polędwiczki wieprzowe z pieprzem - 764 przepisów (strona:28/51)

Warkocze z polędwiczki wieprzowej w sosie serowo – pieczarkowym 155

się pieczarkami. Ale i tak potrawa jest bardzo smaczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( wystarczy na dwie osoby ) marynata olej ok. 50 ml 1 ½  łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz czarny pieprz Cayenne ( troszkę ) Dodatkowo 250 gram  pieczarek 1 cebula olej(...)śmietany 18% słodkiej Ok. 100 gram sera gorgonzola Wykonanie: Z podanych składników robimy marynatę ( wszystko razem mieszamy ). Polędwiczkę przecinamy na połowę wzdłuż. Każdy kawałek przecinamy również wzdłuż na 3 podłużne paski, ale nie do końca. Splatamy jak warkocz i spinamy wykałaczką. Warkocze marynujemy w przygotowanej marynacie ( nawet całą noc ). Po zamarynowaniu podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z obu stron

Smaki Ewy
Pieczona polędwiczka w sosie serowym zawijana w boczek 229

SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEK Klika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę) Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile polędwicy) Ostra musztarda 50 g masła (plus odrobina do natarcia naczynia) 1 duża cebula 250 ml słodkiej śmietanki 150 g twarożku ziołowego 1 trójkącik topionego sera 2 łyżeczki zielonego pieprzu natka pietruszki sól do smaku Polędwiczkę myjemy, suszymy

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej 165

minut marynowania Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (promocyjną cenę na polędwiczkę wieprzową znajdziecie TUTAJ ) 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka kolendry (lub 2 – 3 łyżki świeżej) 1 łyżeczka imbiru (można zastąpić świeżym startym na tarce) Skórka otarta z ½ cytryny Szczypta świeżo mielonego pieprzu Świeżo mielona sól Polędwiczkę myjemy, osuszamy

Kolizje Smaków
POLĘDWICA Z WARZYWAMI Z RĘKAWA 265

plastry na kanapki.    SKŁADNIKI    60 dag polędwiczki wieprzowej, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 marchew, przyprawa do ziemniaków, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki marynaty: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki musztardy, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka majeranku  \   WYKONANIE Składniki na marynatę mieszamy ze sobą, smarujemy(...)nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy 45- 50 min w 180 stopniach. Po upieczeniu polędwicę kroimy w plastry

słodki bratek
Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 206

polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 goździki 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżka oliwy  ciasto francuskie listki bazylii 250 g kurek  1 łyżka masła 3 łyżki sezamu uprażonego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Wykonanie. Połowę, kurek poddusić na maśle, posiekać i przyprawić solą i pieprzem. W polędwiczce zrobić tunel i nadziać kurkami. Utrzeć

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym 195

kwaśny, więc pomysł na danie był jednoznaczny. Wyszło smakowicie:) Składniki (na 4 porcje): 300g polędwiczki wieprzowej 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 1 papryka (dałam pół zielonej i pół czerwonej) 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej) 3 łyżki oleju sezamowego sól pieprz 1cm kawałek imbiru 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (400ml) albo można przygotować własny(...)łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki sosu sojowego  1 łyżka koncentratu pomidorowego 200g ryżu (basmati, jaśminowy) 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Polędwiczkę przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z mąką, odstawić na czas przygotowania warzyw. Cebulę pokroić z piórka, czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na drobnej

Obiad gotowy
Polędwiczki w sosie śmietanowo serowym o nucie czosnkowej z popcornem z kaszy gryczanej 198

podana, spowodowała, że danie wygląda niebanalnie i smakuje   oryginalnie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia, 4 ząbki czosnku, 250 ml śmietanki 30%, 1 łyżka sosu sojowego, 20 g tartego sera żółtego, 50 ml bulionu, 2 szczypty przyprawy garam masala , pieprz czarny świeżo mielony do smaku, papryczka chili świeżo mielona do smaku(...)łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego, sól do smaku, ponadto: olej do smażenia, 100 g kaszy gryczanej, pęczek koperku, świeży brokuł. Przygotowanie: Polędwiczki: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy ręką w poprzek włókien, tak by miał grubość ok. 1 cm. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy

Moniki Smakołyki
Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową 304

mięsem, więc tym razem padło na takie danie. Polędwiczka, bo to najdelikatniejsze mięso wieprzowe. Poza tym akurat znalazłam ją dzień wcześniej w czeluściach zamrażarki ;) Marchewka z premedytacją nie jest wcześniej obgotowana - chodzi o to, aby lekko chrupała w potrawie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 duży por 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 10 pomidorków koktajlowych 100ml śmietany(...)żółtego sera 1 jajko 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka ostrego keczupu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę (jeśli jest potrzeba oczyszczamy z błon). Dusimy na suchej patelni aż będzie miękka. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso rozrzucamy

Kolorowy Przepisownik
Muszle z mięsną niespodzianką na pesto z bazylii 154

porcje20 szt. makaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą,1/2 polędwiczki wieprzowej,30 g serka śmietankowego,3 garści listków świeżej bazylii, ziarenka kapary,10 pomidorów suszonych,1 ząbek czosnku,sok z ½ cytryny,100 ml oleju rzepakowego,1 łyżka pestek dyni,2 łyżeczki ziaren słonecznika,pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku,1 łyżka sezamu czarnego.Przygotowanie(...)Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polędwiczkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki układamy na foli spożywczej, przykrywamy i delikatnie palcami ugniatamy mięso. Na środek każdego plasterka nakładamy serek, dodajemy po jednym

Moniki Smakołyki
Polędwiczka wieprzowa z canihuą 194

niektóre przepisy po roku, to niezłe hieroglify wyszły ;) Składniki :  150g polędwiczki wieprzowej  1 łyżka oleju z prażonych orzechów  2 pieczarki brązowe 3 łyżki canihua garść młodej kapusty  kilka pestek granatu 1 dymka 3 papryczki chili  oliwa z oliwek extra vergine Przyprawy :  pieprz czarny curry trawa cytrynowa kmin rzymski chili jalapeno kruszone  Canihua(...)Ameryki Południowej i także był stosowany przez Azteków. Jest bardzo bogaty w pełnowartościowe białka i błonnik pokarmowy. Nie trzeba go też płukać przed przyrządzaniem, bo nie ma gorzkiego posmaku. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i polewamy olejem z prażonych orzechów. Przyprawiamy pieprzem czarny, curry, trawą cytrynową, kminem rzymskim i chilli jalapeno. Dymkę kroimy i wrzucamy do polędwiczek i odkładamy

Parowar Faceta
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 264

czosnku- 2 bakłażany- 200g kurek- 1 cały brokuł- 200g sera żółtego (u mnie cheddar)- 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok.400g)- kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwySos beszamelowy:- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (Maizena)- 300ml zimnego mleka- 300ml wody- sół i pieprz do smaku- szczypta gałki muszkatołowej (nie trzeba)- ok.50g pikantnego sera pleśniowego typu lazur, gorgonzolaBrokuła umyć, podzielić(...)Następnie cały czas mieszając powoli wlewamy mleko połączone z wodą. Doprowadzamy całość do wrzenia, doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy ser pleśniowy, mieszamy i odstawiamy.Formę do zapiekania można lekko przesmarować olejem (ja zawsze zapomnę). Na dnie wykładamy 1/2 podsmażonych polędwiczek, na nich wykładamy połowę przygotowanych warzyw, zalewamy połową sosu beszamelowego i posypujemy połową startego żółtego sera. Następnie

Smaczne Zdrowe
POLĘDWICZKI W SOSIE POROWYM 158

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: około 250 g polędwiczki wieprzowej, średni por, 80-100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżki masła, 1/2 łyżki oleju z papryką ostrą, pomidorami i bazylią (lub zwykłego), 1/2 łyżeczki tymianku, sól,  świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki musztardy (u mnie z chili ciętym), 1/4 szklanki wody, garść posiekanego szczypiorku. Przygotowanie(...)oprószam z obu stron solą i pieprzem. Smażę na większym ogniu po minucie z każdej strony, wyjmuję na talerz. Na tym samym tłuszczu smażę pory z dodatkiem soli i tymianku przez 2 minuty, często mieszam. Wlewam wodę, duszę pod przykryciem kolejne 2 minuty. Następnie wlewam soki z mięsa, mieszam, duszę jeszcze minutę. Wkładam polędwiczki, po chwili wlewam śmietanę i dodaję

JejKuchnia
Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem 212

czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 cm imbiru (drobno posiekane) 1 gwiazdka anyżu ½  łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki cukru brązowego 4 łyżki sosu hoi sin 1 łyżka oleju 2 łyżki płynnego miodu 1/4 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki marynaty. Mięso oczyszczamy

Mania Gotowania
Zawijane polędwiczki wieprzowe po włosku wg Tojki 203

czosnku  6 łyżek oliwy z oliwek przyprawy - tymianek - 1 płaska łyżeczka,  rozmaryn - pół płaskiej łyżeczki, pieprz i sól do smaku Przygotowanie marynaty  Do miseczki włożyć tymianek, sól, pieprz, rozmaryn, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wlać oliwę – wymieszać. Przygotowanie polędwiczek Polędwiczki umyć, pokroić na kawałki, lekko rozbić, natrzeć marynatą i odstawić na godzinkę do lodówki. Po wyjęciu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania