łyżki majonezu duży ząbek czosnku jedna spora cebula sól, pieprz, papryka słodka Do dzieła!!! Pierś kroimy w dość grubą kostkę. Majonez mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dnie naczynia układamy cebule pokrojoną w grube talarki a na niej układamy kurczaka wymieszanego w marynacie. Odstawiamy na klika godzin a najlepiej na noc. Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki
sierotka maRysia w kuchniPrzepis na 2-3 porcje dania Orientalny kurczak z figami SKŁADNIKI: Marynata: 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kremu z octu balsamicznego o smaki fig Dodatkowo: 1 duży filet z piersi kurczaka ( około 350 g ) lub dwa małe 2 łyżki oliwy z oliwek(...)wsypać cynamon, gałkę muszkatołową, kmin rzymski i kardamon. Wlać oliwę z oliwek i krem z octu balsamicznego, dokładnie wymieszać. Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na około godzinę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz przełożyć zamarynowane mięso, dokładnie obsmażyć. Wlać
WSZYSTKO SMACZNEzwiedzie jego diabelski wygląd – to bardzo przyjemny, rozgrzewający poziom ostrości połączony z soczystym i kruchym aromatycznym mięsem. Gochujang to bardzo popularna koreańska pasta – świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność – ostra pasta to połączenie fermentowanej soi, fermentowanego kleistego ryżu, imbiru(...)przepisie (podlinkuję go również tutaj, po publikacji). Kurczaka oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Wycinamy szyję razem z kręgosłupem i kuperkiem. Odwracamy kurczaka piersiami do góry i mocno przygniatamy dłońmi w okolicy mostka, spłaszczając go. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce – zaczynamy od przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i startego na najdrobniejszych oczkach tarki imbiru. Dodajemy do nich sól i pieprz
Karo in the Kitchenpolecam uniwersalną marynatą, która pasuje i do drobiu i do mięsa, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny. Jest to marynata na bazie romesco z dodatkiem ziół, soku z limonki i oliwy. Grillowane roladki z kurczaka marynowałam przez godzinę. Roladki można zrobić z piersi kurczaka lub z odfiletowanych udek. Wybrałam udka. Chociaż(...)udka pieką się dłużej to jednak ryzyko, że mięso będzie wysuszone jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka. Grillowane roladki Składniki: 16 roladek 800 g udek z kurczaka, bez kości 250 g wędzonego boczku w plastrach Marynata 4 czubate łyżki sosu romesco 50 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 czerwone chili
codojedzeniaząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek sól czosnkowa 1 papryka czerwona 1 cebula 1 cytryna 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i czyścimy. Następnie ubijamy je jak na kotlety schabowe. Marynujemy je w marynacie z : 50 ml oliwy z oliwek, 4 wyciśniętych ząbków czosnku, świeżo zmielonego pieprzu kolorowego i 2 ugniecionych kostek rosołowych
ClauditteMissCookingSprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki - i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kuminu Jogurtowa
The Slow Life WifeSprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki - i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kuminu Jogurtowa
The Slow Life Wifestaram się przyprawić ją w inny sposób. Tym razem dodałam cebulę i kalafiora, które upieczone razem z mięsem smakują wprost obłędnie 😉 SKŁADNIKI: 1 kg piersi indyczej w jednym kawałku duża cebula cukrowa kilka różyczek kalafiora MARYNATA: łyżeczka soli łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka octu winnego łyżka oleju słodka papryka czosnek granulowany cząber majeranek kolorowy pieprz WYKONANIE: Kalafiora opłukać, cebulę pokroić
Kuchenne zapiski EdytyMiód nadaje słodycz, musztarda sprawia że danie nie jest mdłe. Boczek nadaje aromatu wędzonki, a papryka w sosie jest wspaniałym elementem estetycznym. 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżka oliwy do marynaty 3 łyżeczki musztardy francuskiej pikantnej 1/4 papryki czerwonej około 80 ml śmietanki 30 oliwa do smażenia 1 grubszy plaster boczku wędzonego szczypta sproszkowanego czosnku
cukrem pudrem posypanepiersi z indyka 6 łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Pierś z indyka oczyszczamy, płuczemy i przekładamy do rękawa. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce i przelewamy do indyka, następnie dokładnie nacieramy "mieszamy" nią nasze mięso. Zamykamy rękaw, przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na co najmniej
Moje-pitraszenieSkładniki (2 porcje): 500 g piersi indyka 1 mała cebula 100 g pieczarek 4 plastry ananasa Marynata 250 g ostrego ketchupu 6 łyżek soku z cytryny 4 łyżki miodu 6 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Czosnek obrać, rozetrzeć z solą.Wymieszać z ketchupem, sokiem z cytryny, oliwą i miodem. Mięso rozbić i zalać sosem. Odstawić
Menu ZdrowiaSprawiają, że udka czy piersi nabiorą nowego,ciekawego aromatu. Po prostu wymieszaj podane składniki - i marynaty gotowe. Kawałki kurczaka marynuj pod przykryciem w lodówce 4-6 godzin. całą tuszkę możesz przechowywać w marynacie do 12 godzin. Z kolendrą Składniki: 2 posiekane ząbki czosnku łyżka posiekanej kolendry 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki kuminu
Menu Zdrowiałyżka sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Mięso zalać marynatą, przemieszać i odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego
kuchnia doskicoś się zmieniło. Już nie kupuję go z rozsądku, ale dlatego, że polubiłam. Kiedy tylko trafię na promocję, zaopatruję się w solidną porcję piersi na bitki lub udźca. Tym razem upiekłam udźce w pysznej marynacie, która przypadła do gustu nie tylko mnie. Mąż zachwycony, goście mlaskali i głaskali się po brzuszkach :) Źródło przepisu tutaj . SKŁADNIKI: 80 dag udźca indyczego
Kuchenne zapiski Edytyczosnku, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, sól,pieprz) przyprawa do kurczaka łyżeczka sosu z papryczek piri-piri masło + oliwa do smażenia Przygotowanie : Pierś kurczaka przedziel na pół, oczyść i zamarynuj przez 1h w marynacie z przypr. do kurczaka, sosu piri piri i łużki oliwy. Podsmaż ją z obu stron na złoty kolor na maśle z odrobiną oliwy
Mechanik w kuchnimęża na wyjazd..a rano na wspólne śniadanko Bułka z kurczakiem i camembertem SKŁADNIKI 4 zwykłe bułki 4 piersi z kurczaka 1 camembert 2 pomidory sól, pieprz, zioła do marynaty, oliwa z oliwek, świeża bazylia, czosnkowa oliwa z oliwek Oczyścić kurczaka, delikatnie utłuc. Zamarynować w soli, ziołach i oliwie z oliwek. Grillować na 4 do pięknego zarumienienia. Jeśli macie
MarciochaKucharzycurry - pieprz, sól Sposób przygotowania: musztardę, miód, sok z pomarańcza, kurkumę, curry, pieprz oraz szczyptę soli dokładnie razem wymieszać, dodać drobno posiekaną miętę. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w podłużne paski. Mięso obtoczyć w marynacie i pozostawić na około 2 godziny, a następnie nabić na drewniane patyczki i grillować na rozgrzanej patelni. Smacznego
Fit-aminadziesiątkę. Myślę, że nadadzą się na niejedno spotkanie grillowe w gronie rodziny i przyjaciół. Czosnkowe kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka - około 300 g około 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej marynata: 50 ml oleju sól i pieprz 1 duży ząbek czosnku PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w poprzek na około 2 cm plastry (wyszło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki