pierś w marynacie - 1478 przepisów (strona:52/99)

Quesadilla z grillowanym kurczakiem i sosem BBQ 820

więc zabieramy się do pracy! QUESADILLA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I SOSEM BBQ (składniki na 4 quesadille) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - sos bbq z  tego przepisu - 2 kulki sera mozarella - 8 placków tortilli - oliwa z oliwek Marynata do kurczaka: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - ząbek czosnku - papryka słodka, papryka ostra Zaczynamy

Zgrabne Gotowanie
Potrawka z kury i czterech warzyw 182

osób - znaczy najadł się Pan Mąż, Pani Żona, i jeszcze zostało na później : 1 podwójna pierś z kurczaka - duża 1 cebula - średnia 3 pomidory - średnie 1 czerwona papryka - duża 2 garście zielonej fasolki szparagowej 1/2 szkl. soku pomidorowego 2 łyżki oleju - do smażenia MARYNATA DO MIĘSA:  przyprawa do kurczaka pieprz cytrynowy sól curry Sos kebab-gyros ostry od Folwark

Grunt to przepis!
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 199

przygotować soczyste filety z kurczaka? Wielu osobom filety z piersi kurczaka rzeczywiście kojarzą się z mięsem twardym i wysuszonym na wiór. Czy słusznie? Oczywiście, że nie! Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach, a kurczak zawsze będzie pyszny i soczysty. Zanim zaczniemy poddawać mięso obróbce termicznej, powinniśmy je potrzymać w marynacie – najlepiej całą(...)Dzięki temu przyprawy przenikną mięso, nadając mu wspaniały smak, ale nie tylko. Marynata sprawi, że skruszeje ono i będzie znacznie bardziej soczyste. Jest tylko jeden warunek – musi być w niej jakiś kwaśny składnik, np. odrobina soku z cytryny. Kolejną istotną kwestią jest sam sposób przyrządzania piersi z kurczaka, który zagwarantuje, że wszystkie cenne soki pozostaną wewnątrz. Zanim zaczniemy mięso dusić

CookMag
Kurczę pieczone na piwie 331

sól, pieprz. Opcjonalnie proponuję dodanie również soku z połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek

Taste Of My Day
Kurczak marynowany i pieczony w sosie chimichurri 217

szyi. Kości kręgosłupa i szyję wyrzucamy (lub zostawiamy sobie do wywaru), odwracamy kurczaka i przygniatamy go mocno dłońmi między piersiami. Gotowe! Odkładamy sobie 1/3 sosu chimichurri jako dressing do sałatki (można go rozcieńczyć jeszcze łyżką lub dwoma oleju). Kurczaka smarujemy marynatą chimichurri od wewnątrz, przekładamy go na ruszt. Smarujemy go też pod skórką (w kurczaku zagrodowym(...)przerażajcie się ilością czosnku w sosie – pietruszka i ocet idealnie go równoważą, neutralizując jednocześnie efekt zabójczego czosnkowego oddechu pogromcy wampirów. W tych proporcjach wszystko gra! Na drugi dzień z piersi powstała sałatka – z dodatkową porcją świeżo zmiksowanego sosu chimichurri, dojrzałym awokado, miksem sałat, młodym szpinakiem i kolorowymi kiełkami – posypana pokruszoną grecką fetą. Zdrowe i syte jedzenie! SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy

Karo in the Kitchen
Quinoa po marokańsku 138

mnie wstrzymywało, a to zapomniałam ususzyć morele, a to nie miałam fioletowych oliwek,  nie mogłam znaleźć kiszonych cytryn (w końcu ukisiłam sama i polecam), albo zniechęcało mnie robienie marynaty zwanej szarmulą (okazało się, że to szybkie i proste, a tych składników wcale nie jest aż tak dużo).           W końcu pewnego(...)oleju z pestek winogron sok z jednej cytryny Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty, czyli szarmuli. Wszystkie jej składniki przekładamy do miski i łączymy ze sobą mieszając energicznie przez chwilę. Pamiętajmy, że do dania będą także dodane oliwki i kiszona cytryna, więc ostrożnie z solą (dosolić można zawsze). Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do szarmuli, mieszamy

Quinoa Raz!
Z serii do poczytania : Poznaj sekret soczystego kurczaka - sałatka z ananasem 164

chemii w kuchni nie toleruję. Jednak ciekawość wygrała i soczysta pierś z kurczaka powstała. A właściwie pyszna sałatka z ananasem i kurczakiem.  Sposób na soczystego kurczaka szefów kuchni Knorr to rewolucja na patelni i grillu. Kostka rosołowa Knorr w połączeniu z 3 łyżkami oliwy pozwala przygotować pyszną marynatę, dzięki której kurczak będzie niezwykle soczysty, wyraziście doprawiony i aromatyczny. Idealnie

Magiczne Życie Marty
Soczysty kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą 146

rosołową Knorr rozcieramy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Tak przygotowana marynata sprawi, że mięso będzie soczyste. Nacieramy nią kurczaka i smażymy około 15 minut obracając, co jakiś czas. Pomidory i mozzarellę kroimy w drobną kostkę, łączymy ze sobą dodając bułkę tartą. Przygotowany farsz układamy na usmażonej piersi z kurczaka. Na patelnie wlewamy kilka łyżek wody i przykrywamy. Odparowujemy przez

Kulinarne życie
Musztardowe polędwiczki z warzywami i sosem z grilla 151

kurczaka ze szparagami. 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 bakłażan 4 szparagi białe grube 12 polędwiczek z piersi kurczaka 4 pomidorki koktajlowe sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka lubczyku suszonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynaty olej do smarowania sos: 1 łyżka musztardy 3 łyżki sosu czosnkowego natka pietruszki Polędwice przekładam do miski, dodaje musztardę, sól

wesoła kuchnia
Grillowana pierś marynowana w maślance 183

cukinii zioła włoskie Do miski wlać maślankę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie do smaku i wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty.  Następnie mięso włożyć do maślanki i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięsko osączyć na papierowym ręczniku.  Malutkie

Monia miesza i gotuje
Kurczak po meksykańsku 156

kukurydzy. Dla chętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 torebki ryżu 2 ząbki czosnku kilka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
NUGGETSY A'LA KFC 247

łyżka słodkiej papryki  sól,pieprz  1,5 szklanki płatków kukurydzianych  1,5 szkl bułki tartej  Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem. Kroimy na mniejsze paseczki. Jogurt łączymy z sosem i papryką, wkładamy do takiej marynaty kurczaka na noc. Na drugi dzień płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z bułka tartą, panierujemy w nich nugetsy, zapiekamy w piekarniku

Z Majeczką w kuchni
Pieczony indyk 187

dnia, w dzień pieczenia - indyka wyciągamy z lodówki około godziny przez pieczeniem, aby doszedł do temperatury pokojowej. Indyka wyciągamy z marynaty i dokładnie osuszamy, związujemy nogi i wykładamy na ruszt, na blaszkę. Pieczemy w 210 stopniach przez 45 minut piersiami do dołu, po tym czasie przekładamy indyka piersiami do góry i pieczemy w 160-170 stopniach przez jakieś

Plate of Joy
Tortille z pikantnym kurczakiem i chrupiącymi warzywami 337

ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos.     Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia   Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny

Kulinarne Inspiracje
Pomidorowy pęczak z kurczakiem i cebulą 353

doskonały, zdaniem rodziny nieco zbyt pikantny, postępujcie więc ostrożnie z chilli :)Składniki:- 100 g (1 woreczek) ugotowanej kaszy pęczak- 1 pierś z kurczaka- 1 duża cebula (lub dwie małe)- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki- 2 łyżki oleju do smażenia Marynata: - płaska łyżeczka bazylii- płaska łyżeczka oregano- szczypta rozmarynu- szczypta soli - pół łyżeczki curry- 1/3 łyżeczki chilli (lub według uznania)- łyżeczka

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania