placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:46/73)

Gulasz po węgiersku i placki po zbójnicku czyli pomysł na pyszny obiad 182

ół niej zaś znajduje się silikonowa uszczelka. Ona zaś zwiększa szczelność garnka. To wszystko powoduje że oprócz skrócenia czasu gotowania oszczędzamy sobie także zaparowanej i pachnącej przygotowywanymi potrawami kuchni. Gotowanie w próżni powoduje że potrawy zachowują naturalny smak, zapach i składniki odżywcze. Jest to garnek dla tych najbardziej wymagających. Dlaczego? Ponieważ specjalna technologia, którą tu zastosowano pozwala na uniknięcie zarysowania(...)rączki po bokach, czy uchwyt przy pokrywce- ryzyko poparzenia zmniejszono więc do minimum. Placki po zbójnicku Na koniec zdradzę Wam jeszcze mój szybki przepis na placki po zbójnicku (węgiersku) – z którymi gulasz po węgiersku smakuje obłędnie. Do ich przygotowania potrzebujecie: -kg ziemniaków -2 jajek -imbiru w proszku -soli do smaku -mąki (około połowy szklanki) Ja nasze placki

Arbuziaki
Kluski leniwe na bazie z ziemniaków 222

placków ziemniaczanych można dodawać sztuczne proszki? Natomiast nie znam innego przepisu na leniwe niż z ziemniakami. Gdy przeglądałam różne przepisy w składzie klusek prawie nikt nie miał "kartofli" no cóż, co kraj to obyczaj :) Myślę, że dzięki ziemniakom kluski są bardziej ścisłe i puszyste. Składniki: 2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości) 4 - 5 ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki pszennej(...)ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść.  Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną mąką stolnicy uformować wałeczki i pokroić je ukośnie na ok. 2 centymetrowe kawałeczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem, pomidorem i dodatkami w sosie czosnkowym 186

Uwielbiam kawałki chrupiącego kurczaka . Takie domowe nuggetsy można jeść na wiele sposobów. Najczęściej podaję takie kurczaki z frytkami, ziemniakami i surówką lub po prostu z sosem

Słodkie okruszki
Placki po węgiersku 147

Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki

Gosia gotuje
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 248

pomidorkami koktajlowymi , młode ziemniaki, fasolka szparagowa Podwieczorek: czekoladowy budyń jaglany, brzoskwinia lub pomarańcza Składniki / na 2 porcje: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 1 1/2 łyżki kakao 4 suszone daktyle 2 brzoskwinie lub pomarańcze Kaszę przepłucz na sitku, następnie przelej ją wrzątkiem. Wsyp do garnka, zalej 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż kasza(...)wchłonie płyn. Następnie dodaj do niej mleko i suszone daktyle, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Zblenduj z dodatkiem kakao. Przelej do miseczek. Podawaj z pomarańcza lub brzoskwinią pokrojoną na cząstki  Kolacja: farinata (bezglutenowa pizza z ciecierzycy ) z pieczarkami i czerwonym pesto Kaszotto z kaszy gryczanej z botwinką i fasolą  Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Piątek: Śniadanie

Chilli Czosnek i Oliwa
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 145

Keto pyzy z mięsem to kolejny apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny(...)uzyskania gęstej i ścisłej konsystencji. Z ciasta polecam formować na dłoni łyżką placki a w ich zgłębieniu umieszczać 1 łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta delikatnie zwijać do środka i zlepiać na gładko w kuleczkę. Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Do wrzątku wrzucać pyzy, delikatnie mieszając. Gotować przez ok3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Woda nie powinna mocno wrzeć

Ola la LCHF
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 288

Keto pyzy z mięsem to kolejny apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny(...)uzyskania gęstej i ścisłej konsystencji. Z ciasta polecam formować na dłoni łyżką placki a w ich zgłębieniu umieszczać 1 łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta delikatnie zwijać do środka i zlepiać na gładko w kuleczkę. Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Do wrzątku wrzucać pyzy, delikatnie mieszając. Gotować przez ok3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Woda nie powinna mocno wrzeć

Ola la LCHF
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 171

Börek (nazywany też min. Burek lub Boregi - zależnie od kraju), to rodzaj tureckiego nadziewanego kruchego placka z ciasta filo, który w Turcji można wszędzie kupić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka 974

podkarpacki obiad pochodzi z Ziemi Lubaczowskiej. Są to krokiety przygotowane z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, z farszem z mielonego mięsa i żółtego sera. Smaczne i oryginalne. Krokiety można podawać z różnymi sosami i surówkami. Składniki na około 10-12 dużych sztuk: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Farsz(...)smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek. Mieszamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku  i wyrabiamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy na dłoni płaski placek (mniejszy od dłoni), nakładamy farsz, zlepiamy formując owalny kształt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej

Trzeci talerz
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 289

kiedy indziej. Mnie najbardziej cieszy nadchodzący trend, którego od momentu jak poznałam kuchnię nordycką i ich sposoby gotowania, jestem fanką. Podejście nordyckie powinno być stosowane wszędzie. Czyli gotujemy sezonowo i tylko z tego, co jest dostępne lokalnie. To uczy szacunku do składników, wzmaga kreatywność i pokazuje, że najlepsze są najprostsze dania. Cieszy mnie również większe zainteresowanie kuchniami regionalnymi i produktami(...)początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Tak robiła moja

ladykitchen
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 257

jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem. Taki napój jest bardzo mocny i słodki. Kuchnia południowa w  skutek  religijnego zakazu spożywania wołowiny rozwinęła się tam znakomicie kuchnia wegetariańska , a posiłki(...)ostrość piekących, ostrych potraw. Do ostrych potraw podaje się również pachami- przyprawiony jogurt podobny do raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrą zupę z soczewicy. Chętnie pija się kawę z mlekiem. Kawa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Placuszki warzywne z sosem i chipsami z chorizo oraz jajkiem poszetowym 184

sól Przygotowanie: Ziemniaka, buraka oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, wcześniej obierając ze skóry. Przekładamy starte warzywa do miski, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane(...)mnie wystarczyło ok 50 ml. Tak by stał się bardziej płynny. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. Na drugiej patelni smażymy 4 plasterki kiełbasy na chipsy. W rondelku gotujemy wodę około 1 litra. Dodajemy sól i ocet 2 łyżki. Świeże jajka, bo świeżość jest najważniejsza wbijamy do miseczki, każde osobno. W momencie zagotowania wody, mieszamy ją łyżką w celu

Życie zaczyna się w kuchni
Placuszki warzywne z sosem i chipsami z chorizo oraz jajkiem poszetowym 182

sól Przygotowanie: Ziemniaka, buraka oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, wcześniej obierając ze skóry. Przekładamy starte warzywa do miski, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane(...)mnie wystarczyło ok 50 ml. Tak by stał się bardziej płynny. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. Na drugiej patelni smażymy 4 plasterki kiełbasy na chipsy. W rondelku gotujemy wodę około 1 litra. Dodajemy sól i ocet 2 łyżki. Świeże jajka, bo świeżość jest najważniejsza wbijamy do miseczki, każde osobno. W momencie zagotowania wody, mieszamy ją łyżką w celu

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi ruskie 160

ugotowanych ziemniaków 300 g białego sera 1 cebula olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę / zmielić lub ugnieść/,dodać cebulkę , doprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać.  Składniki na ciasto połączyć i  zagnieść .Można to zrobić ręcznie(...)chwili zagotowania gotować  na wolnym ogniu ok.3 min /pierogi powinny wypłynąć na wierzch/. Pierogi wyjąć  łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek, polać  stopionym masłem, masłem z cebulką  lub skwarkami. Pierogi można zlepiać palcami lub uzyć  sprytnegourządzenia  do pierogów. Jesli zabraknie mi farszu ,a ciasta jest za dużo robię  nadziewane placki    przypiekane

Zakamarki mojej kuchni
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 171

łyżki) -warzywko lub sól -pieprz -olej Ziemniaki obieramy,gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę do ziemniaków. Ugniatamy ziemniaki w misce,dzielimy na cztery części i jedną z części odkładamy. Do zagłębienia wsypujemy tyle mąki, aby wypełniła dołek do poziomu ziemniaków.    Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy(...)patelni na niewielkiej ilości oleju. Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.    Przygotowujemy farsz. Drobno kroimy pieczarki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem  i pieprzem  i smażymy przez kilka minut.    Grzyby studzimy, dodajemy jajko i 1-2 łyżki

Maminek kulinarny