ciekawa alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych . Są bardzo chrupiące i lekko słodkie. Podałam je ze śmietaną oraz koperkiem, ale doskonale sprawdziły się w duecie z polędwiczką w kremowym sosie własnym. Lubię placuszki przygotowane z grubo startych ziemniaków, wtedy kawałki warzyw stają się fajnie chrupiące. Zachęcam Was do przygotowania tego przepisu – placuszki z marchewki i ziemniaków możecie serwować na obiad(...)także bardziej obfitą kolacje. Na drugi dzień także są bardzo smaczne, wystarczy odgrzać je na patelni Przepis na placuszki z marchewki i ziemniaków Drukuj przepis Porcji: 10-15 Czas gotowania: 40 minut Składniki 250 g startej marchewki 250 g startych ziemniaków mała cebulka jajko 3-5 łyżek mąki sól i pieprz olej do smażenia śmietana i koperek do podania Przepis
Kuchnia Bazyliipodmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki(...)najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać gorące, polane tłuszczem lub kwaśną śmietaną. linkwithin_text='Zobacz
Świat Domowej Kuchnizałączonym obrazku. Ale można oczywiście smażyć krócej. Placki z dyni są bardzo delikatne w smaku. A z wierzchu chrupiące. W połączeniu z jogurtem naturalnym – najlepiej typu greckiego – stanowią idealne danie obiadowe, chociaż można je zjeść także na kolację. Dla tych, co nie liczą kalorii a lubią placki na słodko jest też opcja z cukrem(...)mnie ta wersja jednak – nie lubię takiego połączenia. Ale z jogurtem, i dużą ilością cebulki – MNIAM. To co.. spróbujecie? Artykuł Dietetyczne placki z dyni pochodzi z serwisu MATYLDA GOTUJE
Matylda Gotujesmakują wyśmienicie! Składniki: ½ kg mąki pszennej 2 dag drożdży 30 dag gotowanych ziemniaków 200 ml mleka 1 łyżeczka soli olej do smażenia 20 dag sera żółtego 200 ml gęstej śmietany Wykonanie: W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie drożdże, wsypać mąkę, sól i dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne. Odstawić na chwilę(...)kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany
Tradycyjna KuchniaFaworki W końcu nadszedł ten dzień ;) Tłusty Czwartek. Najpiękniejsze święto w całym roku. Pączki, oponki, faworki… Nie ograniczaj się, jedz tyle ile
Gotuj Z MuzykąTortilla zapiekana Tortilla zapiekana, nadziewana kurczakiem i warzywami to świetny obiad, kolacja lub przekąska na przyjęcie z przyjaciółmi. Na ogół podaje się ją z
Gotuj Się Kto MożeCzas na pyszny obiadek: PLACKI PO WĘGIERSKU SKŁADNIKI NA GULASZ: 1 kg. szynki lub łopatki, marchew, pietruszka, przyprawa do gulaszu, papryka
Kuchnia Beatyprzypiekany placek z obu stron. Ja do tego celu używam małej chochli. Placki warto po usmażeniu położyć na papierowy ręcznik tak aby pozbyć się trochę zbędnego tłuszczu. Placki podajemy ze śmietaną lub jakimś sosem Smacznego! Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 15 min Łącznie: 30 min Danie dla 2-4 osób. Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLTakiego chili jeszcze nie jedliście. Jest to danie bardzo ekspresowe i mało pracochłonne, a podane może być z plackami ziemniaczanymi, torlittą, pitą albo z ziemniakami, jak kto lubi. Składniki: 2 piersi kurczaka puszka pomidorów 1 łyżka pasty pomidorowej puszka fasoli białej puszka fasoli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka wody pęczek świeżej bazylii olej(...)rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodaj kurczaka pokrojonego w drobną kostkę i zalej wszystko pomidorami z puszki oraz dodaj wodę. Na małym ogniu gotuj ok 15 minut delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodaj obie fasole, bazylię i pastę pomidorową. Wszystko dopraw do smaku, gotuj jeszcze ok 10 minut co jakiś czas mieszając
Niezły Młynekpietruszkę oraz sól i pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Następnie do sosu wrzucamy przygotowanego wcześniej kurczaka z sokami, które puścił. Całość przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Sos w tym czasie powinien zgęstnieć, jeśli jednak wciąż będzie zbyt rzadki wystarczy, że nabierzecie do szklanki kilka łyżek sosu i wymieszacie je dokładnie(...)róbcie tego po dodaniu mięsa, gdyż kurczak będzie wyschnięty na wiór. Krótki czas duszenia w sosie sprawia, że jest on idealnie miękki i soczysty. Sos możecie podać z ziemniakami, plackami ziemniaczanymi czy ryżem. My zdecydowaliśmy się na makaron penne i muszę przyznać, że smakowało wyśmienicie! Nawet Dominik, który nie przepada za makaronem zajadał się daniem. Wiem
Cooking MonsterSzybkie i bardzo chrupiące placuszki ziemniaczane ;) Ja podaję z jogurtem naturalnym i tartym serem ;) Idealne na piątkowy obiad czy kolację ;) Zapraszam i Smacznego ;) 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 Zapraszam również do
Gotowanie Patkiporcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, selera, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora bardzo drobno siekamy. Warzywa gotujemy razem z żeberkami. Ogórki również ścieramy na tarce. Dodajemy do gotującego się
MiksturownikOstatnio wszyscy na blogach szaleją z przepisami na walentynkową kolację, to i ja postanowiłem dodać coś od siebie. Uważam, że najważniejsza w walentynki jest fajna babka
Gotuj z MisiemJest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Można ją dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Często robię ją kiedy zostanie mi z poprzedniego obiadu
Pyry na Gazmięso, zetrzeć trochę sera, wymieszać wszystkie składniki i usmażyć na patelni. To bardzo smaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa mielonego. Świetnie pasują do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, purée ziemniaczanego oraz ryżu. Polecam Składniki: 1 filet z kurczaka (ok. 300 g) 1 łyżka majonezu 1 jajko 50 g żółtego sera 2 łyżki mąki 1 mała(...)Następnie w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki – filet, ser, cebulę, jajko, majonez i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Porcje przygotowanej masy kładź (dużą łyżką) na rozgrzany olej formując placki i smaż na złoty kolor z obu stron. Do kotletów drobiowych polecam: * Surówkę z marchewki * Pomidory z cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną
Kulinarne S.O.S.suszonego tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne / mielonego chili sól do smaku 4 jajka Salsa: 1/2 limonki 50g sera feta 1/2 czerwonego chili 5 listków bazylii + do podania Dodatkowo: placki tortilli oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek, seler naciowy i oczyszczone z nasion papryki pokrój w drobną kostkę. 2. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju(...)fasolę razem z wodą, w której się moczyła. 4. Dolej 1 1/2 szklanki wody, dopraw tymiankiem, pieprzem cayenne/ chili i solą i gotuj całość przez 30min. lub do miękkości fasoli. 5. Rozgnieć niedbale składniki zupy tłuczkiem do ziemniaków i dobrze zamieszaj aby całość była gęstsza. 6. Wbij jajka bezpośrednio do zupy, każde w inne miejsce i gotuj przez
Kuchnia w Słońcu Skąpanapłomień, aby całość nie zaczęła się gotować, a nadal smażyła. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i szklimy. Na końcu wrzucamy posiekaną pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wysmarowujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 góra - dół. Teraz przechodzimy do ciasta. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy kolejno jajka. Muszą mieć(...)zrobiła się jajecznica. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy powoli przesianą mąkę razem z mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy na 15 min w chłodnym miejscu. Wałkujemy na placek o grubości max 2 cm na szerokość naczynia. Farsz rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta i zwijamy roladę. Przekładamy do wysmarowanego naczynia. Wierzch rolady smarujemy odrobiną masła, przykrywamy i wstawiamy
Kuchnia od dwojgaNietypowe zrazy, bo z mielonego mięsa a w środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak. Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka kukurydziana(...)pół cebuli i ząbek czosnku. Dodajemy do smaku sól i pieprz, dosypujemy solidną szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Marchew, ogórki, ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy
Maminek kulinarnynawet dla tych z Was , którzy ziemniaki wcinają z wielką przyjemnością ( jak ja dawniej ;) ) SKŁADNIKI: CIASTO : * mąka – 200 g * mleko – 125 ml * masło – 25 g * sól – 1 szczypta DODATKOWO : * mąka ziemniaczana – 50 g * żółtko małe – 2 szt * śliwki * cukier SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żaroodporne naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Wlewamy mleko. Dodajemy masło
Ostra na SłodkoPomysłów na wykorzystanie pięknych okazów grzybków z ostatniego Grzybobrania miałam wiele, jednym z nich był sos grzybowy, pyszny dodatek do wielu dań (mięs, kasz, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, czy placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu. Składniki: miseczka grzybów ok 300 g cebula śmietana łyżka(...)odrobinę masła. Wstawiamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem. Po ok 15 minutach, dodajemy bulion. Jeśli nie macie naturalnego bulionu, możecie użyć kostki rosołowej rozpuszczonej we wrzątku. Dalej gotujemy już bez przykrycia kolejne 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę (ok 100 - 130 ml), pieprz i sól wedle uznania. Dalej gotujemy. Jeśli uznacie, że konsystencja sosu jest zbyt rzadka, dodajcie
Taste Of My Day