchniatempie, cały czas miksuj. - 130 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - 50 g kakao ciemne - opcjonalnie dla pewności płaska łyżeczka proszku do pieczenia - otarta skórka z cytryny i pomarańczy Mąki z kakao przesiej i wymieszaj, jak dodajesz proszek do pieczenia to również go przesiej. Zetrzyj skórki z owoców uprzednio wyparzonych, dodaj do mąk. Gdy żółtka już wszystkie dodasz
Pasje Jolkidziesięć minut przed zapukaniem do drzwi. Tym razem Pawlikowska nie zaproponowała żadnych zdrowych słodyczy, ale jestem jej to w stanie wybaczyć, dzięki przepisowi na zupę z kabaczka, dynię z pomarańczami i dzikim ryżem czy pięknie układające się podczas samej już wymowy danie: garnek jesiennej radości. Tak jak poprzednio zastanawiałam się, czy wyznawcy podobnej filozofii jedzenia nie poczują się trochę oszukani
Życie zamknięte w smakumasła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 500 g sera na sernik 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie "śnieżki" 150 ml mleka skórka z pomarańczy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła 3 żółtka Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia