Składniki: 2 kg ziemniaków 2 cebule 1 jajo 3 łyżki mąki pszennej ole do smażenia sól i pieprz ziołowy na sos: jogurt naturalny 2 ząbki zmiażdżonego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeKotleciki wyglądem przypominają pancake ale smakiem placki ziemniaczane. Moje kotleciki s ą bardzo delikatne w smaku. Można wyczuć smak jabłka, który idealnie komponuje si ę z ziemniakiem i tymiankiem. Kotleciki podałam z jabłkami cieniutko pokrojonymi i usmażonymi na masełku(...)dania mięsnego zamiast tradycyjnie podanych ziemniaków. SKŁADNIKI 500 gr ziemniaków 2 jabłka 40 gr starkowanego parmezanu (można użyć dowolnego sera) 1 ząbek czosnku 3 łyżki m ąki 2 łyżeczki suszonego tymianku sol, pieprz olej z oliwek PRZYGOTOWANIE Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane jeszcze ciepłe obieramy
La grande e la piccola cuocasmaku przypominają trochę marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki. KREM Z BATATÓW Z CHILLI Składniki: 1 duży lub 2 mniejsze bataty 1 marchewka 1 cebula 1 lity bulionu sól, pieprz i chilli do smaku oliwa(...)oliwie a następnie dodajemy pokrojone bataty. Podsmażamy około 5 minut mieszając aby cebula się nie przypaliła. Przekładamy do garnka, dodajemy startą na grubych oczkach marchew i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy na krem blenderem. Na koniec doprawiamy do smaku papryką i pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietany
Bon appetit mon amiegotowanych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 0,5 kg łopatki przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, woda dodatkowo olej do smażenia Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki zemleć, surowe obrać umyć zetrzeć i odcisnąć z nadmiaru wody przez szmatkę ( można użyć sokowirówki). Ziemniaki połączyć dodając mąkę ziemniaczaną, sól, jajko, i krochmal który powstał po odciśnięciu ziemniaków. Mięso(...)doprawić do smaku według uznania. U mnie sól, pieprz, majeranek, czosnek i woda, żeby nie było zbite; dobrze wyrobić.Zwilżonymi rękoma robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni na to nakładając mięso zlepić i uformować podłużne pyzy. Smażyć na wolnym ogniu ( na dobrze rozgrzanym tłuszczu ) z obu stron na rumiano. Podawać z podsmażoną cebulką
Darcia w kuchniczarnego mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: masło i bułka tarta do posmarowania formy Sposób przygotowania: Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości kilka minut. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy. Obraną i umytą marchewkę, ogórki kiszone oraz ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz(...)posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki (można też użyć keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie - tak, aby powietrze wewnątrz mogło krążyć, woda odparowywać, a żeby się nie spaliło podczas pieczenia. Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Przed końcem
Kolorowy Przepisownikroztłuc je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudzić. Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami. Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na cienki placek około 2 mm. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi(...)dodatkiem soli. Na wrzącą wodę wrzucać około 15-20 pierogów (w zależności od garnka), zmniejszyć moc tak aby się nam woda nie wygotowała. Od wypłynięcia pierogów na wierzch gotować jeszcze przez około 1,5 minuty. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu
cooklifeZiemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy,dodajemy śmietanę oraz koperek, dokładnie tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, studzimy. Krok 2. Obraną cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło, oprószamy solą, smażymy na złoty kolor - dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Krok 3. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy pokruszony ser oraz roztartą w dłoniach miętę pieprzową(...)czystą ściereczką - aby odpoczęło. Krok 6. Na stolnicę wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek - w razie potrzeby podsypujemy mąką orkiszową - wykrawamy kółeczka. Krok 7. Na każde kółeczko nakładamy porcję farszu, zlepiamy dokładnie brzegi i odkładamy. Po zrobieniu porcji, pierożki od razu gotujemy . W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną masła, wrzucamy pierożki, delikatnie mieszamy. Kiedy
Moja Książka KucharskaKluski żelazne to kolejna specjalność mojego męża (tak jak i placki kartoflane ). Wymagają nieco pracy, a przede wszystkim siły, gdyż starte ziemniaki trzeba naprawdę porządnie odcisnąć. Dlatego ja się raczej do ich robienia nie palę. Zwykle pojawiają się w naszym domu razem z pieczoną kaczką . Pyszne połączenie! Bardzo dobre są następnego dnia, odsmażone(...)mocno zrumienione na kaczym tłuszczu. Dobrze jest wymieszać przynajmniej 2-3 gatunki kartofli. Polecam! składniki 1500 g obranych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej + dodatkowa do podsypania przygotowanie Z obranych ziemniaków odejmujemy ok 1/4 - 1/3 ( wzięłam 400 g) i gotujemy. Pozostałe ziemniaki ścieramy na bardzo drobnej tarce ( używam robota z tarką do ziemniaków). Starte, przekładamy na sito położone nad miską
Stare Garyczas mieszając. Masę zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa się zacznie gotować dodać starty ser. Sos mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia sera. Krok po kroku: 1. Pokroić warzywa, szynkę oraz ser 2. Wyłożyć wszystkie składniki na placki do tortilli 3. Zapiec placki z obu stron 4. Pokroić tortillę na mniejsze kawałki 5. Przygotować(...)kuchni meksykańskiej – tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem było moją inspiracja do przygotowania tej potrawy. Tradycyjnie podaje się je z takimi dodatkami jak: ziemniakami, papryką chilli, grzybami itp. Podziel się proszę z mną w komentarzu jakie są Twoje ulubione dodatki do tortilli? Artykuł Tortilla z szynką i papryką
KuchniaWeDwoje.plcynamon śmietana Przygotowanie Ugotowałem obrane ziemniaki.. Gorące przecisnąłem przez praskę, wystudziłem. Śliwki umyłem, rozkroić i usunąłem pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyłem na podsypaną mąką stolnicę, zrobiłem w niej dołek, wbiłem do środka jajka, dodałem szczyptę soli i mąkę. Wyrobiłem ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem śliwkę(...)pestki, zawinąłem ją w ciasto i uformowałem okrągłe knedle. Ułożyłem na posypanej mąką deseczce. Wodę lekko posoloną zagotowałem w dużym płaskim rondlu. Dodałem szczyptę soli. Knedle gotowałem ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody ( czas gotowania zależy od wielkości uformowanych knedelków, im mniejsze tym czas krótszy). Wyjąłem łyżką cedzakową. Podałem ze śmietaną wymieszaną z cynamonem i cukrem
R'n'G Kitchenpraskę ugotowane i ostudzone ziemniaki ( mogą być z poprzedniego dnia ), przez praskę przepuszczamy również biały ser, dodajemy podsmażoną cebulkę. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i szklanką wycinamy(...)niego krążki. Na środek każdego krążka kładziemy porcję nadzienia i formujemy pierogi zlepiając brzegi. Brzegi pierogów dodatkowo możemy zlepić widelcem nadając im bardziej efektowny kształt. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 7- 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową. Podgardle lub boczek kroimy w drobną kostkę i topimy na rozgrzanej patelni. Pierogi podajemy okraszone skwarkami
Smakowite DaniaSkładniki : - 10 dużych ziemniaków - 1 średnia marchewka - 3 całe jajka - 1 średnia cebula - 6 łyżek mąki - 0,5 l mleka - natka pietruszki - sól , pieprz - olej do smażenia Ziemniaki i marchew myjemy , obieramy i trzemy na dużych oczkach. Mleko potrzebne nam będzie po to , aby przelac starte ziemniaki i marchew , dzięki czemu nie ściemnieją .W tym celu , gotujemy mleko wcześniej
Słodkości i nie tylkoTo placki które wymyśliła moja mama jak byłam mała , coś w połowie lat 60-tych . Miałam wene na placki ziemniaczane . Każde dziecko coś takiego
Eli Gotowaniesmaku 1. Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli(...)mięsem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku sola i pieprzem. 4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluseczki gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką ;) Smacznego
Gotowanie...to proste !Tym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placuszki z kalafiora to ciekawa alternatywa dla placuszków ziemniaczanych , chociażby dlatego, że kalafior jest dużo delikatniejszy od ziemniaka, a także mniej kaloryczny! Dzięki dodaniu do placuszków
Kuchnia BazyliiNależę do osób, którym ziemniaki smakują pod każdą postacią. Czy to puree, czy młode z koperkiem i kefirem, czy kopytka, placki, pyzy… no może najmniej frytki. A ostatnio zrobiłam takie oto pyszne pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem. Nawet nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Te ziemniaczki jedliśmy(...)bardzo smakowały nam z kefirem. Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków. Składniki: • 16 sztuk średnich ziemniaczków Marynata • 1/2 szklanki oliwy • 3 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka soli • 2 łyżeczki posiekanego tymianku Wykonanie: • Ziemniaków nie obierać tylko dokładnie wyszorować szczoteczką. • Gotować w posolonej wodzie przez 15 minut, następnie odcedzić. • Ziemniaki ułożyć na blaszce
To co kochammałych oczkach a następnie odcedzić z wody. Surowe i gotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść jednolite ciasto. Sposób wykonania nadzienia: Mięso pokroić na mniejsze części i ugotować w wodzie z dodatkiem obranych warzyw, kostek rosołowych, ziela angielskiego, liści laurowych. Całość gotować ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięso i warzywa odcedzić z wody i wystudzić(...)warzywami 1 raz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze. Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut od chwili
Na słodko lub wytrawniePyszne placki ziemniaczane z dodatkami na które raz na jakiś czas można sobie pozwolić ;) Na około 10-12 placków potrzebujemy: 4-5 średnich kartofli startych
Gotowanie...to proste !grzybów leśnych Potrzebujemy Na placek ziemniaczany Ziemniaki, jajko, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i smażymy duże placki z obu stron na rumiano. Placek wykładamy na talerz, dodajemy sos na połowę placka i przykrywamy drugą. Sos grzyby leśne, prawdziwki kwaśna wiejska śmietana, sól, pieprz, cebula, łyżka masła, odrobinę oliwy(...)Smażymy na rumiano. Grzyby wrzucamy do garnka a na tę samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w pół talarki. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy do grzybów. Wlewamy śmietanę i chwilę gotujemy na wolnym ogniu
Leśny Zakątek