polędwiczki wieprzowe z pieprzem - 764 przepisów (strona:27/51)

Polędwiczka wieprzowa z sosem kurkowym 178

Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne mięso i naprawdę niewiele trzeba aby przygotować prosty a zarazem bardzo smaczny np. niedzielny obiad a z sosem kurkowy i młodymi ziemniaczkami zachwycą niejedno podniebienie.Składniki : 400 gr polędwicy wieprzowej pieprz troszeczkę oliwy tymianek 2 łyżki masła Przygotowanie :Polędwicę kroję w ok 3 cm kawałki po czym delikatnie każdy kawałek ugniatam ręką - nie uderzać(...)polędwica jest bardzo delikatna i ugniatanie wystarczy. Każdy z talarków skrapiam oliwą i posypuję pieprzem i tymiankiem. Odstawiam na 15-20 minut. W między czasie na patelni roztapiam masło.Polędwiczki wrzucam na patelnię gdy jest dobrze rozgrzana i na spokojnym ogniu po ok 4-5 minut z każdej strony.Rada : Polędwiczki są bardzo delikatnym mięsem i nie powinny być

Mechanik w kuchni
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z OLEJEM RZEPAKOWYM, WIŚNIÓWKĄ I ŻURAWINĄ 108

podstawowym produktem w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 500 g polędwicy wieprzowej 1 szalotka 30 ml wiśniówki  2 łyżki żurawiny 2 łyżki pokruszonych, suszonych prawdziwków olej rzepakowy mąka sól pieprz mielona papryka A jak to zrobić: Żurawinę zalać wiśniówką i odstawić, aby nasiąkła. Szalotkę pokroić i lekko zrumienić, zdjąć z patelni. Polędwiczkę pokroić na plastry około 2 cm i delikatnie

Kuchnia w opałach
Kotlety w polędwiczki wieprzowej 140

twórczość na dziś to kotleciki z polędwiczki wieprzowej w marynacie musztardowej, smażone w płatkach owsianych ( przepis autorski) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa olej do smażenia pół szklanki płatków owsianych marynata: pół szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku w proszku Przygotowanie: mięso umyj i pokrój na kotleciki, rozbij tłuczkiem w misce połącz składniki marynaty

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
RYŻ Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 125

ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250-300 g polędwiczki wieprzowej, mała papryka zielona, mała marchewka, 1/2 mniejszej cebuli, 5 małych pieczarek, mąka ziemniaczana (do obtoczenia mięsa), sól, świeżo mielony pieprz, garść posiekanego szczypiorku, 2 torebki ryżu; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki sosu

JejKuchnia
Cytrynowo - imbirowa polędwica w orientalnym stylu 128

sami czy mój samozachwyt nie jest aby przesadzony. Składniki (na 2 - 3 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego) 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód(...)cytryny mieszamy z imbirem, drobno tartym czosnkiem i chili. Dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Nacieramy nią lekko stłuczone plastry polędwiczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie - trzy godzinki. Następnie nacieramy lekko mąką (pomieszana żytnia z pszenną). Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilka minut z każdej strony wystarczy. W tym samym czasie gotujemy ryż

Kuchnia po mojemu
Dojrzewająca polędwiczka /domowe wędliny 204

już szykuję schab na święta tą metodą :) SKŁADNIKI 1 polędwiczka wieprzowa ok 500g ( można użyć też schabu środkowego, albo polędwicy wołowej) 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej ( można pominąć) 1 kopiasta łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki świeżozmielonego pieprzu 3 ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Polędwiczkę należy dokładnie umyć i osuszyć

DefinicjaSmaku
Polędwiczki w orzechowej skorupce z pieczonymi jabłkami 144

purée (przepis wkrótce). Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 200 g wyłuskanych orzechów laskowych 2 jaja 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki miodu 2 łyżki klarowanego masła 3 duże twarde jabłka (najlepiej lekko kwaskowate, jak np. ligol) sól świeżo mielony pieprz Polędwiczki umyć, osuszyć. Ostrym nożem wyciąć wszystkie błonki

Pełny talerz
Dojrzewająca polędwica wieprzowa. 203

zrobić pyszną, słoną, delikatnie pikantną polędwiczkę. Dla niektórych osób jej smak może być za ostry, ja uwielbiam czuć tą sól i przyprawy.  Jałowe wędliny zawsze mogę kupić sobie w sklepie. Składniki:- 1 kg dość cienkiej polędwicy wieprzowej bez kości.(schabu)- ok 250 g soli kamiennej niejodowanej- 4-5 ząbków czosnku.- 2 łyżki pieprzu ziołowego (ja używam Kamisa, ponieważ jego

Malinowe Pocałunki
Grillowana polędwiczka wieprzowa 117

Grillowana polędwiczka wieprzowa z dipem truskawkowym. To moja propozycja na grilla. Do tego surówka  np taka   i mamy obiadek. Składniki: 2 średnie polędwice wieprzowe Marynata: 2 łyżeczki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki whisky 1 łyżka kaparów pieprz Dip truskawkowy: 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka chrzanu cukier do smaku pieprz Wykonanie: Marynata(...)wymieszać. Chrzan dodawać w małych ilościach , bo wszystko zależy od tego jak ostry mamy chrzan. Mięso wyciągnąć z zalewy i już można je grillować Podawać z dipem truskawkowym grillowana polędwiczka wieprzowa

O kuchni z uczuciem
Roladki z polędwiczek wieprzowych 212

smakują z rumianymi ćwiartkami ziemniaków. Roladki z polędwiczek wieprzowych 4 porcje 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe 1 garść grzybów suszonych (namoczonych kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia) 1 cebula 2 kopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia(...)miski. Cebulę też drobno posiekać i zeszklić na oleju. Pietruszkę posiekać i razem z cebulą dodać do grzybów. Dodać jajko i bułkę tartą i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki oczyścić z błon i rozkroić w miarę możliwości na prostokątny płat. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Nadzienie rozdzielić na dwie części i rozsmarować na obu polędwiczkach zostawiając

Posadzone i zjedzone
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 237

z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki: 1 duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu) 70 g sera camembert lub brie 200 g szynki dojrzewającej 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku pieprz 2 łyżki masła Sos śliwkowy: 300 g miękkich śliwek 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżeczki kardamonu 2 goździki sól, pieprz 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych Kuskus: 250 g kaszy kuskus 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu około 5-6 śliwek suszonych sól, pieprz Przygotowanie: Śliwki suszone do kaszy kuskus namoczyć w ciepłej wodzie. Polędwiczkę przeciąć na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż, jednak

Mania Gotowania
Polędwiczka w polewie śmietanowo - grzybowej 163

ogarnia. Dobrze. Wyżaliłam się. Teraz pora na przepis. Składniki (na 3 średnio żarłoczne osoby): 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Tao Tao 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu winnego  1 ząbek czosnku sól, pieprz tymianek, rozmaryn płatki chili  Zioła do marynaty Składniki na sos: spora garść suszonych grzybów(...)łyżka drobniutko posiekanej cebuli mąka do zagęszczenia Grzybki z zeszłorocznych zbiorów Przygotowanie: Umyte mięso marynuję w ten sposób jak "zmarnowany schabik" (post z 6 czerwca) przez całą noc. Zamarynowaną polędwiczkę obsmażam króciutko z obu stron na patelni,  a następnie piekę w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni przez maksymalnie 40-45 minut. Polędwiczka zamarynowana ... ... migiem obsmażona... ...  piecze się

Kuchnia po mojemu
Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie 160

Składniki: 400-450 g polędwicy wieprzowej 1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie ) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowegosól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor 1/2

kolorowotorcikowo
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym. 1220

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym to bardzo smaczne danie. Wystarczy niewiele składników, aby przygotować to danie. Nie wymaga ono również zbyt dużo zachodu i pracy. Polędwiczki z sosem grzybowym to wykwintne danie, które z łatwością przygotują osoby mało wprawne kulinarnie. Polędwiczki najlepiej smakują z kaszą jęczmienną, puree ziemniaczanym lub makaronem. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (średniej wielkości) 8 borowików(...)mała cebula 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30 % 1 szkl. mocnego bulionu 1 łyżka oleju do smażenia koperek do podania sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić na 1 cm plastry, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu ston na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i odłożyć na talerz. Dodać na patelnię olej

Codziennik Kuchenny
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 153

Pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym, taką propozycję obiadową mam dziś dla Was :-) Przepis znalazłam an blogu kwestia smaku. Jak dodatek kopytka z ziołami  posypane startym parmezanem :-) Myślę, że na pewno Wam posmakuje :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (moja ok. 600 g) 1,5 łyżki oleju 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1,5 szklanki gorącej wody(...)łyżki sosu sojowego 2-3 łyżeczki tartego chrzanu 100 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej natka pietruszki lub szczypiorek sól pieprz 1. Polędwiczki opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 cm plasterki. ja je troszkę jeszcze rozbiłam.  2. W szerokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać olej, ułożyć polędwiczki i podsmażyć z obu stron. Doprawić solą. Następnie

kruche babeczki