quinoa z kakao, pomarańczą (również w środku) i tahini naturalnym ~ Czas wrócić...nie za bardzo mnie to cieszy. No ale idę. I będę udawać, że wszystko w porządku...Oby do ferii
breakfast of dreamskokosowa* owsianka z cukinią, pomarańczą i fińską ciemną czekoladą~ *z dodatkiem mąki kokosowej Wsadziłam czekoladę do szafki i o niej zapomniałam! A mam dwa opakowania po 200g - ciemną i mleczną, aaaa ♥ Z każdej podróży trzeba przywieść czekoladę - pamiętacie :D Dzisiaj w szkole całkiem luźny dzień (mam nadzieję), a przynajmniej żadnego sprawdzianu/kartkówki o których mi wiadomo, a mam nadzieję
breakfast of dreamsweekend dodam przy okazji posta śniadaniowego mini-relację. Na warsztatach robiliśmy m.in. green smoothie i postanowiłam je dzisiaj odtworzyć w nieco innej wersji, ponieważ zamiast - jak wczoraj - pomarańczy, użyłam ananasa. Pokochałam te zielone koktajle od pierwszego łyka :D Poniżej podaję proporcje. PRZEPIS /1 porcja/ ~duży dojrzały banan ~spora garść świeżego szpinaku (ok. 40g) ~100g jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej jogurt
breakfast of dreamsorzechowe. Oba smaki były obłędne, konsystencja cudowna - kremowa i zbita, niby tylko dwie gałki, a na prawdę można się nimi najeść! Mama również wybrała masło orzechowe, a do niego pomarańczę z kaktusem - poczęstowałam się tym smakiem i był bardzo dobry - orzeźwiający :) Burgery od najlepszej burgerowni w Polsce - Krowarzywa :) Czekałyśmy godzinę, ale było warto ;) Mój - Tofex Mamy - Cieciorex. Pod koniec Veganmanii
breakfast of dreamsłyżeczki sody oczyszczonej ~80ml zimnego mleka ~40g przyprawy do piernika - jeśli używacie domowej ; ok. 50-60g w przypadku 'sklepowej' (użyłam domowej - przepis niedługo :)) ~3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczy/cytryny (użyłam kandyzowanej dyni - przepis niedługo :)) Miód, melasę, cukier i masło podgrzać w garnku prawie do wrzenia. Przelać do misy miksera i pozostawić do lekkiego ostudzenia, powinno mieć mniej więcej
chili & sugarKawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut. Gotowe. Skórkę z cytryny można zastąpić skórką z pomarańczy, albo dodać obie. Można też modyfikować o wcześniej wspomniane składniki, jeśli chcemy takie mniej oryginalne biscotti :) Bardzo często w przepisach podawane są migdały bez skórki, ale po pierwsze te w skórce
Marder&Marder ManufactureDziś w poście na słodko... Sernik...moje ulubione ciasto...uwielbiam piec serniki, za każdym razem można zrobić go inaczej, tym razem pobawiłam się smakami winnych jabłek i soczystych pomarańczy, w takiej formie teraz smakują najlepiej! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 1 czubata szklanka mąki pszennej 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka śmietany
Wanilia i Kardamonśrodku się nie klei. LUKIER: Białko jaja ubić na sztywną pianę dodać przesiany cukier puder oraz olejek zmiksować na gładki lśniący lukier, udekorować zimne strucle, posypać skórką z pomarańczy. Z tego przepisu wychodzą 2 strucelki
Wanilia i Kardamonserowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać zmielony twaróg oraz masło wlać mleko wsypać proszek budyniowy zmiksować krótko do połączenia składników, pod koniec wsypać skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz wlać olejek do ciasta,wymieszać. Jedną część kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej , wylać masę serową i na wierzchu rozsypać pozostałą część kruszonki. Wsadzić
Wanilia i KardamonSkładniki 1 galaretka cytrynowa 400 ml słodkiej śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 150 ml likieru jajecznego 250 g sera mascarpone 2 andruty świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji złoty krokant do dekoracji Sposób przygotowania Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu. Krem mascarpone przekładamy do miseczki wlewamy żelatynę rozpuszczoną
Wanilia i Kardamonpieczemy jeszcze około 2-3 minut aż do wchłonięcia się całej polewy. Wyjmujemy z piekarnika,zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimna babę dekorujemy lukrem i skórką kandyzowaną z pomarańczy. Smacznego
Wanilia i KardamonKruche ciasto w połączeniu z bakaliową bezą i puszystym kremem ananasowym z warstwą dżemu niskosłodzonego z pomarańczy OWOCOWA ROZKOSZ , tworzy pyszną kompozycję smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych. Dżem ma idealną konsystencję, do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie, choć
Wanilia i Kardamonprzedwiosenne niepewne dni propozycja dla Was - pyszny napój rozgrzewający, który pomógł mi wyleczyć 9 dniowy kaszel i ból gardła :) Składniki: kawałek imbiru (opcjonalnie 1/3 paczuszki sproszkowanego imbiru) 2 pomarańcze cytryna 3 szklanki wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: Imbir kroimy drobno i wkładamy do gotującej się wody (proszek wsypujemy). Po zagotowaniu pozostawiamy na ogniu jeszcze ok 5 minut
ChilliJemyczekolady (im więcej kakao tym lepiej) 100g masła 6 jajek ( w temperaturze pokojowej) 200g cukru 100g mąki tortowej Owoce wg uznania ( u mnie borówki amerykańskie) łyżka startej skórki z pomarańczy Przygotowanie: Masło roztopić wraz z czekoladą w małym garnuszku ( nie doprowadzić do wrzenia). Odstawić na bok i dodać startej skórki pomarańczowej. Wymieszać. Zmiksować 6 jajek z cukrem
ChilliJemyświeżo wyciśniętych. Jeżeli jesteście w posiadaniu wyciskarki do soku lub sokowirówki to jest to niewielki kłopot, a ogromna przyjemność dla kubków smakowych :) Polecam :) Składniki (na ok 600ml soku): 2 pomarańcze 2 średnie jabłka 2 marchewki Przygotowanie: Przygotowanie takiego soku jest niezwykle proste, ponieważ należy jedynie obrać owoce i ewentualnie oskrobać marchewkę i ja umyć. Trzeba pamiętać
ChilliJemy