wspólną zabawę z dzieciaczkami. Myślę, że większość mam stosuje w kuchni taką samą zasadę Indyk w porach i cukinii to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Możemy podawać go z kaszą, ryżem albo ziemniakami. Co kto lubi. Zamiast indyka możemy także użyć piersi z kurczaka, będzie równie pysznie. Zapraszam do przepisu Indyk w porach i cukinii – składniki
Natka PietruszkiKolejna wariacja na temat kremowego sosu z suszonymi pomidorami, który lubię robić z różnym mięsem i dodatkami. Były już piersi z kurczaka i polędwiczka. Tym razem na obiad miały być sznycle z indyka, a całość dania wzbogacona o koktajlowe pomidory i posypkę z boczku. Wyszło jak zawsze pysznie i bardzo kolorowo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy bulgur Por (biała część) 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka) ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem Ok. 300 ml bulionu Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy
Kolizje Smakówlubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy bulgur Por (biała część) 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka) ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem Ok. 300 ml bulionu Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy
Kolizje Smakówprzygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany
Szczęśliwa kuchniaprzygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comProsty obiadek, który na pewno Wam posmakuje a w dodatku nie wymaga długiego stania w kuchni ;) Składniki na 2 osoby: 1 mały filet z piersi kurczaka lub indyka pokrojony w kostkę lub paski 1/2 marchewki pokrojonej w półplasterki 1 ząbek czosnku 1 szkl bulionu drobiowego 1/3 szkl śmietanki 30 % 1 łyżka masła kawałek pora pokrojonego w półplasterki(...)kostkę 1 płaska łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, czosnek mielony 1 łyżka posiekanego koperku 1. Pokrojony filet z piersi kurczaka obsypujemy przyprawami (sól, pieprz, czosnek) a następnie obtaczamy w mące. 2. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim filet, następnie do fileta dodajemy posiekany czosnek, por, oraz marchewkę i chwilę całość przesmażamy, a następnie wlewamy
Gotowanie...to proste !Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis i już kilkukrotnie do niego wracałam. Można użyć dowolnego mięsa - piersi z kurczaka, indyka czy plastrów schabu. Polecam na niedzielny obiad i nie tylko ;-) Składniki: 6 kotletów schabowych / porcji drobiu na kotlety Marynata: 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka siekanej pietruszki / koperku trochę soli, pieprzu bułka(...)tarta do panierki olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miski wbić jajka, dodać majonez i pozostałe składniki marynaty. Wymieszać. 2. Schab / piersi z kurczaka lekko rozbić. Mięso włożyć do marynaty na kilka godzin lub nawet na całą noc. 3. Przed smażeniem kotlety wyjąć, opanierować z obu stron w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niewielkim ogniu
Kuchnia domowa AniKlopsiki z indyka, bez smażenia obgotowane w rosole to pyszny dietetyczny obiad. Klopsiki powstały z najbardziej dietetycznej części indyka, mianowicie indyczej piersi i na potrzeby chwili. Świetny obiad w diecie lekkostrawnej dla małych dzieci lub osób będących na specjalnej diecie. Szczególnie pierwsze dni po operacji wymagają lekkiej diety, by organizm zamiast tracić energię na trawienie, spożytkował siły(...)powrót do zdrowia. Dietetyczne klopsiki tak nam posmakowały, że z przyjemnością powtórzę ten smaczny obiad jeszcze nie jeden raz. Składniki: 600 g filetu z indyka 1 czerstwa bułka mleko z wodą do namoczenia bułki 1 mała cebula 1 marchew 1 jajko 1 szklanka rosołu z indyka sól, pieprz 1 łyżka mąki koperek Wykonanie: bułkę namoczyć w mleku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeść zdrowiej i mniej tłusto, przerzućcie się z kotletów na pieczone nuggetsy! Nuggetsy – jak zrobić pyszną przekąskę Domowe nuggetsy przygotowuje się banalnie prosto: wystarczy pokroić pierś z kurczaka lub z indyka na małe kawałki, a następnie obtoczyć w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Dlatego do przygotowania nuggetsów często zapraszam dzieci, bo nawet one są w stanie poradzić sobie(...)wersji wegetariańskiej. Bardzo smaczne są na przykład nuggetsy z kalafiora . Poniżej znajdziesz przepis na nuggetsy z kurczaka. EKSPRESOWE NUGGETSY Z KURCZAKA Z PIEKARNIKA Składniki: 500 g piersi z kurczaka (można też użyć z indyka) ok. 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka 1 łyżeczka papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Wykonanie: Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem
WiszniówkaCiebie, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Gulasz z indykiem, dynią i papryką (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 400 g mięsa z indyka (1 mała pierś), pokrojona w dużą kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 100 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym(...)puszka krojonych pomidorów 200 ml bulionu drobiowego sól, pieprz i cukier do smaku 1/2 szklanki śmietanki 36% Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i indyka i podsmaż aż przestanie być surowy w środku. Następnie dodaj wszystkie warzywa, wymieszaj i smaż aż prawie zmiękną, przez około 10 minut, po czym dodaj tymianek i paprykę
karmelowysprawiły, że kotleciki wyszły bardzo mięciutkie i mega smaczne. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju kotleciki, to koniecznie musicie wypróbować ten prosty przepis. Polecam Składniki: – 500g mięsa z indyka (u mnie pierś i udo) – 1 duża cebula czerwona – 100g sera żółtego (u mnie gouda) – 200g kukurydzy konserwowej – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, sól(...)pieczenia lub matą silikonową (polecam wykładać na matę). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Kotlety pieczone z indyka z serem i kukurydzą Kotlety pieczone z indyka z serem i kukurydzą Kotlety pieczone z indyka z serem i kukurydzą Artykuł Kotlety pieczone z indyka z serem
Smaki Arminesosikiem :) do ryżu w sam raz :) przepis znalazłam w książce "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Świąteczne kaski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 2 piersi kurczaka lub podobna ilość indyka po 1 łyżce masła i oliwy sól, pieprz 4 niezbyt duże jabłka garść rodzynek marynata: 60 ml oliwy 30 ml cydru po 1 łyżeczce musztardy i przyprawy
Dzieje kuchennej Wiewióryjakoś zawsze brakuje czasu. Dzisiaj polecam szynkę drobiową. Podobne wyroby można również znaleźć tu: Domowa szynka z szynkowara Domowa milonka SKŁADNIKI: 1/2 kg udźca z indyka, bez kości 30 dag piersi z kurczaka 20 dag. filet z indyka 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soli peklowanej 1/2 szklanki wody 2 łyżki przyprawy do drobiu ziele angielskie 3 ziarenka
W kuchennym oknie Ewyzawiera owoców morza. To danie jednogarnkowe – lekkie, pełne warzyw i smaku. Ryż z kurczakiem po hiszpańsku (dla 4-ech osób): 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka 400 gram okrągłego ryżu (najlepszy będzie taki jak do paelli, może być też łatwo dostępny ryż do risotto) 3 pomidory (bez skórki) 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w paski (nie za długie). Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwo było zdjąć z nich skórę. Pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i posypujemy solą i pieprzem. Na bardzo dużej i wysokiej patelni (lub w szerokim garnku) rozgrzewamy ok. 8 łyżek oliwy – gdy będzie gorąca
Poezja smaku