placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:54/73)

Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 122

nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj  pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, w kraju hrabiego Draculi, noszą nazwę ciorbă(...)osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża

Cztery Fajery
Prosty przepis na gulasz wołowy 130

Prosty przepis na gulasz wołowy Gulasz wołowy to świetna propozycja na obiad, smakuje bardzo dobrze zarówno jako dodatek do kasz, placków ziemniaczanych czy klasycznych ziemniaków z wody. Przedstawiam Wam najprostszy przepis, składający się jedynie z mięsa, pysznego i aromatycznego sosu oraz zeszklonej cebulki. Przepis jest prosty, za to sos świetnie broni się smakiem. Jest to nasz domowy sposób przyrządzania gulaszu(...)dużo wody, żeby danie się nie przypaliło. Po godzinie doprawić solą, pieprzem i zaprawić mąką – pół łyżki mąki rozmącone w około 3 łyżkach wody. Dodać do gulaszu i gotować jeszcze przez około 10 minut co jakiś czas mieszając. Gotowe! Gulasz świetnie pasują do kaszy gryczanej, ale również do placów ziemniaczanych, kaszy pęczak czy gotowanych ziemniaków. Przepis na surówkę

Taste and Cook
Podgrzybki duszone w śmietanie 148

Poznajcie mój ulubiony – zaraz obok naleśników – sposób na podanie podgrzybków. To właśnie one, a nie prawdziwki, są dla mnie prawdziwym jesiennym przysmakiem. Zdecydowanie aromatyczne i mocne

Karo in the Kitchen
Placuszki z cukinii i sos pomidorowy 70

widać (tak, smażę je, na oleju!), że kolor nie jest jeden i bury jak w plackach ziemniaczanych, tylko na talerzu sporo się dzieje. Sprawdźcie też patent, który sprawi, że placuszki się nie rozlecą, tylko będą się ładnie podsmażać (podobnie jak te z ziemniaków). Składniki na 4 porcje (16 placuszków): po 200g cukinii zielonej, jasnozielonej i żółtej (ale może być(...)zdjęciu z patelni placuszki ułożyć na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Passatę zagotować z przyprawami i oliwą, wymieszać dokładnie i jeśli jest zbyt rzadka – odparować, czyli gotować na dużym ogniu bez przykrycia, aż nadmiar płynu wyparuje, a zostanie gęsty sos. Placuszki podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej w towarzystwie sosu. 1 porcja (4 placuszki z cukinii

Dietolog
20 przepisów na obiad jesienią! 150

BABCI I znowu ziemniaki! I to w formie placków. Ale chyba nie znam nikogo kto nie lubi placków ziemniaczanych, w moim domu nie wiem czemu nazywano je "blinami", chociaż z blinami na drożdżach nie mają nic wspólnego, być może to kwestia nazewnictwa, w zależności od regionu. Moja babcia tak właśnie nazywała smażone wtedy w głębokim tłuszczu placki ziemniaczane- blinami(...)oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne! WIĘCEJ  5.  MAKARON ZE SZPINAKIEM, ORZESZKAMI I PARMEZANEM Dzisiaj pokazuje Wam moje awaryjne danie, kiedy kompletnie nie mam czasu na gotowanie, a w lodówce jest światełko eheheh. Do wykonania obiadu potrzebujemy zaledwie kilku składników, a danie jest przepyszne i smakowite. Polecam Wam wtedy kiedy nie macie czasu na robienie obiadu

SMYKWKUCHNI
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 194

przypadku powłoki Teflon™ Platinum Plus możemy korzystać nawet z metalowych akcesoriów. Zaletą powłoki jest możliwość smażenia nawet na niewielkiej ilości tłuszczu. Dania nie przywierają, a dzięki ograniczeniu tłuszczu, możemy gotować zdrowiej. Co ważne: powłoka produkowana jest bez użycia kadmu, ołowiu i PFOA – a więc jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Zastosowanie: Patelnia jest przystosowana do pracy na każdym typie(...)używamy niewielkiej ilości oleju (na pędzelku). Smażymy racuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor (placuszki są gotowe do przekręcania, gdy na ich powierzchni zaczynają się pojawiać bąbelki). Następne placki możemy smażyć bez użycia tłuszczu, jeśli mamy patelnię z odpowiednią powłoką. Gotowe racuszki można polać naturalnym syropem klonowym, podać z ulubionymi owocami, dżemem lub same. Równomierność i siłę grzania

Poezja smaku
Quesadilla 354

Jest to moje ulubione danie kuchni meksykańskiej, tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz równie dobry jest np. cheddar. Często do

Luźna Kuchnia
Szkockie placuszki ziemniaczane 137

Dziś polecam Wam bardzo proste i szybkie do zrobienia szkockie placuszki ziemniaczane - potato scone . Placuszki stanowią świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostaną z obiadu

Codzienne Gotowanie
Ruchanki i kluski z twarogiem 101

Kolejne i ostatnie w tej edycji propozycje do akcji Gotujemy po Polsku pod patronatem serwisu zpierwszegotłoczenia.pl . Kluski, nie znane zupełnie w mojej rodzinie, poznałam u

Pieguskowa Kuchnia
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 229

cebula 250 g obranych ziemniaków 1 łyżka ziaren kolendry 1 ostra papryczka 1 ząbek czosnku 1 limonka 1 łyżka miodu 1-2 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: Kiszone ogórki, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem przesmażamy cebulę do zeszklenia, dorzucamy ziemniaki i powoli smażymy. Doprawiamy warzywa utartymi(...)moździerzu ziarnami kolendry, pieprzem. Po przesmażeniu przekładamy do naczynia. Na patelni po cebuli i ziemniakach przesmażamy kiszone ogórki z posiekaną ostrą papryczką. Przekładamy do cebuli i ziemniaków, dolewamy trochę soku z kiszonych ogórków, potem dopełniamy wodą, tak by przykryć warzywa. Dorzucamy masło i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Całość doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, miodem, startą skórką

WojnaNaSmaki.pl
Zielona zupa cukiniowa 180

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krokiety ruskie 224

Od dawna ogromną miłością darzę farsz do ruskich :) Pierogi też lubię, wiadomo, ale to właśnie nadzienie jest tym, co najlepsze. Dlatego częściej przygotowuję z nim szybsze

Mienta blog
KLUSKI ŚLĄSKIE - DODATEK DO OBIADU 446

Dla mnie kluski śląskie to najprostsze kluski do wykonania jakie znam, ale jak się okazuje, nie każdy je zna, a ci co je już kiedyś jedli

Calzonella.com
Jajka po turecku 97

kurkami –  zielona szakszuka –  szakszuka ze szpinakiem – pikantna  szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację Polecam Wam też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem(...)białka wyleci do miseczki), a resztę jajka przełóż delikatnie do miseczki lub filiżanki. Postępuj tak z każdym jajem. Następnie dodaj do każdego jaja po łyżeczce soku z cytryny. Do gotującej się wody wlej ocet, zmniejsz płomień w palniku pod garnkiem tak aby nie tworzyły się bąble i dodaj delikatnie po 1 jajku. Gotuj przez 3 minuty. Masło włóż na małą

nietylkopasta.pl
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 153

więcej tym lepiej..., ząbek czosnku, pieczarki z dni poprzednich, już wcześniej duszone na maśle...  Gotujemy wodę na makarony. Solimy ją i wrzucamy obydwa , fusilli i penne od MALMA ..gotujemy al dente. Al dente to jest w dosłownym tłumaczeniu -na ząb- i używa się tego stwierdzenia do prawidłowo ugotowanego makaronu, który powienin być miekki i jędrny, aczkolwiek stawiać lekki opór(...)robi i z czego robi..a ja wiem dlaczego ten właśnie makaron jest ECCELLENTE..e basta ! Odcedzamy nasze dwa makarony . Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy wcześniej podsmażone ziemniaki i poddajemy lekkiej obróbce termicznej, na maśle, dodajemy świeżego koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią.  Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią

Z Kuchni Do Kuchni