placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:30/73)

Placek ziemniaczany wg Nigela Slatera 183

Prawdopodobnie historie Nigela Slatera każdy zna więc nie ma sensu jej opowiadać. Chciałam tylko nadmienić że ja lubię patrzeć jak gotuje Nigel, smakując, doprawiając i do

Moje Małe Czarowanie
Langosz 231

smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy w solonej wodzie, następnie studzimy i mielimy. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy drożdże i cukier. W dużej misce łączymy ze sobą przemielone ziemniaki, zaczyn oraz mąkę. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę i dzielimy na 4 lub 6 części, z każdej robimy placek i odkładamy jeszcze

Mam apetyt na ...
Kotlety ziemniaczane 135

smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy

Pobite gary Barbary
Krem pomidorowo - cukiniowy ze świeżym tymiankiem z szybkowaru 144

zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap II całość przełóż do blendera, dodaj tymianek i zmiksuj krem przetrzyj przez sitko i ponownie wlej do blendera, w razie konieczności dopraw do smaku Jeżeli chcesz, aby zupa wyszła bardziej kremowa i puszysta, dodaj kawałek zimnego masła i zmiksuj ponownie. Placki ziemniaczane wegańskie Składniki 5 ziemniaków  2 łyżki mąki

Szybko Szybkowar
Chrupiące placki ziemniaczane z kukurydzą 225

Znane wszystkim, kuszące chrupkością, niby tradycyjne, ale ubogacone w wyglądzie i składnikiem w smaku obojętnym, ale dodającym placuszkom lekkości i wspaniałego koloru, warto się skusić... Składniki

kgwjanczewo
Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami 163

czosnek, śmietanę i chwilkę gotować, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i lekko posolić. Oliwki pokroić w plasterki. Fileciki anchois odsączyć z zalewy (większe przekroić na pół). Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć

Oryginalny smak
Placki ziemniaczane ze świeżymi ziołami 155

Któż nie lubi placków ziemniaczanych?! Tutaj polecamy wersję ze świeżymi ziołami i cukinią, która nadaje im delikatności, zapewniamy, że degustacja na jednej sztuce się nie skończy

kgwjanczewo
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 126

gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki Scones: - 0,5 kg ugotowanych ziemniaków - dwie łyżki masła - mąka wg potrzeby - olej do smażenia 1. Zaczynamy od wstawienia sosu: Do wstawionej na gaz wody dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę i pokrojonego w półplasterki pora. Gotować aż warzywa zmiękną. 2.  Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie(...)Włożyć usmażone pulpety i dusić na małym ogniu ok 15 minut często mieszając, aby sos się nie przypalił.  4. Pora na scones ziemniaczane, czyli szkockie placki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozgnieść praską razem z dwoma łyżkami masła. Ilość mąki, którą dodamy zależy od rodzaju ziemniaka, zatem dodajemy  stopniowo, na oko- tak aby uzyskać nieklejące się

Cook&Love
Lord Woolton Pie 113

herbacianych :) Składniki: - kilka dużych ziemniaków - mały kalafior - 3 duże marchewki - 3 cebule - margaryna - niecałe 0,5 kg mąki - sól, gałka muszkatołowa Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie wrzucamy je do żaroodpornego naczynia. Z margaryny i mąki ugniatamy ciasto, do którego dodajemy trochę gałki muszkatołowej. Wałkujemy na cienki placek, przykrywamy warzywa, odcinamy brzegi

Kryzysowa Książka Kucharska
Przepis na proste pączki Babci Basi 117

walkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Na jedną część nakładamy dżem, przykrywamy drugą częścią i wykrawamy szklanką. Trzeba uważać, żeby nie przyciąć szklanką dżemu, bo będzie się przypalał przy smażeniu. Pączki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz wystarczy jeszcze tylko znaleźć odpowiedni garnek… W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka (lub jak kto woli

Ciastkozercy
Kluseczki z jabłuszkiem 1158

przygotowania: Ser oraz ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko oraz odrobinę soli. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i rozdrabniamy (możemy użyć tarki lub rozdrabniacza). Dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy gładką masę. Jeśli zbyt się klei do rąk- dosypujemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 7mm i foremką wycinamy ozdobne kształty. Gotujemy w osolonej wodzie

Kuchnia w czekoladzie
Smalandska kroppkakor - szwedzkie pyzy z mięsem 114

ziemniaków gotowanych i z surowych. Ja wybrałam wersję smalandzką, czyli z gotowanych, a nie mając dostępu do solonej wieprzowiny zmieniłam lekko nadzienie. Dla porównania możecie zerknąć na przepis na pyzy ziemniaczane , których ciasto jest bez dodatku jajek. Småländska kroppkakor 0,5 kg ugotowanych ostudzonych ziemniaków, 2 jaja, 2-5 szkl. mąki, 0,5 łyżeczki soli nadzienie(...)wymieszaj z posiekaną zieloną cebulką. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jajka roztrzep. Do ziemniaków dodaj jajka, sól i 2,5 szklanki mąki. Szybko zagnieć nieklejące się ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić dodawaj po pół szklanki mąki. Uformuj z ciasta wałek, który pokrój na 20 plastrów. Spłaszcz je ręką lub rozwałkuj na duże placki, na których układaj czubatą łyżkę nadzienia

Eksperyment sobotni
Knedle z truskawkami 137

formujcie cieńsze placki na knedle. Nie wiem jak Wy, ale ja nie mam miejsca na dodatkowe gadżety w kuchni, dlatego nie mam słynnej praski do ziemniaków. Jak sobie z tym radzę? Ciepłe ziemniaki ubijam tłuczkiem do ziemniaków i tyle. Nie trzeba ich dodatkowo niczym traktować. Ten trik działa niestety tylko na ciepłe, świeżo ugotowane ziemniaki. Knedle gotujemy w zależności

Mieszam w Garnku
Pączki Babci Basi 342

walkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Na jedną część nakładamy dżem, przykrywamy drugą częścią i wykrawamy szklanką. Trzeba uważać, żeby nie przyciąć szklanką dżemu, bo będzie się przypalał przy smażeniu. Pączki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Teraz wystarczy jeszcze tylko znaleźć odpowiedni garnek... W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka (lub jak kto woli " jedną

Ciastkozercy
Tortilla z jarmużem 164

placków. Znakomity czyściciel lodówki. Tym razem podstawą był jarmuż, który sprawdził się bardzo dobrze.  Placek sycący, smaczny i ciepły i zimny, podany w temperaturze pokojowej. Dobrym, zaostrzającym, dodatkiem był jogurt grecki wymieszany z harissą.  składniki 200 g jarmużu 200 g ziemniaków 60 g wędlin (szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek 50 ml śmietany - użyłam kremówki(...)ieszając  smażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie ale nie zacznie się brązowić. Dodać drobno pokrojone wędliny, podsmażać jeszcze moment. Dodać ziemniaki i szczypior, przemieszać. Masę jajeczną wylać na ziemniaki na patelni. Przykryć  smażyć  na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C.  Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka

Stare Gary