Brassói aprópecsenye - inspirowana tą stroną. Bardzo smaczne i lubiane przez Węgrów danie, serwowane również w większości restauracji. Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 700g)- 1 kg ziemniaków sałatkowych- 1 cebula- 2 średnie główki czosnku- 2 papryki – czerwona i pomarańczowa- sól, pieprz- papryka słodka- papryka wędzona- chilli w płatkach- otarty tymianek- olej arachidowyDodatkowo na surówkę:- sałata lodowa- po kawałku papryki czerwonej(...)smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju arachidowym. Ponieważ w mojej kuchni nie używa się tyle tłuszczu, jak w węgierskiej, usmażyłam je na patelni do naleśników (bardzo płytkiej). Po godzinie polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki (w oryginale – cienkie paski). Rozgrzewamy olej arachidowy i smażymy pokrojone mięso, oprószamy solą, tymiankiem. Po chwili (polędwiczki smażą się bardzo szybko) dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
mojewypiekiinietylkopochodzący z włoskiej kuchni, prosty przepis na obiad :) SKŁADNIKI (dla 4 osób -1 porcja 350 kcal) 400-450 g polędwiczki wieprzowej 50 g twardego sera dojrzewającego startego na małych oczkach 1 jajko 75 g bułki tartej sól, pieprz świeże zioła: rozmaryn, szałwia mięta, natka pietruszki oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Siekamy zioła i mieszamy
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 500g polędwiczek wieprzowych, cebula (jedna do środka zrazów i jedna do sosu), ogórek kiszony (dwa, trzy), kawałek sera żółtego, sól, pieprz, serek topiony, 2 ząbki czosnku, brokuł - kilka różyczek. Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry i rozbić. Posolić i popieprzyć. Na każdy plaster mięsa położyć po kawałku cebuli, sera, brokuła i ogórka. Dobrze zawinąć
W kuchni u Monikisłodkim dodatkiem, to zachęcam do skorzystania z przepisu. Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym Składniki: około 400 g polędwicy wieprzowej (1 duża polędwiczka) 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu 3/4 łyżeczki kminu ¼ łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 mała szalotka lub ½ małej czerwonej cebuli 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki żurawiny
Mania Gotowanianiedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym wraz z dodatkiem posiekanej, zielonej pietruszki. Takie danie świetnie smakuje podane z ugotowanym ryżem basmati. Polędwiczki przygotowane w poniższy sposób naprawdę są rewelacyjne - miękkie, kruche i delikatne w smaku. Składniki na 4 porcje: około 0,4-0,5 kg polędwicy wieprzowej 200 g kurek 1 cebula sól, pieprz olej do smażenia
Ugotowaćprzygotował mój M. Ja tylko nałożyłam, sfotografowałam, zjadłam ze smakiem, a teraz będę zachwalać: Składniki: 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1 średnio dojrzała brzoskwinia 2 plastry ananasa świeżego 1/2 cebuli czerwonej ulubiona przyprawa do grilla (u nas jedna z nowości Kamis) pieprz olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną polędwicę kroimy w plastry i rozbijamy lekko. Smarujemy oliwą i oprószamy(...)przed smażeniem. Owoce i cebulę obieramy i kroimy: brzoskwinie w cząstki, ananasa w słupki, a cebulę plastry lub w pióra. Mięso układamy na rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem patelni grillowej. Polędwiczce wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony. Polędwiczki ściągamy by zbytnio ich nie wysuszyć. Na tej samej patelni układamy owoce oprószone tą sama przyprawą co mięso. Grilujemy kilka minut mieszając
Kuchnia po mojemuwieprzowe w połączeniu z boczniakami mnie zachwyciło. Warto wypróbować ! Składniki 4 polędwiczki wieprzowe 250 g boczniaków 100 g sera pleśniowego niebieskiego pół szklanki śmietany 30 ml białego wina 3 ząbki czosnku tymianek 1 łyżka sosu sojowego jasnego oliwa z oliwek łyżeczka masła sól biały pieprz szczypta gałki muszkatołowej kapary zielona pietruszka Przygotowanie Polędwiczki natarłem solą, oliwą, rozgniecionym ząbkiem
R'n'G Kitchenwyjątkowego, a nie spędzić całego dnia przygotowując obiad. Zachęcam do wypróbowania. Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 200 g boczku w plasterkach 3 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli oliwa z oliwek Sos śliwkowy: 1/2 szklanki powideł(...)sosu sojowego Pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Przygotowanie: Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, papryką, jasnym sosem sojowym, czosnkiem, czosnkiem świeżym przeciśniętym przez praskę i ziołami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki
Mania Gotowaniapyszne, do tego pieczone ziemniaczki z miętą. Powiem Wam, że fajnie takie ziemniaczki smakują :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie mrożonych kurek około 150 ml śmietany 30% 100 ml białego wytrawnego wina 1 cebula sos sojowy sól pieprz masło klarowane do smażenia natka pietruszki Ziemniaczki: 6 średnich ziemniaków sól pieprz suszona mięta bazylia olej lub oliwa(...)obieramy i możemy podgotować (jeśli podgotowane, to po odcedzeniu studzimy, kroimy w ćwiartki) lub pokroić w ćwiartki. Następnie do pokrojonych ziemniaków dodajemy suszoną miętę i bazylię, oprószamy solą i pieprzem i skraplamy olejem lub oliwą. Jeśli ziemniaczków nie podgotowujemy wcześniej tego oleju lub oliwy dodajemy więcej i automatycznie ziemniaki pieczemy dłużej. Mieszamy. Podgotowane pieczemy około 30 minut, a surowe około
kruche babeczkifotogenicznie. Składniki: 1 szt polędwiczka wieprzowa Marynata 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli z ziołami 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej Nadzienie: 200 g szpinak mrożony z śmietaną 6 szt pomidory suszone 2 ząbki czosnku sól pieprz Do smażenia 2 łyżki oleju(...)łyżki masła 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro 100 ml bulionu warzywnego 250 ml kremówki Przygotowanie:Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę posmarować marynatą, zwinąć, włożyć do szklanego naczynia i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić i podsmażać do odparowania
Ala piecze i gotujeDzisiaj mam dla Was propozycję na prosty, pyszny i szybki obiad. Polędwiczka świetnie smakuje podana z ziemniaczkami i surówką. Polecam :) polędwica wieprzowa ok 700g łyżka przyprawy staropolskiej łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz Sos: łyżka śmietany łyżka startego chrzanu ze słoiczka łyżka mąki Polędwicę dzień wcześniej umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami: sól, pieprz, przyprawa staropolska, czosnek i papryka(...)piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjąć i zlać wytworzony płyn do rondelka, zagotować. W szklance wymieszać dokładnie śmietanę, chrzan i mąkę. Dolać 3 łyżki gorącego płynu z polędwiczki i dokładnie wymieszać, zabielić sos. Gotować na małym ogniu, mieszając aż trochę zgęstnieje
Smakołyki Asiprostu idealne ! Do tego sezonowo – pieczone młode ziemniaki z rozmarynem. Składniki (2 duże porcje): 1 polędwiczka wieprzowa 25 – 30 ml whisky 250 – 300 g młodych ziemniaków 6 dużych suszonych pomidorów 3 łyżki śmietany 18 % sól, świeżo zmielony pieprz, papryka ostra i słodka – mielona, suszony tymianek i rozmaryn oliwa z oliwek garść natki pietruszki 3 ząbki czosnku(...)Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Dodaj oliwę z oliwek. Ilość wedle uznania. Całość wymieszaj łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut. Przygotuj składniki: Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój
Moja pasja smakuNajdelikatniejsze chude mięso wieprzowe w aksamitnym sosie. Składniki 750 g polędwiczki wieprzowej limonka 200 g świeżego imbiru ząbek czosnku 1 łyżka oleju 250 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu rybnego natka pietruszki 1 łyżeczka czerwonego pieprzu Przygotowanie Limonkę wyszorowałem, starłem skórkę. Obrany imbir drobno starłem. Czosnek posiekałem. Wszystko wrzuciłem na rozgrzany olej. Smażyłem
R'n'G KitchenSkładniki: na 4 porcje: 2 polędwiczki wieprzowe 2 czerwone papryki 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Monini Delicato lub Classico 1 szalotka 2 średniej wielkości marchewki 5 łyżek miodu 10 łyżek sosu sojowego ciemnego sól pieprz makaron typu chow mein 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego imbiru Przygotowanie: polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych
Luźna Kuchniaodchudziłam przepis na ten sos. Wyszedł jedwabisty, rozmarynowy i bardzo stanowczy. Idealnie przyrządzone polędwiczki wieprzowe oraz sos podałam na puree ziemniaczano- kalafiorowym (przepis tu) i prostą surówką również tego z przepisu. Składniki (na 2 porcje): 250 gram polędwicy wieprzowej sól i pieprz 4-5 gałązek rozmarynu 150 gram gorgonzoli 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)tego przepisu oraz prosta surówka w stylu włoskim z tego przepisu Polędwicę kroję w plastry i delikatnie rozbijam. Doprawiam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z dodatkiem masła i aromatyzuję ją gałązkami rozmarynu. Smażę polędwiczki po 30-40 sekund z każdej strony na dużym ogniu i przekładam do naczynia żaroodpornego (patelnię i tłuszcz pozostawiam) do piekarnika nagrzanego
Mango Papaja