placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:13/73)

Strogonow drobiowy z moskolami 164

Przepis na to pyszne danie znalazłam w książce " ABC gotowania 3 " Mariety Mareckiej. Tak jak pisałam w recenzji jest to świetna książka z przepisami, które w większości ma się chęć wypróbować. Ja już wiem jakie będę testować kolejne :-) Strogonow z moskolami jest naprawdę super, to bardzo syte i smaczne danie. Ja nie miałam polędwicy wołowej i zastąpiłam ją filetem(...)bardzo delikatny. Z podanych proporcji wychodzi 4 porcje. Polecam Wam bardzo wypróbowanie przepisu i życzę miłego dnia :-) Placki: ok. 500 g ziemniaków 1 jajko sól ok. 1 szklanka mąki pszennej (u mnie poszło więcej) 1/2 szklanki maślanki 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy. Gorące zagniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Przekładamy do dużej miski, dodajemy do nich maślankę, jajko, sól, pieprz

kruche babeczki
Placki ziemniaczane (wersja podstawowa) 113

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej   Ziemniaki zetrzeć na drobnych

Di gotuje
Placki Ziemniaczane 214

Placki ziemniaczane (delikatne i kruche) Składniki:  (porcja z 10 ziemniaków) - 10 średniej wielkości ziemniaków  - 2 duże cebule  - 2 duże jajka - sól , granulowany

Gotuj Z Muzyką
Słone placuszki 141

ciasto jest z gotowanych ziemniaków, które zostały np. po obiedzie, mleka lub jajka oraz mąki. Składniki dokłada się "na oko". Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające się łatwo rozwałkować na bardzo cienki placek.  Składniki: ugotowane i rozgniecione ziemniaki mleko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz z żołądków drobiowych 163

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą czy ziemniakami.  Ostatnio gulasz podawałam z plackami ziemniaczanymi .   1/2 kg żołądków drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa(...)sól, pieprz Zasmażka: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki, koperek     Opłukane żołądki przełożyć do garnka z wodą - zagotować, zlać wodę i ponownie umyć. Gotować (do miękkości w osolonej wodzie) przez około 1,5 godziny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.  Podroby odcedzić, ostudzić i pokroić w paseczki. Do garnka nalać świeżej wody

Di gotuje
Langosz- węgierski placek z Chorizo 117

Specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (a za jej pośrednictwem – również słowackiej).Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Podawane na rozmaite sposoby. Moje placki podałam z sosem czosnkowym, chorizo i żółtym serem. … Czytaj

gotuj ze mną
Langosze wg Aleex 144

Langosze to specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (a za jej pośrednictwem – również słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym

W mojej kuchni
Kluski z mięsem 159

opaloną cebulą. Ugotować do miękkości. Kiedy ostygnie zmielić. Do farszu dodać troszkę rosołu, żeby nie było zbyt suche. Z ziemniaków zrobić okrągłe placki, a do środka wkładać farsz mięsny. Skleić i formować kuleczki. Włożyć do wrzątku, kiedy wypłynąć gotować jeszcze kilka minut. Okrasić podsmażonym boczkiem i posiekaną natką..... Smacznego

Gaździnka warzy
placuszki ziemniaczane z koprem i serem 108

Dziś u Nas na Obiad Królowały Placuszki mojego autorstwa ;) z gotowanych ziemniaków z koperkiem ,serem cheedar oraz śmietaną ;) Polecam są pyszne ;) Przepis na dole ---- 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 Zapraszam również

Gotowanie Patki
Mięso z pyzą 114

zrobiłam po swojemu ;) Na 3-4 porcje potrzebujemy 0,5 kg obranych ziemniaków. Połowę z nich gotujemy, a po ugotowaniu dokładnie tłuczemy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Drugą połowę ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, jak na klasyczne placki ziemniaczane. Starte ziemniaki wyciskamy przez gazę lub zostawiamy na sitku o drobnych oczkach, by odciekły. Sok zostawiamy(...)dodajemy jajko, łyżeczkę soli i ok. 50 g mąki – ja użyłam kukurydzianej. Możemy dodać dowolne przyprawy, np. paprykę wędzoną, która dodatkowo nada pyzom pomarańczowy kolor. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Z powstałej masy formujemy kulki, w każdej robimy palcem dziurkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 2 minuty od czasu, gdy wypłyną na wierzch. Pyzy można nadziać

Kucharzyca
Kotlety ziemniaczane – puszyste, miękkie i delikatne, z minimalną ilością mąki 150

ugotowanego ziemniaka do blendera kielichowego – gwarantuję Wam, ze skończycie z ostrzami zaklejonymi na amen masą przypominającą ciągnący się, rozpuszczony żółty ser. Dalej chcecie zagniatać ciasto? Wiele osób kotlety ziemniaczane traktuje jako danie z resztek – u mnie w kuchni resztek nie ma, ziemniaków zawsze szykuję tylko tyle, ile zjemy. A do robienia kotletów ziemniaczanych dużo lepiej nadają się świeżo gotowane ziemniaki(...)pozwoli na szybkie i równomierne ugotowanie*. Zalewamy wrzątkiem, solimy wodę i gotujemy pod uchylonym przykryciem do miękkości. Odcedzamy, zdejmujemy przykrycie i stawiamy garnek ponownie na niski gaz – mieszając, odparowujemy pozostałą na ziemniakach i w garnku wodę. Równanie tutaj jest proste mniej wody – mniej mąki. *Do placków świetnie sprawdzą się też ziemniaki ugotowane na parze!   Ziemniaki tłuczemy lub przepuszczamy przez

Karo in the Kitchen
Najlepszy Placek po Węgiersku 14979

proszku olej do smażenia Placki Ziemniaczane: 5 duż ych ziemniak ów (1kg po obraniu) 2 duże cebule 2 jajk a dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej dość czubata łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka soli pieprz ok. 150 g gęstej kwaśnej śmietany 12-18% ok. 2 łyżki posiekanego koperku Najlepszy Placek po Węgiersku - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę(...)wody, gdyby za rzadki dodajemy ok. łyżeczkę mąki pszennej wymieszanej z niewielka ilością zimnej wody i gotujemy do zgęstnienia. Do gulaszu możemy również dodać ok. łyżkę koncentratu pomidorowego dla podkreślenia barwy, ale nie jest to koniecznie.   Placki Ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną

Słodka Strona
Placki kartołflane ze pieczarkowōm zōłzōm (Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym) 146

Niy znōm 1 chyba takego czowieka, kery by niy jołd 2 kejś 3 plackōw kartołflanych. Za starego piyrwy 4 nasze ōłmy 5 piykły 6 je na

Chop w kuchni
Ziemniaki 101

kalorii, a stanowią dobre źródło witaminy C i błonnika. Oczywiście najzdrowsze są te młode, dopiero co wykopane. Warto je gotować lub piec w mundurkach. Nie wspominając o tym ile wspaniałych potraw można z nich przygotować! Frytki, ziemniaki tłuczone, placki. Są świetnym dodatkiem do wielu obiadów. Przepisy na potrawy z ziemniaków znajdziecie tutaj ! Babeczki z ziemniaków i sera Zapisz Zapisz

rabarbarowo
Ćwikła z chrzanem 166

chrzanu 4 łyżki octu 10% 1 niepełna łyżka soli Sposób przygotowania: Buraki dokładnie myjemy, w całości zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, a następnie obieramy i ścieramy na oczkach do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Obrany chrzan ścieramy na tych samych oczkach i dodajemy do buraków, dozując sobie, by określić ich ostrość. Dodajemy także

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania