piekarniku rozgrzanym do 170'C. Po upieczeniu wystudzić. Przełożyć do plastikowej miski. Wraz z ciastkami ułożyć jabłko przekrojone na 4 części ( ja dodatkowo umieściłam w miseczce skórkę z obranej pomarańczy ). Po dobie można dekorować lukrem, czekoladą itp. Lukier: - 1 białko - 2,5 - 3 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny Na wolnych obrotach miksera delikatnie rozluźnić strukturę białka, dodawać
kawawszklanceświętami najbardziej kojarzy nam się zapach i smak pomarańczy…i pierniczków, dlatego na nadchodzące święta mam dla Was pyszny strudel drożdżowy z makiem i bakaliami, niech jego aromat wypełni Wasz dom, przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:) Składniki
Wanilia i Kardamonwierzchu układamy plastry kumkwata. Posypujemy resztą płatków czekoladowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Studzimy i podajemy jako świąteczny deser. Kumkwat, czyli miniaturowa pomarańcza, pochodzi z Chin. To niskokaloryczny (100 g to 70 kalorii) i orzeźwiający owoc. Zawiera błonnik, który wspomaga działanie układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest bogatym źródłem witaminy
My Chcemy JeśćWitam serdecznie Propozycja na orzeźwiający napój cytrusowy, jest idealny na upalne dni a dodatkowo jest pełen witamin. Będziemy potrzebować: 2 grejpfruty czerwone 3 pomarańcze 1 limonka 1 łyżka miodu można użyć więcej lub mniej kwestia gustu dużo kostek lodu Link do filmu z przygotowania: Napój cytrusowy https://www.youtube.com/watch?v=5Yoy4ImU320 Przygotowanie: Z owoców wyciskam sok i zlewam do dzbanka
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na smaczny i zdrowy napój wieloowocowy na upalne dni i nie tylko. Będziemy potrzebować: 1,5 L wody źródlanej (niegazowanej) 1 jabłko 1 ogórek sałatkowy 1 pomarańcza 1 cytryna 1 kiwi słoik lub dzbanek Link do filmu z przygotowania: Orzeźwiający napój wieloowocowy https://www.youtube.com/watch?v=lQ85zZFyPC4 Przygotowanie: Kiwi obieram ze skórki i kroję w plasterki, pokrojone daję
Uwaga Babcia Gotujesoku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty) Do obtoczenia: kokos migdały siekane Przygotowanie: Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do naczynia z blendera. Dodać pozostałe składniki, wlać sok z pomarańczy i zmiksować. Masa nie powinna być całkowicie zmiksowana na gładko. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować kuleczki. Obtoczyć w kokosie lub migdałach. Odłożyć do stężenia. Uważać żeby nie spalić blendera
Ala piecze i gotujeowsianka z mandarynkami (również w środku) i gorzką czekoladą ze skórką pomarańczy~ ZAPRASZAM DO LEKTURY ZIMOWEGO WYDANIA MAGAZYNU LUBELSKIEJ BLOGOSFERY AROMAT #3 - ZIMA! Znajdziecie w nim m.in. dwa moje przepisy na wegańskie świąteczne dania :) KLIKNIJ TUTAJ lub na zdjecie poniżej
breakfast of dreamsdnia smakuje wyjątkowo! Częstujcie się! Składniki: 500 g suszonych owoców (m.in.: jabłka, gruszki, śliwki) 2 laski cynamonu ok. 6-8 goździków cukier do smaku 1-2 pomarańcze Czytaj dalej... Artykuł Wigilijny kompot z suszu pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuprzepisu Eweliny . Jak dla mnie nie ma lepszej. Na blogu od 4 lat jest jej wersja oryginalna , oraz kilka jej wariacji. Tym razem kolejna, podyktowana brakiem pomarańczy bio w sklepie. Zastąpiłam je mandarynkami i ponownie jestem zachwycona. Także do roboty. Suszcie skórki (koniecznie te niewoskowane) i zabierajcie się za mielenie. Nie będziecie żałować
Sto kolorów kuchniczasu trzeba będzie poudawać poważnego człowieka ;) Wstyd przyznać, ale nawet tortu na urodziny nie miałam. Raz, że z przyczyn różnych imprezy… Continue reading Ciasteczka z żurawiną i pomarańczą
brunetkawkuchnikoniec pieczenia odkryj go, aby kurczak uzyskał złocisty kolor i miał chrupiącą skórkę. Kurczaka podawaj z ziemniakami, ryżem i surówkami. Na półmisku możesz przed podaniem ozdobić go plasterkami cytryny, pomarańcza, kiszonymi ogórkami przekrojonymi na ćwiartki lub innymi warzywami
Przepisy i porady kulinarnelubi marchewek? Nikt się nie odzywa? Tak myślałam ;-). No to dzisiaj zupa marchewkowa - pikantna, rozgrzewająca, idealna na kolację w chłodne jesienne wieczory. Albo na Halloween - wściekły pomarańcz zaskoczy gości ;). I przy okazji - sposób na to, co zrobić z pozostałym rosołem zamiast pomidorowej ;-). Zupa marchewkowa Składniki: Niecały kilogram marchwi Ok. szklanki rosołu/bulionu Sól, pieprz, imbir, chilli/pieprz cayenne, słodka papryka, Zielona
Kuchnia w szuwarachTakie oto muffinki upiekłam na Mikołajki :) Wyszły bardzo smaczne, wilgotne, delikatnie pachnące pomarańczami (do ciasta dodałam drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową i sok pomarańczowy) nadziewane dżemem o smaku kiwi. Do tego obowiązkowo musiała być jakaś świąteczna dekoracja. Wybór padł na zrobienie choinek z masy śmietanowej z mascarpone (mojej ulubionej). Jednak, aby nie było tak łatwo i „codziennie” postanowiłam, że choinki
MyCookBook.plwłasnego gustu, dołączając do słoiczków na przykład własnoręcznie wykonane pralinki, albo wybrać z oferty gotowy zestaw prezentowy tak jak tu pokazałam. Pudełeczko przewiązane kokardką, w środku aromatyczne naturalne akcenty (pomarańcza, laski cynamonu, drewniane dekoracje) współgrające z całą koncepcją naturalnego produktu, czyli naturalne i ekologiczne elementy dekoracji prezentu. BALLARINI . Wiecie doskonale, że tą firmę uwielbiam i od trzech lat codziennie
Blondynka Gotuje