Miałem kupić filet z piersi indyka i on miał być na obiad(...)sklepie ich wygląd nie przekonał mnie do kupienia, wybór podczas zakupów padł na sznycle z szynki wieprzowej. Później jak zabierałem się za gotowanie, byłem podświadomie przekonany, że mam piersi indyka, dopiero po otwarciu lodówki przypomniała mi się sytuacja ze sklepu i że jednak co innego kupiłem :D Dodatkiem tym razem jest ryż jaśminowy, skorzonera i marchewki fioletowa i żółta
Parowar Facetatakiego „obiadowego”, bo ileż można XD Takie dylematy przeżywamy średnio co pół roku. Właśnie jutro jest dzień, gdzie będziemy chcieli odpocząć od nadmiaru „świątecznych potraw”. Gorąco poleca pulpety z piersi indyka, które wbrew pozorom, nie są suche, a ich delikatny smak podkreślają delikatne grzyby, pieczarki, które z sosem śmietanowym nadają im „pazura”. Serdecznie zapraszam na „powrót do rzeczywistości(...)postaci pysznego, lekkiego obiadu. <AG> Składniki: 400 g fileta z piersi indyka 1 żółtko jajka 5 łyżek mąki 250 g pieczarek 50 g masła 1 łyżka lubczyku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% Sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę. Mielimy
R'n'G Kitchenzapiekanki.. Brokuły dzięki swoim wartościom odżywczym to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Mają mnóstwo witamin i minerałów, a 100g ugotowanych brokułów to tylko 35 kcal. Mięso z piersi indyka to bardzo chude i delikatne mięso, również jedno z najzdrowszych mięs. Do tego zaledwie 150 g makaronu (można zamienić na pełnoziarnisty) i pomidorki koktajlowe, wszystko zapieczone w lekkim(...)zapiekanka jest naprawdę zdrowa, łatwa w przygotowaniu i mega pyszna. Zapiekankę podałam z jogurtowym , domowym sosem czosnkowym. Na 4 porcje: 1 brokuł ok.500-600 g 300 g piersi z indyka 150 g makaronu penne 10 pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu naturalnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 suszone pomidory 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów 1 jajko
Krylowa Kuchniasosu pomidorowego lub łyżka koncentratu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z pestek dyni 100 g sera mozzarella dodatki wedle uznania; u nas kompromis: pierś indyka w ilości dowolnej mała puszka kukurydzy trzy garści mrożonego groszku Mąkę, proszek do pieczenia(...)sól i jedną łyżeczkę ziół dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ciasto wykładamy do formy ok. 25×25 cm. Smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Posypujemy tartym serem. Układamy pierś indyka pokrojoną w kostkę, groszek i kukurydzę. Posypujemy pozostałymi ziołami. Pieczemy ok. 40 minut w 170 st. C z termoobiegiem. Smacznego
Kucharzycawdzięczne i proste danie, które można przygotować szybko:). Wersja z gotowanym mięsem jest równie smaczna jak ze smażonym, moim zdaniem nadaje ono całemu daniu lekkości. 500g fileta z piersi indyka 300g ryżu do risotto 500g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)szklanki białego, wytrawnego wina sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa 3 łyżki masła 1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego 100g twardego sera, u mnie cheddar 1. Filet z piersi indyka gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Rwiemy widelcem na małe kawałki. Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym
Szefowa kuchniilość powinna być zbliżona do tej, którą proponuję. Jest w sam raz do tej wielkości kurczaka. Kurczak faszerowany Potrzebujemy Kurczak zagrodowy około 2kg Nadzienie do kurczaka 400g zmielonej piersi z indyka, 2 jajka, 2-3 łyżki bułki tartej lub dowolnej ugotowanej kaszy, 1-2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, garść liści pokrzywy, garść świeżego pokrojonego tymianku, 8-10 oliwek(...)które ewentualnie zostały na korpusie lub oddzieliły się w trakcie luzowania. Wyluzowany płaszcz kurczaka rozkładamy na desce, doprawiamy solą i pieprzem. Na skórze układamy liście pokrzywy albo szpinaku. Zmielone piersi indyka doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy żółtka, bułkę, tymianek, pokrojoną drobno papryczkę i czosnek. Wyrabiamy dokładnie jak farsz do mielonych kotletów. Pianę z białek ubijamy i dodajemy na końcu. Wykładamy
Leśny Zakąteknadzoru. Dziś przedstawimy Wam podstawowy przepis na makaron z mięsem mielonym. Jest banalnie prosty, a satysfakcja z samodzielnego gotowania jest wprost nie do opisania. Tym razem wybrałyśmy mięso z piersi indyka, które jest bogate w witaminy D, B3, B6, B12, potasu, fosforu oraz cynku. Mięso z indyka ma także niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niską zawartość sodu(...)przepyszny i gęsty sos, do niego Milena ugotowała rurki penne (oczywiście al dente!) i starła na tarce mozzarellę. Zresztą zobaczcie sami: Składniki na 4 porcje : 500 g mięsa z piersi indyka 700 ml passaty pomidorowej duża biała cebula ząbek czosnku 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku pęk liści bazylii lub pół łyżeczki suszonej bazylii 160 g makaronu
Dietolognadzoru. Dziś przedstawimy Wam podstawowy przepis na makaron z mięsem mielonym. Jest banalnie prosty, a satysfakcja z samodzielnego gotowania jest wprost nie do opisania. Tym razem wybrałyśmy mięso z piersi indyka, które jest bogate w witaminy D, B3, B6, B12, potasu, fosforu oraz cynku. Mięso z indyka ma także niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niską zawartość sodu(...)przepyszny i gęsty sos, do niego Milena ugotowała rurki penne (oczywiście al dente!) i starła na tarce mozzarellę. Zresztą zobaczcie sami: Składniki na 4 porcje : 500 g mięsa z piersi indyka 700 ml passaty pomidorowej duża biała cebula ząbek czosnku 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku pęk liści bazylii lub pół łyżeczki suszonej bazylii 160 g makaronu
Dietologplusem jest to, że spora ilość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Polecam podawać je z domowym sosem Tzatziki (przepis TUTAJ ). Składniki na ok. 10 szaszłyków: – 700g filetu z piersi indyka lub kurczaka – 300g chudego boczku lub szynki domowej bez E – 10 małych pieczarek – 2 czerwone papryki – 2 cebule – 4 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju – 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)kostkę. Na patyki do szaszłyków nabijamy ciasno kolejno mięso, cebulę, boczek, paprykę oraz pieczarki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego! Artykuł Pieczone szaszłyki z piersi indyka FIT pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongplusem jest to, że spora ilość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Polecam podawać je z domowym sosem Tzatziki (przepis TUTAJ ). Składniki na ok. 10 szaszłyków: – 700g filetu z piersi indyka lub kurczaka – 300g chudego boczku lub szynki domowej bez E – 10 małych pieczarek – 2 czerwone papryki – 2 cebule – 4 ząbki czosnku(...)kostkę. Na patyki do szaszłyków nabijamy ciasno kolejno mięso, cebulę, boczek, paprykę oraz pieczarki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego! Artykuł Pieczone szaszłyki z piersi indyka FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongSkładniki (na 1 porcję) - mięso z piersi indyka (ok.150 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - marchew (ok. 105 g), - ząbek czosnku, - 3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego (ok. 185 ml), - 2 suszone pomidory z zalewy (ok. 40 g), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - łyżka jogurtu(...)naturalnego (ok. 20 g), - pół woreczka kaszy bulgur (ok. 50 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi indyka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, papryce, ostrej, oregano, szczypcie soli i pieprzu. 2. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 3. Dodajemy do cebuli pokrojoną
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachktórzy mają problemy z górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy(...)miodzie i "Sezon na cuda" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zdrowy deser czekoladowo - kokosowy z chia i awokado autorka: życie na słodko-kwaśno | blog: Życie na słodko kwaśno
Weekendy w domu i ogrodzieszkoły lub wycieczkę do zabrania ze sobą kasza gryczana (100 gram ugotowana z liściem laurowym i zielem angielskim z odrobiną oliwy) buraki przepis buraki pieczona pierś z indyka pierś z indyka ( dla wegan smażone TOFU) natka lub tymianek deser grejpfrut serniczek przepis
AZgotuj!roladki z indyka, to trafiliście idealnie. Indyk – co warto wiedzieć o mięsie z indyka? Skąd wziął się indyk? Historycy twierdzą, że indyk przybył do Europy na początku XVI wieku. Początkowo mięso to było uznawane za potrawę wytworną, luksusową, która zastępowała w zamożnych domach znacznie cięższe mięso perliczek, łabędzi czy pawi. Dopiero później indyk zagościł także na stołach(...)delikatnej cielęciny. podudzie z indyka – to konkret na talerzu, polecane tym, dla których udko z kurczaka to zdecydowanie za mała porcja. skrzydła z indyka – są idealne jako mięsna baza do zup. Nietłuste, nadają zupom delikatnie mięsny smak, nie przytłaczając innych, np. warzywnych nut smakowych. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o konkretnych częściach indyka odsyłamy na stronę ! Ciekawostka
Czynniki pierwszeprezentuje i przede wszystkim jest bardzo smaczne i soczyste! Czego chcieć więcej? Dziś przedstawiamy nowy pomysł - indyk jest wcześniej zamarynowany, a następnego dnia faszerowany razowym kuskusem z warzywami. Pyszne i zdrowe danie! Polecamy :) Składniki: ok. 800 g filetu z piersi indyka, olej rzepakowy, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
Plate of Joy