placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:31/73)

Pierogi ruskie 253

gotujemy w osolonej wodzie.  Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, do momentu aż się zeszkli. Odstawiamy do przestygnięcia. Zimne ziemnaki przeciskamy przez praskę/maszynke do mielenia mięsa. Twaróg również warto zmielić, wtedy jego konsystencja będzie wspaniale aksamitna.  Do przemielonych ziemniaków i twarogu(...)uzyskamy elastyczne, lśniące ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.  Ciasto, którego aktualnie nie używamy warto przykryć ściereczką, gdyż ma niestety tendencję do wysychania. W międzyczasie w głębokim garnku nastawiamy wodę do gotowania pierogów.  Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką lub specjalną foremką okręgi, na które nakładamy po łyżeczce farszu. Następnie

W mojej holenderskiej kuchni
Kluski śląskie z marchewkowym farszem 91

pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek i marchew, chwilę smażymy i zalewamy chochelką rosołu. Dodajemy estragon. Gotujemy do miękkości, blendujemy, mieszamy z kaszą manną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta formujemy placki, na środek każdego

R'n'G Kitchen
Placuszki z batatów i ziemniaków 224

placki ziemniaczane. Również doskonale będą smakować w towarzystwie polędwiczki w kremowym sosie własnym czy też prostego gulaszu z wieprzowiny . Zachęcam Was do ich przygotowania. Smacznego! Zobacz też: Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z kalafiora Placuszki z cukinii i ziemniaków Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem Placuszki z batatów i ziemniaków Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 30 minut Składniki

Kuchnia Bazylii
Placuszki z gotowanych ziemniaków (moskole) 204

myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia.  Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i kwaśne mleko (lub maślankę). Doprawiamy solądać do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy, odcinamy o kawałku i formujemy w miarę kształtne placki o grubości mniej

bistro mama
Pierogi ruskie z truflami 156

ubić tłuczkiem do ziemniaków. wymieszać z podsmażoną cebulką. Trufle zetrzeć na mandolinie na cieniutkie płatki. Wmieszać do farszu. Doprawić solą, pieprzem i oliwą truflową mąkę wymieszać z gorącą wodą. Dodać sól, olej i zagniatać hakiem, lub ręcznie przez około 10 minut, po czym odstawić na 30 minut  ciasto rozwałkować na stolnicy na placek grubości 2 mm. Wykrawać szklanką(...)foremką okrągłe placuszki. Na każdy nałożyć nadzienie i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię w rondelku rozpuścić masło, aż nabierze barwy herbacianej, zebrać białe szumowiny. Wrzucić listki szałwii. Z karmelizowanym masłem szałwiowym podawać pierogi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zwykłe placki ziemniaczane 82

Placki ziemniaczane kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Gdy Mama wołała nas na obiad, "osmarkane" wraz z koleżanką biegłyśmy do mnie do domu i podawała

Justa próbuje gotować
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 473

placki, albo roladę z masy ziemniaczanej. Nadziać ją można dowolnie, np. duszoną marchewką, jajkiem albo mięsem. Ziemniaki to warzywa popularne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wprowadź do swojego menu ziemniaczaną zapiekankę i przyrządzaj ją na różne sposoby – ogranicza Cię tylko wyobraźnia! Post Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski, kopytka-praktyczne porady 148

pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które kroimy na pasy o szerokości 1,5 centymetra. Składamy 4 pasy jeden na drugi. Kroimy kwadraty. Zostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w wodzie do wypłynięcia. Podstawowe ciasto na kluski kładzione: Składniki: 200 g mąki 2 jajka woda Mąkę łączymy(...)wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy i wycinamy placuszki. Ponownie czekamy, aż wyrosną. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Podstawowe ciasto na pyzy(z surowych kartofli): Składniki: 1 kg kartofli 150 g mąki 2 jajka Połowę kartofli ugotować i zmielić. Drugą połowę zetrzeć na tarce. Wycisność sok. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, jajkami i mąką. Zagnieść gładkie ciasto, formować kule wielkości orzecha włoskiego

Ciasta z tradycjami
Placek ziemniaczany z jajkiem 93

Ponieważ pojawiły się już młode ziemniaczki postanowiliśmy w ramach gotowania 3 po 3, czyli z trzech składników, coś z nich przygotować, wraz z jajkiem i koperkiem. Moim pierwszym skojarzeniem był najprostszy, ale jednocześnie bardzo smaczny i idealny na gorące dni - polski obiad - ziemniaczki oprószone koperkiem, jajko sadzone, a do picia kefir lub maślanka, choć w dzieciństwie najbardziej lubiłam prawdziwe zsiadłe(...)ostatecznie postanowiłam pokazać coś innego, nowego i nieco bardziej wyrafinowanego ;) Przygotowałam placek ziemniaczany zapiekany z jajkami - pychotka! Wbrew pozorom nie był tłusty, jak mogłoby się wydawać.  Wraz ze mną dania z 3 składników przygotowali: Panna Malwinna , Mirabelka i Bartoldzik .  Składniki :  500g młodych ziemniaków 1 średnia cebula 3-4 jajka koperek 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie) sól

Codzienne Gotowanie
Placki ziemniaczano-gryczane z tuńczykiem i warzywami 159

czosnkowy Kaszę gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Ugotowanego ziemniaka zgniatamy. Surowe ziemniaki i jedną cebulę ścieramy. Zlewamy nadmiar wody. Ziemniaki łączymy i mieszamy z jajkiem. Dodajemy kaszę gryczaną, przyprawiamy i mieszamy. Tuńczyka odsączamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę. Warzywa kroimy. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, delikatnie natłuszczamy olejem i nakładamy ciasto ziemniaczano-gryczane formując placki. Pieczemy

Maminek kulinarny
Domowe kartacze 162

ziemniaków. Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Wszystko razem wymieszać wraz z dodatkiem soli i jajka na gładkie ciasto.(ciasto musi mieć zwartą konsystencję) Z powstałej masy ziemniaczanej zrobić w dłoniach placki, nałożyć farsz i  zawinąć tworząc podłużne w kształcie wrzeciona kluski. W garnku zagotować wodę, posolić i wkładać kluski do wrzątku. Gotować około

O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane z marchewką i serem 149

gotuję. Już wkrótce zaczną się pojawiać przepisy świąteczne jak tylko  będę przygotowywać to co można wcześniej zrobić. A dzisiaj polecam Wam mega smaczne placki ziemniaczane. Są świetną alternatywą dla placków tradycyjnych, na które przepis znajdziecie (tutaj) . Placuchy podałam ze śmietaną, ale można również podać z innym ulubionym sosem. Smacznego! Składniki: 2 duże marchewki 5 średnich ziemniaków 1 cebula

O kuchni z uczuciem
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 134

Gotuj 15 minut. Dodaj zakwas. Na patelni rozgrzej olej i zaszklij drobno pokrojoną cebulkę. Wlej do zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek

AZgotuj!
Placki ziemniaczane 332

Kocham ziemniaki. Miłość do tego warzywa zaszczepiła we mnie moja mama, która pochodzi z Poznania. Cała moja rodzina uwielbia  kluski ziemniaczane . Nikt też nie wzgardzi

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania