pomarańcze - 5663 przepisów (strona:284/378)

Śledzie korzenne ze skórką pomarańczową 216

łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela angielskiego 3-4 ziarna kardamonu 1 i 1/2 szklanki oleju 2-3 liście laurowe skórka z pomarańczy 1 łyżka sosu balsamicznego 1 mała cebula Do oleju dodać przyprawy i wszystko razem podgrzać aby uwolnić aromaty. Ostudzić. Śledzie kilkukrotnie przepłukać w wodzie lub mleku. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę

Jemy Pijemy
Owsianka super prosta :) 145

Udekorowałam płatkami migdałów, jagodami goji i posypałam cynamonem. Pyszne i bardzo syte śniadanie.  Spokojnie trzyma przez 6-8 godzin :) Można dodawać różne owoce: banany, borówki, truskawki, ananasa, kiwi, pomarańcze ( 3 ostatnie do już ugotowanej owsianki inaczej mleko się zsiądzie ), brzoskwinie, daktyle, co kto lubi

Jemy Pijemy
Frużelina do ciast i deserów 124

owoców cytrusowych (zawierają więcej pektyny niż sam owoc) Owoce średnio bogate w pektynę - mogą potrzebować dodatku pektyny lub kwasu: morele maliny jeżyny borówka amerykańska wczesna niedojrzałe renklody dojrzałe jabłka pomarańcze Owoce ubogie w pektynę - zawsze potrzebują dodatku kwasu, pektyny lub obydwu składników: wiśnie czereśnie gruszki truskawki borówka amerykańska późna rabarbar bez dziki figi guawy granaty* *informacje o ilości pektyn

Mania Wypiekania
Sok banan-pomarańcza-kiwi 87

jest zbyt gęsty spokojnie można go rozcieńczać wodą w dowolnych proporcjach. Dla kogo: dla szukających orzeźwienia dla fanów domowych soków Składniki: 4 kiwi - bardzo dojrzałe 1-2 banany 2 pomarańcze  Wykonanie:  Owoce umyć, obrać i wrzucić do miksera lub blendera. Zmiksować na gładki sok. Podawać. Jeśli dla kogoś sok jest zbyt kwaśny dla osłody można dodać jeszcze jednego

Mania Wypiekania
Ciasto orzechowe 115

mózgu) Składniki na ciasto: 175g masła 30g cukru trzcinowego 100g cukru białego 4 jajka 150g orzechów włoskich (mielonych) 160g bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego szczypta soli Składniki na dekorację: 100g gorzkiej czekolady do dekoracji połówki orzechów włoskich do dekoracji - ok. 20 sztuk Wykonanie ciasta: Masło roztopić i odstawić do wystudzenia

Mania Wypiekania
KASZA MANNA NA SOKU OWOCOWO - WARZYWNYM Z CZEREŚNIAMI 101

minut na konsumpcję, zakręć nakrętkę i zabierz słoiczek ze sobą ;) SKŁADNIKI: 5-6 łyżek ulubionej granoli 1 szkl mleka 1 szkl soku owocowego-warzywnego pasteryzowanego (u mnie marchew-jabłko-pomarańcza) 6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszy manny (bez gotowania) 1 łyżka płynnego miodu czereśnie A jak to zrobić: Do rondelka wlać mleko, sok i miód, zagotować. W tym czasie

Kuchnia w opałach
Czas na herbate, czyli upominki od Teekanne i ulubiony pomarańczowy smak 140

ostatnio współpracę. Po odpakowaniu zobaczyłam bardzo przydatne i fajne gadżety oraz pudełka różnych herbat, a w nich jedną z moich ulubionych - "Fresh Organge". Ta orzeźwiająca herbata o smaku soczystych pomarańczy, była wprost idealna na takie długie i deszczowe popołudnie. A wspaniały zapach cytrusów jaki uniósł się po domu... od razu mnie rozbudził. Dzięki firmie Teekanne każdego dnia będę się cieszyć

Słodkie okruszki
Mango-Chili-Miód (Chutney) 107

łyżki oleju o neutralnym smaku (rzepakowego lub z pestek winogron, u mnie kukurydziany) 1 ząbek czosnku kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego 1 mała papryczka chili sok z jednej pomarańczy 4 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 40-50 ml białego octu winnego 1 łyżka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku  Cebulę obieram, kroję w kostkę, poddusić

Kuchnia Prezydentowej
Muffiny ze śliwkami 168

proszku do pieczenia 150 g cukru 2 cukry waniliowe (16g) 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy Nagrzałam piekarnik do 160° (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu trzeba piec w temperaturze 180°). Składniki suche (mąkę, proszek, cukier zwykły i waniliowy) wymieszałam w jednej misce, mokre (maślankę, olej, jajka

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowa zupa meksykańska z wołowiną, czekoladą i rodzynkami 188

najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki kminku szczypta cynamonu skórka otarta z jednej umytej i sparzonej pomarańczy 200 g przecieru lub gęstego soku pomidorowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 8 g rozpuszczonej czekolady mlecznej 3 łyżki rodzynek 50 g ryżu długoziarnistego sól do smaku

Kuchnia Prezydentowej
Greckie rogaliki na winie z serem i jabłkami 142

mąki 1 szklanka oliwy z oliwek do smażenia/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego "retsina" 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli  cukier puder + cynamon do posypania gotowych ciastek Farsz: 2 starte jabłka (odcisnąć lekko sok z utartych jabłek!) 3 duże łyżki mielonego gęstego serka śmietankowego 3 łyżki rodzynek namoczonych

Kuchnia Prezydentowej
Faworki czyli chrusty 134

chruściki. Składniki: 400 g mąki 3 żółtka 3 łyżki cukru  1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 niedużej pomarańczy 1 łyżka spirytusu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kefiru 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% 30 g masła do smażenia - 2 kostki planty + 2 kostki smalcu lub tylko planta

Kuchnia Prezydentowej
Sernik z jabłkami i musem z pigwy 156

żółtko Mus: 1 duża, dojrzała pigwa, obrana i pokrojona w małą kostkę 1 nieduże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 4 łyżki cukru sok z połowy cytryny lub pomarańczy rum z moczenia rodzynek 2 listki lub 2 łyżeczki żelatyny 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rodzynki namoczyć w rumie, odstawić. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Kostki jabłek polać połową

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto marchewkowe 325

gałki muszkatołowej               Krem: 20 g masła 180g serka twarożku śmietankowego lub serka kremowego 80 g cukru pudru  4 łyżki soku z pomarańczy długie, cienkie paski skórki pomarańczowej - do dekoracji    1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.  Formę (24x24) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.  2. Miękkie masło lub olej

Kuchnia Prezydentowej