mielone z piersi indyka z dodatkiem startej marchewki oraz drobno pokrojonej dymki. W ten sposób przemycimy trochę warzyw do codziennej diety. Polecam Składniki: 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 2 średnie marchewki 2 małe dymki ze szczypiorkiem 1 jajko 3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki i ziół prowansalskich olej do smażenia
słodkie i nie tylko historie kulinarnedodatkiem sałaty lodowej, pomidora oraz ogórka pokrojonych w plastry. Stopień trudności: łatwe w przygotowaniu Liczba porcji: 3 Typ potrawy: kolacja Składniki: 300 g mielonego mięsa z piersi indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 mała cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania(...)domowym sosem jogurtowo-czosnkowym i wypełnionej rukolą i pomidorem. Stopień trudności: łatwe w przygotowaniu Liczba porcji: 3 Typ potrawy: kolacja Składniki: 300 g mielonego mięsa z piersi indyka 1 jajko 1 średnia marchewka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka oleju sól i pieprz do smaku Sposób
jakszef.plbulgur jest otrzymywana z prszenicy durum, to bogactwo błonnika, potasu i fosforu. Jest to również kasza najmniej kaloryczna na 100 g ugotowanej kaszy, to tylko 83 kcal. Mięso z piersi indyka, to najzdrowsze jest bogate w minerały i witaminy, a do tego jest najchudsze z mięs i łatwo się je przygotowuje. Dziś proponuję danie z tych dwóch mega zdrowych(...)stylu trochę bliskowschodnim przez użyte przeze mnie przyprawy. Danie jest ostre przez dodanie papryczek jalapeno, a świeża rukola dodaje daniu orzechowego posmaku. 80 g kaszy bulgur 250 g piersi z indyka 1 czerwona cebula 1 biała cebula 2 łyżki marynowanej, pokrojonej w plasterki papryki jalapeno 2 garście świeżej rukoli 1 łyżeczka curry w proszku 2 łyżeczki suszonej włoszczyzny
Krylowa Kuchniapiersi indyka, 100g żurawiny suszonej MAKAR , 1 łyżka papryki ostrej mielonej, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 5 łyżek oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi indyka kroję w grubsze plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam odrobiną soli i pieprzu. 2. Na każdy płat mięsa kładę porcję suszonej żurawiny. Mięso zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami
Tradycyjna kuchnia Kasiindyka w sosie z suszonymi morelami i sosem uniwersalnym jasnym Łowicz. Do tego orzechowa jaglanka i jest już pyszne danie. Polecam serdecznie #lowicz Składniki: 400 g sznycli z piersi indyka 1 szkl kaszy jaglanej garść suszonych moreli 50 ml gorącej wody 335 g gotowego sosu uniwersalnego jasnego Łowicz 2,5 szkl wody 1 cebula 2 łyżki oleju
słodkie i nie tylko historie kulinarnerównież popularne we Francji. Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące. 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: ok. 40 minut Składniki: 240 g fileta z piersi indyka 240 g ryżu arborio* 60 g startego parmezanu 1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki szalotki 1 duży pomidor 1 zielona cukinia(...)ryżu, za każdym razem pozostawiając do całkowitego wchłonięcia bulionu przez ryż . Gotuj, dodając stopniowo bulion*, dopóki ryż nie będzie miękki. W międzyczasie pokrój pomidora, cukinię i filet z piersi indyka w drobną kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę, przyrumień pokrojony filet z indyka, dodaj cukinię, smaż, mieszając, do miękkości składników, a na koniec wlej śmietanę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadomowego ketchupu, czy najlepszego sosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis na domowy ketchup i sos tzatziki zamieszczę niebawem. Spróbujcie :) Składniki na ok. 10 szaszłyków: - 800g filetu z piersi indyka - 300g boczku lub szynki np. brandenburskiej(...)papryki np. czerwonej - 2 cebule - ulubione przyprawy (u mnie mieszanka: papryki słodkiej, ostrej, pieprz, czosnek, sól) - 9-10 patyczków do szaszłyków Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Filet z piersi indyka i boczek lub szynkę kroimy w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie paski, a następnie każdy pasek dzielimy na 3 części. Cebulę kroimy na ósemki. Na poszczególny
Be Fit Be Strongsama jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Przyjemnym dodatkiem podkreślającym smak indyka i warzyw jest kmin rzymski. Niewątpliwą zaletą tej sałatki oprócz jej smaku jest również bardzo szybkie jej przygotowanie. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na sałatkę z indykiem i warzywami: 300 g piersi z indyka 1/2 sałaty lodowej lub 1 rzymska 3 pomidory(...)łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: pieprz i sól do smaku szczypta kminu rzymskiego Jak zrobić sałatkę z indykiem i warzywami? Pierś indyka pokroić na mniejsze kawałeczki w poprzek włókien. Mięso oprószyć solą i pieprzem, papryką i kuminem, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Indyka podsmażyć na patelni
Kuchcik gotujeObiad, który jest cudownie prosty i delikatny w smaku, taki „babciny”. Pulpeciki z mięsa z piersi indyka i kaszy(...)jaglanej, w sosie pomidorowym. Danie podaję posypane obficie natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości pulpetów (dla dwóch osób). Pulpety: 50 g kaszy jaglanej 200 g mięsa z piersi indyka 1 mała cebula 1 mała marchewka szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka bułki tartej 1 jajko olej do smażenia Sos pomidorowy: 200 g pomidorów krojonych z puszki
BullioMiałem kupić filet z piersi indyka i on miał być na obiad(...)sklepie ich wygląd nie przekonał mnie do kupienia, wybór podczas zakupów padł na sznycle z szynki wieprzowej. Później jak zabierałem się za gotowanie, byłem podświadomie przekonany, że mam piersi indyka, dopiero po otwarciu lodówki przypomniała mi się sytuacja ze sklepu i że jednak co innego kupiłem :D Dodatkiem tym razem jest ryż jaśminowy, skorzonera i marchewki fioletowa i żółta
Parowar Facetatakiego „obiadowego”, bo ileż można XD Takie dylematy przeżywamy średnio co pół roku. Właśnie jutro jest dzień, gdzie będziemy chcieli odpocząć od nadmiaru „świątecznych potraw”. Gorąco poleca pulpety z piersi indyka, które wbrew pozorom, nie są suche, a ich delikatny smak podkreślają delikatne grzyby, pieczarki, które z sosem śmietanowym nadają im „pazura”. Serdecznie zapraszam na „powrót do rzeczywistości(...)postaci pysznego, lekkiego obiadu. <AG> Składniki: 400 g fileta z piersi indyka 1 żółtko jajka 5 łyżek mąki 250 g pieczarek 50 g masła 1 łyżka lubczyku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% Sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę. Mielimy
R'n'G Kitchenzapiekanki.. Brokuły dzięki swoim wartościom odżywczym to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Mają mnóstwo witamin i minerałów, a 100g ugotowanych brokułów to tylko 35 kcal. Mięso z piersi indyka to bardzo chude i delikatne mięso, również jedno z najzdrowszych mięs. Do tego zaledwie 150 g makaronu (można zamienić na pełnoziarnisty) i pomidorki koktajlowe, wszystko zapieczone w lekkim(...)zapiekanka jest naprawdę zdrowa, łatwa w przygotowaniu i mega pyszna. Zapiekankę podałam z jogurtowym , domowym sosem czosnkowym. Na 4 porcje: 1 brokuł ok.500-600 g 300 g piersi z indyka 150 g makaronu penne 10 pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu naturalnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 suszone pomidory 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów 1 jajko
Krylowa Kuchniasosu pomidorowego lub łyżka koncentratu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z pestek dyni 100 g sera mozzarella dodatki wedle uznania; u nas kompromis: pierś indyka w ilości dowolnej mała puszka kukurydzy trzy garści mrożonego groszku Mąkę, proszek do pieczenia(...)sól i jedną łyżeczkę ziół dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ciasto wykładamy do formy ok. 25×25 cm. Smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Posypujemy tartym serem. Układamy pierś indyka pokrojoną w kostkę, groszek i kukurydzę. Posypujemy pozostałymi ziołami. Pieczemy ok. 40 minut w 170 st. C z termoobiegiem. Smacznego
Kucharzycawdzięczne i proste danie, które można przygotować szybko:). Wersja z gotowanym mięsem jest równie smaczna jak ze smażonym, moim zdaniem nadaje ono całemu daniu lekkości. 500g fileta z piersi indyka 300g ryżu do risotto 500g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)szklanki białego, wytrawnego wina sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa 3 łyżki masła 1,5 bulionu drobiowego lub warzywnego 100g twardego sera, u mnie cheddar 1. Filet z piersi indyka gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Rwiemy widelcem na małe kawałki. Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym
Szefowa kuchniilość powinna być zbliżona do tej, którą proponuję. Jest w sam raz do tej wielkości kurczaka. Kurczak faszerowany Potrzebujemy Kurczak zagrodowy około 2kg Nadzienie do kurczaka 400g zmielonej piersi z indyka, 2 jajka, 2-3 łyżki bułki tartej lub dowolnej ugotowanej kaszy, 1-2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, garść liści pokrzywy, garść świeżego pokrojonego tymianku, 8-10 oliwek(...)które ewentualnie zostały na korpusie lub oddzieliły się w trakcie luzowania. Wyluzowany płaszcz kurczaka rozkładamy na desce, doprawiamy solą i pieprzem. Na skórze układamy liście pokrzywy albo szpinaku. Zmielone piersi indyka doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy żółtka, bułkę, tymianek, pokrojoną drobno papryczkę i czosnek. Wyrabiamy dokładnie jak farsz do mielonych kotletów. Pianę z białek ubijamy i dodajemy na końcu. Wykładamy
Leśny Zakątek