placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:33/73)

Pierogi ruskie 88

łyżki oleju • sól, pieprz do smaku Do gotowania • sól • 1 łyżka oleju Wykonanie: Farsz • Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, po czym odcedzić i wystudzić. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • W maszynce do mielenia mięsa zmielić ziemniaki z cebulą i serem. • Doprawić farsz(...)część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę – jak na zdjęciu. • Zagotować wodę w dużym garnku z solą i łyżką oleju, i wrzucać pierogi na gotującą się wodę. • Gotować przez około

To co kocham
Najlepsze przepisy na szparagi 87

bloga. Korzystajcie, pieczcie, gotujcie i chrupcie. A niedługo na blogu nowe przepisy na dania ze szparagami. Zupy Szparagowa zupa z kaszą jaglaną z pesto Zupa krem ze szparagów z boczkiem Sałatki Ziemniaczana sałata ze szparagami w pesto Sałatka z quinoa ze szparagami i fetą Dania główne Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami Placek z cukinią i szparagami Pieczony(...)kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami Pizza ze szparagami Makaron z pesto i szparagami Zapiekanka ze szparagami na chlebie

Cooking for Emily
Łososiowe rösti 180

potrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 245

Codzienne Gotowanie Dania mięsne: Baranina po rzymsku - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Delikatny królik duszony w cytrusach - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Królik po myśliwsku - Ola z bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka(...)zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Kasia J z bloga Pełny talerz Parmigiana z bakłażanów - Ola z bloga Poznaj smaki świata Pierogi włoskie - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Placek z cukinii prawie jak pizza - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pomidori ripieni - pomidory faszerowane - Maria T. z bloga SycyliaSi! Zapiekanka z bakłażanem i papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon

Chilli Czosnek i Oliwa
Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym 154

Cebulę posiekać i smażyć chwilę na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i przeciśnięty czosnek. Usmażyć. Dodać majeranek, kminek, dól i pieprz, ostudzić. Dwa odłożone ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie(...)Odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Wykładać na talerze. Polać gorącym sosem pomidorowym. Sos: 2 łyżki oleju 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce wraz z sokiem

Czerwień i błękit
Kartacze 332

odstoi delikatnie zlewamy płyn i krochmal osadzony na dole przekładamy do ziemniaków. Całość dobrze solimy i mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Następnie robimy małą pyzkę, którą wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ją. Może się zdarzyć, że ciasto ma za mało skrobi i rozkleja się podczas gotowania. Wtedy trzeba do ciasta dodać więcej mąki ziemniaczanej i spróbować ponownie(...)nazywam - pyza zwiadowca ;). Kiedy ciasto jest gotowe formujemy z niego placki zbliżone wielkością do dłoni, na środek wkładamy kawał mięsa i całość zlepiamy formując podłużną pyzę.  Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę zmniejszamy płomień i gotujemy ok 20 min. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy na smalcu, pod koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. U nas podawane zawsze

Malinowe Pocałunki
RAFEX- testowanie produktów 129

Mam przyjemność przetestowania przypraw firmy RAFEX. Dostałam sporą paczkę, za którą bardzo dziękuję.  Wśród przypraw znalazły się: * boltońska przyprawa do mięs, * chilli grys * przyprawa zbójnicka

Pobite gary Barbary
Placki rybno – ziemniaczane 176

Placki rybno – ziemniaczane Pyszne placki rybne , które nieco przypominają krokiety. Pomysł inspirowany angielskimi ciasteczkami krabowymi . Nawet mój młodszy syn który nie jest miłośnikiem ryb , był nimi zachwycony . Są delikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu(...)Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej bułka tarta do obtoczenia – około 1 szklanki Ziemniaki obieramy , gotujemy w osolonej wodzie jak do obiadu . Następnie odcedzamy jak już będą miękkie i odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Kluski śląskie 172

wiemy, co zrobić z za dużą ilością ugotowanych ziemniaków, są idealnym rozwiązaniem. Przygotowanie jest niezwykle proste! Składniki: - ziemniaki; (3/4) - mąka ziemniaczana; (1/4) - 1 jajko; - sól Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki ugnieść w misce lub garnku. Masę dzielimy na 4 części i jedną ćwiartkę wyjmujemy i rozsmarowujemy na pozostałych trzech. W puste miejsce wsypujemy(...)masą ziemniaczaną, dodać jajko. Wyrobić ciasto. W szerokim garnku zagotować wodę, osolić i dodać łyżkę oleju. Z ciasta lepimy kuleczki, lekko spłaszczamy i formujemy dziurkę. Wrzucić na wrzątek i gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z sosem lub skwarkami. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 163

Niżej opisaliśmy jak to wszystko gotowaliśmy. Na blogu znajdziecie każdy nasz przepis z osobna, ale zachęcamy Was abyście przygotowali całe menu – tak jest o wiele bardziej ekonomicznie! Jak gotowaliśmy Nasze menu jak zwykle zaplanowaliśmy w sobotę, a w niedzielę przygotowaliśmy jak najwięcej półproduktów na kolejne dni, żeby w tygodniu poświęcić minimalną ilość czasu na gotowanie. Dania dobieraliśmy tak, by całkowicie(...)prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane, ale za to znacznie zdrowsze. Przepis na placki z jarmużu i cukinii. Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Polecamy

Niedzielny kucharz
Kod promocyjny PizzaPortal na Dzień Mamy! 108

W związku ze współpracą z portalem PizzaPortal chciałabym Wam dzisiaj zaproponować ciekawą opcję na uczczenie tak wielkiego święta jakim jest Dzień Mamy. Pierogi ruskie z zasmażką

dom-agi.pl
Chrupiące placki ziemniaczane 112

Czasami przychodzą momenty, kiedy nie chce nam się spędzać całego dnia w kuchni robiąc obiad. Szukamy wtedy pomysłów na jakieś szybkie dania. Czasami nawet zapominamy, że

Gotuj z Mąką
Mokhrakula....? 156

Mokra kura...?! ;) Nieee to mokhrakula  danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z

Gotowanie...to proste !
Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 156

tarce o najmniejszych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego). Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, wsypujemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę pszenną, natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Placki muszą być rumiane i chrupiące.  Sos: Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę(...)oraz kiełbaski wiedeńskie. Całość podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Cukier spowoduje zgęstnienie sosu. Sos gotujemy na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Knedle z truskawkami 108

ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Ciasto podzielić na trzy części, a następnie uformować trzy wałki i pociąć na kawałki okolo 4-5cm. Każdą część uklepać na placek, na środek położyć truskawkę i dokładnie zlepić i uformować(...)kulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tartą bułką zrumienioną na maśle. W tym okresie truskawki nie są tak słodkie jak w sezonie letnim, więc ja przed zlepieniem knedla każdą truskawkę posypywałam odrobiną cukru

kuchnia doski
Rieska! Mniam! 156

myślę, że chlebki były o niebo lepsze - ja tej możliwości nie miałam ale chlebki ze zwykłych gotowanych ziemniaków wyszły cudowne!   Rieska - Fiński chleb na zieniakach na 4 chlebki wielkości średniej dłoni 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest(...)bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy - najlepiej na ciepło - z ulubionymi składnikami - u mnie było to świeże masło

sierotka maRysia w kuchni
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 110

cynamon do smaku A jak to zrobić: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę i odstawić do wystygnięcia. Gdy ostygną, wyłożyć je na stolnicę, dodać jajka i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować grube wałki i pociąć je na 3-4 centymetrowe kawałki.  Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek.   Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę(...)pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć kule.  Knedle wrzucać na gotującą wodę i gotować tak długo, aż wypłyną na powierzchnię.  Masło roztopić, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Okrasić knedle. Smacznego

Kuchnia w opałach