pomarańcze - 5663 przepisów (strona:273/378)

Piernik z powidłami 142

blasze o dowolnym kształcie - wykażcie się tutaj fantazją :) Pieczemy 60 min w 180 stopniach.  Piernik można dowolnie przystroić, ja zdecydowałam się na lukier, posiekane orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy

Kolejny blog o gotowaniu
Świąteczne dzwonki z piernika 211

smalcu - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - szczypta soli Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - sok z mandarynki lub pomarańczy 1. Miód, tłuszcz i cukier podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić do ostudzenia.  2. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i jajko, połączyć z mokrymi

Apetyczna babeczka
Kutia bożonarodzeniowa 256

Zwyczaj podawania kutii dotarł do nas z Kresów – taką kutię właśnie prezentuję. Na pszenicy, z dużą ilością miodu i bakalii. Ja kutię wzbogacam dodatkowo domową, kandyzowaną skórką z pomarańczy i ziarenkami wanilii – kiedyś ich nie używano (nie były one dostępne), ale teraz nie ma problemu by ich użyć i wzbogacić deser. Obecnie najtrudniejszym elementem może być dostanie pszenicy

Poezja smaku
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 213

migdałów (zmieliłam) 120 g zmielonych orzechów laskowych 30 g zmielonych orzechów włoskich 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie cykata) skórka starta z 1/2 cytryny skórka starta z 1/2 pomarańczy (u mnie z mandarynki) opłatki do wypieków (opcjonalnie)- nie użyłam lukier: utarty z cukru pudru i soku z cytryny Mielone orzechy i migdały miksujemy malakserem lub blenderem ze skórką pomarańczową

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kluski z makiem – wigilijny przepis 177

wszystko mieszamy i mak gotowy.  Makaron gotujemy wg opisu z opakowania, odcedzamy i gorący mieszamy z makiem.  Podajemy!    ps. można dodać jeszcze kandyzowanej skórki z pomarańczy, suszonej żurawiny, ale ja lubię mak w takiej podstawowej wersji.  Kluski z makiem – wigilijny przepis

Kuchnia na wzgórzu
Sałata z fenkuła i mandarynek 160

Okres świąteczny kojarzy się dla mnie z mandarynkami i pomarańczami. Gdy byłam dzieckiem owe cytrusy pojawiały się na sklepowych półkach i straganach tylko w grudniu. Tak mi już zostało – gdy tylko zobaczę mandarynki w sklepie

Szybko Tanio Smacznie
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 228

pomidorów i chili, obsmażony tuńczyk z kuskusem po sycylijsku z zielonymi warzywami, kanapka klubowa z kurczakiem, pomidorem, sałatką, gruszką i estragonem czy czosnkowe szaszłyki z kurczaka z czerwoną pomarańczą, ze szpinakiem i fetą! Są pomysły na makarony, zupy, letnie sałatki z arbuzem, azjatycka sałatka z makaronem, z tofu i warzywami czy ceviche z łososia z siekaną sałatką, z kulkami

Plate of Joy
.1172. makowe kropki 157

kaszka kukurydziana z bananem (1/2 w środku), makiem i deserkiem "słoneczna pomarańcza z ziarnami zbóż" Primavika ~ Powinnam się chyba przyzwyczaić, że wszyscy mają mnie gdzieś i jestem nic nie warta. Nie wiem co robię źle, nie wiem czy zawsze jest moja wina...Co ze mną nie tak? Jestem już tym wszystkim zmęczona, jak myślę, że jest dobrze i znalazłam swoje

breakfast of dreams
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną 198

razem piersi nadziałam serkiem camembert i żurawiną. Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko do posmarowania Mięso oczyścić

Monia miesza i gotuje
Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie. 130

masę makową: 250 g maku, 1,5 mleka, 250 ml półwytrawnego białego wina, 5 łyżek cukru, 100 g rodzynek, 100 g mieszanki bakalii – orzechy, migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy, Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Nie tylko w kuchni
KEKS 93

olejek rumowy 300 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mleka 25 – 30 dag bakalii (rodzynki 100 g, skórka kandyzowana z cytronu 100 g, skórka kandyzowana pomarańczy 50 g, orzechy, migdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta

Ciastka - domowe słodkości
Babeczki piernikowe z marcepanem i bakaliami mikołaje 191

szklanki mleka • 3/4 szklanki cukru • 2 łyżki czubate orzechów • 2 łyżki czubate migdałów • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka amoniaku • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy • 100 g surowej masy marcepanowej polewa piernikowa • cukier puder • sok 1/2 cytryny • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lukier królewski • 1 białko jajka • cukier puder ponadto • małe biszkopty • lukier królewski • barwnik

W królestwie smaków Beaty
GWIAZDKI CYNAMONOWE W CZEKOLADZIE 113

Cynamon, to kolejny aromat (zaraz za pomarańczami), który bezapelacyjnie kojarzy mi się ze Świętami. A dodatkowo jest jedną z moich ulubionych przypraw :) Choć w tym roku lista świątecznych ciastek, została już dawno ustalona i zamknięta, to nie mogłam się oprzeć pokusie... Pyszne, kruche i cynamonowe, banalnie proste i szybkie w wykonaniu nic dodać, nic ująć ;) Ps. nie wiem czy dotrwają

Kuchnia w opałach
Bananowy keks 138

Keks to ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii, o pięknym zapachu pomarańczy i wanilii, które zazwyczaj kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Mój keks nie jest typowy, bowiem słodzony jest bananami przez co jego struktura jest bardziej wilgotna. Nie mniej jednak jest to przepyszne ciasto, które zachwyciło wszystkich wokół. Zdaje się, że połączenie mąki bezglutenowej, która powoduje, iż wypiek jest

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania