Pierś indyka jest doskonałym mięsem, które nadaje się do pieczenia. Można je potem wykorzystać na obiad na gorąco, jak też na zimno do pieczywa lub sałatek Co potrzeba: 1,2 kg piersi z indyka, 5 liści czosnku zwykłego lub niedźwiedziego, 6 łyżek oleju rzepakowego, Sól, Papryka ostra w proszku, Curry w proszku, Mieszanka przypraw: czosnek, bazylia, pomidor suszony(...)Wykonanie: Pierś indyka myjemy, osączamy z wody, posypujemy obficie solą, curry, ostrą papryką oraz mieszanką przypraw czosnek-pomidor-bazylia. Na dużą i wysoką patelnię wlewamy olej, układamy liście czosnku, na nie wykładamy mięso, przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie mięso odwracamy, przykrywamy pokrywką, pieczemy 20 minut. Wlewamy
Bułka z Chlebemsię podejrzane :)) i zaczęłam przygotowania. Czytam pierwszy punkt, a tam Gordon karze przykryć folią deskę, na to ułożyć jedną pierś, przykryć ponownie folią i przy pomocy wałka roztłuc pierś na grubość 1 cm. Spojrzałam na moją, wielką pierś z indyka ważącą 1 kg, raz jeszcze przeczytałam pierwszy punkt przepisu i… wybuchłam śmiechem :D Noo, coś tutaj(...)ewidentnie nie gra. Bardziej to pasuje na piersi z kurczaka. Więc na pewno jest błąd! Super. Ale co z moją wielką indyczą piersią? Nie zastanawiając się długo, stwierdziłam, że pójdę na żywioł i upiekę całą pierś w piekarniku. Hmm.. Tylko jak się za to zabrać? Jak poprawnie upiec pierś z indyka? Nie było czasu na szukanie przepisów, wertowanie
Moja DelicjaSoczysta i delikatna wędlina z indyka pieczona w słodko-słonej marynacie z miodu, octu i powideł śliwkowych. Przepyszna na kanapkę jak i na domowy obiad. Podczas pieczenia pierś indyka częściowo zanurzona jest w gorącej wodzie, dzięki czemu nie wysycha i nabiera wilgoci. Co jakiś czas polewamy ją pozostałą marynatą, która spływając miesza się z wodą tworząc pyszny(...)wymieszać z majonezem. Otrzymamy w ten sposób rewelacyjny sos do kanapek. Miód można zastąpić syropem klonowym lub cukrem, a powidła śliwkowe dżemem brzoskwiniowym lub z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI 1 pierś indyka o wadze ok. 800-900 g. przyprawy: po 1 łyżeczce: soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, słodkiej czerwonej papryki w proszku i suszonego oregano, szczypta chili w proszku marynata
cool and mintypodejść, a w roladkach wylądowały pomidorki ze sklepu!:D Nie będę pisać składników na konkretną liczbę porcji, w zależności od potrzeb pomnóżcie odpowiednio :) Składniki: - filety z piersi z kurczaka lub indyka w ilości dowolnej - kulka mozarelli (na około 4 roladki) - pokrojone na kawałki suszone pomidory (u mnie dwa kawałki na roladkę) - świeża bazylia (po 2-3 listki(...)roladkę) - sól, pieprz (ew. zioła) - olej do smażenia - odrobina mąki Przygotowanie: 1. Mięso myjemy i suszymy, każdą pierś kroimy na dwa plastry i delikatnie rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. 2. Na każdym kawałku mięsa układamy pokrojony w kostkę ser, pomidory oraz drobno posiekane listki bazylii - najlepiej przy szerszym końcu, wtedy łatwiej zawinąć ciasną roladkę. Zawijamy
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami to przepis na szybki lunch do pracy. Zapraszam Przepis na sałatkę z piersią indyka Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 30 minut Składniki 200 g piersi z indyka garść rukoli 100 g sera typu feta kilka pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek papryka słodka sól i pieprz olej do smażenia Przepis(...)kładziemy na rukoli. 3 Ser kroimy w kostkę, pomidorki myjemy - dodajemy do całości. 4 Polewamy oliwą z oliwek. Porady Pierś z indyka możecie zastąpić piersią z kurczaka. Artykuł Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiCzas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) Kotlety z filetów indyka 300 g filetów z piersi indyka pół szklanki płatków kukurydzianych 1 jajko oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka, rozmaryn, oregano Dip pomidorowy(...)Wyłóż wszystko na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem. Smacznego! Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) Kotlety z filetów indyka 300 g filetów z piersi indyka pół szklanki płatków kukurydzianych 1 jajko oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka, rozmaryn, oregano Dip pomidorowy
A to pestkakurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty PIECZONA PIERŚ INDYKA PRZYGOTOWANIE: 1 h 30 minut Ilość porcji: 2-4 SKŁADNIKI: pierś z indyka ze skórą lub bez (średnia – 600-800g) 1 łyżeczka suszonego oregano 2 duże(...)specjalną torebkę do pieczenia. Na dno włóż warzywa, na nich połóż pierś z indyka a następnie polej wszystko rozpuszczonym masłem. Zamknij szczelnie rękaw i włóż do naczynia do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 190 st C i wstaw do niego przygotowanego indyka. Piecz pierś przez 60-70 minut w zależności od wielkości kawałka. Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika
nietylkopasta.plLubicie potrawy z piersi indyka ale skończyły Wam się pomysły? Chętnie podzielę się przepisem na prostą i bardzo(...)smaczną potrawkę z indyka, która idealnie nadaję się na obiad w takie dni, kiedy nie ma czasu na długie i wymyślne gotowanie. Spróbujcie Składniki: – 300g filetów z piersi indyka – 2 duże marchewki – 1 cebula – garść orzechów włoskich – 200ml białego wina wytrawnego – garść drobno posiekanej pietruszki – garść drobno posiekanego koperku
Smaki Armineziemniaków – wspaniale się z nią komponują, a pieką dokładnie tyle samo. Roladę z indyka można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a upiec przed podaniem. Rolada z piersi indyka (na ok. 8 porcji) : 1 pierś z indyka o wadze ok. 1 kg 2 ząbki czosnku 100 g świeżych liści szpinaku baby 150 g szynki dojrzewającej (parmeńskiej(...)pięciu minutach odpoczywania. Oprócz ziemniaków warto do rolady podać ugotowane warzywa np. brokuł, fasolkę szparagową czy kalafior. Inspiracją była rolada z bloga lepszysmak.wordpress.com – przepis zmodyfikowałam Post Rolada z piersi indyka ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPierś indyka pieczona, pyszna na ciepło i na zimno jako wędlina. Przeważnie piekę całego indyka , według mnie jest lepszy, smaczniejszy, no i bardzo lubię nogi indycze. Jest super soczysty i delikatny(...)rozumiem, że cały indyk jest duży, a nie zawsze mamy potem co z nim zrobić. Dlatego też czasem piekę samą pierś, kawałek piersi bez skóry i tłuszczu. I mam sposób, aby mięso było soczyste i pyszne. Pierś indyka (kawałek nieco ponad kilogram), 150 g masła, sól, 15 goździków, 6 ziaren pieprzu czarnego, 3 ziarna ziela angielskiego, Wszystkie przyprawy oprócz
królestwo garówindyka? Jak to jest z tym indykiem? Na początku całego spotkania dowiedzieliśmy się w jaki sposób Krajowa Rada Drobiarstwa dba o to, by produkty były najwyższej jakości – a ta najwyższa jakość wynikała z rygorystycznych zasad i procedur Unii Europejskiej oraz przepisów wewnętrznych. Na stronie Turkey From Europe możecie przeczytać o zaletach indyka, które wypisałam poniżej: Pierś(...)Groszek cukrowy świeży lub mrożony 150g 2 jajka Olej kokosowy Świeża kolendra i szczypiorek Przygotowanie: Dokładnie umyj i obierz warzywa, a następnie przygotuj ok. 400ml wywaru Pokrój filet z piersi indyka w grube plastry i przełóż do gotującego się wywaru, doprowadź do wrzenia i wyłącz źródło ciepła. Pozostaw do ostygnięcia. Odlej szklankę wywaru i ugotuj na niej ryż paraboliczny
Czynniki pierwszełatwo stracić upragnioną w każdym mięsie soczystość. Przy współudziale czosnku, miodu, cebuli i odpowiednich przypraw przygotujemy idealnie soczyste i miękkie mięso z piersi indyczej. // Składniki (2 – 3 porcje): 300 g piersi z indyka 3 – 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego szczypta cynamonu przyprawy (wszystkie po 1/2 łyżeczki): curry, słodka papryka, oregano, wybrana przyprawa do mięs(...)posiekaj lub przepuść przez praskę. Wymieszaj go z wszystkimi przyprawami, miodem i olejem. Gotową mieszankę daj na patelnię, a kiedy olej będzie już odpowiednio nagrzany, daj na niego pierś z indyka (pokrojoną na 2 – 3 części). Pierś podsmaż 1,5 minuty z każdej strony. Teraz do całości dolej wodę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość duś na małym
Via Gustoakurat były aż za bardzo i nie było żadnej informacji na opakowaniu o ostrości :) Więc na przyszłość lepiej kupować takie, gdzie takie informację są :) Składniki : 1 filet z piersi indyka 1 duży ziemniak 1 łyżka oliwy z oliwek 1 papryczka pikantna zielonej 1 papryczki pikantna czerwonej listki rozmarynu kiełki amarantusa Przyprawy(...)wkładamy na 3 poziom na 10 minut przed końcem parowania. Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy plastry ziemniaka na talerz i posypujemy je świeżymi listkami rozmarynu. Nakładamy na nie kawałki piersi indyka, a na mięso kładziemy kiełki amarantusa. Wykładamy także papryczki. Czekam na Wasze komentarze, uwagi i pytania :) Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetaindyczym zainspirowały mnie warsztaty kulinarne „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” , w których uczestniczyłam pod koniec lutego. Z przyjemnością biorę udział w kampanii mającej na celu propagowanie jedzenia mięsa z indyka, bo moim zdaniem to jeden z najlepszych i najzdrowszych wyborów żywieniowych. Mówię to jako żywieniowiec, ale także osoba z cukrzycą, matka karmiąca piersią i mama dwulatka oraz ośmiolatki(...)prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Mięso z indyka (udo bez skóry) jest źródłem ryboflawiny B2. Ryboflawina B2 pomaga zachować zdrową skórę oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Oprócz tego, że ma tyle składników odżywczych, mięso z indyka jest też bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Najczęściej wybieram delikatną i jasną pierś indyka. Tak też zrobiłam tym razem
Dietolog