sosem pomidorowym z bazylią i czosnkiem. Wyszło pyszne i aromatyczne danie, które polecam wszystkim miłośnikom klopsów pieczonych i sosów pomidorowych Składniki na 4 duże klopsy: – 500g filetu z piersi indyka – 1 duża cebula – 1 marchewka (u mnie 100g po obraniu) – 2 ząbki czosnku – 1op. mozarelli (1 kulka) – 60g koncentratu pomidorowego Pudliszki – 120ml
Smaki Arminełyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka masła orzechowego 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli lub sosu sambal oelek szczypta pieprzu szczypta sproszkowanego chilli 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500g piersi z indyka szczypta soli i pieprzu 1 łyżka smalcu lub oliwy z oliwek 2 garści liści szpinaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku biały i czarny sezam uprażony na patelni przez(...)sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, posiekane chilli, pieprz i sproszkowane chilli. 3 Trzy ząbki czosnku siekam, marchewkę kroję w słupki lub przy użyciu obieraczki julienne na paseczki. 4 Piersi z indyka myję, osuszam papierem, kroję na małe kawałki, posypuję solą i pieprzem. 5 Na patelni na średnim ogniu rozgrzewam smalec lub oliwę z oliwek. 6 Wrzucam indyka
Book of spellsłyżeczka octu ryżowego 1 - 2 łyżek masła orzechowego 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli lub sosu sambal oelek szczypta pieprzu szczypta sproszkowanego chilli 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500g piersi z indyka szczypta soli i pieprzu 1 łyżka smalcu lub oliwy z oliwek 2 garści liści szpinaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku biały i czarny sezam uprażony na patelni przez(...)sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, posiekane chilli, pieprz i sproszkowane chilli. 3 Trzy ząbki czosnku siekam, marchewkę kroję w słupki lub przy użyciu obieraczki julienne na paseczki. 4 Piersi z indyka myję, osuszam papierem, kroję na małe kawałki, posypuję solą i pieprzem. 5 Na patelni na średnim ogniu rozgrzewam smalec lub oliwę z oliwek. 6 Wrzucam indyka
Book of spellsłyżeczka octu ryżowego 1 - 2 łyżek masła orzechowego 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli lub sosu sambal oelek szczypta pieprzu szczypta sproszkowanego chilli 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500g piersi z indyka szczypta soli i pieprzu 1 łyżka smalcu lub oliwy z oliwek 2 garści liści szpinaku 2 łyżki posiekanego szczypiorku biały i czarny sezam uprażony na patelni przez(...)sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, posiekane chilli, pieprz i sproszkowane chilli. 3 Trzy ząbki czosnku siekam, marchewkę kroję w słupki lub przy użyciu obieraczki julienne na paseczki. 4 Piersi z indyka myję, osuszam papierem, kroję na małe kawałki, posypuję solą i pieprzem. 5 Na patelni na średnim ogniu rozgrzewam smalec lub oliwę z oliwek. 6 Wrzucam indyka
Book of spellsSzybki pyszny obiad, sosik smaczny. Wystarczy kilka minut i gotowe. Cebula nadaje super smaku, danie jest bardzo bardzo dobre. Można podawać z makaronem lub ryżem. Piersi indyka pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, cytrynowym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i położyć plastry mięsa. Smażyć chwilkę z dwóch stron, muszą się zarumienić. Zdjąć mięso z patelni i wrzucić pokrojoną
Kuchnia PokoleńSznycle z indyka z ananasem to propozycja na bardziej odświętny obiad. Lekkostrawne i pyszne danie z indyka, a do tego łatwe do przygotowania. Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i na przyjęcie w większym gronie. Sznycle z indyka z ananasem na pewno znacie i lubicie. U mnie tym razem wersja(...)indyka świetnie smakują w połączeniu z ananasem i żurawiną, ale sprawdziłam również wersję z samą żurawiną. Taką wersję polecam, szczególnie osobom, które nie lubią ananasa i intensywnych, owocowych dodatków. Sprawdźcie sami, która wersja bardziej Wam posmakuje 😊 Liczba porcji: 10 Czas przygotowania: 30 minut + smażenie i zapiekanie Przepis na sznycle z indyka z ananasem: 1 kg piersi
Kuchcik gotujeFasolka po meksykańsku. Ta fasolka po meksykańsku jest niezwykle smaczna, aromatyczna i delikatna! Fasola w towarzystwie pomidorów , czosnku , natki pietruszki , piersi z indyka oraz przypraw. To pikantne danie może wyglądać skromnie, ale uwierz mi, że ta fasolka po meksykańsku jest szalenie pyszna i taka zdrowa. Spróbuj podawać tą fasolkę z ryżem lub pieczywem aby uzyskać satysfakcjonujący i sycący posiłek(...)potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan. Składniki jakie będą potrzebne: – 400 g białej fasoli – 1 puszka czerwonej fasoli – 500 g mielonej piersi z indyka – 2 cebule – 3 ząbki czosnku – 500 ml pomidorów z puszki – 1 łyżka przecieru pomidorowego – sól, pieprz – olej – oregano – kminek – natka
Zdrowy Styl JoannyFenkuł - koper włoski Składniki: 1 koper 250 g piersi z indyka oliwa z oliwek miód kurkuma kminek sól Koper pokroiłam na 8 części. Piersi z indyka w plasterki. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam piersi (na środku), a następnie pokrojony fenkuł (dookoła piersi). Tak naprawdę nie ma to znaczenia, to tylko kwestia wizualna :) Na każdy kawałek kopru położyłam
nietadietacałkiem dobrze na tym wychodzi Wiedziałam, że chcę zjeść coś ze szpinakiem, coś w miarę zdrowego i nie smażonego i wykombinowałam pyszne muffiny z mięsa mielonego z indyka ze szpinakiem i serem. W swojej zamrażarce zawsze mam zapas mrożonych warzyw, szpinaku i jagód. Szpinak mrożony (liście) z firmy Hortex idealnie nadaje się do tego typu potraw. Liście smażą się(...)smaczne i nie robią się papkowate. Będę często wracać do tego przepisu a Wam polecam spróbować i ocenić tę potrawę Składniki na 8 muffinek: – 400g fileta z piersi indyka – 300g szpinaku (u mnie mrożonka Hortex) – 80g sera żółtego (u mnie gouda) – 2 cebuli – 3 ząbki czosnku – przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca
Smaki Armineoprószenia blatu) 150 ml wody 200 g jogurtu naturalnego 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g mięsa z piersi indyka 1,5 łyżka przyprawy Gyros 2 łyżki oleju 200 g sera feta 200 g sera żółtego 4 jajka Sposób wykonania: Do miski wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i mieszamy
Qchnia po prostuostatni składnik nadał całości lekkiej słodyczy i sprawił, że znana i lubiana przez nas sałatka otrzymała nowe oblicze i smak;) 1 op. makaronu kolorowe świderki około 700 g piersi indyka lub 2 duże piersi kurczaka przyprawa gyros 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 4 łyżki majonezu kieleckiego sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przekładamy
Smaki Na Talerzuindykiem i ziemniaczkami to świetna propozycja obiadu, jak też sałatki na przyjęcia czy imprezy. Jest bardzo uniwersalna! Jak to powiedział mój mąż, smakuje trochę jak kebab czy gyros. Sałatkę z indykiem przygotowałam z mięsa indyka, które pochodziło z uda – mięso było soczyste oraz posiadało małe przerosty tłuszczu. Można użyć oczywiście do sałatki mięsa z piersi indyka, czy też w końcu piersi kurczaka, ale ja szczerze polecam mięsa z udek. Do sałatki użyłam sałaty lodowej, która po wymieszaniu bardzo nie wiotczeje i dość długo zachowuje swoją świeżość. Nie polecam na pewno używać sałaty maślanej, ale na przykład pekińską czy rzymską rekomenduję jak najbardziej. Kwintesencją tej sałatki jest mieszanka prostych przypraw, majonez oraz chrupiące ziemniaczki do sałatek
Kuchnia Bazyliicienkie plasterki. Na patelni roztopić mało i wrzucić pokrojone pory, doprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać majonez i ketchup, dodać potarty ser i obsmażony por. Pierś indyka pociąć na plastry o szerokości 1 cm. Rozbić doprawić solą pieprzem, słodką papryką w proszku. Na środek każdego płata nałożyć farsz, złożyć na pół, spiąć dokładnie wykałaczkami. W jednej
Kuchnia Pokoleńwyciągamy z marynaty i dokładnie osuszamy, związujemy nogi i wykładamy na ruszt, na blaszkę. Pieczemy w 210 stopniach przez 45 minut piersiami do dołu, po tym czasie przekładamy indyka piersiami do góry i pieczemy w 160-170 stopniach przez jakieś 4 - 4,5 godziny. Jeśli indyk za bardzo się rumieni przykrywamy go luźno folią aluminiową. * Użyliśmy dużego 40 litrowego
Plate of Joyprzyrządzisz pikantną czy delikatną wersję ajwaru. Wystarczy pominąć ostrą paprykę. Obie świetnie komponują się z kruchym mięsem indyka i tworzą lekką oprawę do makaronu. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Mięso z indyka pokrój na kawałki wielkości 1,5 cm na 1,5 cm. Włóż do miseczki, zalej je mlekiem(...)indyka, posyp je 2 szczyptami soli. Smaż około 5 minut, po czym zalej ajwarem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, co 2-3 minuty delikatnie mieszając całość. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Składniki na dwie porcje 200 g makaronu w dowolnym kształcie 250 g udźca z indyka lub mięsa z piersi indyka
Eat me! Fit me!