domowego octu jabłkowego, którego przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Jak widzicie, jabłko to produkt wielozadaniowy! Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 4 plastry piersi z indyka 2 łyżki sosu teryiaki 1/2 łyżeczki pieprzu sezam do obtoczenia mięsa + do posypania olej do smażenia listki rukoli Salsa jabłkowa: 1/2 czerwonej cebuli 2 Jabłka Grójeckie Gloster(...)minut. W drugiej misce mieszamy sos z pieprzem, wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy je marynatą. Odstawiamy na 30 minut. Patelnie grillową delikatnie smarujemy olejem. Plastry indyka obtaczamy w sezamie i grillujemy z obydwu stron na złoty kolor. Grillowaną pierś układamy na listkach rukoli, salsę jabłkowa układamy obok, lub jeśli wolicie, można ją ułożyć bezpośrednio na mięsie. Wszystko podsypujemy
Kulinarne przygody Gatitymielonej kilka plastrów surowego wędzonego boczku (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso umyj i lekko osusz. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem folią i schowaj na ok 2 godziny do lodówki. Wyciągnij przynajmniej 20 minut przed pieczeniem, aby piersi nieco się ociepliły. Każdy filet owiń 2-3 plastrami boczku wędzonego, ale nie jest
Anioszek w kuchninacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy mieszam z jogurtem, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem. Tak przygotowaną marynatą nacieram każdy kawałek kurczaka i odstawiam na noc do lodówki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki brązowego cukru 1/2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku pomarańczowego 6 piersi z kurczaka pokrojonwego w 2 cm kostkę 15-20 szaszłyków bambusowych (moczone w wodzie min. 30 minut) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem kurczaka dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka umieścić w dużej misce i zalać przygotowaną marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny. Kawałki kurczaka kurczaka
naRuszcieprzepis znalazłam w książce "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Świąteczne kaski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 2 piersi kurczaka lub podobna ilość indyka po 1 łyżce masła i oliwy sól, pieprz 4 niezbyt duże jabłka garść rodzynek marynata: 60 ml oliwy 30 ml cydru po 1 łyżeczce musztardy i przyprawy do piernika 2 dymki posiekane bez szczypioru sól
Dzieje kuchennej Wiewióryketchupowy kurczak, do tego warzywa i obowiązkowo sos Tatarski Winiary. To mój tegoroczny faworyt w grillowaniu! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pół dużej papryki czerwonej, pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka suszonej natki
Lena Gotujesmaczne. W moim wydaniu umiarkowanie ostre, ale kto chce może poszaleć ;) Składniki: 4 tortille 300 g filetu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy ok. 150 g tartego sera (u mnie mozzarella) marynata do mięsa: 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, sos tabasco (ilość według uznania), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól
zadanie-gotowaniefilet z kurczaka nie był suchy. Na co uskarża się wiele osób. I nie trzeba tu żadnych cudownych marynat, panierek itd itp. Śmiało można powiedzieć, tajemnica tkwi w naszych rękach, wystarczy się tylko pilnować podczas obróbki. 😉 filet z piersi kurczaka jajko sól i czarny pieprz łyżeczka skórki otartej z cytryny 1/3 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki masła Jajko
Dieta moja pasjałyżeczki bazylii 5 łyżek oliwy 1 łyżka mąki pszennej 600 ml bulionu drobiowego 1 woreczek ryżu natka pietruszki Pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię, oliwę i odkładam w marynacie na dwie godziny do lodówki. Obraną cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Bataty obieram
wesoła kuchniapomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej cebuli kilka gałązek świeżej kolendry rukola chlebki pita z tego przepisu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Przyprawę curry mieszamy z jogurtem, solą, olejem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3h. Mango obieramy i kroimy w niedużą kostkę, pomidorki koktajlowe kroimy w niedużą
DefinicjaSmakuDzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób W pierwszej
Kuchenne Wariacjemakaronu- pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku- 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory- kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka- olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju (do marynaty) Pierwszym krokiem będzie zamarynowanie pokrojonego uprzednio w kostkę mięsa. Najlepiej zrobic to co najmniej dwie godziny przed przyrządzeniem, jednakże krótszy czas
Kulinarne zapędy Kokosamleka Przygotowanie: Sos sojowy, olej lub oliwę, ocet oraz cukier mieszamy, przygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)risotto dodajemy masło. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zamarynowane polędwiczki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Nie musimy dodawać oleju, ponieważ znajduje się on w marynacie. W garnku rozgrzewamy wodę z masłem i dodajemy pokrojony jarmuż. Doprawiamy szczyptą soli i cukru i gotujemy, aż całkowicie zmięknie. Mleko podgrzewamy i spieniamy spieniaczem do mleka lub zwykłą ubijaczką
Jacob Tastessię natrafić na oryginalną recepturę. Okazało się jednak, że każdy kucharz ma swoją własną wersję tej potrawy. Przepis jest modyfikowany na wiele różnych sposobów, począwszy od podstawowych składników marynaty, a skończywszy na dodatkach. Ja chciałam utrzymać swoja wersję najbliżej oryginału, jednak pokusiłam się o dodatek warzyw. Danie wyszło naprawdę pyszne, aromatyczne i ostre J Osobą, które nie preferują pikantnych smaków(...)Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 piersi kurczaka 3 suszone papryczek chili ½ szklanki orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka* (opcjonalnie) Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego ¼ łyżeczki soli
Mania Gotowaniakuskus mała cukinia pół papryki mała cebula 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka miodu sól, pieprz Połówkę piersi z kurczaka kroimy w plasterki i umieszczamy w miseczce. Dodajemy pieprz czarny, 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej i łyżkę płynnego miodu. Mieszamy wszystko razem, tak aby marynata ładnie pokryła mięso. Odstawiamy na około 60 minut. Pół szklanki kuskusu zalewamy wrzątkiem, zgodnie z przepisem(...)oliwy, łyżki octu winnego, odrobiny miodu, który doprawiłam solą i pieprzem. Pamiętajcie, żeby do lunchboxa pakować już wystudzone dania! :) Tymiankowy kurczak z ananasem i pomidorowy ryż połówka piersi z kurczaka kilka plastrów ananasa świeżego lub z puszki sezam tymianek sól, pieprz torebka ryżu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół cebuli Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą
Czerwona Porzeczka