placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:34/73)

Serowe placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 156

tarce o najmniejszych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego). Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, wsypujemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę pszenną, natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Placki muszą być rumiane i chrupiące.  Sos: Na osobnej patelni szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę(...)oraz kiełbaski wiedeńskie. Całość podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Cukier spowoduje zgęstnienie sosu. Sos gotujemy na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Knedle z truskawkami 108

ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Ciasto podzielić na trzy części, a następnie uformować trzy wałki i pociąć na kawałki okolo 4-5cm. Każdą część uklepać na placek, na środek położyć truskawkę i dokładnie zlepić i uformować(...)kulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tartą bułką zrumienioną na maśle. W tym okresie truskawki nie są tak słodkie jak w sezonie letnim, więc ja przed zlepieniem knedla każdą truskawkę posypywałam odrobiną cukru

kuchnia doski
Rieska! Mniam! 156

myślę, że chlebki były o niebo lepsze - ja tej możliwości nie miałam ale chlebki ze zwykłych gotowanych ziemniaków wyszły cudowne!   Rieska - Fiński chleb na zieniakach na 4 chlebki wielkości średniej dłoni 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest(...)bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy - najlepiej na ciepło - z ulubionymi składnikami - u mnie było to świeże masło

sierotka maRysia w kuchni
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 110

cynamon do smaku A jak to zrobić: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę i odstawić do wystygnięcia. Gdy ostygną, wyłożyć je na stolnicę, dodać jajka i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować grube wałki i pociąć je na 3-4 centymetrowe kawałki.  Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek.   Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę(...)pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć kule.  Knedle wrzucać na gotującą wodę i gotować tak długo, aż wypłyną na powierzchnię.  Masło roztopić, dodać bułkę tartą, cukier i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Okrasić knedle. Smacznego

Kuchnia w opałach
Placki ziemniaczane z cukinią – placki ziemniaczane bez glutenu 219

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na placki ziemniaczane z cukinią. Placki są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i jeżeli ktoś jeszcze takich placków nie

Uwaga Babcia Gotuje
Placek po węgiersku 239

Przepis na placek po węgiersku Ziemniaki obieramy, ścieramy na dużych oczkach na tarce. Odstawiamy na ok. 20 minut, a następnie odsączamy z wody. Dodajemy mąkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem i całość mieszamy. Otrzymana masa powinna być dość gęsta. Na rozgrzanym oleju smażymy duży placek na rumiany kolor z obu stron. Placek wykładamy na talerz, polewamy gulaszem(...)składamy na pół. Na wierzchu kładziemy odrobinę gęstej, kwaśniej śmietany. Smacznego! Artykuł Placek po węgiersku pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki ziemniaczane inaczej 21211

W mniejszych miejscowościach w Polsce można spotkać kobiety, które słyną w całej okolicy ze swego talentu kulinarnego. Mimo tego, że nie pojawiają się w żadnym Master

Wiszniówka
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 96

porcji 2 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi ok. 2 szklanek mąki pszennej 2 duże wiejskie jajka 2 płaskie łyżeczki soli boczek wędzony, ilość wg uznania półtłusty twaróg, ilość wg uznania natka pietruszki, opcjonalnie * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki należy obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tartce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Tę czynność można sobie ułatwić np. malakserem(...)przykład na pyzy. Ja odlałem 600 ml płynu, jednak wiele zależy od gatunku ziemniaków.  Odciśnięte ziemniaki wrzucamy do miski. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się

Food Square
Placki ziemniaczane z nadzieniem 143

smaku. Ziemniaki umyte pokroić na kostkę ,zblendować ,lub zetrzeć ,(u mnie w blenderze ),na tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony na pół , na połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane(...)gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą, grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze smażonym mięsem i szpinakiem

mojej kuchni
Placki ziemniaczane z nadzieniem 150

smaku. Ziemniaki umyte pokroić na kostkę ,zblendować ,lub zetrzeć ,(u mnie w blenderze ),na tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony na pół , na połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane(...)gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą, grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze smażonym mięsem i szpinakiem

w mojej kuchni
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 223

Danie trochę pracochłonne, ale warte zrobienia. Może lepiej wziąć się za gotowanie w weekend, niż w tygodniu, po pracy, bo można umrzeć z głodu :D - za długo trwa stanie w kuchni  ;)  Z podanych składników wyszły mi cztery sztuki. Przepis znaleziony bardzo dawno(...)internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które dla mnie są smaczniejsze od podanych w oryginalnym przepisie :) Składniki na placki ziemniaczane: ok. 500 gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki na farsz

Szczęśliwa kuchnia
Knedle z truskawkami i karmelowo orzechową posypką. 95

truskawek 2 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych 2 łyzki cukru gęsta śmietana Ziemniaki przeciskamy przez praske a następnie dodajemy  jajko, obie mąki, sól i cukier. Zagniatamy ciasto, jeśli nadal jest za lużne dosypujemy mąke. Formujemy wałek i ucinamy po kawałku z którego formujemy placki. Do środka wkładamy truskawke ( jeśli zbyt duża to przecinamy ją na pół)zaklejamy i formujemy(...)dłoniach kulke. Troszkę wiekszą niż orzech włoski. Zagotować wode, posolić i wrzucać knedle na wrzątek. Gotować około 5 min. Na patelni rozpuścić cukier (do uzyskania karmelu) następnie wrzucić pokrojone orzechy i wymieszać.  Ostudzić. Na telerze nakładać knedle, naszą posypkę pokruszyć i posypać nia knedle a na końcu polać śmietaną. Oczywiście orzechy możemy  tylko podpiec chwilke na łyzce masła

Radość kipiąca uśmiechem.
Przecier z mieszanych pomidorów 175

piętki. Sugeruję usunąć również jakieś brzydkie miejsca na skórze. Dzielimy pomidory na mniejsze kawałki, aby weszły w otwór malaksera lub maszynki. Trzemy pomidory na tarce przeznaczonej do ziemniaków (na placki ziemniaczane, a nie na frytki) za pomocą malaksera lub maszynki elektrycznej. Do jednego z wsadów pomidorów dodajemy liście bazylii i czosnek. Uzyskaną pulpę umieszczamy w jednej misce, ewentualnie doprawiamy(...)zawartość do słoików (do wysokości szyjki słoika). Szczelnie zakręcamy. Na dnie garnka rozłożyć ściereczkę kuchenną i ułożyć na niej słoiki. Wlać do garnka wodę - powinna sięgać do szyjek słoików. Gotować. Od momentu zawrzenia ok. 10-15 minut na małym ogniu. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Pojawienie się warstw w słoiku jest zjawiskiem naturalnym . Przecier jest szybkim wykorzystaniem pomidorów, jeśli

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 123

babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej(...)skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków

królestwo garów
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 377

Danie trochę pracochłonne, ale warte zrobienia. Może lepiej wziąć się za gotowanie w weekend, niż w tygodniu, po pracy, bo można umrzeć z głodu :D - za długo trwa stanie w kuchni  ;)  Z podanych składników wyszły mi cztery sztuki. Przepis znaleziony bardzo dawno(...)internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które dla mnie są smaczniejsze od podanych w oryginalnym przepisie :) Składniki na placki ziemniaczane: ok. 500 gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki na farsz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne. 173

dobrym sosem sojowym. Smakują wtedy wybornie. Jeśli chcemy pierogi zamrozić, to po ulepieniu rozkładamy je na tackach i kolejno mrozimy. Po zamrożeniu wkładamy do woreczków. Surowe mrożone pierogi gotujemy  o kilka minut dłużej niż świeże. PIEROGI RUSKIE Składniki na doskonałe ciasto orkiszowe: 600 g mąki orkiszowej typ 620 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 270 ml wrzącej wody 2 łyżki(...)ugotowanych ziemniaków 2 cebule łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól morska świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie farszu: Ziemniaki dokładnie umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Cebule obrać i drobniutko poszatkować. Na patelni podgrzać olej i zeszklić cebulkę. Wystudzić. Ziemniaki oraz biały ser przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do dużej miski ze zmielonymi ziemniakami i serem dodać wystudzoną

Naturalna Kuchnia
Sernik Oreo 284

I kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!