kaszka kukurydziana z bananem (1/2 w środku), makiem i deserkiem "słoneczna pomarańcza z ziarnami zbóż" Primavika ~ Powinnam się chyba przyzwyczaić, że wszyscy mają mnie gdzieś i jestem nic nie warta. Nie wiem co robię źle, nie wiem czy zawsze jest moja wina...Co ze mną nie tak? Jestem już tym wszystkim zmęczona, jak myślę, że jest dobrze i znalazłam swoje
breakfast of dreamsrazem piersi nadziałam serkiem camembert i żurawiną. Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko do posmarowania Mięso oczyścić
Monia miesza i gotujemasę makową: 250 g maku, 1,5 mleka, 250 ml półwytrawnego białego wina, 5 łyżek cukru, 100 g rodzynek, 100 g mieszanki bakalii – orzechy, migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy, Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
Nie tylko w kuchniolejek rumowy 300 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mleka 25 – 30 dag bakalii (rodzynki 100 g, skórka kandyzowana z cytronu 100 g, skórka kandyzowana pomarańczy 50 g, orzechy, migdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta
Ciastka - domowe słodkościszklanki mleka • 3/4 szklanki cukru • 2 łyżki czubate orzechów • 2 łyżki czubate migdałów • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka amoniaku • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy • 100 g surowej masy marcepanowej polewa piernikowa • cukier puder • sok 1/2 cytryny • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lukier królewski • 1 białko jajka • cukier puder ponadto • małe biszkopty • lukier królewski • barwnik
W królestwie smaków BeatyCynamon, to kolejny aromat (zaraz za pomarańczami), który bezapelacyjnie kojarzy mi się ze Świętami. A dodatkowo jest jedną z moich ulubionych przypraw :) Choć w tym roku lista świątecznych ciastek, została już dawno ustalona i zamknięta, to nie mogłam się oprzeć pokusie... Pyszne, kruche i cynamonowe, banalnie proste i szybkie w wykonaniu nic dodać, nic ująć ;) Ps. nie wiem czy dotrwają
Kuchnia w opałachKeks to ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii, o pięknym zapachu pomarańczy i wanilii, które zazwyczaj kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Mój keks nie jest typowy, bowiem słodzony jest bananami przez co jego struktura jest bardziej wilgotna. Nie mniej jednak jest to przepyszne ciasto, które zachwyciło wszystkich wokół. Zdaje się, że połączenie mąki bezglutenowej, która powoduje, iż wypiek jest
Mango Papajadosładzania, chyba, że lubimy naprawdę słodkie smaki.. Na górze piernika czekoladowa polewa, która chroni ciasto również przed wyschnięciem. Przepis pochodzi STĄD , jednak jak zwykle go zmodyfikowałam, choćby usuwając pomarańcze z kremu. Do tej pory sądziłam, że piernik komponuje się jedynie dobrze ze smakiem powideł czy marmolady, ale krem daktylowy zmienił moje spojrzenie. Co tam, jest tak pyszny
Mieszam w Garnkuoccie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych
Moja smaczna kuchniabudyń czekoladowy na mleku sojowym z chocolate chips i deserkiem "soczysta pomarańcza z ziarnami zbóż" Primavika ~ Wczoraj mnie tutaj niestety nie było...Szkoła do końca mnie pochłonęła :( Nie miałam czasu, ani siły...Jak na wszystko ostatnio. Pocieszam się tym, że jeszcze dzisiaj sprawdzian z biologii, jutro z zasad żywienia i koniec aż do świat...Dam radę, to tylko dwa-trzy
breakfast of dreamsŚwiąteczny backstage Boże Narodzenie coraz bliżej Bierzcie się za pieczenie pierników Jedzcie pomarańcze i mandarynki Palcie lampiony Śpiewajcie kolędy KOCHAM ŚWIĘTA ! Tymczasem zapraszam was na fanpage młodej, zdolnej Ilony Jaszczuk, studentki grafiki komputerowej, która uwieczniła magię świąt na tych kilku zdjęciach. https://web.facebook.com/ilonajaszczukpl/?fref=ts http://ilonajaszczuk.pl
KuukBuuklaktozy i jajek. To jest bardzo ciekawy rozdział i skłania do dalszego kombinowania w tym kierunku, bo przepisy są bardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą i lawendą, pięknie zielony "sernik" z awokado czy kokosowy "sernik" na zimno zrobiony na bazie mleczka kokosowego! Ostatni rozdział przedstawia przepisy na specjalne okazje i święta! Tu również znajdziemy kilka
Plate of Joyprzyprawę do piernika. Połączyć w misce z roztopionym masłem i odrobiną mleka. masa czekoladowo-serowa 500 g serka wiejskiego ( wiaderko ) ze śmietanką tabliczka gorzkiej czekolady ( u mnie 72%, z pomarańczą ) 2 jajka 1/2 szklanki miodu 2 opakowania budyniu śmietankowego szczypta soli Serek wiejski zmiksować na kremową masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (ja do tego użyłam odrobiny mleka
Kuchnia Elliełyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 puszki (266 g) słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka opcjonalnie: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka starta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 12-15 łyżeczek powideł śliwkowych lub wiśniowych Zaczynamy od masy piernikowej. W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i podgrzewać przez około 2 minuty. Wciąż podgrzewając dodawać
Świat Ciasta