placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:35/73)

Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym 358

Złociste i chrupiące placki ziemniaczane z lekko pikantnym gulaszem drobiowym. Danie pożywne, kaloryczne  ale też i  bardzo smaczne. Ja bym mogła jeść co

Ala piecze i gotuje
Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną 195

Czasem nie ma pomysłu na obiad, albo chciałoby się, żeby obiad zrobił się sam. Na takie dni proponuje placki ziemniaczane, oczywiście tarcie ziemniaków nie jest

dom-agi.pl
Placki ziemniczane najlepsze 689

Jakiś czas to trwało zanim udało mi się dojść do perfekcyjnych placków ziemniaczanych. Ktoś może powiedzieć, przecież to takie proste i tylko placki ale ja

Ala piecze i gotuje
Sos pomidorowy na bazie z cukinii. 167

pomidory,  gotujemy aż się wszystko zacznie rozpadać. Wtedy możemy sobie pomóc tłuczkiem do ziemniaków i rozgnieść co większe kawałki. Gdy baza jest gotowa dodajemy pokrojone papryki i wszystko razem chwilę gotujemy. Na koniec wyjmujemy gazę z przyprawami, dodajemy skórkę i ostatecznie doprawiamy. Cały czas gotujemy bez przykrycia, aby pozbyć się nadmiaru wody . I tak mamy gęsty, smaczny(...)którego można, albo i nie dodać podsmażone mięso, grzyby, wędlinę i podawać z ryżem, makaronem, kaszami albo jak u mnie z plackami ziemniaczanymi. Ktoś zapyta  po co jabłka?  Raz to duża ilość pektyny, która zagęszcza sos, a dwa cukier jest lubiany przez pomidory, są wtedy bardziej wyraziste. A więc po co dosładzać go zwykłym cukrem, jak można

Dieta moja pasja
Placki z ziemniakami, cukinią i chia 295

Uwielbiam swój ogródek. Odpoczywam tam ile mogę i nawet jak czasami trzeba wyplewić grządki czy przekopać kawałek ziemi czuję że to to :) i chyba warzywa i

Gotowanie z pasją
Pierogi ruskie z domowej pierogarni 171

farszu: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy wodę, dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki możemy również wystudzić i zimne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień przed tym, jak będziemy planować lepienie pierogów (znacznie przyspieszy(...)stolnicy oprószonej mąką na bardzo cienki placek (oczywiście grubość ciasta zależy od indywidualnych preferencji). Wykrawamy krążki o średnicy ok. 7 cm (jeśli mamy więcej czasu, możemy pokusić się o zrobienie mniejszych pierożków), na każdy krążek wykładamy łyżeczkę nadzienia i lepimy pierogi. Pierogi umieszczamy na ściereczce, jeśli nie mamy zamiaru gotować ich od razu, przykrywamy pierogi drugą ściereczką, żeby

KulinarneImpresje.pl
Pierogi ruskie 147

ziemniaków 400 g białego półtłustego sera 2 średnie cebule sól, pieprz Sposób przyrządzenia farszu: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Sposób przyrządzenia pierogów(...)dodać jeszcze trochę wody czy mąki, chodzi o to by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się wałkowało.  Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na cienkie placki, a następnie nakładamy odrobinę farszu i wykrawamy pierogi specjalnym przyrządem do pirogów. Naprawdę warto go kupić, ale jeśli ktoś nie ma takiego urządzenia polecam wykrawać kółka jakąś miseczką bądź szklanką

upichcic
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 189

Gulasz wieprzowy z pieczarkami... Idealny jako dodatek do placków ziemniaczanych, można podawać z kaszą, ziemniakami czy kopytkami... Potrzebne będą: ok.1,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i łopatka) ok. 60 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 listków laurowych 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu płaska łyżka majeranku sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem(...)papierowym i kroimy w większą kostkę, Przesmażamy w nie dużych partiach (żeby mięso się nie gotowało a przysmażało) na smalcu do zrumienienia ale nie na wiór. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki podsmażamy na tej samej patelni do zazłocenia. Przekładamy do garnka, dodajemy obraną startą marchewkę, cebulę pokrojoną w piórka lub większą kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy przyprawy

Pelusiowa Kuchnia
Pierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? 164

dużymi oczkaami )  ziemniaki oraz twaróg. Całość przekładamy do miski ( u nas do dużej miski od miksera ) . Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę i wraz z boczkiem przesmażamy na oleju. Lekko studzimy i dodajemy do masy. Włączamy mikser i całą masę dokładnie mieszamy.  Wracamy do naszego ciasta, odkrawamy z niego część i wałkujemy na cienki placek, wycinamy z niego(...)szklanką krążki na które nakładamy łyżeczką farsz i kleimy pierogi.  W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do gotującej się wody wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię + 2 minuty. Wyciągamy na talerz.  My najbardziej lubimy pierogi odsmażane, ale z cebulką.  Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy na oleju.  I albo podajemy

Kuchnia na wzgórzu
Gulasz Wołowy alla strogonof 308

Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W między czasie dolewaj po szklance wody, gdy odparuje i mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso się gotuje resztę warzyw podsmaż na ostatnim kawałku smalcu, najpierw wrzuć paprykę, zamieszaj i po 2-3 minutach dodaj pieczarki i ogórki, nie dosalaj. Podsmaż na brązowo, ok 5-7 minut. Dodaj(...)sosu i duś jeszcze 30 minut, w razie potrzeby dolej wody, ale nie wiele, aby nie był za rzadki. Taki sosik zakropiony kwaśną śmietaną pasuje do ziemniaków, knedli, klusek i placków z ziemniaków. SMACZNEGO > CMOK . Jeżeli wolisz na ostro , dodaj ostrej papryki. Pozdrawiam, Jola

Pasje Jolki
Placki warzywne pod białą kołderką 263

smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę na cienkiej tarce trzemy. Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, rozmaryn, kukurydze i płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane. Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor(...)widzimy. Na papierowy ręcznik je przekładamy, w ten sposób z nadmiaru oleju odsączamy. Fasolę mamut w osolonej wodzie gotujemy, a gdy będą al. dente odcedzamy i na porcje szczypiorkiem związujemy. Placki warzywne na talerzu układamy, na nich serek śmietankowy nakładamy. Z fasolką je podajemy i smacznie sobie jemy

Moniki Smakołyki
Devolay z masłem i serem 187

Devolay z masłem i serem (z puree ziemniaczane) Skłądniki: (na dwie porcje) Devolay: - 2 duże piersi z kurczaka - 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm

Gotuj Z Muzyką
Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną 249

smaku 1.  Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli(...)zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak. Gotowa odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. 4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluseczki  gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką

Gotowanie...to proste !
KUDŁACZE 251

ciasto mąka gorąca woda łyżka oleju sól  II - nadzienie  2 kg żółtych ziemniaków  sól, pieprz  cebula  Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki zetrzeć na tarce i przygotować tak jak na placki kartoflane, czyli odcisnąć przez sito sok a skrobię, która zostanie na dnie, wymieszać z masą. Dodać cebulę, sól, pieprz. Wymieszać. Opcjonalnie można dodać jajko(...)mąki, gorącej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować, wykrawać krążki szklanką. Na środek nakładać po łyżeczce farszu. Skleić i uformować pierożka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok. 8 min od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać podsmażone na rumiano ze szklanką mleka

pieprzny smaczek
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 144

szkoły, zanim Mama przyszła z pracy i na mojej głowie było przygotowanie rodzinnego obiadu. Królowały wtedy kopytka na przemian z plackami ziemniaczanymi. Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam do piekarnika przy okazji pieczenia np. chleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają(...)smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół litra wody łyżka masła sól, pieprz ziołowy Grzyby gotować ok. godziny. Od momentu zawrzenia gotować bez pokrywki. Woda powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło i doprawić do smaku. Proporcje na porcje dla dwóch

Weekendy w domu i ogrodzie
Kartacze z mięsem 279

maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać. Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku. Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem(...)formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się nie lepiły. Gotować około 20 minut po wypłynięciu, w osolonej wodzie. Przed podaniem polać skwarkami usmażonymi z cebulką. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Złociste placki ziemniaczane z sosem borowikowym 196

dawniej mi placki ziemniaczane nie wychodziły,, , a teraz to takie proste :). Składniki na placki: ok. 2 kg ziemniaków 2-3 łyżki kaszy manny błyskawicznej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże czerwone cebule 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu jajko Ziemniaki ścieramy na drobne wiórki razem z cebulami, dokładam jajko i wszystkie pozostałe przyprawy. Przyprawy(...)wlewamy ok 1 litra wody, doprawiamy solą, pieprzem, wsypujemy suszoną bazylię i wszystko razem chwilę gotujemy. W miseczce roztrzepujemy pół szklanki wody z mąką i śmietaną, wlewamy do wywaru z grzybami i zagęszczamy sos. Pod koniec gotowania wsypujemy drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki. Polewamy placki ziemniaczane i podajemy gorące

Apetyczna babeczka