ugotowany ryż z poprzedniego dnia z obiadu, lecz nic nie szkodzi ugotować go specjalnie, nadziane ciągnącym się serem to świetna propozycja na codzienny „inny” obiad podane z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek tworzą danie „palce lizać „ Najlepsze na gorąco prosto z patelni gdy ser w środku się ciągnie. Na około 7 sztuk: 2 torebki ugotowanego ryżu na kleisto(...)smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dokładnie masę wyrobić lub wymieszać łyżką, tak jak na kotlety mielone. Podzielić masę na około 7 równych porcji , uformować w dłoniach niewielkie placki na środku każdego umieścić po plastrze zrolowanego sera żółtego, całość uformować w kształt palucha, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony na złocisto
Wanilia i KardamonJeszcze ostatnie wydanie, modnej w tym sezonie, kuchni etiopskiej. W zawsze modnym wydaniu - fusion. Przygotowana nieco inaczej (co również jest modne w tym roku) i wyjątkowo nie w towarzystwie placków injera. W następnym wpisie pokażę jeszcze inny sposób przygotowywania obiadu. Konfitowanie to powolny sposób przyrządzania potraw w tłuszczu. Problem z tłuszczem polega na tym, że na ogniu podgrzeje on się(...)Tibs: - małe pieczarki - cebula Sałatka buraczan(a/o-ziemniaczana) - buraki - marchewka - cebula - cytryna - ziemniaki (opcjonalnie) Kik Alicha - groch łuskany - kurkuma - kminek Wykonanie: Cebulę kroimy w półplatserki i razem z pieczarkami wkładamy do słoika. Zalewamy wszystko olejem i zamykamy słoik. Przygotowujemy garnek z wodą i wkładamy do niego słoik z pieczarkami. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Buraki i resztę warzyw kroimy w kostkę
Kryzysowa Książka Kucharskapłatkach sól, pieprz przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. , Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać. Nie obieramy. Zalać wrzątkiem, posolić, gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i natychmiast ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzone odsączyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki - 2 - 3 cm. W misce wymieszać jajka, śmietanę, starty ser, sól(...)wrzucić cebulę. M ieszając smażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie ale nie zacznie brązowieć. Dodać drobno pokrojoną paprykę, podsmażać jeszcze moment. Dodać cieciorkę, szparagi, ziemniaki, przemieszać. Masę jajeczną wylać na warzywa na patelni. Przykryć, smażyć na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię
Stare Garyzasadzie o sam smak, a o emocje, które odczuwamy, jedząc potrawy z dzieciństwa. A te często niestety do najlżejszych nie należą. Rozwiązaniem są modyfikacje – z pewnością znacie pieczone placki ziemniaczane, czy pyzy z mięsem drobiowym. Ja proponuję szaloną propozycję na knedle, w których przemycony jest szpinak, brokuły, szczypiorek. Do tego, żeby nie było nudno i tylko zielono, dodałam(...)aromatyczne, soczyste pomidorki ze świeżym oregano. Całość to fuzja smaków i konsystencji dla lubiących nieoczywiste połączenia w kuchni Wykonanie KNEDLI Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotuj brokuły i odstaw do wystygnięcia. Umyj liście szpinaku, osusz i posiekaj. Przestudzone ziemniaki i brokuły zmiel , dodaj do masy jajko, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek. dodaj 2 szczypty soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj
Eat me! Fit me!Czy u Was też się to sprawdza, że nieszczęścia chodzą parami? Ja mam wrażenie, że wędrują co najmniej czwórkami i mocno trzymają się pod ręce, by
W mojej kuchniNie wiedziałam co dziś zrobić na obiad. Nie chciałam za długo stać przy "garach" . Nie miałam również ochoty na mięso , ryby, kasze. Postanowiłam zrobić placuszki warzywne
Gotowanie Patkidodatkiem cukru i cynamonu. Ja wolę (podobnie jak placki ziemniaczane), pierogi w wersji wytrawnej. Najbardziej z roztopionym masłem i z dodatkiem grubszej soli, ale że w pierwszej wersji miały być ruskie to zostały z boczkiem. Składniki: na około 40 pierogów leniwych ok. 500 g ugotowanych ziemniaków 230 g półtłustego twarogu 1 jajko około 5-6 łyżek mąki(...)wgłębienie i dodajemy potłuczone ziemniaki (mogą zawierać grudki, nawet lepiej), twaróg, jajko i sól. Z tych składników zagniatamy ciasto. w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i z każdej z nich formujemy rulon, który lekko spłaszczamy. Każdy rulon kroimy pod skosem na 2-3 cm paski. Gotujemy w garnku osoloną wodę
bistro mamaosiołek”. Nazwa dania wywodzi się stąd, że tak jak na osiołka do buritto można wpakować wszystko. To jedna z teorii na temat egzegezy nazwy. Inna jest taka, że nadziane placki tortilli pewien sprzedawca uliczny sprzedawał pod szkołą, a swoich klientów, uczniów nazywał „burritos”, co po polsku znaczy dokładnie to samo, czyli „osły”:) Danie jest bardzi popularne w północnej części(...)minut do piekarnika. Krok 3 W międzyczasie ugotuj ryż. Przepłucz go kilkakrotnie w zimnej wodzie, i wsyp do gotującej się wody (nieco ponad szklanka wody), doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do bardzo małego, przykryj naczynie z ryżem i gotuj 18 minut. Odkryj i przemieszaj widelcem. Krok 4 Rozgrzej na patelni łyżkę olej. Posiekaj ząbek czosnku w plastry, wrzuć na rozgrzaną
Niedzielny kucharzWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 65 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: 2 szklanki mąki
JejKuchniapraskę do ziemniaków, dodajemy jajko i make i wyrabiamy. Jak to zrobić krok po kroku >>> TUTAJ 2. Śliwki najlepiej węgierki, myjemy i przecinamy tak by wyjąć pestkę i sprawdzić czy śliwka nie jest robaczywa. Nie rozdzielamy śliwki na dwie połówki. 3. Bierzemy mały kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy z niego plaski okrągły placek(...)woda się zagotuje wkładamy do niej nasze kulki i delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki je mieszamy. 8. Gdy nasze knedle wypłyną na powierzchnie wody gotujemy je jeszcze ok 2 min. Po tym czasie wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej, na plaski talerz . 9. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachprawie) kończę, bo chyba w każdej sytuacji się sprawdza. Nawet czasami mi się chciało aparat wyjąć i zrobić zdjęcie nie tylko śniadaniu.. żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki(...)całym moim życiu *.* kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladą cukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym, borówkami i miodem żytnie pierogi nadziane ricottą z batatem drożdżówki ze śliwkami i kruszonką, przed
More food, love and dreamsZapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam ziemniaki. Pieczone, smażone, puree, gotowane, no po prostu pod każdą postacią! Jeśli jest to możliwe to staram się je przygotowywać w zdrowszy sposób. Jakiś czas temu na moim fanpage'u pokazałam Wam sposób na odchudzone chipsy ziemniaczane, wystarczy tylko mieć specjalny, mały przyrząd do cięcia ziemniaków w specjalne sprężynki. Ja swój zamówiłam za jakieś 7zł na popularnym chińskim portalu(...)podobne urządzenie jest również dostępne na Allegro. Tak pokrojone ziemniaki lekko spryskuję oliwą w sprayu i wkładam do piekarnika, wychodzą z tego super chrupiące chipsy. Takie chrupiące sprężynki na pewno zrobią furorę na domowej imprezie. Kolejną odsłoną odchudzenia dania z ziemniaków jest dietetyczna babka ziemniaczaną, w której część ziemniaków zastąpiłam cukinią. Wiem, że w niektórych domach do babki ziemniaczanej
Feel EatPlacuszki z batatów i cukinii mają lekko słodkawy smak, poprzez słodycz, którą zawierają bataty. Doskonale komponują się z jogurtem naturalnym oraz odrobiną natki pietruszki lub szczypiorku
Kuchnia Bazyliiktóre składają się ziemniaki w mundurkach (nieobrane) oraz ser twarogowy ze śmietaną przyprawiony solą i pieprzem. Danie to powstało w pierwszej połowie XIX wieku, wtedy właśnie w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki. Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyry z gzikiem, który zmodyfikowałam i zrobiłam na swój ulubiony sposób. Zapraszam! Składniki: 1 kg małych ziemniaków 1 mała(...)plasterków boczku parzonego szczypiorek Składniki na marynatę do ziemniaków: 5 łyżek oleju dobrej jakości 2 łyżki majonezu przyprawa do ziemniaków Składniki na gzik: 250 g białego sera 200 ml śmietany 12% (gęstej) pęczek rzodkiewek pęczek koperku 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać i gotować około 10 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić. Por, cebulę
Trufelkowo