KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ROLADKI Z KURCZAKA Z JARMUŻEM I KAPARAMI ROLADKI Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: 0,5 kg świeżego szpinaku 5 ząbków czosnku piersi z indyka bryndza olej,masło pieprz,sól słodka(...)czerwona papryka Świeżutki szpinaczek obrałam, umyłam i zblanszowałam na patelni. Dodałam do niego odrobinę masła,pięć ząbków startego czosnku, sól,pieprz i chwilę jeszcze smażyłam go na patelni. Piersi indyka pokroiłam na plastry i cieniutko rozklepałam. Posoliłam je,posypałam pieprzem,czosnkiem i słodką papryką. Nakładałam szpinak na mięso ale nie na całe, tylko na środku
potrawyregionalnenadejście wiosny. Wystarczy tylko kilka prostych składników, odrobina czasu i możemy działać. Składniki: 250 g zielonej fasolki 350 g cukinii 250 g brokułów garść groszku 100 g piersi z indyka 1 ząbek czosnku 1 szalotka 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do sałatki greckiej Cukinię pokroić(...)plastry. Brokuły podzielić na mniejsze części. Wszystkie warzywa ugotować w osolonej wodzie al dente. Ugotowane warzywa odcedzić z wody i przyprawić Vegeta Natur do sałatki greckiej (3/4 łyżki). Pierś z indyka pokroić na kostkę. Szalotkę pokroić w kostkę i przyprawić Vegeta natur do sałatki greckiej (1/3 łyżki). Na rozgrzanym oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć pierś z indyka
Kuchnia w oparachkurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki, zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki. Przyprawiłam i polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały(...)Wymieszałam wszystko z jogurtem greckim i majonezem. SMACZNEGO! Polecam inne rodzaje szaszłyków: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ
potrawyregionalneżadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :) W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną pieczeń. Moja jest na piersi z indyka, płatkach jęczmiennych, z szynką szwarcwaldzką- która rewelacyjnie uatrakcyjnia jej smak- i z bulionem, dzięki któremu pieczeń jest soczysta i wilgotna. Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu(...)czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami. * pierś z indyka- 500 g * szynka szwarcwaldzka- 50 g * płatki jęczmienne- 1 szklanka * cebula- 1 szt. * bulion- 1/2 szklanki * przyprawy: sól, pieprz, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka majeranku Pierś
Kraina Miodem Płynącajakoś wykorzystać. Wybór padł na ciekawie zapowiadające się curry z mlekiem kokosowym. W oryginalnym przepisie głównym jego składnikiem miał być kurczak, ja jednak miałam bardzo ładne filety z piersi indyka i to z nich postanowiłam przygotować tę potrawę. Połączenie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i słodkiego ziemniaka nadaje tej potrawie wspaniały smak. 300g piersi z indyka (kurczaka) 1 słodki
Codzienne Gotowanieroboty ), 1 i 1/2 łyżeczki soli, 3 ząbki czosnku, wyciśniętego, 8 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Przygotowanie: S kładniki na marynatę razem wymieszać. N atrzeć marynatą pierś z indyka. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na całą noc. R ozgrzać piekarnik do 220 stopni C i piec bez przykrycia przez 30min. Po tym czasie zmniejszyć(...)temperaturę do 180 stopni C. Pierś z indyka polać z wierzchu oliwą z oliwek i przykryć folią alumionową. Piec przez następne 50-55min. Smacznego
W kuchni u Monikicebula – 1 pęczek szparag – grana padano do posypania (opcjonalnie) – 2 łyżki oliwy z oliwek – czarne oliwki marynata do mięsa – 1 sztuka piersi z indyka – 1 szt. czerwonej cebuli – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżki octu balsamicznego – 1 łyżka miodu – sól i pieprz do podania: sałata i pieczone ziemniaczki Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do misy blendera i miksujemy. Pierś indyka kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Obieramy
I LOVE LIFEWiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu. Dzięki mrożonym warzywom (nawet są mieszanki z samych zielonych warzyw) jej smakiem można cieszyć się cały rok, jednak teraz- w okresie wiosennym- warto przygotować ze świeżych darów(...)szparagowa zielona- 16 strączków * brokuł- 12 małych główek * szparagi- 6 szt. * groszek zielony- 1/2 szklanki * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * śmietanka 30%- 100 ml * sól, pieprz- do smaku Pulpeciki: * pierś z indyka- 200 g * kasza manna- 2 czubate łyżki * sól- 2/3 łyżeczki * suszona bazylia- 2/3 łyżeczki * pieprz- 1/3 łyżeczki Dodatkowo: * ugotowany makaron- około 100-120 g Zagotować wodę z dodatkiem
Kraina Miodem Płynącazerkał na patelnie, kiedy po raz pierwszy ją przyrządzałam, tak teraz zjada wszystko- i to z dokładką! :))) porcja dla 3-4 osób: * brukselka- 400 g * makaron- 150 g * pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt. * pomidorki koktajlowe- 100 g * pestki dyni i sezam- garść * olej do smażenia * pieprz, sól, cukier, mleko * szczypiorek- do ozdoby Brukselkę należy oczyścić z uszkodzonych(...)zakrywała brukselkę), wrzucić brukselkę, dodać szczyptę soli, pół łyżeczki cukru oraz pół szklanki mleka i od ponownego zagotowania odliczyć 5- 7 minut. W międzyczasie umytą, pokrojoną i przyprawioną pierś z indyka usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować makaron, odcedzić i dodać do mięsa na patelni. Dodać ugotowaną brukselkę, przekrojowe na pół pomidorki koktajlowe i całość przesmażyć, do momentu wymieszania się
Kraina Miodem Płynącałatwe Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Wartość kaloryczna: 290 kcal Składniki: 5 filetów z piersi indyka 200 gramów kurek garść listków szałwii szklanka mleka migdałowego (lub innego) 50 g płatków migdałowych kilka kropel oliwy sól i pieprz Przygotuj: 2 patelnie z nieprzywierającym dnem Podaj z: ulubioną(...)kaszą lub ryżem Dokładnie umyj i osusz kurki, następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Zmniejsz ogień i podduś do miękkości. Przygotuj piersi z indyka. Rozbij je według uznania, obłóż połową listków szałwii, posól i popieprz. Pozostałą szałwię namocz w mleku i całością zalej kurki. Płatki migdałowe podpraż na patelni i dodaj do kurek w mleku, redukując
Bazując na smakuchow main) i chrupiące orzeszki ziemne- oto 'chińszczyzna' na ostro w wydaniu stir-fry. Niezwykle aromatyczne i zaskakujące smakiem danie, które przygotujesz w 20 minut! 🤗 2-3 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe szt. (czerwona, żółta i zielona) * ostra papryczka- 1/2 szt. * marchewka- 1 mała * czosnek- 2 duże ząbki * sos sojowy ciemny(...)łyżek * imbir w zalewie- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * orzeszki ziemne- 2 łyżki * ostra papryka mielona- 1/2 łyżeczki * świeża kolendra- do posypania * czarny sezam- do posypania Pierś z indyka pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miseczki, doprawić szczypta soli, 2 łyżkami sosu sojowego, ostrą papryką i zostawić do zamarynowania na minimum 30 minut (a najlepiej zrobić to dzień
Kraina Miodem Płynącatowarzystwie makaronu z dodatkiem lekkiej i kruchej cukinii ciętej na kształt spaghetti, dzięki której makaron prezentuje się niezwykle apetycznie i kolorowo. Całość smakuje naprawdę wybornie! 4 porcje: Pulpeciki: * pierś z indyka- 400 g * kasza manna- 4 łyżki * sól, słodka papryka, suszona bazylia- po 1 płaskiej łyżeczce * pieprz- do smaku * oliwa z oliwek- 1 łyżeczka * jeżeli nie macie patelni(...)łyżce oliwy Makaron: * makaron- 400 g * cukinia- 1/2 średniej * cebula- 1 duża * oliwa z oliwek- 1 łyżka * czosnek- 2 ząbki * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól- do smaku Pierś z indyka zmielić, doprawić solą, pieprzem, bazylią oraz słodką papryka, połączyć z kaszą manną, oliwą i dokładnie wyrobić. Z masy formować małe kuleczki i podsmażyć na rozgrzanej patelni* do zarumienienia
Kraina Miodem Płynącawedług uznania szczypta pieprzu, 1 łyżeczka rozmarynu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku dodatkowo : siatkę do wędlin, Wykonanie Przygotować marynatę . Rozkroić na plaster filet indyka .Piersi z kurczaka i mięso z indyka obtoczyć w marynacie ,wmasować ja jak najwięcej w mięso. Przełożyć do miski ,przykryć i odstawić na dobę. Po tym czasie zrolować(...)mięso z indyka ,w środek włożyć piersi z kury .Całość umieścić w siatce wędliniarskiej ,ułożyć dość ciasno ,zawiązać końce .Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 ° C,piec 25 minut,zmniejszyć do 180 ° C i piec dalej około 30 minut. Piec pod przykryciem ,pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiec
mojej kuchniwedług uznania szczypta pieprzu, 1 łyżeczka rozmarynu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku dodatkowo : siatkę do wędlin, Wykonanie Przygotować marynatę . Rozkroić na plaster filet indyka .Piersi z kurczaka i mięso z indyka obtoczyć w marynacie ,wmasować ja jak najwięcej w mięso. Przełożyć do miski ,przykryć i odstawić na dobę. Po tym czasie zrolować(...)mięso z indyka ,w środek włożyć piersi z kury .Całość umieścić w siatce wędliniarskiej ,ułożyć dość ciasno ,zawiązać końce .Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 ° C,piec 25 minut,zmniejszyć do 180 ° C i piec dalej około 30 minut. Piec pod przykryciem ,pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i zapiec
w mojej kuchni