ketchupowy kurczak, do tego warzywa i obowiązkowo sos Tatarski Winiary. To mój tegoroczny faworyt w grillowaniu! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pół dużej papryki czerwonej, pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka suszonej natki
Lena Gotujesmaczne. W moim wydaniu umiarkowanie ostre, ale kto chce może poszaleć ;) Składniki: 4 tortille 300 g filetu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy ok. 150 g tartego sera (u mnie mozzarella) marynata do mięsa: 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, sos tabasco (ilość według uznania), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól
zadanie-gotowaniefilet z kurczaka nie był suchy. Na co uskarża się wiele osób. I nie trzeba tu żadnych cudownych marynat, panierek itd itp. Śmiało można powiedzieć, tajemnica tkwi w naszych rękach, wystarczy się tylko pilnować podczas obróbki. 😉 filet z piersi kurczaka jajko sól i czarny pieprz łyżeczka skórki otartej z cytryny 1/3 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki masła Jajko
Dieta moja pasjałyżeczki bazylii 5 łyżek oliwy 1 łyżka mąki pszennej 600 ml bulionu drobiowego 1 woreczek ryżu natka pietruszki Pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię, oliwę i odkładam w marynacie na dwie godziny do lodówki. Obraną cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Bataty obieram
wesoła kuchniapomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej cebuli kilka gałązek świeżej kolendry rukola chlebki pita z tego przepisu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Przyprawę curry mieszamy z jogurtem, solą, olejem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3h. Mango obieramy i kroimy w niedużą kostkę, pomidorki koktajlowe kroimy w niedużą
DefinicjaSmakuDzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób W pierwszej
Kuchenne Wariacjemakaronu- pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku- 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory- kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka- olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju (do marynaty) Pierwszym krokiem będzie zamarynowanie pokrojonego uprzednio w kostkę mięsa. Najlepiej zrobic to co najmniej dwie godziny przed przyrządzeniem, jednakże krótszy czas
Kulinarne zapędy Kokosamleka Przygotowanie: Sos sojowy, olej lub oliwę, ocet oraz cukier mieszamy, przygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)risotto dodajemy masło. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zamarynowane polędwiczki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Nie musimy dodawać oleju, ponieważ znajduje się on w marynacie. W garnku rozgrzewamy wodę z masłem i dodajemy pokrojony jarmuż. Doprawiamy szczyptą soli i cukru i gotujemy, aż całkowicie zmięknie. Mleko podgrzewamy i spieniamy spieniaczem do mleka lub zwykłą ubijaczką
Jacob Tastessię natrafić na oryginalną recepturę. Okazało się jednak, że każdy kucharz ma swoją własną wersję tej potrawy. Przepis jest modyfikowany na wiele różnych sposobów, począwszy od podstawowych składników marynaty, a skończywszy na dodatkach. Ja chciałam utrzymać swoja wersję najbliżej oryginału, jednak pokusiłam się o dodatek warzyw. Danie wyszło naprawdę pyszne, aromatyczne i ostre J Osobą, które nie preferują pikantnych smaków(...)Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 piersi kurczaka 3 suszone papryczek chili ½ szklanki orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka* (opcjonalnie) Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego ¼ łyżeczki soli
Mania Gotowaniakuskus mała cukinia pół papryki mała cebula 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka miodu sól, pieprz Połówkę piersi z kurczaka kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pieprz czarny, 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej i łyżkę płynnego miodu. Mieszamy wszystko razem, tak aby marynata ładnie pokryła mięso. Odstawiamy na około 60 minut. Pół szklanki kuskusu zalewamy wrzątkiem, zgodnie z przepisem(...)oliwy, łyżki octu winnego, odrobiny miodu, który doprawiłam solą i pieprzem. Pamiętajcie, żeby do lunchboxa pakować już wystudzone dania! :) Tymiankowy kurczak z ananasem i pomidorowy ryż połówka piersi z kurczaka kilka plastrów ananasa świeżego lub z puszki sezam tymianek sól, pieprz torebka ryżu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół cebuli Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą
Czerwona Porzeczkamiodu Sposób przyrządzenia: 1. W miseczce wymieszaj olej z suszonymi ziołami, solą i pieprzem. 2. Ziołową mieszaniną dokładnie natrzyj pierś z indyka i zwiń ją wzdłuż dłuższego boku. 3. Mięso w ziołach ułóż na środku naczynia żaroodpornego i zalej pozostałą marynatą. 4. Morele umyj, wypestkuj i pokrój w ćwiartki - układaj dookoła indyka. 5. Cebulę obierz, pokrój w piórka
Kuchnia w Słońcu Skąpanaketchupu i cukinii robi swoje , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Potrzebne nam będą ( Marynata ) 1 duża cebula 5 łyżek ketchupy ( heinz ) 1 ząbek czosnku 1 łyżka warzywka pieprz czarny 1 łyżeczka curry 1 podwójna pierś z kurczaka 1 średnia cukinia 1 torebka ryżu 1 łyżka oleju kokosowego
Mój Smakchłonie tak jakbyśmy chcieli marynaty. Z cytryny ocieramy tak około 3/4 skórki. W niewielkim naczyniu mieszamy składniki na marynatę razem ze skórką. Rozmaryn należy rozetrzeć w dłoniach, aby uwolnić więcej olejków eterycznych w nim zawartych. Delikatnie oddzielamy skórę od piersi, tak aby swobodnie weszła dłoń i nacieramy dokładnie przyprawami. Resztą przypraw nacieramy kurczaka zewnątrz, a to co zostanie dajemy
Dieta moja pasjakeczupu łagodnego 3 łyżki miodu łyżka soku z cytryny sól,pieprz sezam- opakowanie Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w szersze paseczki. Oprószamy solą i pieprzem Miód mieszamy z keczupem i sokiem z cytryny. W taka marynatę wkładamy mięsko najlepiej na noc. Po tym czasie nakładamy ,,faliście" na patyczki szaszłykowe( lub tradycyjnie kroimy w kostkę). Każdy
Z Majeczką w kuchnitakże pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy sól, pieprz, 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) słodka(...)podwójna pierś kurczaka (ok. 500 g) WYKONANIE Filet kurczaka opłukać , osuszyc i usuąć błonki.Przelożyc do miski, dodajac miód, oliwę, sól, świeżo mielony pieprz, słodką czerwoną paprykę,kurkumę i czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i odstawic w zimne miejsce na około 20 minut.Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć filety, wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować
w mojej kuchni