zalewie ... i tyle) bazylia świeża Pecorino Romano DOP jeśli lubicie ten rodzaj sera, jeśli nie to parmezan, ale uwaga parmezan to ser krowi, pecorino to owczy piersi z kurczaka lub indyka olej kokosowy ząbek czosnku sól do smaku I tyle... Na rozgrzany w głębokiej patelni olej kokosowy wrzuć poszatkowany ząbek czosnku. Wlej pomidory i dodaj bazylię. Posól. Wrzuć pokrojone(...)kotlety piersi kurczaka i przykryj. Duś mięso w pomidorach, aż zmięknie. Międzyczasie ugotuj makaron i odcedź. Wymieszaj makaron z pomidorami podawaj z serem. Piersi z kurczaka albo wykorzystaj do tegoż makaronu, albo do chleba na zimno . Bardzo lubię takie proste dania, które można zjeść na dwa razy . Dodatkowo są to dania dietetyczne i proste w przygotowaniu
Z Kuchni Do Kuchniosób - 1 por - 2 marchewki - łyżka startego świeżego imbiru - sok z jednej cytryny - 150 g jogurtu naturalnego - 200-250 g piersi z kurczaka lub indyka - pół szklanki posiekanej natki pietruszki - przyprawy do mięs, sól, pieprz, liście laurowe 2 szt, olej do smażenia - 3-4 ziemniaki Wstaw obrane i pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie na gaz. Piersi namocz w osolonej
Pasje Jolkiprzypadku. Domowe nuggetsy zamiast usmażyć wystarczy upiec w piekarniku. Ja swoje podałam dodatkowo z frytkami z piekarnika oraz lekką surówką. Składniki na 4 porcje: Ok. 600g piersi z kurczaka lun indyka 150g jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku ¾ łyżeczki curry ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki suszonego czosnku 2/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)szklanki płatków kukurydzianych Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Do miski dodać jogurt naturalny, jajko i przyprawy. Wszystko wymieszać. Włożyć pokrojonego kurczaka. Zamarynować przez kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce (wtedy mięso jest delikatne i kruchutkie, a takie jest najlepsze do nuggetsów). Płatki pokruszyć na drobniejsze (ja użyłam w tym celu blendera). Kawałki mięsa obtoczyć
Fabryka pomysłówpracy powinien być przede wszystkim pożywny ale też i lekki, aby nie ciążył nam na żołądku. Komponując taki posiłek pamiętajmy aby był on bogaty w białko, np. pierś z kurczaka czy indyka, jajko lub warzywa strączkowe. Czerwone mięso zdecydowanie Wam odradzam, to trawi się długo i zalega w brzuchu. PRZEPIS NA FIT LUNCH Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I KURCZAKIEM(...)łyżki ugotowanej białej komosy ryżowej - 200 g ugotowanej piersi kurczaka - garść mieszanki sałat - pomidorki koktajlowe - 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej - 3 łyżki startej na tarce czerwonej kapusty - sok z 1/2 pomarańcza - natka pietruszki - oliwa z oliwek wedle uznania - sól i pieprz Kapustę wymieszaj z sokiem z pomarańczy, solą i pierzem, dodaj łyżkę kukurydzy i posiekaną natkę pietruszki Umieść na dnie
SMYKWKUCHNIuzupełnione sporymi kawałkami kurczaka. Polecam na długi weekend coś domowego zamiast sklepowych wędlin. SKŁADNIKI 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 0, 5 kg. mięsa drobiowego z indyka ( np. udziec ) 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki majeranku 1 sucha bułka 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku WYKONANIE Mięso mielimy
W kuchennym oknie EwyPyszne, soczyste piersi, otulone chrupiącymi plastrami boczku ... do tego aromat rozmarynu ... Czy może być smaczniejsze zestawienie? Prosto, szybko i smacznie :) Składniki: (na 4
Walijskie Pichcenieprzygotowanie domowej wędliny. Jakiś czas temu otrzymałam szynkowar firmy Tradismak , w którym możecie zrobić swojską wędlinę, czy to szynkę, schab, boczek, pierś z kurczaka czy z indyka. Ja posiadam praskę singiel o pojemności 900 g. Przygotowałam w niej wędlinę z piersi kurczaka z dodatkiem marynowanych pieczarek i czerwonej papryki. Taka
Marta GotujeMięso z indyka jest najchudszym powszechnie stosowanym mięsem, więc idealnie nadaje się do lekkich posiłków. Kasza bulgur to jedna z najzdrowszych kasz na świecie, a produkowana jest z pszenicy durum, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Te dwa bardzo zdrowe składniki postanowiłam połączyć w lekkim , a zarazem sytym daniu jednogarnkowym. Dodałam mocno pachnące, brązowe pieczarki, słodką czerwoną cebulę(...)wyszło naprawdę bardzo smacznie, a zarazem zdrowo. Danie jest nie tylko bardzo zdrowe, ale jak większość jednogarnkowych ( jednopatelniowych ; ) dań, jest ekspresowe w przygotowaniu. 400 g mięsa z indyka (może być z piersi lub udźca) 250 g brązowych pieczarek 1 i 1/2 czerwonej cebuli 2/3 szklanki kaszy bulgur (u nie z Vermicelli, ale może być zwykła) sok z 1/2 cytryny
Krylowa Kuchniasię różnić w zależności od miejsca i kucharza, który będzie ją robił. Zapraszam na moją wersję Sopa de lima. 👥 – 4 ⏰ – 45 minut 🥩 – 👍 Składniki 3 piersi z kurczaka lub indyka 6 ząbków czosnku 1 cebula 1 łyżka oregano 5 goździków 3 liście laurowe Sól Pieprz świeżo zmielony 6 łyżek oleju 2 czerwone cebule 2 żółte papryki
RafalCookDanie, które pojawia się u nas już od kilku lat, szczególnie w sezonie jesiennym, pyszny, bardzo aromatyczny gulasz, na bazie mięsa drobiowego (kurczak, indyk lub pomieszane jedno i drugie) z dodatkiem zarówno świeżych jak i suszonych leśnych grzybów. Z dodatkiem wysmażonego, wędzonego boczku i cebulki, całość jest po prostu bajeczna, aż nie wiem jak mógł mi umknąć(...)przepis i pojawić się dopiero teraz, no ale nic, najważniejsze, że jest. Idealnie smakuje z wszelakimi kaszami: gryczaną , jaglaną, jęczmienną ale również z makaronem. Składniki: - 600g piersi z kurczaka lub indyka (lub jedno i drugie) - 500g świeżych, leśnych grzybów (mogą być mrożone) - 100g chudego, wędzonego boczku - garść grzybów suszonych - 2 duże cebule - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - 200ml
Smaczne ZdroweSkładniki: 0,5 kg piersi z kurczaka luz indyka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki mieszanki przyprawy Tureckiej Biolevita* oliwa lub olej * Warzywa i przyprawy suszone(w różnych proporcjach): papryka, oregano, rozmaryn, kolendra, bazylia, majeranek, curry ) , ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cząber, tymianek, kmin rzymski, czosnek, cebula, chilli, sól, naturalny ekstrakt papryki Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać(...)sobą, dodać ok 4-5 łyżek oleju i dokładnie wymieszać. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Pokroić w paski lub w kostkę. Pokrojone mięso natrzeć, wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na ok godzinkę. Następnie smażymy mięso na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można podawać z ryżem, frytkami, chlebkiem pita lub pieczonymi ziemniaczkami. Sos: ok 200-300 g jogurtu greckiego
The Sweet DamselRoladki drobiowe możemy przygotować wcześniej i na 30 minut przed podaniem włożyć do piekarnika. Na koniec pozostaje nam tylko poodwijać je ze sreberka Roladki drobiowe ze szpinakiem pierś z kurczaka lub indyka opakowanie szpinaku (może być mrożony) 300 g serka topionego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy) ponadto(...)zacznie zmieniać barwę dodać szpinak (mrożony należy rozmrozić i dokładnie wycisnąć). Gdy szpinak zmniejszy swą objętość dodać serki topione i doprawić pieprzem i solą. Odstawić do ostudzenia. Pierś drobiową pokroić na niewielkie plastry i rozbić cienko tłuczkiem (między dwoma kawałkami folii, aby mięso się nie porozrywało). Gotowe plastry przyprawić wedle upodobania, nałożyć porcję farszu szpinakowego i zwinąć w roladki. Każdą
Pieguskowa Kuchnia