placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:52/73)

Tradycyjne knedle ziemniaczane z truskawkami + kilka porad jak zrobić idealne knedle 444

W sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O tym

Kraina Miodem Płynąca
Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami 171

Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami to propozycja na bardzo elegancki obiad. Odpowiednio zrobione i przyprawione mięso z gęsi jest wyjątkowo delikatne w smaku i bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Węgierski chlebek, czyli Langos. 206

potrawy z duszonych lub pieczonych warzyw, czy właśnie na te chlebki. Ja jestem zachwycona, polecam! Składniki na węgierski chlebek, czyli Langos:  na 6 sztuk 3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu) 3 łyżki mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1/2-3/4 litra(...)ząbki czosnku) dodatki (u mnie pozostałości z obiadu, czyli wieprzowina duszona w cebuli)      Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy, przekładamy do miski. W ciepłym mleku rozcieramy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy wprost na ziemniaki, robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut

Rozpustne gotowanie
Czerwone gołąbki z ziemniakami o nucie chili 152

gotowanie się wzięłam, by z potrawy znanej, wydobyć smak nowy, ale równie smaczny, wyjątkowy.  Tak też, eksperyment w kuchni z olejem chili wykonałam i pyszne gołąbki przygotowałam. Kapustę kiszoną, do ziemniaków dodałam, dzięki temu wyraźniejszy smak uzyskałam.  Olej chili sprawił, że gołąbki „charakterku dostały” i bardzo dobrze, ostro smakowały.  Teściowa moja uwielbia gołąbki z ziemniakami, ale otwarta(...)czystej, bez marchewki), pozostałe składniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby

Moniki Smakołyki
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 334

kuchni kaszubskiej i potrawach (źródło informacji - internet) a poniżej zdjęcia "Ruchanek" : Podstawowym posiłkiem na wsi kaszubskiej były i są bulwy z mlekiem i szpyrkami - chodzi tu o ugniecione ziemniaki, szpyrki to skwarki ze słoniny i mleko kwaśne lub jak tu mówią maślonka . Jesienną potrawą była gęsia okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony(...)najpierw dobrze wyrobione i wyrośnięte, czyli "wyruchane" i stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocna Grucholec - baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórka Kiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninie Bumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i serem Plińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukrem Prażnica – jajecznica Jarzyna z marchwi i brukwi Kwaszone

Czarnawisienka
Quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem 243

Dzisiaj kolejna propozycja z serii kuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę

Taste Of My Day
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 125

kapusty. Pokrójcie ją jeśli jest w zbyt dużych kawałkach i gotujcie aż zmięknie, zalewając tylko taką ilością wody, aby kapusta była w niej zanurzona. Kapustę, gdy zmięknie, odcedźcie. Ostatnim składnikiem do ugotowania pozostają więc jeszcze ziemniaki. Gdy wszystko lekko przestygnie, włóżcie do jednego garnka i ubijcie tłuczkiem do ziemniaków, aż składniki się połączą. Na oleju podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę(...)dodajcie jeszcze nieco mąki i lekko przegniećcie je jeszcze raz, odstawcie na 15 minut. Po tym czasie posypcie blat mąką i rozwałkujcie ciasto, po kawałku, na 2-3 mm placki, podsypując mąką. Ja użyłam mąki razowej dla wzbogacenia konsystencji ciasta, ale śmiało możecie użyć pszennej. Z rozwałkowanych placów wytnijcie kółka, moje miały 7 cm średnicy. Ciasto jest bardzo elastyczne

Pichceniomania
Fit placki z kaszy gryczanej i cukinii oraz nowa książka kucharska od Lidla 379

ząbki czosnku sól,  pieprz 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 szklanki mąki pszennej (można zastąpić mąką bezglutenową) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Kaszę gryczaną gotujemy 5 minut dłużej niż na opakowaniu - by się nieco rozgotowała Przekładamy do miski.  Cukinię (ze skórką, ale pozbawioną gniazd nasiennych) ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy(...)olej i smażymy na średnim ogniu placki (wielkości dłoni) z obu stron na złoto. (Jeśli "ciasto" w międzyczasie zrobi się za rzadkie - możemy dodać jeszcze łyżkę mąki) Podajemy solo   lub z kleksem jogurtu/śmietany, możemy posypać świeżą natką.  Smacznego :)  Z całości wychodzi około 12 placków -  3 placki na porcję (są zaskakująco sycące

Moje Kuchenne Rewelacje
Cevapcici w szynce 118

cevapcici w szynce z grilla były wyśmienite. Uwielbiam zawijać w szynkę szwarcwaldzką również szparagi czy fasolkę szparagową. Cevapcici można podać na przykład z plackami Fladenbrot, chlebkiem pita, sosem tzatziki, ajwarem, grillowanymi warzywami, smażonymi lub pieczonymi ziemniakami. W Chorwackich restauracjach w Niemczech podają doskonałe jedzenie, ostatnio jadłam cevapcici z miksem innych grillowanych mięs na urodzinach mojego syna, który zaprosił(...)które następnie zawijamy w plastry szynki szwarcwaldzkiej. Smażymy kotleciki na posmarowanej oliwą patelni grillowej, często je przewracając. Ćevapčići są gotowe jeśli są dokładnie zarumienione. Ja je podałam je z gotowanymi ziemniakami podsmażonymi na patelni i sałatką, polecam też podać do mięsa sos tzatziki. Smacznego! The post Cevapcici w szynce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z kurczaka i ogórków 276

się kroi, a ogórka ściera na tarce, dodatek gotowanej marchewki wieńczy dzieło. Aby masa na kotlety nie była zbyt wodnista, startego ogórka trzeba lekko posolić i zostawić na durszlaku aby nadmiar płynu odciekł, następnie wystarczy ogórka lekko odcisnąć i dodać do kurczaka wraz z pokrojoną marchewką. Te kotleciki przypominają trochę placki z cukinii . Przedstawiam Wam mój pomysł na obiad(...)koperek (może być suszony), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na rumiano, podajemy z ziemniakami i z sosami np. na bazie jogurtu z majonezem , albo jogurtu z keczupem, dodatek sosu sweet chili zaostrzy smak kotletów. Smacznego !   The post Kotlety z kurczaka i ogórków appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 352

oliwek kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i blendujemy na purée. Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 4 minut. Odcedzamy i siekamy. Cebulę i pędy bambusa (odsączone z zalewy) kroimy(...)czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez

My Chcemy Jeść
Karkówka po cygańsku 884

Hmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski szare, kluski żelazne 138

pyzy. Ich kolor zależy w dużej mierze od tego, ile pozwolicie ziemniakom odpoczywać na sicie w celu odcedzenia soku od miąższu. Jeśli ziemniaki pociemnieją, będą klasyczne, szare kluchy. Przed wyłożeniem na wodę całej masy, proponuję zrobić test jednej kluski. Ciężko podać orientacyjną ilość dodawanej mąki, bo i ziemniaki mają różną wielkość a i w zależności od gatunku, mają inną(...)dużych ziemniaków 6 łyżek mąki pół łyżeczki soli jajko Cebulka, boczek na okrasę. Wykonanie Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Wrzucamy na sito, żeby odciekły. Nie wylewamy soku spod ziemniaków, tylko odlewamy płyn i zostawiamy skrobię. Skrobię dodajemy do ziemniaków razem z jajkiem i mąką. Mieszamy. Masa powinna być gęsta. W razie gdyby ziemniaki były dość "mokre", można dodać

Mieszam w Garnku
Placuszki drobiowe 148

  Pyszne placuszki z mięsem z piersi kurczaka, porem, szczypiorkiem i przyprawami to fajna alternatywa dla zwykłych kotletów drobiowych, polecam :) Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja

Simply Food
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 247

które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, w kraju hrabiego Draculi, noszą nazwę ciorbă.  Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić(...)wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 papryka czereśniowa tzw. czuszka (można zastąpić papryczką chili)  2 ząbki czosnku 1 liść laurowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata