sosie jest podsmażony i gotowany z mlekiem, dlatego zmienia się jego intensywność i ma łagodniejszy, przyjemniejszy smak. Do klopsików najlepiej użyć mięsa mielonego z różnych części indyka, gdyż sama pierś jest chuda i klopsiki mogą być zbyt twarde. Najczęściej klopsiki robię z mielonego udźca z indyka. U mnie wszyscy klopsiki lubią podane z kaszą jęczmienną i surówką
Kuchcik gotujeilość płynu zmniejszy się o ok. 1/2. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła, czekamy aż się rozpuści i dokładnie mieszamy całość. Przez ostatnie 30 minut pieczemy indyka na grzbiecie (piersią do góry) i bez przykrycia. Polewamy go natomiast glazurą w kilku partiach. Na tym etapie indyk powinien nabrać rumiano-złotej barwy i chrupiącej skórki. Jeśli piekarnik ma funkcję opiekacza
Kulinarna Pokusasałatkę z kapusty pekińskiej w dosyć ciekawym i niebanalnym połączeniu postanowiłam ją spróbować. Bardzo nam smakowała. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mandarynek 400 g piersi kurczaka lub indyka 50 g sera gouda, startego na drobnych oczkach tarki 150 g jogurtu naturalnego 100 g kremówki 2 łyżki octu winnego 3-4 tosty pszenne sól, pieprz cukier Mandarynki osączamy
Smaki Na Talerzuparzenia wędliny w domowych warunkach. Rewelacyjne jest to, że cały tłuszcz z mięsa oddziela się od wędlinki i się go pozbywamy. Składniki: 1kg mięsa z indyka - ja pomieszałam pierś z udźcem olej rzepakowy 50ml cebula 2szt 200g czosnek 4 ząbki przyprawy: sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, tymianek gorczyca, rozmaryn,lubczyk, cząber, majeranek, papryka ostra Mięso(...)indyka umyć i podzielić na kilka części. Przyprawy zmieszać z olejem i czosnkiem. Powstałą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Cebulę pokroić w pióra. Do szklanego naczynia (z pokrywką) włożyć na spód cebulę, następnie mięso i na koniec znów cebulę. Przykryć przykrywką i odstawić do lodówki na min 12h. Następnie ułożyć mięso w szynkowarze (można użyć specjalnego worka
IzaGotujeBardzo smaczne i proste w wykonaniu. Z tej porcji wychodzi 7-8 dużych klopsów. Polecam. Mięso indyka pokroić na małe kawałeczki, następnie posikać ostrym nożem
Kuchnia Pokoleńzanim wyruszyłam do pracy, przygotowałam dla niego przepyszne danie: pierś kurczaka w sosie śmietanowo – musztardowym. Przepis dostałam od koleżanki z pracy (dziękuję). Pyszne! Polecam. Składniki: • 750 g piersi kurczaka lub indyka • 1 duża cebula • 350 g śmietany 18 % • 6 łyżek musztardy sarepskiej • 150 ml bulionu drobiowego • olej • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka opłukać
W mojej kuchniprzeciętnym polskim domu wiosną lub latem? Schabowy z kapustą to raczej jesienno-zimowe danie. Wiosną zamiast kapusty jest sałata. Schabowy zostaje, chyba że zamienimy go kotletem z piersi kurczaka, rzadziej indyka. I do tego smaczna polska śmietana. U mnie dziś właśnie taka klasyka. Tylko zamiast ziemniaków kwiaty robinii akacjowej w cieście (tempurze). Składniki (na 2 porcje): pojedyncza pierś kurczaka
Weekendy w domu i ogrodziewspólną zabawę z dzieciaczkami. Myślę, że większość mam stosuje w kuchni taką samą zasadę Indyk w porach i cukinii to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Możemy podawać go z kaszą, ryżem albo ziemniakami. Co kto lubi. Zamiast indyka możemy także użyć piersi z kurczaka, będzie równie pysznie. Zapraszam do przepisu Indyk w porach i cukinii – składniki
Natka PietruszkiKolejna wariacja na temat kremowego sosu z suszonymi pomidorami, który lubię robić z różnym mięsem i dodatkami. Były już piersi z kurczaka i polędwiczka. Tym razem na obiad miały być sznycle z indyka, a całość dania wzbogacona o koktajlowe pomidory i posypkę z boczku. Wyszło jak zawsze pysznie i bardzo kolorowo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy bulgur Por (biała część) 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka) ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem Ok. 300 ml bulionu Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy
Kolizje Smakówlubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy bulgur Por (biała część) 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka) ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem Ok. 300 ml bulionu Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy
Kolizje Smakówprzygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany
Szczęśliwa kuchniaprzygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comProsty obiadek, który na pewno Wam posmakuje a w dodatku nie wymaga długiego stania w kuchni ;) Składniki na 2 osoby: 1 mały filet z piersi kurczaka lub indyka pokrojony w kostkę lub paski 1/2 marchewki pokrojonej w półplasterki 1 ząbek czosnku 1 szkl bulionu drobiowego 1/3 szkl śmietanki 30 % 1 łyżka masła kawałek pora pokrojonego w półplasterki(...)kostkę 1 płaska łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, czosnek mielony 1 łyżka posiekanego koperku 1. Pokrojony filet z piersi kurczaka obsypujemy przyprawami (sól, pieprz, czosnek) a następnie obtaczamy w mące. 2. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim filet, następnie do fileta dodajemy posiekany czosnek, por, oraz marchewkę i chwilę całość przesmażamy, a następnie wlewamy
Gotowanie...to proste !Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis i już kilkukrotnie do niego wracałam. Można użyć dowolnego mięsa - piersi z kurczaka, indyka czy plastrów schabu. Polecam na niedzielny obiad i nie tylko ;-) Składniki: 6 kotletów schabowych / porcji drobiu na kotlety Marynata: 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka siekanej pietruszki / koperku trochę soli, pieprzu bułka(...)tarta do panierki olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miski wbić jajka, dodać majonez i pozostałe składniki marynaty. Wymieszać. 2. Schab / piersi z kurczaka lekko rozbić. Mięso włożyć do marynaty na kilka godzin lub nawet na całą noc. 3. Przed smażeniem kotlety wyjąć, opanierować z obu stron w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niewielkim ogniu
Kuchnia domowa AniKlopsiki z indyka, bez smażenia obgotowane w rosole to pyszny dietetyczny obiad. Klopsiki powstały z najbardziej dietetycznej części indyka, mianowicie indyczej piersi i na potrzeby chwili. Świetny obiad w diecie lekkostrawnej dla małych dzieci lub osób będących na specjalnej diecie. Szczególnie pierwsze dni po operacji wymagają lekkiej diety, by organizm zamiast tracić energię na trawienie, spożytkował siły(...)powrót do zdrowia. Dietetyczne klopsiki tak nam posmakowały, że z przyjemnością powtórzę ten smaczny obiad jeszcze nie jeden raz. Składniki: 600 g filetu z indyka 1 czerstwa bułka mleko z wodą do namoczenia bułki 1 mała cebula 1 marchew 1 jajko 1 szklanka rosołu z indyka sól, pieprz 1 łyżka mąki koperek Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!