placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:23/73)

Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną 225

Obrane surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Następnie masę ziemniaczaną przekładamy na durszlak i odcedzamy z nadmiaru płynu. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy dokładnie. Masa ziemniaczana nie powinna być zbyt rzadka, aby ziemniaki nie rozpuściły się podczas gotowania, ani zbyt gęsta, gdyż będą twarde. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę

e-PrzepisyKulinarne
Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem 159

1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
ruskie pierogi z żytniej mąki... 125

żytnia z Kopytowa 3 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, woda 1,5 szklanki FARSZ RUSKI: ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, twaróg 25 dag, cebula podsmażona 5 sztuk, olej rzepakowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sól wędzona Royal Brand 1 łyżeczka OKRASA: cebula podsmażona(...)minut ugotowane i obrane ziemniaki zemleć w maszynce razem z twarogiem i dobrze wymieszać z podsmażoną wystudzoną cebulą, pieprzem i solą wędzoną z ciasta w woreczku odkroić porcję i rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi woda gotująca ciut posolona z 2 łyżkami oleju - wrzucac

W Mojej Kuchni Lubię
Racuchy ziemniaczane 187

zaparzonych ziemniaków dodajemy żółtka, drożdże, bułkę i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Łączymy z ziemniaczaną masą. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. źródło: "Najlepsze przepisy na placki i placuszki"- Encyklopedia gotowania Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Placki ziemniaczane 118

Proste i szybkie w wykonaniu, placki ziemniaczane. Można je podawać z solą, cukrem, sosem, lub śmietaną. Pole popisu jest tutaj w 100% Wasze :) Przepis jest

Klasyka Gotowania
KUCHENNA APTEKA #3 - ZIEMNIAKI 123

skórką. Polskie odmiany mączyste to: beryl, mila, arkadia, irga ziemniaki do gotowania zwane też woskowymi - są twarde i nie rozpadają się. Świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek i grillowania. Polskie odmiany to: lotos, ruta, malwa, kolia, sokół Przepisy z ziemniakami 1) PIZZA BIAŁA Z ZIEMNIAKAMI 2) PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (Z PIEKARNIKA) 3) ZAPIEKANKA "POD PIERZYNKĄ" 4) KREM

Kuchnia MagdaLeny
MOSKALE - placki po góralsku 206

PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy.  Mielimy w maszynce i przekładamy do dużej miski łącznie z jajkami, mąką, śmietaną. Wyrabiamy łyżką na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Formujemy łyżką małe placki i smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Podajemy posypane podpieczoną kiełbaską z kleksem gęstej

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi ruskie 132

mąką blacie rozwałkowujemy cieniutko ciasto i wykrawamy za pomocą szklanki okrągłe placki. Na środek każdego nanosimy farsz i zawijamy brzeg pieroga w świderek. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Ugotowane pierogi polać klarowanym masłem. Składniki na farsz: 4 średnie ziemniaki  250g twarogu półtłustego 1 mała cebula sól pieprz masło Sposób wykonania

Kuchnia Pani Wiosny
Kluski z mięsem 165

solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Następnie odrywamy po kawału formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 4. Gotujemy w osolonej wodzie

Gotowanie...to proste !
Knedle z morelami II 127

posypania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące tłuczemy lub przeciskamy przez praskę.  Odstawiamy do ostudzenia.  W czasie, kiedy ziemniaki stygną, myjemy owoce. Następnie rozkrawamy i usuwamy pestki. Na stolnicę przesypujemy mąkę, robimy dołek i przekładamy do niego ziemniaki. Wbijamy jajka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto kroimy(...)środku takiego placka kładziemy odpestkowaną morelę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki.  Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.  Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
Knedle ze śliwką doprawione cynamonem i wanilią 149

waniliowy Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy z lekko osolonej wodzie.  Ugotowane i gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę, odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie myjemy śliwki i rozcinamy lecz nie do końca aby nadal były ze sobą złączone, usuwamy pestki, posypujemy środek cynamonem, jeżeli są śliwki mało słodkie można posypać jeszcze cukrem pudrem. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Mąkę(...)cienki placek i owijamy nim śliwkę, łatając każdą dziurkę, kulamy w rękach i odstawiamy na bok na posypanej mąką stolnicy i tak z każdą kluską Knedle wrzucamy do gotującej się wody, którą lekko solimy i gotujemy tak aż woda ponownie się zagotuje a kulki wypłyną na górę. Zmniejszamy ogień i gotujemy tak jeszcze przez 7 minut. Gotowe knedle polewamy

W Moim Magicznym Domu
Tradycyjne placki ziemniaczane: sprawdzony przepis 133

Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub

Korniszonki
Chrupiące domowe frytki 138

Chyba nie ma osoby, który nie lubi frytek. Oczywiście takie smażone na oleju są mało zdrowe, ale nie jemy ich codziennie, więc od czasu do czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Podlaskie kartacze 150

trakcie gotowania. Dlatego też ja do moich kartaczy dodaję zawsze mąkę ziemniaczaną. SKŁADNIKI Na kartacze: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła sól, świeżo mielony pieprz Na smażoną cebulkę: 2 cebule 3 łyżki masła WYKONANIE Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach do miękkości. Pozostałe ziemniaki obrać(...)zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Starte ziemniaki dobrze odcisnąć z wody. Ugotowane ziemniaki lekko ostudzić, obrać ze skóry i przecisnąć przez praskę. Jeszcze ciepłe ziemniaki połączyć z surowymi, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Do ciasta wlać trochę gorącej wody i dalej zagniatać. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie zagnieść. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, podsmażyć

Passions hobbies life
Gołąbki ziemniaczane 165

lekko przykrywał gołąbki. Kapustę, z wykrojonym głąbem, wrzucam do wrzątku i gotuję przez kilka minut. Dzięki temu liście łatwiej oddzielą się od główki; zdejmuję jeden po drugim. Lekko zblanszowane będą łatwiej się zwijały i nie połamią się. Ziemniaki i cebulę ścieram na tarce, tak samo jak na placki ziemniaczane. Masę pozbawiam nadmiaru wody wyciskając ją przez ściereczkę. Powstałą masę

Pichceniomania
Polak Węgier dwa bratanki... 238

mięsa, zalałam wodą i gotowałam ok. 1h. Po tym czasie dodałam ziemniaki, marchew i gotowałam, aż wszystko zmięknie. W osobnym garnku ugotowałam groch, po czym oddzieliłam łuski i dodałam do zupy. Na koniec dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiłam do smaku.  Podobnie można przygotować sos gulaszowy do placków po węgiersku. Może jedynie zamiast grochu dodać pokrojoną paprykę

bastalena