naczyniu miksującym rozdrobnić czosnek i cebulę obroty 7 czas 5 sekund. Dosypać pokrojone ziemniaki i miksować obr.7,czas 15-20 s,mieszając w trakcie miksowania łopatką.. Następnie dodać jajka,mąkę,sól,pieprz i miksować nadal,przy użyciu łopatki obr.4 czas 10s.Smażyć placki na rozgrzanym oleju na zloty kolor sos czosnkowy Sos czosnkowy jest jednym z ulubionych sosów(...)Zagotować wodę w garnku i wrzucić do niej obrane i czyste ,pokrojone marchewki, kalafior - różyczki ,pietruszkę ,oraz w całości fasolkę szparagową na około 3-4 minuty. Wyciągnij warzywa z gotującej się wody i przełóż je do naczynia z bardzo zimną wodą i lodem. Należy je schłodzić jak najszybciej, aby się nie "dogotowywały"Nie mocz warzyw dłużej niż 2-3 minuty
w mojej kuchniPierogi z kaszą jaglaną (z twarogiem i czerwoną cebulą) Pomysł na te pierogi prosto z głowy. Jestem fanem pierogów ruskich i chciałem skombinować coś podobnego. Zastąpiłem ziemniaki kaszą jaglaną. Są bardzo syte i smaczne :) Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej (ok. 3 szklanki) - 1/4 szklanki gorącej wody - 1 całe jajko + 1 żółtko(...)pieprz, papryka ostra i słodka, kolendra Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wszystkie składnik ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. i pozostawiamy pod szklanym naczyniem np. miską. 2. Farsz: Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie przez ok. 20 minut. Następnie oblewamy zimną wodą, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy twaróg i mieszamy. Cebule kroimy w drobna kostkę i smażymy na oleju
Gotuj Z MuzykąWitajcie !!! Dziś chciałbym zaprezentować Wam pierś kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta. Jako dodatek postanowiłem podać chrupiące placki ziemniaczane. Połączenie kuchni włoskiej
kulinarnyJaCzasem okazuje się, że to co proste dla jednych - innym sprawia trudność. I nic w tym złego ... nikt z nas nie jest "alfą i omegą
Walijskie Pichceniesię jako posypka do owsianek, placków i innych wypieków. QUINOA Komosa ryżowa należy do pseudozbóż, dodatkowo naturalnie bezglutenowych. Odznacza się wysoką zawartością białka roślinnego. Może być spożywana na słodko i słona. Ja bardziej preferuje tę drugą opcję i często quinoa znajduje się w moich posiłkach obiadowych. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony czy ziemniaki. AGAR AGAR Agar(...)rodzaj tłuszczu też jest Wam dobrze znany. Olej kokosowy swoją popularność zyskał już jakiś czas temu. Jest uwielbiamy za właściwości zdrowotne oraz wszelakość użytku, począwszy od smażenia, gotowania a kończąc na zastosowaniach kosmetycznych. Standardowo wybrałam olej lepszej jakości, czyli ekologiczny, nierafinowany. Uwielbiam jego kokosowy zapach i smak, jaki nadaje daniom, nawet wytrawnym. MATCHA Aktualnie dysponuję dużą ilością matchy
Zdrowie na języku :PBłyskawiczny krem z dyni to rozgrzewająca zupa idealnie pasująca na chłodne zimowe wieczory. Pokażę Wam jak w kilku krokach przygotować to danie i zachwycić domowników. Pamiętajcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Farsz: 15 dag mięsa gotowanego wieprzowego 1 szklanka bulionu (w przypadku, kiedy farsz będzie zbyt suchy) 2 jajka ugotowane na twardo 8 dag cebuli 1 łyżka masła olej do smażenia pieprz sól Bardzo się zdziwiłam, kiedy ja... taka miłośniczka klusek, wszystkich rzeczy klusko-podobnych, dopiero teraz, po raz pierwszy usłyszałam(...)wypróbować ten przepis. Okazało się, że farszynki to potrawa pochodząca z okolic Warmii i Mazur. Są bardzo sycące. W smaku przypominają mi trochę kartacze, często też zwane cepelinami. Ziemniaki zmielić w maszynce. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Teraz należy zająć się farszem. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle, na złoty kolor. Ostudzić. Mięso
Świat Domowej KuchniKolejne danie kuchni indyjskiej w wykonaniu mojego taty. Bezmięsne, ale bardzo sycące. Niezwykle aromatyczne. Składniki na warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem (6 porcji
Karola gotujejest tu konieczny! :) Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory 2 duże, czerwone papryki 3 ząbki czosnku(...)godzinie duszenia dodajemy papryki oraz pomidory i dusimy kolejne pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wołowinę dusimy w sumie ok. 2 h. Mięso gotujemy aż będzie miękkie. Gulasz podajemy z plackami ziemniaczanymi. gulasz ala bogracz
Bon Appetit MałgorzatySłodkie amerykańskie ziemniaki lubimy pod każdą postacią: sera , sałatki , placków , napoju , tortilli albo tej oto prostej w składzie, a jednocześnie niesamowicie smacznej zapiekanki w serowym sosie. Oprócz batatów potrzebny jest świeży jarmuż, a do przyrządzenia sosu zwykłe ziemniaki i marchewka z dodatkiem kilku przypraw. I gotowe W tej zapiekance nie używam oleju, więc spokojnie można się nią rozkoszować nie obawiając(...)czosnek i bataty, a jarmuż myjemy pod bieżącą wodą usuwając twarde łodygi. Umyte bataty kroimy w cienkie plastry, a jarmuż drobno siekamy. Następnie przygotowujemy warzywa do przyrządzenia sosu. Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, wrzucamy do blendera razem z musztardą, czosnkiem, płatkami drożdżowymi, mlekiem i wodą. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
Lamarida.plUwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do ciasta zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że
Słodka Kraina WypiekówGulasz wieprzowy ze schabu Idealny pomysł na pyszny obiad. Gulasz ze schabu możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, albo jako dodatek na przykład do placków ziemniaczanych. Jest naprawdę pyszny i pożywny, polecam! Do mojego zestawu obiadowego podałam surówkę z młodej kapusty na którą przepis znajdziecie TUTAJ Składniki: ok. 0,5 kg schabu 2-3 ząbki czosnku(...)liście laurowe, pieprz oraz pół łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem, na niedużym ogniu, przez około 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody *** *** Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami oraz z ulubioną surówką
Blog z ApetytemGulasz z kiełbasy to danie, które możecie podać jako dodatek do kasz, makaronów, ziemniaków, ryżu czy też klusek. Ja podałam z plackiem ziemniaczanym. Znikało w tempie ekspresowym z talerzy. Proste i smaczne danie obiadowe. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Jeśli ugotowaliście coś z przepisów mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)przecier pomidorowy, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20-30 minut. Gdy sos jest zbyt rzadki mieszamy mąkę z odrobiną wody, wlewamy do sosu i gotujemy. gulasz z kiełbasy
O kuchni z uczuciemserem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki w towarzystwie sera. Możliwości są niezliczone(...)spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek, pozostawiając ok 3-4 cm wolnej przestrzenie na brzegach, środek wysypujemy mielonymi orzechami, układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy
Słodki Kompromisskładające się na przykład ze zmielonych roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca lub fasola. Burger to nic innego, jak rodzaj kotleta z mielonego lub siekanego mięsa uformowanego w kształcie płaskiego placka. Zapraszam więc do siekania, mielenia… na rybne burgery z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 1 kg świeżej ryby (dorsz, mintaj) - 1 czerstwa bułka - ok. ½ szklanki mleka (do namoczenia bułki) - 2 jajka(...)równamy łyżeczką powierzchnię. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę, kładziemy kotlety i smażymy z obu stron na rumiano. Rybne burgery z czosnkiem niedźwiedzim podajemy z czym kto lubi - z ziemniakami gotowanymi, frytkami, ryżem i dowolną surówką, czy też w bułce z dodatkami. Smakiem też możemy je dopasować do naszego gustu. Moje burgery – z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i ulubioną ostatnio domową
mojewypiekiinietylkodrobną kostkę i sparwdzamy co z ziemniakami które się gotują. Co do ziemniaków, to powinny być mączyste i sypkie. Dobrym trikiem kiedy ziemniaki są wodniste jest oddstawienie ich jeszcze po odlaniu wody na chwilę na kuchenkę i mieszając odparować resztkę wody. Uwaga! Nie przypalcie ziemniaków i garnka, trzeba pilnować! Ziemniaki rozgniatamy na miazgę i przekładamy do miski (na stolnicę(...)ciasto. Do utłuczonych i wystudzonych ziemniaków dodajemy żółtka i oliwę. Solimy, pieprzymy i dodajemy mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Co do ilości i typu mąki. Dodałam 180g mąki pszennej oraz ok. 20g mąki ziemniaczanej. Razem tyle ile "zabrało" ciasto i nie kleiło się do rąk. Ręce oprószamy mąką, formujemy małe okrągłe placki, po środku każdego placka kładziemy trochę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/