pierś w marynacie - 1478 przepisów (strona:51/99)

Quinoa po marokańsku 153

mnie wstrzymywało, a to zapomniałam ususzyć morele, a to nie miałam fioletowych oliwek,  nie mogłam znaleźć kiszonych cytryn (w końcu ukisiłam sama i polecam), albo zniechęcało mnie robienie marynaty zwanej szarmulą (okazało się, że to szybkie i proste, a tych składników wcale nie jest aż tak dużo).           W końcu pewnego(...)oleju z pestek winogron sok z jednej cytryny Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty, czyli szarmuli. Wszystkie jej składniki przekładamy do miski i łączymy ze sobą mieszając energicznie przez chwilę. Pamiętajmy, że do dania będą także dodane oliwki i kiszona cytryna, więc ostrożnie z solą (dosolić można zawsze). Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do szarmuli, mieszamy

Quinoa Raz!
Z serii do poczytania : Poznaj sekret soczystego kurczaka - sałatka z ananasem 185

chemii w kuchni nie toleruję. Jednak ciekawość wygrała i soczysta pierś z kurczaka powstała. A właściwie pyszna sałatka z ananasem i kurczakiem.  Sposób na soczystego kurczaka szefów kuchni Knorr to rewolucja na patelni i grillu. Kostka rosołowa Knorr w połączeniu z 3 łyżkami oliwy pozwala przygotować pyszną marynatę, dzięki której kurczak będzie niezwykle soczysty, wyraziście doprawiony i aromatyczny. Idealnie

Magiczne Życie Marty
Soczysty kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą 163

rosołową Knorr rozcieramy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Tak przygotowana marynata sprawi, że mięso będzie soczyste. Nacieramy nią kurczaka i smażymy około 15 minut obracając, co jakiś czas. Pomidory i mozzarellę kroimy w drobną kostkę, łączymy ze sobą dodając bułkę tartą. Przygotowany farsz układamy na usmażonej piersi z kurczaka. Na patelnie wlewamy kilka łyżek wody i przykrywamy. Odparowujemy przez

Kulinarne życie
Musztardowe polędwiczki z warzywami i sosem z grilla 165

kurczaka ze szparagami. 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 bakłażan 4 szparagi białe grube 12 polędwiczek z piersi kurczaka 4 pomidorki koktajlowe sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka lubczyku suszonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynaty olej do smarowania sos: 1 łyżka musztardy 3 łyżki sosu czosnkowego natka pietruszki Polędwice przekładam do miski, dodaje musztardę, sól

wesoła kuchnia
Grillowana pierś marynowana w maślance 206

cukinii zioła włoskie Do miski wlać maślankę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła włoskie do smaku i wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty.  Następnie mięso włożyć do maślanki i wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięsko osączyć na papierowym ręczniku.  Malutkie

Monia miesza i gotuje
Kurczak po meksykańsku 172

kukurydzy. Dla chętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 torebki ryżu 2 ząbki czosnku kilka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
NUGGETSY A'LA KFC 259

łyżka słodkiej papryki  sól,pieprz  1,5 szklanki płatków kukurydzianych  1,5 szkl bułki tartej  Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem. Kroimy na mniejsze paseczki. Jogurt łączymy z sosem i papryką, wkładamy do takiej marynaty kurczaka na noc. Na drugi dzień płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z bułka tartą, panierujemy w nich nugetsy, zapiekamy w piekarniku

Z Majeczką w kuchni
Pieczony indyk 210

dnia, w dzień pieczenia - indyka wyciągamy z lodówki około godziny przez pieczeniem, aby doszedł do temperatury pokojowej. Indyka wyciągamy z marynaty i dokładnie osuszamy, związujemy nogi i wykładamy na ruszt, na blaszkę. Pieczemy w 210 stopniach przez 45 minut piersiami do dołu, po tym czasie przekładamy indyka piersiami do góry i pieczemy w 160-170 stopniach przez jakieś

Plate of Joy
Tortille z pikantnym kurczakiem i chrupiącymi warzywami 358

ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos.     Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia   Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny

Kulinarne Inspiracje
Pomidorowy pęczak z kurczakiem i cebulą 368

doskonały, zdaniem rodziny nieco zbyt pikantny, postępujcie więc ostrożnie z chilli :)Składniki:- 100 g (1 woreczek) ugotowanej kaszy pęczak- 1 pierś z kurczaka- 1 duża cebula (lub dwie małe)- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki- 2 łyżki oleju do smażenia Marynata: - płaska łyżeczka bazylii- płaska łyżeczka oregano- szczypta rozmarynu- szczypta soli - pół łyżeczki curry- 1/3 łyżeczki chilli (lub według uznania)- łyżeczka

Kulinarne zapędy Kokosa
Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową 190

domowego octu jabłkowego, którego przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Jak widzicie, jabłko to produkt wielozadaniowy!  Grillowana pierś z indyka z salsą jabłkową Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 4 plastry piersi z indyka 2 łyżki sosu teryiaki 1/2 łyżeczki pieprzu sezam do obtoczenia mięsa + do posypania olej do smażenia listki rukoli Salsa jabłkowa: 1/2 czerwonej cebuli 2 Jabłka Grójeckie Gloster(...)minut. W drugiej misce mieszamy sos z pieprzem, wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy je marynatą. Odstawiamy na 30 minut. Patelnie grillową delikatnie smarujemy olejem. Plastry indyka obtaczamy w  sezamie i grillujemy  z obydwu stron na złoty kolor. Grillowaną pierś układamy na listkach rukoli, salsę jabłkowa układamy obok, lub jeśli wolicie, można ją ułożyć bezpośrednio na mięsie. Wszystko podsypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pierś z kurczaka pieczona z miodem 221

mielonej kilka plastrów surowego wędzonego boczku (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso umyj i lekko osusz. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem folią i schowaj na ok 2 godziny do lodówki. Wyciągnij przynajmniej 20 minut przed pieczeniem, aby piersi nieco się ociepliły. Każdy filet owiń 2-3 plastrami boczku wędzonego, ale nie jest

Anioszek w kuchni
Kurczak tandoori / tandoori chicken 218

nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy mieszam z jogurtem, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem. Tak przygotowaną marynatą nacieram każdy kawałek kurczaka i odstawiam na noc do lodówki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grillowane szaszłyki z kurczaka marynowane w Coca-Coli 269

łyżki brązowego cukru 1/2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku pomarańczowego 6 piersi z kurczaka pokrojonwego w 2 cm kostkę 15-20 szaszłyków bambusowych (moczone w wodzie min. 30 minut) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem kurczaka dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka umieścić w dużej misce i zalać przygotowaną marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny. Kawałki kurczaka kurczaka

naRuszcie
Świąteczne kąski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 173

przepis znalazłam w książce "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Świąteczne kaski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 2 piersi kurczaka lub podobna ilość indyka po 1 łyżce masła i oliwy sól, pieprz 4 niezbyt duże jabłka garść rodzynek marynata: 60 ml oliwy 30 ml cydru po 1 łyżeczce musztardy i przyprawy do piernika 2 dymki posiekane bez szczypioru sól

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szaszłyki "BBQ" 162

ketchupowy kurczak, do tego warzywa i obowiązkowo sos Tatarski Winiary. To mój tegoroczny faworyt w grillowaniu! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pół dużej papryki czerwonej, pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka suszonej natki

Lena Gotuje
Quasedilla z kurczakiem i serem. 282

smaczne. W moim wydaniu umiarkowanie ostre, ale kto chce może poszaleć ;) Składniki: 4 tortille 300 g filetu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy ok. 150 g tartego sera (u mnie mozzarella) marynata do mięsa: 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, sos tabasco (ilość według uznania), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól

zadanie-gotowanie
Filet z kurczaka - aromatyczny i soczysty kotlet . 172

filet z kurczaka nie był suchy. Na co uskarża się wiele osób. I nie trzeba tu żadnych cudownych marynat, panierek itd itp.  Śmiało można powiedzieć, tajemnica tkwi w naszych rękach, wystarczy się tylko pilnować podczas obróbki. 😉 filet z piersi kurczaka jajko sól i czarny pieprz  łyżeczka skórki otartej z cytryny 1/3 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki masła Jajko

Dieta moja pasja
Gulasz z batatami i pieczarkami 249

łyżeczki bazylii 5 łyżek oliwy 1 łyżka mąki pszennej 600 ml bulionu drobiowego 1 woreczek ryżu natka pietruszki Pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię, oliwę i odkładam w marynacie na dwie godziny do lodówki. Obraną cebule kroję drobno, przesmażam  na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Bataty obieram

wesoła kuchnia
Pita z kurczakiem curry, mango, kolendrą i sosem czosnkowym 482

pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej cebuli kilka gałązek świeżej kolendry rukola chlebki pita z tego przepisu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Przyprawę curry mieszamy z jogurtem, solą, olejem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3h. Mango obieramy i kroimy w niedużą kostkę, pomidorki koktajlowe kroimy w niedużą

DefinicjaSmaku
Piersi kaczki w warzywach z pieczonymi ziemniakami 219

Dzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób W pierwszej

Kuchenne Wariacje
Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo - pomidorowym 296

makaronu- pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku- 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory- kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka- olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju (do marynaty) Pierwszym krokiem będzie zamarynowanie pokrojonego uprzednio w kostkę mięsa. Najlepiej zrobic to co najmniej dwie godziny przed przyrządzeniem, jednakże krótszy czas

Kulinarne zapędy Kokosa