placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:19/73)

Pierogi z czerwoną soczewicą i ziemniakami 193

razie potrzeb dolewamy wodę. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dusimy. Cebulkę podsmażamy na oleju, a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą i ziemniakami. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.  Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, za pomocą szklanki lub kieliszka do wina wykrawamy kółka(...)dokładnie zlepiamy brzegi. Na palnik stawiamy duży garnek z osoloną wodą. Gdy woda zacznie wrzeć to wrzucamy pierożki, które należy co jakiś pomieszać najlepiej drewnianą łyżką, aby podczas gotowania się nie posklejały. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnie wody to od wtedy odliczamy 3 min. i można pierogi wyciągać, najlepiej to zrobić łyżką cedzakową. Pierogi podałam ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi

kulinarne odsłony pati
Placki ziemniaczane 195

ludzi , którzy uczą się dopiero gotować itp.Ja w sumie gotuję od dawna,ale uczę się cały jeszcze cały czas.Takie urządzenie przyśpieszy niektóre czynności i zastąpi inne urządzenia.Robot ma wbudowaną wagę i to też jest super sprawa.Na przykład robiąc placki ziemniaczane nie musiałam trzeć ziemniaków na tarce lub w maszynce a po prostu obrane ziemniaki wraz z resztą składników

Moje domowe kucharzenie
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 233

gotowaliśmy, szykujemy ciasto. Nie dotykając go rękami, naszykujcie tylko widelec lub łyżkę. Ziemniaczane ciasta nie lubią, gdy się je za długo dotyka wyrabia i w ogóle pieści , dlatego ja swoje ciasto robię w ten a nie w inny sposób i knedle jeszcze nigdy się nie porozpadały. Wbijamy dwa jajka do ziemniaków, dokładnie mieszamy. Dodajemy gałkę która świetnie podkreśli smak ziemniaków(...)Jest o tyle fajne i wygodne rozwiązanie, że rewelacyjnie gotuje się w nim makaron (i ten króciutki, jak orzo czy kolanka, jak i długie spaghetti, wstążki czy bavette). Usprawnia gotowanie i odcedzanie drobnych warzyw jak np. fasolka szparagowa czy bób. Pokrywka będąca jego uzupełnieniem pozwala szybko blanszować czy nawet gotować na parze. Garnek (nazywa się Gemini, czyli bliźniak) składa się

Karo in the Kitchen
pierogi z ziemniakami,twarogiem, pieprzem, majerankiem... 192

sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki PIEROGI: mąka tortowa 600 gram, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 1/2 litra DODATKI: olej rzepakowy 3 łyżki/do gotowania, woda gorąca - ile potrzeba, sól - ile potrzeba, cebula podsmażona - w opisie ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, razem z twarogiem chudym blenderem zmiksować, można zmielić przez maszynkę do mięsa do misy robota wsypać mąkę, sól i wody(...)cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć, wystudzoną wlać do ziemniaków, wsypać pieprz grubomielony, kucharka, majeranek i wszystko dobrze wymieszać ciasto podzielic na trzy części, na stolnicy podsypanej mąką każdą część ciasta rozwałkować na dość cienki placek, szklanką wycinać kółka, na każde kółko nakładać farsz i zlepiać pierogi, wkładać do gotującej się wody z olejem, solą i po wypłynięciu

W Mojej Kuchni Lubię
Ruskie pierogi - podpiekane 156

oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki ziemniaczane z fenkułem 241

Najpopularniejsze danie z ziemniaków, to oczywiste - placki ziemniaczane! Tradycyjne placki dają ogromne możliwości twórczej inwencji. Dzisiejsze to najwykwintniejsza wersja placków jakie jadłam, z dodatkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka - Moni i Masterchef 229

pysznie .  A więc... Do dzieła! Składniki: 1 cukinia 1 jajko około 4 łyżki mąki 1 ziemniak 1 łyżka masła gałka muszkatołowa sól pieprz 1 pomidor zioła prowansalskie Przygotowanie: Na początku wstawiamy obrane, pokrojone ziemniaki w kostkę do zimnej, osolonej wody i gotujemy aż zmiękną. W tym czasie całą cukinię (końce odkrajamy) trzemy na tarce o większych oczkach - razem(...)minut i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy i mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy z obu stron do zrumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy. Gdy ziemniak jest już miękki, odcedzamy wodę i stawiamy na chwilę garnek na ogniu na chwilę - w ten sposób usuniemy wodę która jeszcze została, pamiętajcie żeby mieszać. Blendujemy z masłem, doprawiamy solą, gałką

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Placek Drwala i "Dziewczyna znad Rio Paraiso" 170

domu. Składniki : Placek 3 ziemniaki opcjonalnie: kawałek cukinii jajko mała cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej sól pieprz olej Sos 2 marchewki pietruszka garść suszonych grzybów (polecam mieszankę z borowikami) cebula 3 gałązki majeranku sól pieprz (u mnie ziołowy) Grzyby połamać na mniejsze kawałki. Zalać wodą (ok. 200 ml) i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować grzyby dalej. Obrać(...)gotować ok. kwadransa - do miękkości grzybów i warzyw oraz odparowania wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrane ziemniaki i ewentualnie cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, cukinię, cebulę, jajko i mąkę wymieszać ze sobą. Masę doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na niej jeden duży placek

Weekendy w domu i ogrodzie
Rosti buraczane z sosem chrzanowym i "Pokolenie IKEA" 211

Placki   ok. 500 g dużych ziemniaków ok. 250 g buraków 2 ząbki czosnku sól pieprz mielony olej do smażenia Sos 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki chrzanu szczypiorek Ziemniaki wyszorować i umyć. Ziemniaki włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować, posolić, zmniejszyć moc palnika i gotować 12 minut. Ziemniaki odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Buraki obrać(...)grubych oczkach. Ziemniaki obrać ze skórek. Zetrzeć ziemniaki na tarce o grubych oczkach do miski z burakami. Do warzyw dodać czosnek starty lub przeciśnięty przez praskę. Warzywa wymieszać ręką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić na 5 lub 6 części. Każdą z nich zbić w kulkę, a następnie rozpłaszczyć. Tradycyjne r östi są cienkimi plackami (jak nasze

Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki ziemniaczane z mięsnym farszem 161

także gotowanych ziemniaków. Placuszki są pyszne i sycące. Podane ilości mają charakter jedynie orientacyjny - ja wszystko robiłam "na oko", gdy zostanie farszu można nim posmarować naleśniki i wyjdą pyszne krokiety, jeśli zostanie ciasta - zrobimy kluski śląskie. SKŁADNIKI: Ciasto: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 25 dag mąki ziemniaczanej [uwaga: ja nigdy nie ważę ziemniaków, stosuję proporcję(...)ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto.  3. Na stolnicy lub deseczce podsypanej mąką formować placki z ciasta, położyć na nie farsz, zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek. 4. Gotować w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Podawać prosto

Kto ugości moich gości?
Kartacze 191

oczkach. Solidnie wszystko mieszamy.    Ugotowane ziemniaki mielimy.   Przygotowujemy skwareczki.    Słoninę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Najpierw na patelnię wrzucamy słoninę i jak wytopi się z niej tłuszcz dodajemy cebulę i boczek, zmniejszamy do minimum ogień i zostawiamy, aż cebula całkowicie się zeszkli.    Surowe ziemniaki musimy zetrzeć na tarce lub w maszynie(...)musimy odcisnąć, najlepiej przez ścierkę.    Odciśnięte surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi i wyrabiamy jednolitą masę. Gotowa masa:    A teraz na dłoni formujemy placek, nakładamy na to mięso, zawijamy brzegi tak, aby mięso się schowało, formujemy kartacza i odkładamy na tackę.    W sporym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju (woda musi być

Maminek kulinarny
Pyzy z kurkami 170

pieprzem, solą i chilli. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko oraz sól i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lekkie to dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą część formujemy na kształt małego placka - dość grubego. Nakładamy na środek łyżeczkę farszu i lepimy kulkę. Pyzy wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch

Aga w kuchni
Placuszki z batatów z rodzynkami. 191

Placuszki z batatów to danie eksperyment. Bardzo sympatyczny eksperyment. Początkowo zamysł był zupełnie inny. Chciałem połączyć puree ze słodkich ziemniaków ze zdecydowanie wytrawnymi, słonymi składnikami - np

zadanie-gotowanie
Placek po węgiersku 1045

Placek po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Treściwe, idealnie pikantne i po prostu smaczne. Podane ilości są na 3 porcje Składniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula ok 3 łyżek mąki 2 jajka sól, pieprz olej  Składniki na nadzienie: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki konserwowe 5 większych pieczarek(...)zagotowuję. Do gotującego się mięsa wrzucam kolejno (za każdym razem mieszając) pokrojone w plasterki ogórki, pieczarki, poszatkowaną papryczkę chilli oraz pokrojoną paprykę i poszatkowaną pietruszkę. Całość gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa i zredukowaniu sosu (ok 30 minut). Doprawiam solą i pieprzem. Zagęszczam wedle uznania łyżeczką mąki rozmieszanej z małą ilością wody. Obrane ziemniaki razem z cebulą rozdrabniam

Mechanik w kuchni
Kolorowe kopytka 191

wodę i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę ziemniaki wraz z burakiem do jednego naczynia, a żółte od kurkumy do drugiego. Studzimy. Do każdego garnka wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po równo mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy dwa ciasta. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby gluten zaczął pracować. Żółte i czerwone ciasto wałkujemy na placki i zwijamy(...)roladę. Dociskamy, formujemy walec i kroimy na kluseczki ostrym nożem. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku mieszając od czasu do czasu, aż do ich wypłynięcia. Dobrze smakują polane masłem, ze śmietaną, sosem lub jako dodatek do dania głównego. U nas polane zostały klarowanym masłem z cebulką oraz kiełbaską. Smacznego

Kuchnia od dwojga