placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:57/73)

Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 207

okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :) Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki i kasze do najbardziej wyszukanych rodzajów mięs. Warto poeksperymentować i poszukać ulubionych smaków :) Wszelkie propozycje farszów traktujcie jako bazę, którą można dowolnie zmieniać i ulepszać. Nie trzymajcie(...)kilkanaście minut. Następnie dzielimy na części i rozwałkowujemy niezbyt cienkie placki cały czas podsypując lekko mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Musimy wyczuć grubość, gdyż zbyt cienkie będą rwać się podczas klejenia albo rozwalą się podczas gotowania. Zbyt grube będą mało apetyczne :) Wykrawaczką, szklanką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak z wolnego chowu z warzywami 177

Ostatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
#1 – Pomorze i Kaszuby 143

Dlatego właśnie ludność tych terenów nauczyła się przygotowywania wielu różnych odmian tradycyjnych potraw z tego co dała im natura. Na piaszczystych i dość kamienistych glebach pierwsze miejsce zajmowały zawsze ziemniaki, gryka oraz brukiew . Ze zwierząt najpowszechniejszą była gęś , której sposoby przygotowywania oraz podawania w tamtych rejonach doprowadzono do perfekcji. Tamtejszymi specjałami jest gęś wędzona, nadziewana oraz faszerowana. Bardzo znana jest(...)pastami śledziowymi . Jest to super połączenie śledzia z aromatycznymi składnikami jak musztarda, pietruszka czy cebula. Ostatnim przepisem była kaszubska wersja jajecznicy, czyli prażnica którą tam serwuje się w formie placka z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Jesteście ciekawi jak przygotować takie smakołyki? Poniżej znajdziecie dokładne przepisy.   Pomorski pasztet z wędzonej makreli Składniki : 250g wędzonej makreli, szklanka mleka, duża cebula

Życie ze smakiem
Szare kluski z okrasą 184

która nigdy nie wychodzi z mody i gustów . Oczywiście, jak to z klasyczną kuchnią często bywa , dietetyczne potrawy to, to nie są . No ale przecież nie codziennie, wcinamy kluchy , placki czy babki ziemniaczane , a od czasu do czasu nikomu w biodra nie pójdzie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki ; 1 kg dużych ziemniaków 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko sól do smaku boczek wędzony , na skwarki – około 200 g Ziemniaki obieramy , a następnie ścieramy na drobnej tarce . Przekładamy na ścierkę i odciskamy z nich sok . Powstały sok możemy odstawić

Ogrodnik w podróży
Gałuszki wg Aleex 181

Pierwszy tydzień w pracy poza mną. Jestem jeszcze osłabiona, tym bardziej, że wczoraj organizowaliśmy koncert charytatywny dla córeczki naszego kolegi. Na szczęście dobrnęłam do weekendu i

W mojej kuchni
Placek po cygańsku z kurkami w śmietanie z szałwią 226

SKŁADNIKI na 4 porcje: 5 dużych surowych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże jajko lub 2 małe 1 czubata łyżka maki 1/2 łyżeczki tymianku mielonego 1/2

Sztuka gotowania w/g Samiry
Najprostszy sos pieczarkowy 323

Pieczarki możemy także uprawiać w domu, stwarzając im odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą,  z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas  stwierdzenie, że grzyby nie posiadają(...)pieczarek mogą być istotnym składnikiem leczenia wielu nowotworów. O bniżają także poziom trójglicerydów i wspomagają pracę układu odpornościowego. Warto też wspomnieć, że neutralizują przykry zapach czosnku. Wartość odżywcza  gotowanych pieczarek (w  100 g) Wartość energetyczna (kcal) 28 Tłuszcz 0,5 g       Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g           Kwasy

Kulinarne przygody Gatity
Kotleciki ze szpinakiem- wspólne gotowanie 133

Dziś znów odsłona wspólnego gotowania z Prezydentową, czyli ze mną! ;)  Pyza , Sylwia-Babka , Kasia , Kaja i ja robiłyśmy dziś kolejny raz wspólnie kotleciki ze szpinakiem, mojego autorstwa. Na przepis wpadłam jakoś 2 lata temu, chciałam po prostu wykorzystać resztę szpinaku, który pozostał po grzankach. Kotlety wyszły wtedy tak pyszne, że regularnie robię je na obiad.  Mam nadzieję(...)odparuje (jeśli nie, to zwiększamy gaz na chwilkę), dodajemy śmietanę, szybko mieszamy ze szpinakiem, oprószamy mąką, mieszamy dokładnie, zagotowujemy, zestawiamy i wykładamy do miseczki, żeby całkiem przestygło.   Formujemy placki z mięsa (jeśli jest zbyt mokre, można dodać 2 łyżki bułki tartej lub mąki) na dłoni, nieco mniejsze niż powierzchnia ręki, grubości mniej więcej 1,5 cm, nakładamy łyżkę

Kuchnia Prezydentowej
Kopytka marchewkowe z kurkami 181

Kopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku. Same kluski mają idealną

Kraina Miodem Płynąca
Placki z cukinii 145

ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania dla innych, zdarza mi się ugotować 30 litrów zupy. Wtedy całe sąsiedztwo je karnie żurek. Staram się wykorzystywać wszystko z lodówki tak, żeby zminimalizować wywalanie. Z dumą muszę przyznać(...)placki. Placki z cukinii, z dodatkiem ziół i białego sera. Niestety ani wegańskie, ani bezglutenowe. Jak ktoś kreatywny to zamieni mąkę i znajdzie zastępstwa dla jajek i sera i też będzie ślicznie. Z podanych składników wyszło około 32 placków, zjadło to siedem osób. Jeśli nie macie armii do wykarmienia, to podzielcie składniki przez pół. Do zrobienia placków

ladykitchen
Miodownik - ciasto z orzechami i karmelem 217

Chciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na

Kuchnia Pełna Pasji
PIEROGI RUSKIE - Z SEREM I ZIEMNIAKAMI 158

gorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie już tak smaczne i elastyczne. Owszem, będzie bardzo miękkie, natomiast może być trudno rozwałkować go na bardzo cienki placek (a to jest jednak ważne), lepienie pierożków jest uciążliwe, a po ugotowaniu ciasto często rwie się na kawałki (właśnie po tym poznamy zaparzoną mąkę). A dodanie zbyt dużej ilości(...)Mamy :) Podstawą smacznego farszu jest oczywiście dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki . Aby wzbogacić smak, do farszu dodajemy zrumienioną cebulkę lub suszoną, mieloną miętę pieprzową - do tego łyżka gęstej śmietanki, sól oraz pieprz i nic więcej tak naprawdę nie potrzeba. Pierogi wychodzą pulchne i pyszne! Ziemniaki do nadzienia można ugotować dzień wcześniej. Ważne jest, aby były wystudzone zanim dodamy do nich

Moja Książka Kucharska
WSPÓŁPRACA ORZECH 195

Witam Was Serdecznie:) Od jakiegoś czasu mam przyjemność współpracować z firmą ORZECH . Firma ta posiada w swoje ofercie bardzo duży asortyment przetworów i produktów warzywnych i

Gotowanie Patki