 Kotlety z kurczaka po farmersku 219
Kotlety z kurczaka po farmersku 219Kotlety z kurczaka po farmersku – to nic innego jak zamarynowane w sosie farmerskim kawałki filetów z piersi kurczaka, które następnie obtaczamy w bułce tartej i
Kulinarne Przeboje MAKARON SOJOWY Z KURCZAKIEM I POMARAŃCZĄ 177
MAKARON SOJOWY Z KURCZAKIEM I POMARAŃCZĄ 177PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT (+ 2-3 GODZINY MARYNOWANIE MIĘSA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: średniej wielkości pierś kurczaka, nieduży por, 1 pomarańcza, 100 g makaronu sojowego, sól i pieprz. Składniki marynaty do mięsa: sok z 1 pomarańczy, łyżka sosu sojowego. Dodatkowo: mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa, 2 łyżki oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie
JejKuchnia Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą 281
Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą 281suszonych w oleju 1/3 kostki sera feta 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano Przygotowanie: Mięso myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś kroimy na pół, następnie robimy poziome nacięcie tak aby zrobiła się kieszonka. Przygotowujemy marynatę. Wyciskamy czosnek przez praskę, mieszamy go z łyżką oliwy z suszonych pomidorów, dodajemy sól, pieprz, oregano (może być też tymianek, lub bazylia
Kuchnia Pełna Pasji Filet z kurczaka w teriyaki 220
Filet z kurczaka w teriyaki 220oliwy 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu Przygotowanie kurczaka teriyaki: Filet z kurczaka osuszyć i przekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze filety ). Sos teriyaki wymieszać z oliwą, dodać przyprawy. Powstałą marynatą zalać filety z kurczaka i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane filety ponacinać z wierzchniej strony. Na patelni położyć pergamin
kolorowotorcikowo SZASZŁYKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI 478
SZASZŁYKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI 478przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona bazylia, papryka słodka mielona, chili mielone, tymianek mielony, rozmaryn- ilość wedle upodobania patyczki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy olej, taka marynata smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki na min 4 godz. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię kroimy w plastry , tak samo postępujemy z cebulą
Z Majeczką w kuchni Kurczak w sosie musztardowym 236
Kurczak w sosie musztardowym 236przez długi czas cieszył się bardzo dużym powodzeniem. Mam nadzieję, że ten przepis także przypadnie Wam do gustu. Składniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 1 duży por 2 szklanki śmietany kremówki 2 słoiczki musztardy francuskiej marynata 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania: Oliwę łączymy z pieprzem cytrynowym
Pobite gary Barbary KURCZAK W SOSIE CURRY Z MANGO 324
KURCZAK W SOSIE CURRY Z MANGO 324najlepiej posypać sos świeżą papryczką chili i listkami kolendry. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 duże mango 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego 1/2 puszki ( 200 g) mleka kokosowego opcjonalnie : 1/2 papryczki chili pokrojonej w krążki, garść świeżej kolendry MARYNATA 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
cool and minty PIERŚ Z KURCZAKA GRILLOWANA NA ŁAGODNIE 218
PIERŚ Z KURCZAKA GRILLOWANA NA ŁAGODNIE 218pierś z kurczaka 3 łyżki miodu 6 łyżki keczupu po pół łyżeczki: papryki słodkiej mielonej, pieprzu, czosnku granulowanego łyżeczka suszonego lubczyku Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na plastry. Miód łączymy razem z keczupem , dodajemy przyprawy. Gotową marynatą smarujemy mięso, odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Na drugi dzień grillujemy na rumiano z obu stron. http://www.alma24.pl
Z Majeczką w kuchni Smażona pierś kaczki na czosnkowym naleśniku z mąki gryczanej 236
Smażona pierś kaczki na czosnkowym naleśniku z mąki gryczanej 236sól, pieprz świeżo mielone 2 nieduże naleśniki: pół szklanki mąki gryczanej ok. 150ml mleka 1 jajko 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli Pierś kaczki delikatnie pozbawiamy skóry i kroimy w cieniutkie plasterki. W misce mieszamy składniki marynaty, doprawiając dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do niej plasterki kaczki i mieszamy, by mięso dobrze zostało pokryte marynatą. Odstawiamy na około
Kuchenna Kontrrewolucya Szaszłyki z egzotyczną nutą 236
Szaszłyki z egzotyczną nutą 236puszki maślanka sól, pieprz papryka majeranek curry oliwa Wersja z pomarańczami Przygotowanie: 0,5 kg fileta z indyka lub 4 piersi z kurczaka należy pokroić w grubsze kawałki. Każdy kawałek nakłuwamy kilkakrotnie wykałaczką aby marynata mogła wniknąć do środka. Marynatę przygotowujemy łącząc ze sobą 2,5 cm imbiru startego na drobnej tarce, 2 łyżki miodu, skórke otartą z jednej poamarńczy
Kulinarna Patilogia Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 394
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 394ciężkie. Najczęściej przygotowuję zapiekany filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Ostatnio przygotowałam szaszłyki drobiowo- wieprzowe i wszystkim bardzo smakowało. SKŁADNIKI: 1/2 kg. piersi z kurczaka 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej 3-4 małe cebule 1 średnia papryka MARYNATA: szczypta bazylii, tymianku, oregano 5-6 ziaren pieprzu papryka ostra, sól trochę vegety powyższe składniki ucieramy razem w moździerzu, dolewamy
Kuchnia Beaty Imbirowo – bazyliowa marynata 155
Imbirowo – bazyliowa marynata 155smakuje z delikatnymi rybami. Marynowane mięsa / ryby możecie piec na grillu , w piekarniku lub na patelni. Do przygotowania potrzebujecie (marynaty wystarczy do zamarynowania ok 500 – 600 g mięsa): Tym razem marynowałam pałki z kurczaka (na patelni), robiłam też piersi z kurczaka (na grillu) i łososia (w piekarniku) i te pałki chyba nafajniej wyszły. Chociaż piersi z indyka też były
Szybko Tanio Smacznie Domowa wędlina z drobiu 209
Domowa wędlina z drobiu 209piersi z kurczaka i 1/2 kg piersi z indyka) Warto po takie mięso wybrać się raz w tygodniu na targ i kupić je u sprawdzonego sprzedawcy, jakość takiego mięsa, jego bezpieczeństwo i wartości odżywcze są nieporównywalne z ostrzykiwanym mięsem dostępnym w większości sklepów. składnik wypełniający, ja ostatnio użyłam domowego powidła śliwkowego marynata: olej rzepakowy, świeży czosnek, rozmaryn, sól himalajska(...)/przyprawy Mięso myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki ok 5cm. Z oleju, czosnku, przypraw i ziół sporządzamy marynatę, którą dokładnie nacieramy mięso. Czasami dodatkowo mięso obkładam pokrojoną cebulą czy jabłkami, przechodzi ono wtedy delikatnie tym aromatem. Mięso z piersi jest kruche więc nie trzeba dodatkowo go zmiękczać. Tak przygotowane piersi wkładamy do lodówki na kilka godzin (minimum
IzaGotuje Kurczak pieczony z czosnkiem niedźwiedzim 259
Kurczak pieczony z czosnkiem niedźwiedzim 259cytryny 125 ml oliwy z oliwek sól, pieprz przygotowanie Przygotować marynatę. Liście czosnku, pokrojone na mniejsze kawałki, chili, sok z cytryny, oliwę z oliwek,trochę soli i pieprzu umieścić w odpowiednim naczyniu. Zmiksować blenderem. Odstawić aby smaki się przegryzły. Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć piersiami do dołu. Przy pomocy nożyczek lub nożyc do drobiu, przeciąć kurczaka wzdłuż jednej strony kręgosłupa(...)drugiej strony i usunąć kręgosłup razem z szyją. Odłożyć (dobry dodatek na gotowanie wywaru). Kurczaka przewrócić piersiami do góry, ugniatać tak aby się rozpłaszczył. Tak przygotowanego włożyć do dużej torebki na mrożonki, najlepiej takiej zamykanej na suwak. Polać z obu stron marynatą. Torebkę zamknąć, najlepiej wycisnąć z niej jak najwięcej powietrza, a zawartość dobrze ugnieść. Kurczaka w torbie wstawić
Stare Gary Pieczona pierś indyka na ciepło i zimno. Wędlina dla dzieci. 183
Pieczona pierś indyka na ciepło i zimno. Wędlina dla dzieci. 183Pierś z indyka w taki sposób jak poniżej opisałam piekę od kilku lat. Przepis pozostaje niezmienny, jedynie modyfikuję skład marynaty, aby danie nie znudziło się rodzinie. Nie byłam fanką indyka, ale życie zmusiło mnie do polubienia jego mięsa. Moje dziecko nigdy nie chciało jeść wędlin ani czerwonego mięsa (wyjątkiem są kotlety mielone;) Jedynym akceptowanym mięsem w kanapkach(...)okazał się pieczony indyk lub kurczak. I tak musiałam znaleźć sposób na uczynienie zjadliwym mięso, którego nie lubiłam. Najbardziej przeszkadzał mi zapach i ,,wiórowatość" piersi indyka. Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach dopracowałam przepis. Mięso przygotowane wg tego przepisu jest soczyste i dobrze przyprawione. Można go podać na ciepło z puree ziemniaczanym lub ryżem. Doskonale smakuje na zimno jako
Codziennik Kuchenny