oprószenia blatu) 150 ml wody 200 g jogurtu naturalnego 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g mięsa z piersi indyka 1,5 łyżka przyprawy Gyros 2 łyżki oleju 200 g sera feta 200 g sera żółtego 4 jajka Sposób wykonania: Do miski wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i mieszamy
Qchnia po prostuostatni składnik nadał całości lekkiej słodyczy i sprawił, że znana i lubiana przez nas sałatka otrzymała nowe oblicze i smak;) 1 op. makaronu kolorowe świderki około 700 g piersi indyka lub 2 duże piersi kurczaka przyprawa gyros 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 4 łyżki majonezu kieleckiego sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przekładamy
Smaki Na Talerzuindykiem i ziemniaczkami to świetna propozycja obiadu, jak też sałatki na przyjęcia czy imprezy. Jest bardzo uniwersalna! Jak to powiedział mój mąż, smakuje trochę jak kebab czy gyros. Sałatkę z indykiem przygotowałam z mięsa indyka, które pochodziło z uda – mięso było soczyste oraz posiadało małe przerosty tłuszczu. Można użyć oczywiście do sałatki mięsa z piersi indyka, czy też w końcu piersi kurczaka, ale ja szczerze polecam mięsa z udek. Do sałatki użyłam sałaty lodowej, która po wymieszaniu bardzo nie wiotczeje i dość długo zachowuje swoją świeżość. Nie polecam na pewno używać sałaty maślanej, ale na przykład pekińską czy rzymską rekomenduję jak najbardziej. Kwintesencją tej sałatki jest mieszanka prostych przypraw, majonez oraz chrupiące ziemniaczki do sałatek
Kuchnia Bazyliicienkie plasterki. Na patelni roztopić mało i wrzucić pokrojone pory, doprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać majonez i ketchup, dodać potarty ser i obsmażony por. Pierś indyka pociąć na plastry o szerokości 1 cm. Rozbić doprawić solą pieprzem, słodką papryką w proszku. Na środek każdego płata nałożyć farsz, złożyć na pół, spiąć dokładnie wykałaczkami. W jednej
Kuchnia Pokoleńwyciągamy z marynaty i dokładnie osuszamy, związujemy nogi i wykładamy na ruszt, na blaszkę. Pieczemy w 210 stopniach przez 45 minut piersiami do dołu, po tym czasie przekładamy indyka piersiami do góry i pieczemy w 160-170 stopniach przez jakieś 4 - 4,5 godziny. Jeśli indyk za bardzo się rumieni przykrywamy go luźno folią aluminiową. * Użyliśmy dużego 40 litrowego
Plate of Joyprzyrządzisz pikantną czy delikatną wersję ajwaru. Wystarczy pominąć ostrą paprykę. Obie świetnie komponują się z kruchym mięsem indyka i tworzą lekką oprawę do makaronu. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Mięso z indyka pokrój na kawałki wielkości 1,5 cm na 1,5 cm. Włóż do miseczki, zalej je mlekiem(...)indyka, posyp je 2 szczyptami soli. Smaż około 5 minut, po czym zalej ajwarem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, co 2-3 minuty delikatnie mieszając całość. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Składniki na dwie porcje 200 g makaronu w dowolnym kształcie 250 g udźca z indyka lub mięsa z piersi indyka
Eat me! Fit me!greckiego, serka śmietankowego i mleka. Całość zaś doprawiłam na włoską nutę bazylią i oregano. Podałam z kaszą orkiszową. Możesz ugotować taką, jaką lubisz. Składniki na 4 porcje: 600g piersi z indyka (możesz(...)zastąpić z piersią z kurczaka) 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku 500g pieczarek 50g suszonych pomidorów 100g serka śmietankowego typu Twój Smak 150g jogurtu greckiego 100ml mleka 1 łyżeczka oregano Garść listków świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej bazylii) Sól i pieprz do smaku Do podania 200g kaszy (u mnie orkiszowa ) Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić
Fabryka pomysłówwlej przygotowane pesto i podsmaż przez kilka minut, mieszając. Na koniec wymieszaj je z makaronem i posyp startym serem. Spróbuj także: Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami makaron brokuły suszone pomidory Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami makaron owoce morza pietruszka
Fit&Fast Kitchenstanie pobić. Nie posiadając jednak grilla placki zrobiłam w sposób tradycyjny. Widząc w jakim tempie zniknęły stwierdzam, że musiały być znakomite:) PLACKI ZIEMNIACZANE Z INDYKIEM Składniki 40 dkg piersi indyka pokrojonej na 8 plastrów 1 i 1/2 kilograma ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki olej do smażenia Przygotowanie Zaczynam od rozbicia tłuczkiem plastrów indyka
Magiczna kuchnia Dariibiałka , 1,5g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów . Stanowią świetną bazę do obiadu, ponieważ wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami. SKŁADNIKI: 2 sznycle z fileta z piersi z indyka- 155g 15g suszonych pomidorów 10g świeżego szpinaku bazylia oregano cząber papryka słodka sól czosnkowa koperek potrzebne będą również 2 wykałaczki PRZYGOTOWANIE: Sznycle delikatnie rozbijamy i posypujemy przyprawami Szpinak dokładnie(...)minut I takim sposobem otrzymujemy aromatyczne, smaczne i lekkostrawne roladki, a tym samym świetny substytut piersi z kurczaka. Nie jest to danie szalenie trudne w przygotowaniu a efektowne, co stanowi bardzo duży plus. Warto więc trochę poeksperymentować i sięgać po pysznego i zdrowego indyka częściej niż tylko w takich "kryzysowych" sytuacjach
peanutbuttermonsterindyka w pomidorowym sosie w aromacie imbiru. Do tego soczyste i chrupiące trio (bakłażan, cukinia, papryka). Czas przygotowania: Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: SKŁADNIKI: 500 g piersi z indyka 400 g pomidorów pelati 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 biała cebula 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona papryka 200 g komosy ryżowej (Quinoa biała) natka pietruszki 1 łyżeczka(...)gotujemy jeszcze ok. 15 min. Ugotowaną zdejmujemy z ognia, mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 min. Ugotowana komosa powinna być jędrna i chrupiącą. PRZYGOTOWANIE (indyk w pomidorach i warzywa) Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastery. Na patelni przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i dorzucamy indyka oraz bardzo drobno posiekany imbir. Do usmażonego indyka
kulinarnyJaRolada drobiowa parzona w garnku Do przygotowania tego przepisu wykorzystałam pół piersi z indyka, ale można w ten sam sposób przygotować również pierś z kurczaka. Rolada jest aromatyczna, soczysta a co najważniejsze -dietetyczna i zdrowa. Do sporządzenia rolady można użyć ulubionej kompozycji ziół i nie wymaga żadnego wcześniejszego marynowania przez co czas przygotowania jest naprawdę krótki. Rolada drobiowa parzona(...)kanapek ale także na ciepło w połączeniu z ulubionym sosem np pieczarkowym lub duszoną papryką. Rolada z indyka parzona w garnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI pół piersi z indyka 2 łyżki przypraw ziołowych np : szałwii,rozmarynu,curry, papryki sól pieprz bawełniana lub lniana ściereczka, płótno sznurek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem Natrzeć solą
zielonacukinkamoich ulubionych imprezowych hitów jest banalnie prosty. Kotlety siekane czasem inaczej są nazywane jako „szarpańce”. Są różne warianty tej potrawy, której bazą jest pierś z kurczaka bądź pierś z indyka pokrojona na bardzo drobne kawałki. Dodatkowo dodaje się jajka, mąkę oraz różnorodne składniki. W mojej wersji jest sporo warzyw, ponieważ znajduje się papryka, kukurydza, koperek, jednak(...)sosu czosnkowego na ciepło, ale również zabieram na zimno do pracy na II śniadanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety siekane „szarpańce” -Składniki 1 duża podwójna pierś z kurczaka bądź pierś z indyka (około 800 g) czerwona papryka puszka kukurydzy konserwowej pęczek szczypiorku bądź pęczek koperku biała część pora 200 g ostrego i twardego sera 4 średnie jajka
To Musisz Wiedziećsurówkami z kapusty – dla mnie połączenie idealne). Tym razem użyłam indyka, który zajmował tylko miejsce w zamrażalniku. Co do rodzaju mięsa, można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa. Składniki: 500 g piersi z indyka pół małego pora (biała część) pół cukinii pół czerwonej papryki 2 jajka(...)łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki curry pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię, poszatkowany por, jajka, mąkę, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej, nakładamy
Kardamonovymnie połączenie idealne). Co do rodzaju mięsa, można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa. Składniki: 500 g piersi z indyka pół małego pora (biała część) pół cukinii pół czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki curry pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię, poszatkowany por, jajka, mąkę, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje mięsa i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia z obu stron
Kardamonovy