placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:29/73)

Wigilijne knysze do barszczu 158

Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Zajmie to około 1 h. Ziemniaki w  garnku z pokrywką Ambition z serii Nature   W niedużym garnku gotujemy ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Cebule i nóż na  desce bambusowej Ambition.   Wszystkie cebule kroimy w drobną kosteczkę. Ja użyłam piekielnie ostrego noża z są toku(...)cebulki posłużyła mi niewielka, urocza patelnia Ambition z serii Nature .  Ambition, seria Nature Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich naszą usmażoną cebulę i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy spore kółka. Na każdy placek nakładamy po 1 łyżeczce farszu i zamykamy na kształt trójkąta. Łączenia należy dobrze zlepić.  Gotowe

MamaOskarka
3 składnikowe wegańskie kotleciki ziemniaczane, czyli niebanalny obiad z banalnych składników 491

smakują równie dobrze. W sumie, to ciasto jak na kopytka, tyle że bez zbędnej babraniny z gotowaniem.   Składniki na 8 kotelciko-klopsików, wg mnie na dorosłą osobę 3-4 to jest max: opakowanie około 400 g świeżego szpinaku około 800 g ugotowanych ziemniaków (użyłam młodych, ugotowałam je w parowarze w mundurkach, po wystygnięciu zdjęłam skórkę) około 250 g mąki(...)szpinak na sitko aby odciekła nadmiar płynu. W tym czasie za pomocą specjalnego tłuczka to ziemniaków (po żadnym pozorem nie używajcie do tego blendera, jeszcze nie rozkiminiłam dlaczego, ale blendowane ziemniaki zamieniają się w kleistą maź), od biedy możecie rozdrobnić ziemniaki widelcem, utłuczcie ziemniaki na idealnie gładkie puree. Dodaj sól. Do puree dodawaj stopniowo mąki, tak aby ciasto nie kleiło

greenscarf
3 sposoby na cukinię. 176

wodą i gotujemy. Kiedy warzywa będą ugotowane dorzucamy mleko sojowe, doprawiamy do smaku. Całość miksujemy. Podajemy z grzankami lub chlebem. Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 kg małych cukini, 2 ziemniaki, 1 mała cebulka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1l wody, 1 szklanka mleka sojowego, sól i pieprz. moda na bio http://modanabio.com/   Placki z cukinii

MODA NA BIO
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem gulaszowym... 132

gorący smalec kłaść porcje ziemniaków i smazyć rumiane placki z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS GULASZOWY: pierś kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną 1 cebulę, 1 marchew startą, 2 papryki, zmiksowane pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1 litr, szklankę wody, 1 łyżeczke kucharka, kostkę rosołową, gotować z 20 minut, placki podawać

W Mojej Kuchni Lubię
Ukraińskie gołąbki z kaszą i ziemniakami. 165

bądźmy zbyt ortodoksyjni w gotowaniu. Bądźmy elastyczni i kreatywni ;) Składniki: 700 g ziemniaków 150 g kaszy gryczanej (lub innej)  duża kapusta pekińska lub włoska 1 duża cebula 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżka majeranku olej sól i pieprz puszka pomidorów bez skórki (opcjonalnie) koperek Wykonanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki. Nie odlewać płynu. Cebulę posiekać

zadanie-gotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 137

zimnego farszu, sklejać i gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać okraszone cebulką. A jeśli zostanie nam trochę ciasta warto upiec...  "Placki Tortilla" mojego dzieciństwa :D (z ciasta pierogowego) Kiedyś piekło się je na rozgrzanych blachach starego, babcinego pieca. Jeśli byliśmy grzeczni to pozwalano nam również upiec "kołocki", czyli pokrojone w plasterki ziemniaki. Gorące, lekko przypalone,  posypane

Maślane ciasteczko
pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem... 153

minut ziemniaki zmielić z twarogiem w maszynce do mięsa, wymieszać z podsmażoną cebulą, majerankiem, papryką, kucharkiem z ciasta odkrawać porcje ciasta, na stolnicy podsypanej mąką wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką z większym rantem (od whisky) placki, nakładać na placki porcję farszu łyżką dokładnie zlepiać pierogi, odkładać na podsypaną mąką tacę do gotującej się wody z solą i olejem

W Mojej Kuchni Lubię
Kartacze z mięsem 146

skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami i gotować przez ok. 15 minut. Boczek

magiczna kuchnia Kasi
Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo 181

czas, którym dysponuję na opracowanie wpisów. Dzisiaj pomysł na placuszki z młodych ziemniaków i kapusty. Podałam je z mięsnym sosem z dodatkiem chorizo. Placki: 1 szklanka drobno posiekanej kapusty, najlepiej młodej 2/3 kg ziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce 1/2 cebuli, startej na puree 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić(...)garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kminek i zioła. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. W czasie przygotowywania sosu kapustę posolić, lekko wycisnąć i zostawić na kilkanaście minut, by zmiękła. Dodać starte ziemniaki, zostawić na kilka minut, a następnie

Czerwień i błękit
Placki po zbójnicku z drobiowym mięsem mielonym 151

wieprzowej. Tak też więc postanowiłam, że placka po zbójnicku zrobię pod siebie bo mój tata zawsze robił z mięsem wieprzowym, krojonym w kawałeczki. Nie powiem, też to było bardzo dobre wręcz zajadałam się tym jak szalona ale kurczak to to nie jest :)  Składniki  (na ok 8 dużych placków): ziemniaki 2 kg jajko 2 szt. mąka(...)niej pieczarki z cebulą i  wlewam bulion a po chwili koncentrat i oregano. Całość gotuję aż sos zgęstnieje ok 10 minut.  Obieram ziemniaki i kroje je wzdłuż a to dlatego żeby przepuścić je przez maszynkę a mam wąski otwór. Gdy już zetrę ziemniaki na maszynce lub jak ktoś woli to na tarce, dodaję jajka, mąkę, sól i pieprz

Kuchnia Viki
Krem z marchwi na ostro z chipsami serowymi 163

Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i ziela angielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy. Ser żółty trzemy na tarce warzywnej. Na patelnię wykładamy papier do pieczenia, układamy na nim ser ( jak placki ). Smażymy. Po chwili

Smaki Ewy
Placek po węgiersku z gulaszem 128

koniec gotowania dodać pokrojone pieczarki , aby się nie rozgotowały.  Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany.  Placki ziemniaczane: -  1-1,5 kg obranych ziemniaków,  -  1 duża cebula

Aromatyczne Podróże
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 168

gulaszu, dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych

Karo in the Kitchen
Pierogi ruskie 172

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę.  Wymieszać składniki z solą i pieprzem.  Ciasto na pierogi:  Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką.  Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.  Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać.  Gotować we wrzącej

Kuchnia Danusi