Dlatego właśnie ludność tych terenów nauczyła się przygotowywania wielu różnych odmian tradycyjnych potraw z tego co dała im natura. Na piaszczystych i dość kamienistych glebach pierwsze miejsce zajmowały zawsze ziemniaki, gryka oraz brukiew . Ze zwierząt najpowszechniejszą była gęś , której sposoby przygotowywania oraz podawania w tamtych rejonach doprowadzono do perfekcji. Tamtejszymi specjałami jest gęś wędzona, nadziewana oraz faszerowana. Bardzo znana jest(...)pastami śledziowymi . Jest to super połączenie śledzia z aromatycznymi składnikami jak musztarda, pietruszka czy cebula. Ostatnim przepisem była kaszubska wersja jajecznicy, czyli prażnica którą tam serwuje się w formie placka z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Jesteście ciekawi jak przygotować takie smakołyki? Poniżej znajdziecie dokładne przepisy. Pomorski pasztet z wędzonej makreli Składniki : 250g wędzonej makreli, szklanka mleka, duża cebula
Życie ze smakiemktóra nigdy nie wychodzi z mody i gustów . Oczywiście, jak to z klasyczną kuchnią często bywa , dietetyczne potrawy to, to nie są . No ale przecież nie codziennie, wcinamy kluchy , placki czy babki ziemniaczane , a od czasu do czasu nikomu w biodra nie pójdzie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki ; 1 kg dużych ziemniaków 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko sól do smaku boczek wędzony , na skwarki – około 200 g Ziemniaki obieramy , a następnie ścieramy na drobnej tarce . Przekładamy na ścierkę i odciskamy z nich sok . Powstały sok możemy odstawić
Ogrodnik w podróżyPierwszy tydzień w pracy poza mną. Jestem jeszcze osłabiona, tym bardziej, że wczoraj organizowaliśmy koncert charytatywny dla córeczki naszego kolegi. Na szczęście dobrnęłam do weekendu i
W mojej kuchniSKŁADNIKI na 4 porcje: 5 dużych surowych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże jajko lub 2 małe 1 czubata łyżka maki 1/2 łyżeczki tymianku mielonego 1/2
Sztuka gotowania w/g SamiryPieczarki możemy także uprawiać w domu, stwarzając im odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą, z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas stwierdzenie, że grzyby nie posiadają(...)pieczarek mogą być istotnym składnikiem leczenia wielu nowotworów. O bniżają także poziom trójglicerydów i wspomagają pracę układu odpornościowego. Warto też wspomnieć, że neutralizują przykry zapach czosnku. Wartość odżywcza gotowanych pieczarek (w 100 g) Wartość energetyczna (kcal) 28 Tłuszcz 0,5 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g Kwasy
Kulinarne przygody GatityDziś znów odsłona wspólnego gotowania z Prezydentową, czyli ze mną! ;) Pyza , Sylwia-Babka , Kasia , Kaja i ja robiłyśmy dziś kolejny raz wspólnie kotleciki ze szpinakiem, mojego autorstwa. Na przepis wpadłam jakoś 2 lata temu, chciałam po prostu wykorzystać resztę szpinaku, który pozostał po grzankach. Kotlety wyszły wtedy tak pyszne, że regularnie robię je na obiad. Mam nadzieję(...)odparuje (jeśli nie, to zwiększamy gaz na chwilkę), dodajemy śmietanę, szybko mieszamy ze szpinakiem, oprószamy mąką, mieszamy dokładnie, zagotowujemy, zestawiamy i wykładamy do miseczki, żeby całkiem przestygło. Formujemy placki z mięsa (jeśli jest zbyt mokre, można dodać 2 łyżki bułki tartej lub mąki) na dłoni, nieco mniejsze niż powierzchnia ręki, grubości mniej więcej 1,5 cm, nakładamy łyżkę
Kuchnia PrezydentowejKopytka ziemniaczane w wersji marchewkowej z obłędnie pachnącymi gałką muszkatołową kurkami, o delikatnie słodkim- za sprawą dodatku białego wina- oraz maślanym smaku. Same kluski mają idealną
Kraina Miodem Płynącaciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania dla innych, zdarza mi się ugotować 30 litrów zupy. Wtedy całe sąsiedztwo je karnie żurek. Staram się wykorzystywać wszystko z lodówki tak, żeby zminimalizować wywalanie. Z dumą muszę przyznać(...)placki. Placki z cukinii, z dodatkiem ziół i białego sera. Niestety ani wegańskie, ani bezglutenowe. Jak ktoś kreatywny to zamieni mąkę i znajdzie zastępstwa dla jajek i sera i też będzie ślicznie. Z podanych składników wyszło około 32 placków, zjadło to siedem osób. Jeśli nie macie armii do wykarmienia, to podzielcie składniki przez pół. Do zrobienia placków
ladykitchenChciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na
Kuchnia Pełna Pasjigorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie już tak smaczne i elastyczne. Owszem, będzie bardzo miękkie, natomiast może być trudno rozwałkować go na bardzo cienki placek (a to jest jednak ważne), lepienie pierożków jest uciążliwe, a po ugotowaniu ciasto często rwie się na kawałki (właśnie po tym poznamy zaparzoną mąkę). A dodanie zbyt dużej ilości(...)Mamy :) Podstawą smacznego farszu jest oczywiście dobrej jakości twaróg oraz ziemniaki . Aby wzbogacić smak, do farszu dodajemy zrumienioną cebulkę lub suszoną, mieloną miętę pieprzową - do tego łyżka gęstej śmietanki, sól oraz pieprz i nic więcej tak naprawdę nie potrzeba. Pierogi wychodzą pulchne i pyszne! Ziemniaki do nadzienia można ugotować dzień wcześniej. Ważne jest, aby były wystudzone zanim dodamy do nich
Moja Książka KucharskaWitam Was Serdecznie:) Od jakiegoś czasu mam przyjemność współpracować z firmą ORZECH . Firma ta posiada w swoje ofercie bardzo duży asortyment przetworów i produktów warzywnych i
Gotowanie PatkiGrażyna gotuje. Musiałam ją jakość przerobić na dania,. Nie ukrywam, że u mnie w domu za dynią się nie przepada i podchodzi do niej dosyć sceptycznie. W zeszłym roku robiłam raz zupę z dyni z ziarnami , była smaczna. Postanowiłam więc przygotować placki z surowej dyni z jajkiem, mąką, czosnkiem, świeżym tymiankiem i przyprawami. Przyznaję, że te placki(...)Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony do straszenia, zamiast wykorzystać w jesiennym menu My bardzo lubimy placki ziemniaczane z gulaszem, albo placki z cukinii . Takie mocno przyrumienione. Teraz będziemy lubić również placki z dyni. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, startą dynię trzeba lekko odcisnąć. Miąższ z 1/4 dyni ścieramy na tarce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu wieprzowego. Zacznę jednak od podstawy. Tradycyjne węgierskie placki "langosze" 400g mąki pszennej (grubość mielenia minimum 450) 3/4 szklanki mleka 20g drożdży 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki po pół łyżeczki soli i cukru ew. łyżka kwaśnej śmietany tłuszcz do głębokiego smażenia Drożdże ucieramy z cukrem. Po jego(...)ostatecznie doprawiamy sos. Pomidory, przecier, czy co w tej maści mamy do użycia podsmażamy z pokrojonym drobno selerem i dorzucamy do garnka., gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli wolimy sosy bardziej zawiesiste można okrasić go zasmażką. Na placek nakładamy sporą ilość mięsa i polewamy obficie sosem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać całość posiekaną (lub, jak ja z lenistwa
Kuchenna Kontrrewolucya