placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:11/73)

Placki ziemniaczane z jarmużem 168

wytrawnie, same lub z różnymi dodatkami. Ja tym razem swoje placki wzbogaciłam dodatkiem jarmużu. Dzięki temu nabrały fajnego posmaku. składniki: 1 kg ziemniaków 150 g jarmużu (bez twardych części) sól,pieprz 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Jarmuż zalać wodą i zagotować. Gotować ok 3-5 minut aby zmiękł. Następnie osączyć na sicie i wystudzić. Ziemniaki(...)Wystudzony jarmuż odcisnąć w rękach z nadmiaru wody i posiekać na małe kawałki. Dodać do startych ziemniaków. Dodać także jajka oraz mąkę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nakładać po łyżce masy i rozpłaszczyć łyżka formując placka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Ja swoje

Monia miesza i gotuje
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM 203

Dziś Zapraszam na pyszne kotleciki ziemniaczane (z gotowanych ziemniaków) z sosem pieczarkowym. Danie to robi się w miarę szybko ,nie jest drogie a smakuje rewelacyjnie. Z

Gotowanie Patki
sos z opieniek z plackami ziemniaczanymi 273

świeżych opieniek 2 duże cebule pół kostki masła 4 łyżki gęstej śmietany pieprz i sól liść laurowy ziele angielskie nać pietruszki mąka do zagęszczenia sosu placki ziemniaczane 500g ziemniaków 2 cebule 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej przyprawa typu Vegeta pieprz i sól Sposób przyrządzenia : sos grzybowy grzyby dokładnie myjemy płucząc nawet kilka razy, a następnie kroimy w paski(...)podsmażamy chwilę i zalewamy 0,5L wrzącej wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę typu Vegeta i gotujemy pod przykryciem około 45 minut i na koniec doprawiamy do smaku, zagęszczamy mąką jeżeli jest taka potrzeba i zabielamy śmietaną placki ziemniaczane ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach lub używamy do tego maszyny z odpowiednią końcówką do ścierania

zobacz ich smak
Placki z wędzoną słoniną i bundzem 141

1,5 kg ziemniaków 100 g słoniny wędzonej 100 g bundzu (ser górski) 1 cebula duża sól pieprz 1 jajko 3/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku

Gotowanie jest łatwe
Strogonow 361

ogórków konserwowych. Jest bardzo smaczny i aromatyczny. Można podać go na obiad z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub placków ziemniaczanych jak również jako danie na wszelkiego rodzaju imprezy Post Strogonow pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Placek drwala 178

Składniki: PLACKI ZIEMNIACZANE: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 1 średnia cebula; 1 duże jajo; 3 czubate łyżki mąki pszennej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. GULASZ WOŁOWY: 400 g pręgi wołowej; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku;  400 ml wody; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego; 2 łyżki zimnej wody + 1 łyżka mąki(...)dokładnie wymieszać. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy oraz rozrobioną w zimnej wodzie mąkę. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gulasz przyprawić solą i pieprzem do smaku. PLACKI ZIEMNIACZANE: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki). Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach

Gospodyni Miejska
Żebroczka wiślańska 153

cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko, odcedzamy. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (takie jak na placki ziemniaczane). Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy z tłuszczu. Skwarki przekładamy na talerz a na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podgrzane mleko wlewamy do startych

R'n'G Kitchen
PLACKI ZIEMNIACZANE Z WOKA 227

Dzisiejsze tradycyjne placki ziemniaczane usmażyłam w WOKU .Bardzo fajny i szybki sposób na idealnie chrupiące placuszki. Polecam:)  SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1/2

Gotowanie Patki
Knedle ze śliwkami 213

Tradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami. Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier   Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej

prawdziwe jedzenie
Pyzy ziemniaczane 164

mnie warzyw są ziemniaki.  Można z nich zrobić pyszne placki   czy  sałatkę . Dodaję je nawet do sernika.   Jednak chyba najbardziej ziemniaki lubię wykorzystywać do klusek. Bardzo często przygotowuję kluski ziemniaczane tzw. żelazne . Tym razem potrzebowałam jednak dodatku do mięsnego obiadu. Zwykłe gotowane ziemniaki mi się znudziły więc musiałam poszukać ciekawej alternatywy. Mój wybór

Pobite gary Barbary
Jesienny obiad - placek zbójnicki 260

już czuć) mam ochotę na maliny (a dokładnie herbatę malinową Dilmaha) i placki ziemniaczane. Herbatę piję codziennie, więc przyszła pora na placek... zbójnicki. :) Składniki: NA PLACKI: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka NA GULASZ: 0,5 kg łopatki 2 papryki 2-3 pomidory 0,25kg pieczarek 2 cebule ząbek czosnku papryka słodka(...)musi się delikatnie pyrlić ale nie pozostawiajmy go bez opieki bo będzie chętnie przylegał do dna. Mój gulasz gotował się ok 2-3h dzięki temu mięso było mięciutkie, wręcz rozpływało się w ustach. Teraz możemy zabrać się za placki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Ścieramy również w ten sposób cebulę i czosnek. Dodajemy jajka i mąkę

Brzuszki Łakomczuszki
Ziemniaki faszerowane 169

uniwersalne. Można go przyrządzić na 1001 sposobów od sałatki poczynając na plackach ziemniaczanych kończąc. Moim zdaniem najsmaczniejsze są ziemniaki pieczone w piekarniku. Są wspaniałym dodatkiem lub samodzielnym daniem. Przygotowuję je w kilku wariantach. Dziś w roli głównej ziemniak faszerowany.  Składniki na ziemniaki faszerowane: 8 dużych podłużnych ziemniaków, 30 – 40 dag mielonego mięsa, 20 dag żółtego sera, puszka czerwonej(...)fasoli, 4 łyżki sosu pomidorowego (można wykorzystać koncentrat pomidorowy lub ketchup), 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, pół łyżeczki chili, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki w skórce dokładnie myję, gotuję w osolonej wodzie na „pół-twardo” i odstawiam do wystudzenia. W międzyczasie podsmażam mięso mielone, przekładam do dużej miski i studzę. Dodaje do mięsa sos pomidorowy, odsączoną

Gotuj Się Kto Może
Grzyby duszone w śmietanie 138

Grzyby leśne duszone w śmietanie to wspaniały i aromatyczny sosik,ja podałam go jako dodatek do placków ziemniaczanych-niebo w gębie...:) Składniki 1 kg maślaków 2 małe cebulki 2 łyżki masła 3/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej sól morska do smaku pieprz biały do smaku Sposób przygotowania Grzyby obieramy z igliwia i mchu,zdejmujemy skórkę z kapeluszy,płuczemy(...)ogniu pod przykryciem 20 minut, po tym czasie,doprawiamy do smaku sola i pieprzem,wlewamy większą połowę śmietany i gotujemy 10 minut.  Do reszty śmietany dodajemy mąkę ,wlewamy do grzybów.  Zagotowujemy mieszając. Podajemy jako dodatek do ziemniaków,placków ziemniaczanych czy pieczywa

Wanilia i Kardamon
Poleśniki ziemniaczane na górze Szarlocie 174

elfów i nawet jeśli zrobiono wyjątek, to nie wolno było ich jeść ludziom. Składniki: - ziemniaki - mąka - kapusta Wykonanie: 3/4 ilości naszych ziemniaków gotujemy, a pozostałą część trzemy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy je ze sobą i możemy dodać trochę mąki. Formujemy placki, które kładziemy na liście kapusty, przykrywając drugim liściem. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika

Kryzysowa Książka Kucharska
Knedle ziemniaczane z truskawkami 210

mąkę ziemniaczaną oraz jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem z bułką

Ala piecze i gotuje