placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:35/73)

Knedle ze śliwkami 141

ziemniaków 800 G śliwek węgierek ok 200 G mąki 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól, cynamon 3 łyżeczki cukru dodatkowo bułką tarta z masłem śmietana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki i cynamon. Wyrabiamy ciasto, który musi być elastyczne i gładko odchodzić od ręki - w razie potrzeby należy dodać więcej mąki. Śliwki pozbawiamy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Odstawiamy na kilka minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle. Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut. Podajemy ze śmietaną i cynamonem

Lena Gotuje
Pierogi ruskie z cebulą dymką 148

zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.  Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego farszu.  Przygotowujemy ciasto. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy wszystko na gładkie, zbite w kulkę ciasto. Wyciągamy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółka(...)każde kółeczku z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierożki.  Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi Ruskie 363

sól, pieprz Przygotowanie ciasto: Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Ciasto ugniatamy, aż będzie mięciutkie. Należy pamiętać aby przed wałkowaniem podsypywać mąką. Rozwałkowujemy placek na ok 3 mm. Przygotowanie farsz: Ser i ugotowane ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę ( całość możemy zmielić w maszynce do mielenia). Cebulę, kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli. Dodajemy(...)ziemniaczanej i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Na rozwałkowanym cieście wyciskamy szklanką krążki, bierzemy je w dłonie i nakładamy jedną łyżeczkę farszu formując pieroga.  Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła ok 1-2 minut od momentu wypłynięcia.  Gotowe pierogi polewamy okrasą z tłuszczu i cebuli. Smacznego

Niezły Młynek
Placki ziemniaczane z kurkami i sosem śmietanowym z koperkiem 133

miłego dnia życzę :-) Składniki placki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka M 2-3 łyżki mąki sól pieprz smalec lub olej rzepakowy do smażenia Sos: 200 g świeżych kurek pęczek koperku 1 cebula 2 łyżki masła  50 ml wody 250 g śmietany 18% sól pieprz 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce(...)przelewamy na sitko, podstawiamy garnuszek lub miskę pod spód i lekko odciskamy (sok który odciśniemy zostawiamy). 2. Ziemniaki przekładamy do miski. Jajka musimy roztrzepać, dodajemy do ziemniaków, dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę.  3. Z naczynia do którego odsączaliśmy ziemniaki odlewamy delikatnie sok, zostawiamy na dnie mąkę ziemniaczaną, i dodajemy ją do masy. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą

kruche babeczki
Focaccia na bazie ziemniaków 114

które obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy mleka i ubijamy na gładką masę. Studzimy. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę!) przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciasto ugniatamy ręcznie(...)razie potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi  ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pomidorki  myjemy oraz kroimy na pół.  Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Prosty przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewk i pietruszki. 98

Drobne urozmaicenie placków ziemniaczanych. Wystarczy dodać marchewkę i pietruszkę, a smak naszych placuszków będzie o wiele lepszy, możemy dodać także groszek zielony ( podpieczony na patelni daje

Gotowanie...to proste !
Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą i mascarpone 223

blachę i odstawić na 10 min. Sos pomidorowy: Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę z oliwek, cukier i chili. Gotować przez około 5 minut, następnie doprawić solą. Placki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzch rozłożyć startą mozzarellę. Łyżeczką gdzieniegdzie nałożyć porcje serka mascarpone i poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu(...)nagrzanego do 230°C i piec około 10-13 minut. Na upieczonej pizzy rozłożyć rukolę. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pizza Margherita → Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami → Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Oryginalny smak
Sos pieczarkowy. Klasyczny, szybki, prosty w wykonaniu. 181

pieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :) Składniki - 30 dag pieczarek - 3 łyżki śmietany 12% - 1,5 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka oleju - sos sojowy - sól Wykonanie   Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju(...)odparowania wody. Solę. W małym garnuszku mieszam śmietanę z mąką i wodą. Mieszaninę przelewam do pieczarek, Doprawiam do smaku sosem sojowym. Mieszam i gotuje na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Sos podaję na gorąco. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym 313

Złociste i chrupiące placki ziemniaczane z lekko pikantnym gulaszem drobiowym. Danie pożywne, kaloryczne  ale też i  bardzo smaczne. Ja bym mogła jeść co

Ala piecze i gotuje
Placki ziemniaczane z żółtym serem i kaszą manną 147

Czasem nie ma pomysłu na obiad, albo chciałoby się, żeby obiad zrobił się sam. Na takie dni proponuje placki ziemniaczane, oczywiście tarcie ziemniaków nie jest

dom-agi.pl
Placki ziemniczane najlepsze 658

Jakiś czas to trwało zanim udało mi się dojść do perfekcyjnych placków ziemniaczanych. Ktoś może powiedzieć, przecież to takie proste i tylko placki ale ja

Ala piecze i gotuje
Sos pomidorowy na bazie z cukinii. 132

pomidory,  gotujemy aż się wszystko zacznie rozpadać. Wtedy możemy sobie pomóc tłuczkiem do ziemniaków i rozgnieść co większe kawałki. Gdy baza jest gotowa dodajemy pokrojone papryki i wszystko razem chwilę gotujemy. Na koniec wyjmujemy gazę z przyprawami, dodajemy skórkę i ostatecznie doprawiamy. Cały czas gotujemy bez przykrycia, aby pozbyć się nadmiaru wody . I tak mamy gęsty, smaczny(...)którego można, albo i nie dodać podsmażone mięso, grzyby, wędlinę i podawać z ryżem, makaronem, kaszami albo jak u mnie z plackami ziemniaczanymi. Ktoś zapyta  po co jabłka?  Raz to duża ilość pektyny, która zagęszcza sos, a dwa cukier jest lubiany przez pomidory, są wtedy bardziej wyraziste. A więc po co dosładzać go zwykłym cukrem, jak można

Dieta moja pasja
Placki z ziemniakami, cukinią i chia 265

Uwielbiam swój ogródek. Odpoczywam tam ile mogę i nawet jak czasami trzeba wyplewić grządki czy przekopać kawałek ziemi czuję że to to :) i chyba warzywa i

Gotowanie z pasją
Pierogi ruskie z domowej pierogarni 130

farszu: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy wodę, dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki możemy również wystudzić i zimne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień przed tym, jak będziemy planować lepienie pierogów (znacznie przyspieszy(...)stolnicy oprószonej mąką na bardzo cienki placek (oczywiście grubość ciasta zależy od indywidualnych preferencji). Wykrawamy krążki o średnicy ok. 7 cm (jeśli mamy więcej czasu, możemy pokusić się o zrobienie mniejszych pierożków), na każdy krążek wykładamy łyżeczkę nadzienia i lepimy pierogi. Pierogi umieszczamy na ściereczce, jeśli nie mamy zamiaru gotować ich od razu, przykrywamy pierogi drugą ściereczką, żeby

KulinarneImpresje.pl
Pierogi ruskie 112

ziemniaków 400 g białego półtłustego sera 2 średnie cebule sól, pieprz Sposób przyrządzenia farszu: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Sposób przyrządzenia pierogów(...)dodać jeszcze trochę wody czy mąki, chodzi o to by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się wałkowało.  Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które rozwałkowujemy na cienkie placki, a następnie nakładamy odrobinę farszu i wykrawamy pierogi specjalnym przyrządem do pirogów. Naprawdę warto go kupić, ale jeśli ktoś nie ma takiego urządzenia polecam wykrawać kółka jakąś miseczką bądź szklanką

upichcic

Proponowane wyszukiwania