pierś w marynacie - 1478 przepisów (strona:60/99)

Ryż z kurczakiem w curry 174

Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 180

CENA POTRAWY: 24 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki na sos: około 500 g piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa

JejKuchnia
Curry z kurczakiem, bakłażanem, kapustą pekińską i papryką 211

odpowiednie przyprawy, które nadają potrawie niezapomniany smak . SKŁADNIKI (na 4-5 osób) 2 piersi kurczaka 1 bakłażan 1/2 kapusty pekińskiej 1 papryka pasta curry (można zastąpić curry w proszku) czosnek imbir  kmin rzymski sól  kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy

Zofiana
Chicken tikka masala 347

godzin w marynacie. Oczywiście można też skrócić je do 3-2 godzin, ale to już nie do końca to samo :)Składnikimarynataszklanka jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru1,5 łyżeczki kminu rzymskieg1,5 łyżeczki ziaren kolendry2 ziarna kardamony zielonego1/2 łyżeczki czarnego pieprzu1/4 łyżeczki chilli pieprz cayenne1/4 łyżeczki kurkumy4 łyżeczki koncentratu pomidorowegosólpozostałe1kg piersi z kurczaka pokrojonych w grubszą kostkę(...)imbiru w proszku, ale polecam świeży)2 łyżeczki przyprawy garam masala1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne1 łyżeczka cukru150ml śmietany 18% lub kremówkipieprz i sólSposób przygotowaniaWieczorem kroimy kurczaka i zalewamy go marynatą. Marynata to wymieszane wszystkie wymienione składniki. Ziarna kardamonu, kolendry i kmin mielimy w młynku do przypraw. Następnie wszystkie składniki marynaty miksujemy w małym malakserze na gładką masę. Jeśli nie macie

W kuchni wieczorem
Schab Chow Mein 264

swojej wersji użyłam schabu, ale z powodzenie możecie użyć innego mięsa, np. piersi kurczaka. Zapraszam do wypróbowania.   Schab z makaronem Chow Mein Składniki: 170 g makaronu chow main (użyłam makaronu zakupionego w Lidlu- dostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego) 4 plastry schabu Marynata: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki

Mania Gotowania
Shawarma z kurczaka 680

sałata, doprawiona sumakiem cebula, świeży lub kiszony ogórek, chili i różnego rodzaju sosy. Arabska shawarma to bogactwo przypraw i najbardziej aromatyczna wersja mięsa pieczonego na pionowym rożnie. W skład marynaty wchodzą gałka muszkatołowa, cynamon, suszone czarne limonki, papryka chili, kolendra, kmin rzymski, czasem także goździki Dawniej shawarmę przygotowywano z jagnięciny lub baraniny, dziś w krajach Zatoki Perskiej wykorzystuje się(...)mięsa z wyjątkiem wieprzowiny. Podawana z sałatką tabbouleh i sosami, które wymieniłam wyżej smakuje rewelacyjnie. Shawarma z kurczaka porcja dla 3 - 4 osób około 500 - 600 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka  2-3 małe ząbki czosnku  1 łyżeczka papryki słodkiej  1/2 łyżeczki zmielonej kolendry  1/2 łyżeczki kminu rzymskiego  1/2 łyżeczki papryki ostrej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2350

jeszcze lepsze. Marynata: 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej Butter chicken: 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka(...)łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka 2 czubate łyżki klarowanego masła 2 średniej wielkości cebule 6 średnich pomidorów malinowych 4 całe strączki zielonego kardamonu 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżeczka

Poezja smaku
Steki z indyka z sambal oelek 221

Wyrazista marynata sprawia, że nijaki indyk nabiera ognistego charakteru. Danie przygotowuje się błyskawicznie i szczególnie powinno przypaść do gustu panom. Ja takimi daniami także nie gardzę. Indyk świetnie sprawdzi się w towarzystwie delikatnego puree ziemniaczanego, ale będzie też fajnym posiłkiem dla sportowców – jeśli podamy go z ryżem. Steki z indyka z sambal oelek: 4 grube plastry piersi z indyka(...)sól morska, świeżo mielony pieprz posiekana natka pietruszki do posypania do podania: puree ziemniaczane lub ryż listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W miseczce łączymy składniki marynaty: wyciskamy ząbek czosnku oraz wlewamy syrop klonowy, koncentrat, sos Worcester, sok z limonki oraz sambal – wszystko razem dokładnie mieszamy. Plastry indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem lub wałkiem. Posypujemy solą

Poezja smaku
Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 145

łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz Piersi umyć i osuszyć. Jeśli są grube to każdą rozkroić po grubości na dwie części. Wymieszać razem miód, musztardę i olej, a następnie dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Mięso przełożyć do marynaty, przemieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego

kuchnia doski
Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką. 127

Grillowany kurczak. Składniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -4 łyżki oleju słonecznikowego -3 łyżki soku z cytryny -2 łyżki miodu -2 ząbki czosnku -pieprz Sposób przygotowania: Obieramy czosnek i przeciskamy przez prasę. Następnie mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na patelni do grillowania na średnim ogniu. Sałatka. Składniki: -czerwona papryka -czerwona

Magia jedzenia.
Pierś indycza faszerowana morelami i śliwką 193

mięsa trzeba liczyć 30 minut pobytu w piekarniku. Składniki: około 800 g piersi z indyka 8-10 moreli suszonych 8-10 suszonych śliwek mała bułeczka + mleko do namaczania 1 żółtko sól, pieprz gałka muszkatałowa papryka słodka w proszku szklanka bulionu warzywnego Składniki na marynatę: 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka ostrej papryki dodatkowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piersi indycze z sezamem i cukinią 123

paseczki cukinii. Gotować minutę, odcedzić. Trochę wody zostawić do podlania mięsa około 1/2 szklanki. Pierś z indyka umyć osuszyć i pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką lub ostrą. W miseczce wymieszać miód z musztardą i sokiem z cytryny. Wrzucić mięso do marynaty, dodać sezam i dokładnie wymieszać. Zostawić na 15 minut. Rozgrzać olej w woku dodać

Kuchnia Pokoleń
Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną 113

układamy w naczyniu. Z sosu sojowego, przyprawy do kurczaka  i ziół robimy marynatę. Nacieramy mięso i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy mięso wysypujemy śliwki i żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady. Robimy robimy  to od strony jednej piersi do drugiej. sznurujemy dobrze nicią. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , nakrywamy i pieczemy

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z kurczaka 237

czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler

Kolizje Smaków
Domowy kebab z kurczaka 182

chciałam inaczej, bardziej jak w tureckiej kebabowni. Oczywiście nie kupiłam olbrzymiego mięsa i nie opiekałam go, bo kto by to wszystko zjadł. Sama zrobiłam imitację mięsa na patyku, zrobiłam marynatę, zrobiłam mini rożen na którym opiekłam mięso. Na pewno to bardziej pracochłonny proces niż smażenie, ale smak kebaba Wam to wynagrodzi. W przepisie napiszę Wam też jak przygotować warzywa(...)zależności od ich długości. Patyczki namocz. Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i nadziej je na 2 złączone patyczki. Dzięki podwójnemu patyczkowi konsytuacja będzie bardziej stabilna. Przygotuj naczynie żaroodporne, które jest nieco węższe niż długość patyczka. Wyłóż naczynie folią aluminiową. Połóż swoje szaszłyki kurczakowe tak aby leżały one nieco w powietrzu. Przygotuj marynatę. Mieszaj jogurt i wszystkie przyprawy podane

nietylkopasta.pl